Domaća natjecanja

USPJEŠNO SENIORSKO PPH Svalina i Šrut obranili naslove, Juriša do svog prvog zlata! (VIDEO)

Filip, Sandra i Lara Foto: AK Agram Filip, Sandra i Lara

Sveukupno su na seniorskom prvenstvu Hrvatske naši atletičari i atletičarke osvojili 9 zlatnih, 11 srebrnih i 9 brončanih medalja što je svakako jedan ujednačen omjer u ove tri prve pozicije.

Svalina i Šrut za potvrdu prošle godine

Osim samim terminom, za ovogodišnje natjecanje može se povući puno paralela i usporedbi s onim prošlogodišnjim te se mogu uvidjeti određene razlike i sličnosti. Ono što spada u ovu drugu kategoriju je primjerice disciplina 3000m zapreke gdje je Filip Svalina obranio naslov najboljeg seniorskog 'stiplaša' Hrvatske, isto kao i Sandra Šrut.

Potonja je imala jednu malo drugačiju sezonu naspram one prijašnje koja je bila tako uvjetovana iz više razloga koji u ovom trenutku i nisu više toliko bitni, najvažnije je da je i dalje tu s nama, a svoje zlato obranila je u nešto manje brojnijoj konkurenciji s 11:39,12.

'Društvo' joj je pravila Ljiljana Ćulibrk koja se tako vratila stadionskim utrkama i disciplinama nakon prošlogodišnje malo duže pauze i za 12:00,12 zaslužila još jednu u nizu svojih mnogobrojnih medalja, ovaj puta srebrnog sjaja.

S druge strane Filip je u ovoj sezoni napravio dodatni iskorak s novim najboljim vremenima, a u ovoj utrci je na polovici utrke napravio ubrzanje koje je na kraju 'prelomilo' i odlučilo pitanje pobjednika te je s 9:16,71 prošao ciljem za osvajanjem novog seniorskog naslova!

Svalina je definitivno jedan od naših najkonstantnijih atletičara kroz ovu sezonu i navedeno je demonstrirao i u današnjoj utrci. Tamo je prvi ovosezonski nastup (za ovu disciplinu) imao Domagoj Jakopović koji je osvajanjem novog brončanog odličja samo dodatno potvrdio onog što više puta ponavljamo kroz naše izvještaje s ovog natjecanja - uspjeh isti kao i prošle godine.

Ponovno je trčao brže od 10 minuta što je bilo potrebno za medalju brončanog sjaja. Točnije, njegovo vrijeme je 9:55,97.

Zlatna Juriša kao inspiracija za sve

Velika priča ovog natjecanja je Lara Juriša koja broji preko 30 medalja s pojedinačnih prvenstava Hrvatske kao i 9 dosadašnjih naslova u različitim uzrastima (otvoreno/dvorana), ali do ovog vikenda nije imala najsjajnije odličje s ovog natjecanja, a sada i to možemo precrtati na 'to-do' listi te je dodati i jubilarno 10. pojedinačno zlato u karijeri!

Najviše medalja osvojila je naravno na skoku s motkom, a za naslov najbolje seniorke u državi trebalo je preskočiti 3.70 metara što je jedina uspjela!

No ono što je još impresivnije je cijela priča koju smo već u nedavnom prvom nastupu na otvorenom spominjali, a to je činjenica da je u slično ovo vrijeme prošle godine po drugi puta u karijeri doživjela tešku ozljedu koljena (križni ligamenti), ali unatoč tome nije odustala već se vratila u ovoj sezoni na otvorenom i tako nas sve oduševila ne samo svojom brzinom oporavka već i upornošću.

Ako je tko zaslužio u datoj situaciji biti trenutno 1. motkašica, onda je to Lara i drago nam je da je tako.

Inače je sve ranije visine uspješno preskakala iz prve, a tek samo jednom rušila na 3.70m. Šteta da Martina Fileš nije uspjela pronaći svoje skokove na 3.40m gdje je započela.

Srebrni Mrčić i Kolarević, brončani Hercigonja

Skok u dalj donio nam je povratak Brune Penezića koji je ovdje više nastupao po zadatku rezultata, ne toliko plasmana i uspio u navedenom skočivši iz kraćeg zaleta 6.30. Bilo je nešto teže od očekivanog, bilo je tu dosta 'hrvanja' s jakim vjetrom u prsa.

Na skoku u vis nismo imali samo očekivanog medaljaša u liku Filipa Mrčića koji je pružio jedan od boljih ovosezonskih nastupa preskočivši 2.12 metara već je i Jurica Hercigonja dva puta postavljao svoj novi osobni rekord! Prvo je preskočio 1.85 metara, a onda i 1.88m za svoju prvu seniorsku medalju (broncu). Nema što, u pravi trenutak je pronašao svoje najbolje skokove karijere, a nastavi li ovako, ići će to još više.

Mrčić je na troskoku u više navrata postavljao osobne rekorde i završio s 14.09, a zaista je zanimljiv njegov niz od 1. do 6. serije u kojima je skočio sve preko 14 metara što dakle sugerira kako je u svima razlika bila samo 9 centimetra što se i ne viđa baš često. Time je kao 5. bio bolji od 6. Marka Katalinića koji je skočio najdalje do 13.79.

Povratnik za ovu prigodu u pravom trenu bio je i Demir Kolarević koji iako nije toliko prisutan u samom svijetu atletike, dovoljno je prisutan da dođe na ovo natjecanje i bude na postolju kao seniorski doprvak s hicem od 15.18 iz 3. serije. Ipak se neke stvari ne mogu izgubiti, a naš Demir je najbolji primjer navedenog.

Bratulić i Vukančić dvostruki srebrni, bronce za Farkaš i Žalac

Seniorski doprvaci Hrvatske (i to dvostruki) su Katarina Vukančić i Petar Bratulić! Zajednička disciplina im je 3000m gdje je Petar zaslužio svoje prvo srebro s 8:35,81, a Katarina svoje drugo istrčavši 9:52,17.

Tu im se putevi razilaze, Vukančić je prvi dan trčala 1500m i ponovno bila u sličnom ritmu (ovosezonskih vanjskih utrka) i s 4:34,16 zaslužila svoje mjesto među najboljima. Bratulić je idući dan produžio na 5000 metara gdje trči ispod 15 minuta tj 14:58,57 i tako zaslužuje još jedan dolazak na improvizirana postolja.

Nisu oni bili jedini u ovim disciplinama. Tako je recimo Leonarda Farkaš na 1500m osvojila brončanu medalju s 4:37,06 što nije uspjela ponoviti na 800m gdje je zapravo najviše izgubila u zadnjih 100 metara, ali zato ostaje više nego lijepa utjeha s ove duže distance. Tina Šmid je prije nego što se zaputi u daleki nam SAD (na studij) bila 11. u toj utrci, a 8. na 1500 metara. O njezinom odlasku ćemo više u danima pred nama... 

Nikola Klarić dodatno se poboljšao na 1500m što potvrđuje osobni rekord od 4:06,44 za 5. mjesto. Veseli nas što je u posljednje vrijeme dodatno poboljšao svoju formu što je bilo i za očekivati uspije li što bolje trenirati s obzirom na određene probleme s ozljedom u zadnje vrijeme. Uz njega je osobni rekord ostvario Ivan Vukančić kao 8. s 4:25,72. Želimo im nastavak ovih najboljih ostvarenja i u idućim utrkama.

Petru se na 5000m priključio i Zlatko Kožuhar koji je dosta dugo vremena držao dobar ritam, ali onu završnu promjenu i ubrzanje nije uspio ispratiti i kao takav s 15:15,19 prolazi ciljem kao 4. Treba istaknuti kako je njegova sezona zaista dugo trajala, bilo je tu i puno utrka na studiju u SAD te nas veseli da nije 'klonuo' dolaskom u Hrvatsku. Štoviše, u svakom slučaju još jedan dobar plasman za njega. Blizu osobnog rekorda bio je Bruno Erent u svom standardnom nastupu u ovoj disciplini, a istrčao je 15:45,65 čime zauzima 6. mjesto.

Zato je do medalje u istoj disciplini stigla Antonija Žalac, ona je to zaslužila istrčavši utrku za 21:29,03 što je bilo više nego dovoljno za još jednu medalju u bogatu kolekciju s ranijih PH. Ovaj puta zapamtit će odličje brončanog sjaja!

Nije to bilo sve od nje, drugi dan je s Ivom Čuturom trčala 3000m i one s 12:26,07 tj. 12:43,76 zauzimaju 6. i 7. mjesto.

Čestitke i pohvale idu našim medaljašima i općenito svima na postignutim uspjesima u ovih dva dana, a kao što možemo vidjeti, bilo ih je!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 31.7. i 1.8.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook