Domaća natjecanja

Veličanstveni na oproštaju atletike od Kantride: Filipović, Čukman i Penezić obilježili drugi dan mlađejuniorskog prvenstva Hrvatske

Dora je vodila štafetu do nove pobjede i svoje pete zlatne medalje Foto: AK Agram Dora je vodila štafetu do nove pobjede i svoje pete zlatne medalje

Spomenuti trio iz naslova tijekom drugog dana osvojio je dva zlatna odličja, a uz njih su osim štafeta zlata pripala Zlatku Kožuharu na 3000m i Katarini Vukančić na 2000m zapreke. Time smo završili natjecanje kao klub s najuspješnijim mlađim juniorima i juniorkama, sveukupno su osvojili 23 medalje - 13 zlatnih, 5 srebrnih i 5 brončanih što je ujedno naš najbolji učinak po medaljama na ovom natjecanju!

Filipović ponovno potvrdila kvalitetu današnjim nastupima

Na kraju ovog natjecanja Dora Filipović bez ikakve sumnje i debate prvo je ime ovog natjecanja! Nakon jučerašnje sjajne prezentacije koja je rezultirala s osvojene 3 zlatne medalje, danas smo je gledali u jednako dobrom izdanju.

U disciplini 200m je trčala u četvrtoj, najjačoj skupini gdje se borila s ostalim natjecateljicama, ali i jakim vjetrom u prsa (-1.9). No ovaj vikend je naprosto bio njezin i nije bilo te sile koja bi ju spriječila u osvajanju novog naslova mlađejuniorske prvakinje. U cilj je ušla s 25.56 i tako ponovno uvjerljivo pobijedila!

Novo zlato stiglo je u štafeti 100-200-300-400m, o čemu možete čitati kasnije u članku. Istaknimo još kako je ovo tek njezina prva mlađejuniorska sezona, pravo nastupa u ovoj konkurenciji ima i iduće sezone!

Kao što smo već i ranije pisali Dora je vrhunski nastupala ovaj vikend i sada za nu slijedi nastup za hrvatsku reprezentaciju u štafeti 4x400m na Ekipnom prvenstvu Europe (2.liga) u Latviji, preciznije Rigi. Novi veliki izazov, ali i svojevrsna nagrada za sve kvalitetne rezultate koje je ostvarila tijekom ove sezone. Neka samo tako nastavi, zaista je u vrlo dobroj formi.

Čukman rutinski, Penezić iznenadio konkurenciju na 200m 

Nakon Dore samo jedno zlato manje na svom kontu ima Hrvoje Čukman nakon održana dva dana. Jučer je uvjerljivo slavio na 400m uz 4x100m, a danas je uz štafetno zlato na 100-200-300-400m ostvario još uvjerljiviju pobjedu na 400m prepone! 

U cilj je ušao s vremenom s 55.54, rezultat je to na razini najboljih ovosezonskih utrka. Ima tu dosta rezerve, pogotovo u tehničkom dijelu što se samih prepona tiče. No pritom moramo podsjetiti kako je Hrvoju ovo premijerna sezona u ovoj disciplini i kako će vrijeme odmicati nema straha da će biti još bolji i brži.

Što se današnje utrke tiče, vodio je od prvog do zadnjeg metra i pitanje pobjednika nije bilo upitno niti jednog časa.

Nakon srebra na 100m i zlata na 4x100m, Bruno Penezić pokazao je kako mu dvostruko duže dionice (200m) još bolje 'leže'. Na osnovu prijašnjeg rezultata u Splitu (23.05) zavrijedio je pravo nastupa u trećoj i ujedno najjačoj skupini ove discipline gdje se odmah trčalo finale.

Startao je odlično, vrlo dobro odradio zavoj i u ravnini se već lagano probio na vodeću poziciji koju nije ispuštao do samog kraja te tako stigao do velike i iznenađujuće pobjede. Iznenađujuće ne za nas, već za njegove konkurente.

Pritom ni vjetar nije previše pomagao, puhao je -1.3 u prsa, ali unatoč tome Bruno je stigao prvi u cilj i tako se 'okitio' svojim prvim mlađejuniorskim pojedinačnim naslovom. Izvrsna najava uoči idućeg tjedna kada je na rasporedu Prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje.

Sjajni Kožuhar predvodio jednako sjajne Agramove dugoprugaše

Na 3000m Zlatko Kožuhar je stigao u cilj kao prvi s vremenom koje malo koji kadet može trčati - 9:03,69! Iza njega je u cilj ušao Julijan Kralj s 9:11,21. Pitanje poretka rješavalo se tek u drugoj polovici utrke kada je Zlatko dodatno pojačao što ostali nisu mogli pratiti do jedne mjere, ali svejedno je i njih povukao do najboljih ostvarenja.

Osim Julijana, Nikola Klarić je bio četvrtoplasirani s 9:16,63, zatim slijedi Vedran Muhar s 9:27,48 i Filip Svalina na 7. mjestu s 9:36,40.

Sva petorica nisu nikad bili ovako brzi i postigli su svoje nove osobne rekorde! Lijepo je za vidjeti kako se silan trud na treninzima svih ovih mjeseci lijepo vraća, a vjerujemo da mogu još bolje od ovoga. Zlatko i Nikola bi trebali nastupati ponovno već idući tjedan na kadetskom prvenstvu Hrvatske.

Antonio Kovačić nastupao je na 800m, njegovih 2:09,76 vrijedilo je sveukupno osvojenog 9. mjesta. U ženskoj konkurenciji, Marija Hartl je bila 11. s 2:32,14, a Pia Ocvirk 12. s 2:35,82.

Na 400m prepone prvi puta smo gledali svestranu Josipu Livaković koja je spomenutu dionicu istrčala za 1:10,43 i time sveukupno bila sedmoplasirana. Podsjetimo, Josipa je još uvijek kadetkinja, nju ćemo isto gledati idući tjedan na natjecanju, doduše ne u ovoj disciplini s obzirom na to da je nema u programu.

Vukančić zlatna u debiju na 2000m zapreke

Katarina Vukančić je nakon jučerašnjeg (za nju) slabijeg nastupa na 1500m došla na svoje s utrkom na 2000m zapreke gdje joj je pripao naslov mlađejuniorske prvakinje Hrvatske! Katarina je preuzela vodstvo na samom početku utrke i iz kruga u krug ga dodatno povećavala te tako na kraju pobjedu ostvarila s rezultatom 7:39,57.

Unatoč svom neopravdanom strahu od zapreka, ni tu nije bilo nekih poteškoća iako je u ovoj disciplini prvi puta nastupala. Ne sumnjamo kako će ova lijepa pobjeda poslužiti kao dobra motivacija za buduće utrke. Zanimljivo, ovo joj nije prvi mlađejuniorski naslov prvakinje Hrvatske, krajem prošle godine pobijedila je u toj konkurenciji na prvenstvu Hrvatske u krosu unatoč tome što se još uvijek radi o kadetkinji.

Na skoku u vis gledali smo Emu Glas koja je najviše ovaj puta preskočila 155cm, rezultat na razini njezinih ovosezonskih ostvarenja. Njime je stigla do 8. mjesta. 

Do brončane medalje stigla je Barbara Geld na bacanju kugle s hicem od 12.61, ujedno joj je to bila i prva medalja barem što se ovog vikenda tiče. Idući ne sumnjamo da će biti još sjajnijih odličja od spomenute bronce. Uz nju su nastupale četvrtoplasirana Antonela Popko koja je najdalje bacila kuglu do 12.32 i petoplasirana Laura Štefanac s najdaljim hicem od 12.17.

Laura se zato medaljom 'okitila' u svojoj glavnoj disciplini (bacanje koplja), hitac od 39.82 je u Rijeci vrijedio 3. mjesta i brončane medalje. Nije današnji rezultat njezino najbolje ostvarenje, ali nova medalja i konstantni rezultati su tu i to treba istaknuti kao još jednu od dobrih vijesti.

Potpuni trijumf na štafetama

Nakon dvoranske sezone i mlađejuniorske bronce na troskoku, Ante Zuanović napravio je novi iskorak u ovoj disciplini i na otvorenom u još jačoj konkurenciji osvojio srebrnu medalju. Vjetar nije bio naklonjen skakačima, ali i tako je Ante ponovno skakao preko 13 metara i završio natjecanje s 13.39 što je na razini njegovih ovogodišnjih ostvarenja. 

Josip Miloš je na bacanju diska zauzeo 7. mjesto s hicem od 29.08, a Arijan Islami nažalost nije tijekom prve tri serije uspio pronaći ispravni hitac. Na kladivu je Ivan Blažević poboljšao svoj osobni rekord i s 39.62 zauzeo 6. mjesto. Nema straha, uskoro će kladivo i preko 40 letjeti...

Zaključak su donijele štafete 100-200-300-400m gdje ponovno uspjeli pobijediti u obje konkurencije! Tako smo na osvojili 4 zlata samo na štafetama i može se reći kako zaista imamo odlične mlađe juniore i mlađe juniorke koje čine više nego brz i uigran sastav.

Kod mlađih juniorki to su bile Ana Marija Kisegi, Marija Hartl, Karla Puljko i Dora Filipović. Njihovo zajedničko vrijeme na kraju je bilo 2:18,63, više nego dovoljno za uvjerljivu pobjedu i nastavak vrlo lijepe tradicije u ovoj disciplini!

Tijekom ovih godina slična tradicija razvila se i kod mlađih juniora, Edin Mešić, Bruno Penezić, Sven Cepuš i Hrvoje Čukman bili su najbolji s istrčanim vremenom 2:02,36! Utrka je ponudila nekoliko preokreta, ali za mirnu završnicu u posljednjoj disciplini pobrinuo se Hrvoje i osigurao našoj štafeti mirnu i sigurnu pobjedu.

Je li ovo bilo posljednje atletsko natjecanje na Kantridi? Službenih potvrda nema, ali šuška se da vrlo vjerojatno jest. Ako je tako, nadamo se kako nogomet neće istjerati atletiku iz grada (ako već odlazi sa stadiona) te kako će atletičari i atletičarke iz Rijeke dobiti dostojnu zamjenu lokacije kako bi nesmetano mogli trenirati i na koncu - ponovno održati neko natjecanje. Prevelik je to grad da bi atletika spala na margine i nadamo se što boljem ishodu ovog slučaja.

Čestitamo našim članovima i članicama na svemu ostvarenom tijekom ova dva dana, bilo je puno dobrih rezultata i imamo razloga za zadovoljstvo koje nas tjera da budemo samo još bolji od trenutačnog. Bravo!

 

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Rijeka
  • Datum: 15.6.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook