Domaća natjecanja

U23 PRVACI HRVATSKE Blekić, Kardum, Mrčić, Šmid i Vukančić do pobjeda u svojim disciplinama! (VIDEO)

Tomislav, Ana, Filip, Tina i Katarina Foto: AK Agram Tomislav, Ana, Filip, Tina i Katarina

Na državnom prvenstvu za mlađe seniore i seniorke (do 23 godine uzrast) po omjeru zlatnih, srebrnih i brončanih medalja bili smo najuspješniji (9-6-2) i tako nastavili tradiciju dobrih nastupa na ovom natjecanju u ovom terminu koji učestalo pokazuje tko nije cijelo ljeto proveo na plaži...

Senzacionalni Blekić do prvog zlata u karijeri bez kiše

Jedno od ugodnijih iznenađenja natjecanja nesumnjivo je bio Tomislav Blekić u bacanju kladiva i to jednom od boljih nadmetanja koje smo gledali u posljednje vrijeme na ovoj razini natjecanja.

Glavni konkurent očekivano mu je bio Sandro Čović Marić iz Viškova koji je već do 2. serije imao hitac blizu 40 metara na što naš Tomislav odgovara u 3. seriji kada je prebacio 40 metara s 40.21. 

No već u 5. seriji stiže novi odgovor i potonji prebacuje našeg člana s 41.60 nakon čega odmah stiže još bolji Blekićev hitac 42.25. Ni tu nije bio kraj već konačni obračun gledamo u posljednjoj seriji gdje ponovno Čović Marić prelazi u vodstvo s 43.06 što je očito samo još dodatno motiviralo našeg člana koji je i za ovo imao spreman odgovor s 43.88 čime je zaključio natjecanje sa stilom, pobjedom i prvim mlađeseniorskim naslovom prvaka Hrvatske!

Ono što je posebno oduševilo je zapravo to što je od 3. serije pa nadalje svaki njegov hitac zapravo bio i poboljšanje osobnog rekorda jer ovu spravu tešku 7.26kg zapravo nikada nije ni bacao preko 40 metara... Sve u svemu, iako je sam Tomo često znao zazivati kišu po kojoj voli bacati, ovu nedjelju je pokazao da može i bez nje, i to kako. Ujedno mu je ovo i prvo pojedinačno zlato u karijeri.

I Kardum 1. puta na pobjedničkoj stepenici postolja, Mrčić uvjerljivo do 4. zlata

Ana Kardum isto je postigla taj dan, doduše u nešto drugačijim okolnostima, ali statistički je to isto.

Nakon prvog dana i troskoka gdje je skočila 10.66 za 10. mjesto (ispred nje je bila Karla Kovačić s 10.85 kao osmoplasirana), Ana je svoj trenutak dočekala na skoku u vis. Krenula je s početnom visinom i od 1.50 do 1.64m sve preskakala iz prvog pokušaja da bi u prve i zadnje probleme upala na 1.67m.

No ostale cure otpale su ranije i identičnu uspješnost na tim većim visinama imala je Sara Šandrić te su tako njih dvije podijelile ovo 1. mjesto i zaslužile naslov podjednako najboljih.

Brzo i efikasno natjecanje, drago nam je radi Aninog prvog, vjerujemo ne i zadnjeg pojedinačnog zlata! Još je kasnije skakala u dalj i s 5.26 bila četvrtoplasirana dok je Bernardi Maslać pripalo 11. mjesto (4.87).

Dan ranije na skoku u vis uvjerljiv i samostalan bio je Filip Mrčić u pomalo čudnom natjecanju, ne samo za njega već sve jer su relativno rano završili, pa tako i on sa "samo" 2.04 metara i to u dva skoka s obzirom na to da je krenuo s 1.98m i odmah produžio na 2.04m. Dignuo je odmah na 2.08m, ali to nažalost nije uspio ovaj puta. 

No ono što ćemo svakako pamtiti i istaknuti je podatak da je Filip nakon dvoranskog mlađeseniorskog i seniorskog naslova uspješno 'spojio' iste ove u sezoni na otvorenom što znači da je zapravo četverostruki zlatni ove sezone u svojoj najdražoj disciplini. Bez daljnjeg, nemože to svatko, ali Mrčić definitivno može. Uz njega je skakao Jurica Hercigonja, 1.85m vrijedilo je 6. mjesta.

Paralelno se bacalo koplje, tamo je Borna Krajina s 51.80 bio petoplasirani, a idući dan Jana Stojić ostvaruje identičan plasman s hicem 33.04.

Inspirirana zlato-srebrna Šmid, Vukančić do obrane naslova na 5000m

Tina Šmid posebno inspirirano je trčala utrku na 1500 metara gdje je stigla do pobjede istrčavši najbržu utrku sezone (a i jednu od bržih u karijeri) u vremenu 4:32,75!

Pravovremene promjene ritma u utrci kao i stabilna završnica iste bile su ključ uspjeha koji bi mogao voditi primjerice u Istanbul na Balkansko juniorsko prvenstvo. Istu utrku na ovosezonskoj razini trčala je Lorena Bartaković s 4:42,25 čime je zaslužila svoju prvu mlađeseniorsku medaju, brončanog sjaja.

Idući dan sličan redoslijed, Tina je zadržala dobro raspoloženje i na 3000m stigla do svog novog osobnog rekorda koji sada iznosi 10:09,71 i vrijedan je srebrne medalje, dok je u samoj završnici bez još jedne bronce ostala Lorena istrčavši 10:29,83. Nisu bile jedine, uz njih je nastupala Hana Malović za 11:24,47 i 7. mjesto.

Ona je trčala i 5000 metara s plasmanom boljim za jednu poziciju više, a zato smo tamo imali Katarinu Vukančić koja nije dozvolila iznenađenja i pobjeđuje s 18:18,62 za obranu naslova najbolje mlađeseniorske trkačice Hrvatske u ovoj disciplini! Sličan recept kao na seniorskom kada je osvojila srebro, držanje jednog ritma utrke i promjena u posljednjem krugu sa snažnim ubrzanjem.

Svalina dvostruki srebrni

Kod mlađih seniora dvostruki mlađeseniorski viceprvak je Filip Svalina u disciplinama 3000m i 3000m zapreke. Prvi dan se trčalo bez zapreka, bila je to utrka nedaleka od osobnog rekorda (8:34,30) čime je ciljem prošao kao drugoplasirani, a inače je to bila dobra borba za zlato s Lovrom Nedjeljkovićem. Ipak, član Slavonije imao je snažniju završnicu u zadnjem krugu.

Nikola Klarić je ovdje bio 4. s novom utrkom ispod 9 minuta (8:58,69), za njega je možda šteta da ranije nije krenuo u borbu s vremenom jer je ostao dojam s tribine da je ovo bila utrka u kojoj je mogao istrčati osobni rekord. Idući dan je trčao 5000m za 16:07,61 i tako ponovio 4. mjesto.

S druge strane, Svalina je ponovio 2. mjesto, ovaj puta na zaprekama s 9:33,79, sparina je učinila svoje te niti i on ni zlatni Belčić nisu trčali koliko su planirali. Ipak, jedan (samo izvan konkurencije) je bio spreman i na to, Domagoj Jakopović ponudio je svoju najbolju utrku u ovoj disciplini s 9:36,42. Ne čudi to previše, nakon nedavno sjajnog polumaratona i osobnog rekorda uz broncu, očekivalo se da nešto slično može i ovdje.

Imali smo još izvankonkurencijskih nastupa, Ivana Lončarek 100m prepone istrčala je 13.87, Lara Juriša motku skočila 3.20, a Mateo Kovačić nakon dugo, dugo vremena 200m istrčao za 22.54.

Čestitamo svima na ostvarenim postignućima na mlađeseniorskom vikendu, bravo!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook