Međunarodna natjecanja

Borsky Mikulaš: Matej & Matej zajedno na startu, Renić na postolju

Svatý Mikuláš Foto: AK Agram Svatý Mikuláš

Manja grupa naših hodača sudjelovala je prvog dana lipnja na 44. po redu hodačkom natjecanju „Zahoracka dvadsiatka" u gradiću Borsky Mikulaš u Slovačkoj, na poziv organizatora.

S obzirom na to da je u ovoj zemlji hodanje elitna atletska disciplina, na natjecanjima ulicama ovog mjesta kroz godine nastupilo je mnoštvo elitnih atletičara pa i osvajača olimpijskih medalja. Ove je godine nastupio najbolji slovački hodač, Matej Toth, koji je dva tjedna ranije osvojio broncu na utrci Europskog kupa na 20 km.

Naslov članka objašnjava činjenica što je istodobno sa startom utrka na 10 i 20 km objavljen znak za početak utrke na 5 km, u kojoj je sudjelovao i naš Matej Anđelić, koji je, doduše, tek na putu ulaska u vrhunsko hodanje. Dok Toth nije došao do cilja zbog bolova u nozi, Anđelićev nastup bio je vrlo uspješan jer je ciljem prošao u vremenu 25:32, sasvim blizu osobnog rekorda. Time je osvojio 4. mjesto, sa samo 7 sekundi zaostatka za trećeplasiranim, te najavio dobar nastavak sezone.

Ivana Renić dostigla je treću poziciju na postolju, rezultatom 26:46, unatoč fokusu na trening za nastup na svjetskom mlađejuniorskom prvenstvu koji slijedi za 6 tjedana. Njezin vrlo ozbiljan pristup treningu i natjecanjima i dalje je više nego razvidan.

U utrci je s njima bila i Antonela Golobić koja je, posebno motivirana za pokušaj dostizanja vrhunskih rezultata, dobar dio prvog kruga pratila tempo pobjednice utrke. Na kraju je ostvarila rezultat 28:00, vrijedan 5. pozicije. Želja i volja posstoji, a još bolji rezultati će sigurno doći. Ovo je Antoneli prva mlađejuniorska sezona, u kojoj se odlično snalazi s obzirom na produljenje standardne natjecateljske distance na 5 km u odnosu na kadetskih 3, gdje je postavila hrvatske rekorde na visoku razinu.

Doduše, staza u Borskom Mikulašu nije idealna za postizanje rekorda, zbog konfiguracije i loše kvalitete podloge, što oslikava podatak kako niti jedna mlađa juniorka ili juniorka nije postigla rezultat ispod 25 minuta. Nama je posebno bitno što nitko od naših četvero hodača nije opomenut od sudaca, što znači da su na dobrom putu postizanja odličnih rezultata uz pridržavanje strogih pravila sportskog hodanja.

S obzirom da smo do sada spomenuli troje „Agramovaca", nedostaje ime Aleksandre Stefany Bižić, koja je osvojila 4. mjesto u konkurenciji 12 kadetkinja. Iako svojim učinkom nije bila zadovoljna imajući u vidu zaostatak samo 9 sekundi za postoljem, spomenemo li rezultat 16:29 na 3 km za djevojku koja je u prvoj kadetskoj godini i ima tek 60 treninga hodanja, poznavateljima ove discipline bit će sve jasno, radi se o odličnom rezultatu!

Na kraju treba naglasiti kako u zemljama s razvijenim natjecateljskim hodanjem djeca rano vježbaju tehniku hodanja te je u konkurencijama limača i mlađih kadeta na ovom natjecanju nastupilo čak 64 djece iz 6 zemalja (Italije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Litve i Latvije). Najmlađa sudionica bila je Lea Šagatova, rođena sasvim nedavne 2006. godine!

Čestitke Ivani, Antoneli, Aleksandri i Mateju na uspješnim nastupima!

  • Natjecanje: 44. Zahoracka dvadsiatka
  • Mjesto: Borsky Mikulaš
  • Datum: 1.6.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook