Domaća natjecanja

VIKEND PR(A)VIH OSTVARENJA Krajina, Kovač, Malović i Tvrtković do debitantskih (U23) naslova prvaka/inja Hrvatske! (VIDEO)

Borna, Viva, Hana i Anja Foto: AK Agram Borna, Viva, Hana i Anja

Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke kroz protekli vikend ponudilo je i više od očekivanog po pitanju odličnih ostvarenja naših članica i članica.

Tako su neki i prvi puta kroz ovaj vikend osjetili kako je to stati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja što nas posebno veseli jer se radi o našim višegodišnjim članovima, neki čak zaziru i kroz jedno desetljetno razdoblje po pitanju staža.

Zlatni Krajina eksplodirao na koplju

Prvi dan je definitivno najveći 'breakthrough' imao Borna Krajina koji je debelo nadmašio svoje granice osobnog rekorda u bacanju koplja gdje je stigao na natjecanje s rezultatom 61.21 da bi u 3. seriji koplje doletjelo do 65.15 čime je osigurao svoje prvo zlato na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske tj. mlađeseniorski naslov. Apsolutno zasluženo!

Radi se o mirnom, strpljivom i vrijednom dečku koji je pokazivao i ranije naznake tog rezultata, ali ponekad se stvari možda ne realiziraju odmah tako da je ovo samo pravi primjer da treba nastaviti raditi i dočekati prave hice.

Ovaj je zasigurno bio taj, ali ne sumnjamo kako će nastavi li ovim tempom biti još ostvarenja koja ćemo uvijek posebno istaknuti kao ovo. Natjecanje je završio s 4 hitaca preko 60 metara što je također dodatan dokaz najboljeg nastupa u karijeri. Bravo!

Vrijedi spomenuti i nastupe njegovih kolega, Gabrijel Varga je s 48.97 i osobnim rekordom bio 6., a Blaž Martinović 8. s 38.28.

Njegova kolegica u istoj disciplini, Jana Stojić, također nije ostala bez postolja kao srebrna i drugoplasirana hicem 42.25. Rezultatski je moglo bolje, ali što se plasmana tiče malo teže s obzirom na pobjedu Šokote iz Zadra s novim hrvatskim juniorskim rekordom (58.30). Nova medalja za Janu i dobar poticaj za dalje.

Pobjeda 4x100 štafete za povijesni naslov Tvrtković

Zaključak prvog dana bio je na štafeti 4x100m gdje smo u sastavu s Anjom Tvrtković, Evom Mačković, Larom Jurčić i Vitom Penezić ostvarili uvjerljivu pobjedu, sličnu onoj na mlađejuniorskom prvenstvu Hrvatske.

Povlačimo usporedbu s tim natjecanjem jer je istrčani rezultat identičan, 47.34. 

Od svih članica štafeta ovu utrku će zasigurno najviše pamtiti Anja koja je nakon sveukupno 26 medalja (5 srebrnih i 21 brončana - sveukupno gledajući pojedinačne i štafetne uspjehe) uspjela dočekati svoj zlatni trenutak i tako se 'okitila' svojim prvim naslovom prvakinje Hrvatske!

Ona pripada onoj kategoriji koju smo ranije spominjali gdje više ne pričamo o godinama treniranja u klubu već desetljeću tako da to ovu priču samo čini još boljom, a njezinog "Godota" samo još slađim. Pravi primjer osobe koja uvijek ide i 'gura' naprijed, i kad su dobri trenuci i kad nisu. Ustrajnost za putokaz svima drugima, i mlađima pa i starijima.

Tako da je njezin uspjeh potpuno zaslužen i vjerujemo da će biti još prilika za nekim novim lijepim ostvarenjima za nju uz velike čestitke za ovaj aktualni. Pojedinačno je bilo manje sreće ovaj puta, 4. mjesto na 100m prepone i skoku u dalj, ali rezultati 14.67 i 5.39 sugeriraju da je zadržala razinu ovogodišnje dobre forme pa ćemo vidjeti u nastavku sezone može li još i bolje od toga.

U drugoj skakačkoj tehničkoj disciplini, visaškoj, Ana Kardum je bila bolje raspoložena naspram juniorskog prvenstva Hrvatske i sa skokom od 1.65m je zaslužila brončano odličje. U muškoj konkurenciji je malo nedostajalo četvrtoplasiranom Jurici Kovačiću, 1.85m je najviše išlo ovaj puta.

Istu poziciju Vita Škiljo osvojila je na skoku s motkom (3.22), a plasman niže pripao je Tiji Senjak (2.62). Zato je izvan konkurencije Lara Juriša ponovno ponudila skokove na 4 metra. Ovaj puta nije išlo i ostala je na 'samo' 3.95, ali treba samo čekati prave skokove koje smo, srećom, ove sezone i dosta vidjeli.

Prva zlata za Malović (5000m) i Kovač (3000m zapreke)

Nakon povijesnih stvari u eksplozivnim i kratkim disciplinama tijekom prvog dana, nastavili smo u istom ritmu i drugi dan, samo u dugoprugaškom segmentu.

Iako je prije samo tjedan dana nastupala na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 100km, Hana Malović je očito toliko dobro pripremljena da je bez ikakvih problema nastupala kroz vikend.

Najviše se istaknula na 5000 metara gdje je slavila s 18:24,65 i tako se pridružila rubrici "prvih osvojenih naslova" u karijeri, a s obzirom na spomenutu utrku otprije tjedan dana, to njezin uspjeh čini samo još većim.

I to nije bilo to, prvi dan je također bila medaljašica, brončana na 3000m (10:32,20) gdje je ispred nje bila Viva Kovač u vremenu 10:31,52. Prvoplasirana je bila Superina iz Kvarnera.

Drugi dan su se stvari malo zarotirale te na 3000m zapreke naša članica pobjeđuje s 11:13,04 ispred spomenute članice Kvarnera, utrka je to gdje je Viva posebno dobra bila u drugom djelu kada je nadoknadila zaostatak iz prvog djela utrke i samo produžila dalje do svog također prvog naslova u karijeri.

I to nije bilo to, prvi dan je također bila medaljašica, brončana na 3000m (10:32,20) gdje je ispred nje bila Viva Kovač u vremenu 10:31,52. Prvoplasirana je bila Superina iz Kvarnera.

Drugi dan su se stvari malo zarotirale te na 3000m zapreke naša članica pobjeđuje s 11:13,04 ispred spomenute članice Kvarnera, utrka je to gdje je Viva posebno dobra bila u drugom djelu kada je nadoknadila zaostatak iz prvog djela utrke i samo produžila dalje do svog također prvog naslova u karijeri.

Nije se odmah slavilo već se odmah trčalo na 5000m (s Hanom) i ciljem prošlo u vremenu 18:44,28. Spomenimo i četvrtoplasiranu Lanu Švarbić te njezinih 20:14,22.

Njezini svi spomenuti rezultati ujedno su i osobni rekordi tako da je ovaj duo imao zaista vrhunski vikend kojeg mogu pamtiti po mnogo toga dobroga. No isto tako neće se previše slaviti, treba nastaviti dalje prema još boljim ostvarenjima, a boljeg motiva od ovoga teško da mogu imati. Bravo Viva, bravo Hana!

U disciplinama kod muškaraca na 3000 i 5000 metara za nas je nastupao Omer Hasanbegović, četvrtoplasirani na kraćoj disciplini (9:53,96) i petoplasirani na dužoj (17:30,59).

Cvitić, Blažić i Kožul do medalja i osobnih rekorda

Rekordne utrke imali su naši dečki na zaprekama, Ivan Cvitić i Antonio Blažić. Pobjednik je prema očekivanju bio Belčić iz Karlovca, a Ivan je otišao poprilično ispod 10 minuta s 9:48,65 dok je jako malo nedostajalo i Antoniju da probije tu granicu s 10:00,53.

No dobro, treba nešto i ostaviti za drugi put, a najava drugog djela sezone je svakako vrlo dobra.

U istom ritmu su bili nastupali prvi dan na 1500m gdje je 4:12,60 Blažića vrijedilo 8. mjesta, a 4:07,24 Cvitića 6. mjesta. Najbrži je pak bio Niko Kožul s 4:01,39 i ujedno brončani u utrci koja je ponudila rasplet u posljednjih 100 metara gdje je najbolji finiš imao Bakšić iz Gline kao jedini ispod 4 minute.

Utrka s puno osobnih rekorda. To nije bio slučaj na 800 metara gdje se trčalo taktički, a u takvim uvjetima Niko je stigao do još jedne medalje, ovaj puta srebrne s 1:56,84 za nastavak niza osvajanja medalja u višeuzasnim kategorijama. Osim njega, Vito Carlo Fadini je bio šestoplasirani, 2:00,35 je njegovo vrijeme ovdje.

Kod žena smo u ovoj disciplini imali šestoplasiranu Olju Galić (2:19,93) i dvanaestoplasiranu Lorenu Bartaković (2:29,77), povratnicu nakon ozljede. Ulogu favorita opravdala je Vuković iz MK Velike Gorice s 2:14,61.

Nastupale su i cure dan ranije na 1500m, Olja nije bila daleko od medalje s 4:46,84 kao četvrtoplasirana, a Loreni je pripalo 7. mjesto (4:53,68).

Čestitamo svima na svim navedenim ostvarenjima i postignućima tijekom ovog vikenda!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 3.-4.9.2022.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook