Domaća natjecanja

Prvi dan Prvenstva Hrvatske za mlađe juniore i juniorke prošao u znaku dominacije sjajne Dore Filipović

Više puta danas na postolju - Dora Filipović Foto: AK Agram Više puta danas na postolju - Dora Filipović

Sudeći prema nekim napisima i informacijama, na spomenutom prvenstvu polako se opraštamo od atletske staze na Kantridi, a na najbolji način to radi Dora Filipović koja je osvojila čak tri zlatne medalje!

Uz to su 'pala' još tri zlata uz tri srebra i tri bronce. Sveukupno 12 medalja (6 zlatnih, 3 srebrne i 3 brončane). Nadamo se kako ćemo u ovom ritmu nastaviti i tijekom sutrašnjeg dana.

Prvo ime natjecanja, bez ikakve sumnje i dvojbe - Dora Filipović

Prvi nastup Dore vidjeli smo u kvalifikacijama na 100m gdje je lakoćom prošla u finale istrčavši 12.71 što je već tada bilo najbrže vrijeme kvalifikacija i dalo se već naslutiti tko će tu voditi glavnu riječ u finalnoj utrci. Ovdje je još trčala Ana Marija Kisegi, njezinih 13.52 vrijedilo je sveukupno 11. mjesta.

No u razdoblju dok je čekala finale Dora je trčala i na 400m gdje je još većom lakoćom stigla u cilj kao prvoplasirana tj. najbolja! Utrku je istrčala za 56.96 i tako sačuvala sasvim dovoljno snage za finalnu utrku na 100m gdje je svejedno uz jak vjetar u prsa (-2.2) dominirala i stigla u cilj kao prvoplasirana!

Kod mlađih juniorki najbolja nakon Dore bila je Marija Hartl koja je prvi puta u karijeri istrčala utrku bržu od minute! U cilj je ušla s vremenom 59.53 i tako sa svojim novim osobnim rekordom osvojila 4. mjesto. Kao i uvijek borbena utrka, šteta da njezin vrlo dobar nastup nije bio nagrađen medaljom, ali zato tu kao više nego dobra utjeha su štafetne utrke.

Pia Ocvirk i Karla Puljko bile su naše kadetkinje u disciplini 400m, Pia je bila nešto bolja s 1:01,45 dok je Karla kao jedna od najmlađih natjecateljica ovdje u svojem debiju na 400m ciljem prošla u vremenu 1:01.57. Pripala su im 8. i 9. mjesto. Ana Marija Kisegi je istrčala 1:02,38 i bila 12.

Svojim pojedinačnim uspjesima Dora je kasnije pridodala jedan ekipni s obzirom na pobjedu štafete 4x100m, a Dora je očekivano našu štafetu vodila do još jedne zlatne medalje!

Simbolično je kako je svoje prve ozbiljnije atletske korake i svoje prve medalje osvojila upravo na ovoj stazi, 2012. godine se ovdje održavalo Prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje. Dvije godine kasnije vratila se znatno bolja i moćnija te je riječka publika zaista mogla uživati i zapljeskati njenoj lakoći pobjeđivanja i postizanja kvalitetnih rezultata.

Prilika za to biti će i sutra jer ne sumnjamo kako nas u drugom danu dana očekuje jednako lijep nastavak ove priče i kako možemo očekivati neka nova odličja za nju.

Sigurne zlatne medalje za Čukmana i Kožuhara

Hrvoje Čukman je stigao do naslova mlađejuniorskog prvaka u disciplini 400m u jednoj utrci gdje je presudio njegov odličan finiš u posljednjih stotinjak metara. Osim zlatnog odličja, pripao mu je i novi osobni rekord s obzirom na istrčano vrijeme 49.40!

Iz utrke u utrku Hrvoje je sve brži i brži, nadamo se nastavku ovog pozitivnog trenda na nekom od idućih natjecanja.

Iz današnje perspektive se čini smiješno kako se Hrvoja uopće dovelo u poziciju 'upitnog' za Europske kvalifikacije Olimpijskih igara mladih gdje je na kraju (vrlo dobro) nastupao na 400m prepone dok su na natjecanje išli neki koji se ni na toj razini nisu mogli, prema vlastitim riječima - motivirati.

U ovoj utrci gledali smo i Antonija Kovačića (5. mjesto - 53.79), Edina Mešića (6. mjesto - 54.03) i Filipa Orlovića (11. mjesto - 55.79).

Pravu dominaciju naših članova gledali smo u disciplini 2000m zapreke. Naime, nastupala su tri Agramera i sva tri došla su do zasluženo osvojenih medalja! Zlatko Kožuhar je danas bio očekivano najbrži s 6:38,14.

Od prvog do zadnjeg metra preuzeo je inicijativu i krenuo u jednu solu utrku ne želeći dozvoliti nekom drugom da ugrozi pobjedničku poziciju. No nije daleko od njega bio srebrni Filip Svalina koji je u cilj ušao s osobnim rekordom 6:42,75, a isto vrijedi i za brončanog Vedrana Muhara (6:51,03).

Možemo biti zadovoljni prezentacijom naših na zaprekama, bit će zanimljivo za vidjeti sutrašnjih 3000m gdje ćemo težiti sličnom ostvarenju kao danas.

Osim zapreka, trčale su se i utrke dugačke 1500m. U mlađejuniorskoj najbrži od naših bio je petoplasirani Julijan Kralj koji je istrčao točno 4:22,00, a nije daleko od njega bio Nikola Klarić koji je tek prvu godinu stariji kadet (rođen 2000. godine). Njemu je pripalo 7. mjesto, a u cilj je ušao s vremenom 4:25,54. Kod mlađih juniorki je boje našeg kluba branila Katarina Vukančić. Njezinih 5:12,28 danas je vrijedilo 11. mjesta. Sigurno da ovo nije njezin najbolji nastup, ali oscilacije u ovoj dobi uvijek se mogu očekivati. Idealna prilika za 'iskupljenje' slijedi sutra na 2000m zapreke.

Srebra za Jurišu i Penezića, bronce za Štefanac i Islamija

Zanimljivu situaciju imali smo u utrci mlađih juniora na 100m gdje je kao jedan od najmlađih natjecatelja na ovom natjecanju nastupao Bruno Penezić. U kvalifikacijama je posao odradio vrhunski, pobijedio je u trećoj skupini istrčavši 11.59 s vjetrom -1.3.

Do početka finala je nastupao na skoku u dalj gdje je danas bilo ponešto problema sa skokovima stoga ne čudi nešto slabiji nastup u kojem mu je pripalo 6. mjesto sa skokom od 6.02. No pritom valja napomenuti kako nije bilo ni prilike da izvede svih 6 skokova.

U finalu smo vidjeli pogrešan start, ali koji je naznačen tek nakon 60 metara. Tako su natjecatelji u ovoj disciplini (uključujući našeg Brunu) trčali dvije utrke. U onoj drugoj, regularnoj koja je uslijedila desetak minuta nakon ove prve (neregularne) Bruno se vrlo dobro snašao i u cilj ušao kao drugoplasirani s vremenom 11.42! Ponovno je vjetar puhao u prsa (-0.9), a ovim rezultatom ostao je na samo jednu stotinku do svog osobnog rekorda.

Osim njega, na dalju je nastupao Luka Kušina koji je ostao na korak do medalje kao četvrtoplasirani i to baš u posljednjoj seriji. Unatoč drvenoj medalji valja istaknuti kako je vrlo dobro skakao i tako pokazao da se definitivno vratio u svijet atletike i skakanja. Sad samo treba više trenirati i samim time i više se natjecati. Skočio je 6.42, rezultat na razini najboljih ovosezonskih ostvarenja (6.44).

Na visu je skakao Ante Zuanović i s preskočenih 170cm osvojio 4. mjesto. Nije ostao bez šanse za osvajanjem medalje, osim visa, očekuje se njegov nastup na troskoku. Uspješniji je bio Arijan Islami na kugli kao brončani bacivši 15.46, hitac koji je ujedno njegov novi osobni rekord što je dobra najava sutrašnjeg diska gdje će on biti svakako još bolji nego danas.

Petoplasirani je bio Karlo Petković bacivši kuglu 12.45, a identično uspješan bio je na koplju (700g) 49.66. Problem s leđima očito je nažalost bio prevelik za njega, ali ne treba zanemariti želju za što boljim rezultatima.

Lara Juriša je u borbi za medalje na motki na kraju osvojila onu srebrnog sjaja! Presudile su nijanse odnosno visina 320cm gdje se malo 'pomučila' i preskočila ju iz trećeg pokušaja što je na kraju presudilo. No zato je 330cm preskočila iz prve i to je samo po sebi dobra najava juniorskog prvenstva Hrvatske za dva tjedna.

Do bronce na bacanju diska došla je Laura Štefanac s hicem od 35.09. Nije ovo glavna Laurina disciplina, ali drago nam je za vidjeti kako medalje padaju i u drugim disciplinama, a ne samo na koplju koje slijedi sutra i veselimo se novim njezinim hitcima ovdje. Disk je bacala i Barbara Geld, 29.54 ovdje je vrijedilo 5. mjesta, a ranije je nastupila i na kladivu (3kg) - 38.23 i 8. mjesto.

Zlatne štafete

Kraj natjecanja označile su štafete 4x100m u kojima smo mi mogli uživati s obzirom na to da smo i kod mlađih juniorki i mlađih juniora imali najbolje, zlatne štafete!

Prvo su nas razveselile mlađe juniorke tj. Karla Puljko, Ana Marija Kisegi, Marija Hartl i Dora Filipović koje su bile jedini sastav kojem je pošlo za rukama i nogama istrčati utrku bržu od 50 sekundi! Na kraju im je relativno sigurno pripao naslov najbolje mlađejuniorske štafete! Vrlo solidne izmjene i očekivano brze dionice naših cura osigurale su im 1. mjesto.

Za potpuni trijumf u štafetnom dijelu pobrinuli su se mlađi juniori Edin Mešić, Hrvoje Čukman, Edin Mešić i Bruno Penezić koji su u napetoj, ali indirektnoj borbi sa štafetom Slavonije-Žita (koja je trčala u prvoj skupini, a naša u drugoj) pokazali kako su ipak brži! Preciznije, presudile su 2 stotinke razlike. Pristup i motivacija naših momaka očekivano je bio na visokoj razini, a kad ste takvi, zaslužujete biti najbolji.

Čestitamo svima na njihovim uspjesima tijekom prvog dana!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Rijeka
  • Datum: 14.6.2014.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook