Domaća natjecanja

VIDEO: Bartaković, Jelić, Marek i Pendić kadetski, Gabrić i Redžebašić mlađekadetski prvaci Hrvatske!

Lorena, TIn, Mia i Lucija / Lorena i Zana Foto: AK Agram Lorena, TIn, Mia i Lucija / Lorena i Zana

U Splitu se održalo Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje tj. uzrasne kategorije do 16 odnosno do 14 godina.

Radi se o dvostrukom natjecanju koje se već tradicionalno održava u ovom terminu 6. mjeseca, ponekad varira u razlici kojeg tjedna ranije ili kasnije.

Nije tajna da nas je preseljenje natjecanja iz Zagreba u Split na određen način natjeralo na određene promjene odnosno prilagodbu u kojoj smo na natjecanje došli s nešto manjim brojem planiranih natjecatelja i natjecateljica, ali u samom učinku nismo to nipošto osjetili.

Zlatni Samoborčani Bartaković i Jelić uvjerljivi

Štoviše, već na samom početku natjecanja Tin Jelić stigao je do naslova najboljeg kadetskog visaša Hrvatske, nešto što mu je zamalo izmaklo u dvorani kada je bio viceprvak, a ovdje je napravio korak naprijed na onu najvišu stepenicu pobjedničkog postolja!

Bilo je to poprilično bizarno natjecanje u kojem je odmah na početnoj visini od 1.55m otpalo 5 od 8 natjecatelja što je u prijevodu značilo da je za medalju bilo dovoljno preskočiti početnu visinu. No naravno da naš član nije ušao s tako niskim ciljevima na ovo natjecanje. 

Doduše, na 1.60 je već uslijedio problem i prvi iks koji je zapravo bio uvjetovan tim što su se pojavili novi stalci s drugačijim postavljanjem naspram izmjerenih zaleta natjecatelja. No brzo se vratio pravim visinama i sve uspješno preskače iz prve (1.64, 1.68 i 1.71), a 1.73m slijedom svih okolnosti ovaj put nije išlo. Nije bilo ni previše bitno, najvažniji je prvi pojedinačni naslov za Tina.

Lorena Bartaković je u ova dva dana u svojim nastupima na 1500 i 600m stigla do medalja, očekivano je ona najsjajnija bila na spomenutoj dužoj dionici, a dodatna nagrada je i srebro na 600 metara.

Održale su se čak dvije skupine na 1500m tako da je trebalo paziti i na vrijeme, ali naša članica bila je jednostavno dovoljno suverena i kvalitetna da na vrijeme napravi potrebnu razliku i više nego zasluženo stigne do pobjede i naslova najbolje kadetkinje Hrvatske.

Uz nju je nastupala i Karla Herceg koja je s 5:48,69 bila 16.

Drugi dan se trčalo 600 metara, tu smo gledali posebno bespoštednu borbu u posljednjoj skupini gdje je Lorena na kraju se pozicionirala kao drugoplasirana i tako uz naslov prvakinje dodala i jedan naslov viceprvakinje.

U skupini prije nje dobar nastup je i iza Valentine Perić s točnih 1:40,00 koji je tamo vrijedio pobjede, a sveukupno 5. mjesta.

Osim nje, Lidija i Marija Batrac trčale su 1:48,71 i 1:53,68 u prijašnjim skupinama za 20. i 27. mjesto uz Karlu kao 26. (1:52,01).

Spominjući Valentinu, ona je 1. dan trčala 300 metara gdje je sveukupno bila malo slabije sveukupno plasirana s 43.34 čime je zauzela 10. mjesto, a uz nju su nastupale i Karla Puntarić te Carmen Heinrich kao 22. i 23. s novim osobnim rekordima od 45.51 i 45.83, a ne zaboravljamo ni Lidiju (46.21) i Mariju (48.15). 

Ranije su još trčale 60m gdje je Karla bila malo brža s 8.53 (22. mjesto), a Carmen je išla 8.69 za 31. mjesto. Drugi dan su trčale malo dužih 100m, Puntarić je trčala 13.61 za 25. mjesto, a Heinrich 13.82 za 30. mjesto. Prije toga je još bolje bilo na 300m prepone gdje sveukupno osvaja 8. mjesto s 51.80 što je također novi osobni rekord.

Inspirirana Tvrtković do svih osobnih rekorda i 2 medalje

Tamo je očekivano još brža bila Anja Tvrtković koja je također istrčala najbrže vrijeme u životu, a s 47.54 je zaslužila brončano odličje. Još bolja je bila na 100m prepone gdje je s 15.03 stigla do osobnog rekorda, ali i još sjajnije, srebrne medalje!

Da je to bio uspješan vikend za nju govori i 5.45 na skoku u dalj, rezultat kojim je ostala na korak do medalje, ali svejedno još jedan novi najbolji rezultat karijere. Prepone i dalj bile su program Korine Sajko, 4.41 je vrijedilo 19. mjesta, a 17.18 sveukupnog 16. mjesta.

Imali smo predstavnika i na muškom dalju, tu je do osobnog rekorda došao Lukas Sečen kao 8. s 5.41 u 3. seriji.

Kod kadeta na 1000m je dobro trčao Tin Tumpić koji je s 2:47,76 bio 2. u svojoj skupini, a sveukupno isto dobro plasiran s obzirom na 6. mjesto.

Suverena Pendić s najdaljim zlatnim hicima karijere

Na bacanjima smo isto pobjednički otvorili natjecanje, a za to se pobrinula Lucija Pendić s hicem u drugoj seriji kada je izmjereno 47.06 što je već bila daljina koju nitko više nije mogao prebaciti! Krenula je malo sigurnije (39.56), ali nakon spomenute druge serije sve se okrenulo u njezinu korist i očekivanja.

Bilo je tu još takvih hitaca, neznatno slabijih, a Lucija je tako nakon prošlogodišnje bronce pokazala veliki napredak za skoro 12 metara (ako već uspoređujemo prošlogodišnje natjecanje).

Druga Lucija, ali Matić, bacala je disk, 25.48 je bilo za 5. mjesto. Istu spravu bacao je Hrvoje Šaravanja, njegovih 29.97 bilo je za 7. mjesto, a još bolji bio je ranije na kladivu s 25.59 za 5. mjesto.

Kod mlađih kadeta smo gledali odličan vis u kojem je Goran Šustek stigao do naslova doprvaka preskočivši 1.60m čime je poboljšao svoj osobni rekord za 8cm, a i za samo jedan pokušaj na kraju ostao bez zlata.

No uz ovakvo skakanje i pristup to je zapravo i manje bitno, bilo je to zanimljivo nadmetanje i natjecanje u kojem je naš član djelovao odlično i zasluženo bio na postolju. Do osobnog rekorda je stigao i Haoxi Chen koji je skočio 1.42 za 5. mjesto. 

Haoxi je i trčao 60m gdje je sveukupno zauzeo 7. mjesto s 8.36 sekundi. Naš mlađekadetski duo pratili smo idući dan na 200m gdje je Chen bio malo brži s 28.29 (8. mjesto) naspram Goranovih 28.70 (10. mjesto), a skakalo se i u dalj gdje je zamalo 'pala' i medalja. Haoxi je zauzeo 4. mjesto s 5.05, šteta da se u početnim serijama tražio jer je kasnije skakao sve bolje i bolje. Goran je skočio 4.65 u 3. seriji za 11. mjesto.

Isti uspjeh poput Gorana na Vortexu je napravio Gabrijel Varga koji je s hicem od 58.82 zaslužio medalju srebrnog sjaja što je također za jedan plasman bolje naspram prošlogodišnjeg izdanja kada je i bitno manje bilo dovoljno za medalje.

Do bronce je u bacanju kugle stigao Jan Ferina koji je to zaslužio s hicem iz zadnje serije, 12.49. Radi se o dobrom rezultatu, a posebno i medalji iz dva razloga, prvi je što nam je Jan još i iduće godine mlađi kadet, a drugi što je zadnjih mjesec-dva imao i određenih zdravstvenih problema te iako nije bio "100% fit", i takav je vrijedan visokih plasmana ovdje.

Vita Penezić nastupala je u više disciplina, a najuspješnija je bila na 60m gdje je istrčala 8.19 za brončano odličje i novi apsolutni osobni rekord. Iako bez medalje, inspirirana je bila na dalju s novim najdaljim skokovima od kojih je najbolji bio onaj od 5.25 za 4. mjesto. Isti plasman pripao joj je i na skoku u vis s 1.45 metara, a na svojih prvih 200 metara je s 27.64 zaslužila 5. mjesto. 

Gabrić sjajnim finišem do U14 zlata na 800m

Na 400 metara smo gledali Olju Galić koja je dotrčala u cilj do srebrne medalje i to rezultatom od 1:01,23! Prvu polovicu utrku provela je u nešto rezerviranijem tempu, a onda u završnici ponudila jedno pravo dodatno ubrzanje i tako zaslužila svoju medalju. Skupinu ranije trčala je Lorena Gabrić i s 1:03,58 osvojila 9. mjesto, ali to je zapravo bio uvod u ono što je uslijedilo 2. dan.

Antonija Batrac je istrčala 1:06,21 i tako zaslužila 17. mjesto. 

Na 800m smo bili posebno uspješni, Karlo Viljac je postao mlađekadetskim doprvakom Hrvatske, a Lorena mlađekadetskom prvakinjom Hrvatske!

Mlađi kadeti su trčali samo jednu skupinu u kojoj se Karlo dobro snalazio i pratio sve promjene ritma pravovremeno, a na kraju je uslijedila finiš završnica u kojoj stiže do spomenutog srebra s 2:18,59.

Slično se može reći i za našu Lorenu, ali razlika je bila upravo u njezinom finišu koji je na koncu donio prevagu i zasluženo zlatno odličje! Vrijeme naše najbolje mlađe kadetkinje na 800m je 2:25,44. 

Uz nju je Antonija istrčala 2:35,96 za 8. mjesto.

Redžebašić ponovno najbolja, Marek s bronce na zlato

U programu ovog natjecanja hoda se na 2000m, a tu je kod kadetkinja najbolja bila Mia Marek, a kod mlađih kadetkinja Zana Redžebašić, obje članice našeg kluba!

Zanimljivo je bilo u ovom starijem uzrastu gdje je Mia zapravo prelomila u zadnjem krugu, s njene strane je to bila zaista nagla promjena ritma gdje je zapravo vrlo brzo otišla prema naprijed i tako na ovom natjecanju nakon prošlogodišnje bronce napravila lijep iskorak, kako plasmanom, tako i rezultatom od 11:01,96! No kad je pristup pravi onda se puno toga više može.

Iva Vranić je ovdje stigla do bronce s 12:41,60, a uz nju se držala zlatna Zana i tako s 12:45,42 zaslužila obranu naslova najbolje mlađe kadetkinje! Od naših joj se na postolju priključila limačica Paula Štefanović s 14:09,50 kao brončana, a odmah tik do nje je i Dora Čučković kao 4. (15:53,96). 

Mlađi kadeti su nam ponudili lijep nastup Frana Anića, najmlađeg (još uvijek limač!) člana koji se hrabro hrvao s većima od sebe (u svakom doslovnom smislu te riječi) i u konačnom raspletu zaslužio srebro s 13:23,09. Tu je bio i Jakov Barun, 14:54,67 je vrijedilo 5. mjesta. 

Čestitamo svim našim mladim članovima i članicama, još jednom su nas svojim rezultatima učinili izrazito ponosnima i najavili lijepe dane u budućnosti za njih, a i za nas. Bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete, kadetkinje, mlađe kadete i mlađe kadetkinje
  • Mjesto: Split
  • Datum: 15. i 16.6.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook