Domaća natjecanja

VIKEND POVEZIVANJA NASLOVA! U23 zlata za Kovačića, Oreškovića, Pendić, Penezić, Vukovića i štafete 4x100/400m (VIDEO)

Vito, Marko, Lucija, Vita i Jakov Foto: AK Agram/Renato Branđolica Vito, Marko, Lucija, Vita i Jakov

Odlično smo krenuli u završni dio sezone kada je stadionska atletika u pitanju, motivirano i inspirirano čemu svjedoči podatak o čak 30 medalja od čega je 11 naslova, 11 srebra i 8 bronci! Time smo mlađeseniorsko prvenstvo Hrvatske uvjerljivo završili kao klub s najuspješnijim pojedincima natjecanja.

Jedan dio posebnih priča smo već istaknuli, a nikako ne zaboravljamo na ništa manje važan drugi dio koji se uglavnom odnosi na one 'kraće' discipline.

Pendić nakon juniorskog zaslužila i mlađeseniorski naslov

Odmah je prva disciplina bacanja kladiva bila super uspješna za nas iako Lucija Pendić nije u ovo natjecanje ušla stopostotno spremna, ali već u prvoj seriji su sve brige nestale.

Sletjela je sprava teška 4kg na 53.05 što je već olakšalo daljnji nastavak borbe za medalju, a u 4. seriji je viđen još jedan uspješan hitac (51.93) koji bi također bio dovoljan za pobjedu, ali bitno dramatičnije.

Ovako nam je ipak draže, Lucija je tako nakon juniorskog zaslužila i mlađeseniorski naslov najbolje kladivašice u Hrvatskoj. Osim nje, bacala je i Kristina Dragojević, 35.25 je najbolji hitac iz 2. serije za 8. mjesto.

Malo je za medalju nedostajalo Lauri Vinkešević koja je s 39.19 bila četvrtoplasirana, a vratila nam se i Lucija Matić s 34.36 za 5. mjesto.

Penezić nastavila gdje je stala, pridodala U23 seniorskom naslovu

Sprint nam je ponudio još tzv. 'spajanja' naslova, počevši od klasičnog sprinta na 100 metara.

Vita Penezić je u kvalifikacijama krenula u brzini niže i u finale prošla s 12.29 kao i Lara Jurčić (12.57), a u finalu se očekivano išlo punim 'gasom' i u svojoj novoj ovosezonskoj utrci ispod 12 sekundi (11.95) s vjetrom -0.9 stiže do novog naslova prvakinje Hrvatske!

U njenom slučaju govorimo o mlađeseniorskom, ali i seniorskom naslovom najbolje na 100m. Lara nam je istrčala brončanih 12.14 što je već bila dobra najava za sutrašnjih 200 metara gdje je očekivano bila još uspješnija.

Konkretnije, istrčala je 24.70 i tako zaslužila naslov mlađeseniorske doprvakinje Hrvatske, ispred nje je jedino bila Drljačić iz Križevaca (24.00). Dobar povratak za Laru nakon ljetne pauze, a vidjet ćemo ju i ovaj vikend na Hanžekovićevom memorijalu.

U njenom slučaju govorimo o mlađeseniorskom, ali i seniorskom naslovom najbolje na 100m. Lara nam je istrčala brončanih 12.14 što je već bila dobra najava za sutrašnjih 200 metara gdje je očekivano bila još uspješnija.

Konkretnije, istrčala je 24.70 i tako zaslužila naslov mlađeseniorske doprvakinje Hrvatske, ispred nje je jedino bila Drljačić iz Križevaca (24.00). Dobar povratak za Laru nakon ljetne pauze, a vidjet ćemo ju i ovaj vikend na Hanžekovićevom memorijalu.

Spektakularan vikend Vite Kovačića

Najbolji vikend karijere imao je Vito Kovačić u više disciplina. Kad kažemo da je najslabiji (uvjetno rečeno) bio na skoku u dalj kao brončani sa 7.23 onda smo sve rekli.

Još je bilo tu skokova preko 7 metara, a između toga je nastupao i na 100 metara, štoviše, toliko je blizu zadnji skok bio s finalom discipline da nije bilo vremena za promjenu mjesta startnog broja već samo rotaciju dresa u kojem nastupa.

Ni toga nije omelo, ubrzanje je bilo sjajno i pobjeđuje s novim osobnim rekordom od 10.94! Tako je nakon juniorskog naslova prvaka Hrvatske projurio ciljem i do mlađeseniorskog.

Ali to nije bilo sve, pravi show je tek uslijedio na 4x100m gdje je trčao zadnju izmjenu u sastavu s Brunom Perecom, Jakovom Vukovićem i Markom Oreškovićem.

U ovom prvom djelu je bilo i objektivnih poteškoća, ali nakon što je Orešković nadoknadio jedan dio zaostatka, Vito je napravio naizgled nemoguće i vratio našu štafetu 'iz mrtvih' do pobjede za 43.33 i čak na kraju pobjedu ispred Slavonije za jednu stotinku.

Nastavio je u sjajnom ritmu i drugi dan gdje je na troskoku skočio osobni rekord, 14.21, za brončanu medalju, a onda trčao i 4x400m štafetu gdje je ponudio najbolju dionicu u karijeri koje je na kraju čak i neočekivano vrijedila medalje, brončanog sjaja.

Agram II su osim njega sačinjavali Zvonimir Ćurić, Jurica Kovačić i Bruno Perec. Potonji je inače nastupao također na 100m, u finalu je s 11.41 bio šestoplasirani.

Dinamični zlatno-srebrni duo Vuković ili Orešković

Najbrži su ovdje očekivano bili naši članovi iz prvog sastava, Vito Carlo Fadini, Niko Kožul, Jakov Vuković i Marko Orešković. Ponudili su i najbolje vrijeme u sezoni za ovaj uzrast, 3:17,83. Potpuno uvjerljivo i sigurno, a između naših štafeta smjestio se Karlovac.

Zanimljivo je bilo kroz ovaj vikend pratiti nadmetanja Oreškovića i Vukovića u disciplinama 400 i 200 metara. Prvi dan je slavio mlađi, Marko, 47.15 je bilo brže od 47.22 Jakova, ali bila je to zaista prava mrtva trka do samog kraja, posebno kada su poravnati izašli u posljednjih 100 metara. Gledanje za uživanje.

Fadini je iskoristio priliku i stigao do osobnog rekorda, 50.08 vrijedi 5. mjesta, a i pokazatelj dobre forme.

Kod cura su nam nastupale Dora Dent (58.63) na 5. mjestu i Tara Marković (1:00,62) na 7. mjestu.

Zato su cure stigle do medalje na 4x400 metara, nakon zlata na 4x100m, ovdje su se priključile Penezić i Eva Mačković te stižemo do srebra s 3:54,32.

Duel se nastavio idući dan na 200 metara, a ovdje sada Vuković pobjeđuje s istrčanih 21.54 što je bilo brže od 21.88 Oreškovića. 

Dinamični duo se zapravo samo mijenjao na pobjedničkim postoljima u zlatno-srebrnoj kombinaciji, zaista nešto što se rijetko viđa.

Nije to bilo sve od medalja, 'padale' su i na preponama (gdje su bome i prepone nekima padale). Povratnik Jurica Kovačić je prvi dan bio srebrni s 15.56, a Zvonimir Ćurić je još jedno srebro na 400m osvojio s 57.25.

Plasmanom je nedaleko od medalje bila i Karla Puntarić na 400m prepone, 1:06,73 vrijedilo je 4. mjesta.

Čestitamo svima na rezultatima i plasmanima koji su više nego obećavajući uvod za sve što nas čeka u drugom djelu sezone. Bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 3.-4.9.2022.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook