Međunarodna natjecanja

E, ovo je zanimljivo: IAAF dodao dvije nove discipline za SP u štafetama 2019.

Neočekivane nove dvije discipline Foto: IAAF Neočekivane nove dvije discipline

Svjetska atletska federacija na čelu sa Sebastianom Coeom donijela je još novosti za novo izdanje Svjetskog prvenstva u štafetama koje će se premijerno održati u Yokohami i Japanu nakon tri izdanja u Nassau i Bahamima.

Što se tiče dosadašnjih domaćina, oni čini se više nisu imali čvrstu financijsku strukturu za ovo natjecanje pa je s obzirom na 2020. kao olimpijsku godina u Japanu, domaćinstvo željela Yokohama koja je inače na 50ak kilometara od Tokya, domaćina Olimpijskih igara.

Osim dodane dvije, discipline jedna je i izbačena, odnosno zamijenjena.

Točnije, radi se o 4x800m kojih za predstojeće 4. izdanje neće biti već ih mijenja jedna malo drugačija varijanta u liku 2x2x400m mješovita. O čemu se točno radi? Zapravo ovdje štafetu čine 2 osobe, jedna muška i jedna ženska, ali zato trče dva puta (hoće li prvo krenuti muškarac ili žena je pitanje slobodnog izbora) i zapravo samo odmaraju između tuđih izmjena.

Drugačiji je to koncept od do sada ponuđenih štafeta na ovom natjecanju, sigurno da je šteta što se jedna štafeta izgubila, ali isto tako nije realno imati apsolutno sve discipline u programu.

Drugi novitet je tzv. "Shuttle hurdles relay" koji dakle sugerira da bi po prvi puta mogli imati i jednu čisto preponašku štafetu i to također u "mix" izdanju, prema dosadašnjoj objavi zamišljeno je da se trči u M-Ž-M-Ž redoslijedu, a sad sama provedba i kako bi točno to funkcioniralo još nije skroz otkriveno.

U Sjedinjenim Američkim Državama ima više inačica ove štafete, a sigurno je da će se IAAF pokušati naći što kvalitetniji balans u omjeru između sigurnosti, ali i atrakcije.

Naravno, u službenoj objavi nekolicina atletičara (posebice preponaši) izrazili su svoje zadovoljstvo ovom odlukom kao i sam predsjednik koji najavljuje nastavak uvođenja inovacija.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook