Domaća natjecanja

Tri različita višebojska sjaja: Kozlinger zlatna, Bošnjak srebrna i Frančić brončani

Koja je koja? - Sestre Kozlinger Foto: AK Agram Koja je koja? - Sestre Kozlinger

U Čakovcu se tijekom vikenda u uglavnom neugodnim vremenskim uvjetima održalo KRAŠ Prvenstvo Hrvatske u višebojima na kojem su naši atletičari osvojili po jednu medalju svakog sjaja.

Pobjeda limačice Nike Kozlinger

Najsjajniju, zlatnu medalju, osvojila je Nika Kozlinger na troboju! Novo je to zlato za nju u dobnoj kategoriji limačica nakon osvojenog štafetnog naslova (4x200m) prije dva tjedna u Zagrebu.

Prvo je na 200m trčala praktički sama u svojoj skupini (koja je još k tome imala i jak vjetar u prsa, -2.2) i u cilj ušla s vremenom 31.53 čime je sveukupno bila šestoplasirana.

Kakvo bi to natjecanje bilo, a da u njemu nastupa samo jedna Kozlinger, naravno kako je tu bila njezina sestra Lea kojoj je sveukupno pripalo 11. mjesto s vremenom 33.34 (također vjetar u prsa -2.0).

Nika je velik broj bodova osvojila na skoku u dalj gdje je skočivši 4.24 osvojila 2. mjesto te je imala identičan skok kao prvoplasirana. No u kontekstu višeboja pozicija je manje bitnija naspram rezultata. Lea je najdalje skočila 3.73 te tako bila 10.

Konačni rasplet uslijedio je na vortexu koji često zna napraviti veliku bodovnu razliku. Niki je pripalo 3. mjesto s bačenih 29.55 dok je Lea ovdje bila pobjednica bacivši 31.37!

Kada se sve zbroji, Nika je osvojila 898 i tako osvojila  svoj prvi pojedinačni naslov prvakinje Hrvatske! Lea je sveukupno 11., iako vrijedi spomenuti kako su razlike između više pozicija zaista malene, svega nekoliko bodova.

Uz pohvale na nastupima, moramo se osvrnuti na nes(p)retan razvoj događaja koji je donio neke 'rošade' i promjene u konačnom poretku što uključuje i medalje (čisto da ne bi bilo da se pravimo slijepi), iako naravno da utjecaja na samu situaciju nemamo jer ona zapravo ni nije u našoj domeni.

Možemo samo izraziti žaljenje za cjelokupnim događajem (posebno jer se radi baš o ovoj dobnoj kategoriji) koji nezgodno balansira između dva faktora i zapravo vjerojatno nijedna odluka sama po sebi ne daje stopostotno pravo rješenje. U ovom slučaju, odabran je onaj možda najispravniji - krenulo se od početka tj. korijena. Jedino što nam ostaje je da poželimo kako se ovakve situacije više neće događati ili ponavljati.

U kategoriji limača imali smo jednog, ali vrijednog predstavnika u liku Brune Pereca koji je na 200m istrčao 32.50 (11. mjesto), dalj skočio preko 4 metra, točnije 4.06 (5. mjesto) i vortex bacio 27.25 (18. mjesto).

Bruno Perec

U trokutu ovih disciplina nesumnjivo se dalj istaknuo kao najjača strana, trčanje na 200m 'u sredini' te bacanje vortexa gdje se napravila određena razlika. Sveukupna suma njegovih bodova je 446 i time je zaslužio sveukupno 10. mjesto.

Pobjeda Vukančića na 600m mlađih kadeta

Za mlađe kadete na peteroboju nastupao je naš uvijek dinamični dvojac – Ivan Vukančić & Mateo Jurišić. Prvo su trčali 60m, na kraju ih je dijelilo 6 stotinki. Mateo je bio brži s 9.04, a Ivanovo vrijeme je samim time 9.10.

Dobro raspoloženi bili su na skoku u dalj gdje je četvrtoplasirani Ivan skočio 4.66, a sedmoplasirani Mateo  4.53. Relativno izjednačeno bilo je u bacanju vortexa, zauzeli su 9. i 10. mjesto, nešto dalji hitac izmjeren je Jurišiću (39.35) dok je Vukančić blizu sa 39.16.

Drugi dan su imali manje posla, dvije discipline - 80m prepone i 600m. Dionicu sa preponama je Ivan istrčao za 14.35, a samo 6 stotinki sporiji je bio Mateo. Vrijedilo je to 6. i 7. mjesta.

Posljednja disciplina donijela je trijumf Vukančića na 600m gdje je za pobjedu istrčao 1:41,24! Od početka su se natjecatelji poredali u nekoliko skupina, a Ivan je svoju pobjedu osigurao u posljednjih 60ak metara. Mateo je istrčavši 1:46,40 zaslužio 6. mjesto.

Mateo Jurišić i Ivan Vukančić

Tako na kraju u sveukupnom poretku Ivan zauzima 5. mjesto s osvojenih 1781 bodova, a Mateo 7. mjesto (1678). Sve u svemu, dobri nastupi i vikend za spomenuti duo.

Srebrna Bošnjak kod kadetkinja na šestoboju

Nova medalja stigla nam je u konkurenciji starijih kadetkinja gdje je Marta Bošnjak zaslužila medalju srebrnog sjaja i naslov doprvakinje Hrvatske u održanih 6 disciplina, a uz nju je nastupala i Klara Blažević.

Disciplina 60m kao i sve prvi dan imala je velikog neprijatelja u vjetru koji je puhao od -2.0 do -2.4 u prsa. Marta je istrčala 8.59, a Klara 8.64, vremena za  4. i 6. poziciju.

Zatim smo vidjeli vrlo dobro daljaško izdanje Bošnjak, skočila je najdalje od svih, malo je nedostajalo da bude i preko 5 metara, a ovaj puta izmjereno je 4.98. Blažević je imala ponešto problema sa zaletom pa je nakon dva prijestupa otišla na siguran 3. skok, a on iznosi 4.15.

Prvi dan su zaključile bacanjem kugle gdje je Klara bila nešto bolja od Marte, hitac od 7.09 dalji je od 6.65.

Najgore ih je zapravo čekalo u prvoj disciplini drugog dana, 100m prepone, u tom trenutku padaline su bile poprilično aktivne i prisutne tako da su uvjeti bili dodatno otežani. Marta je bila trećeplasirana istrčavši 17.34, a Klarino vrijeme nakon prolaska kroz cilj je 20.13.

Potonja je bila pomalo indisponirana na skoku u vis tako da je ovaj puta najviše skočila 152cm, ali zato je Marta s posebnim komadom obuće očito pronašla spomenuto i skočila novi osobni rekord, 161cm, prvi skok preko 160cm! Na 164cm se očito dojmovi na visini ranije još nisu slegli, ali ni to nisu bili loši pokušaji tako da cjelokupno zadovoljstvo treba biti itekako prisutno.

Na 600m se nije više moglo nešto senzacionalno dogoditi i Marta tu s istrčanih 1:50,70 potvrđuje srebro sa sveukupnim zbrojem od 3503 bodova! Klara je istrčala 2:00,63 i tako sveukupno zaključila ovo dragocjeno iskustvo na 6. mjestu s osvojenih 2727 bodova.

Frančić do kadetske višebojske bronce

Upotpunili smo 'triplet' medalja u kategoriji starijih kadeta gdje je Antonio Frančić bio brončani, a Lovro Ištvančić sveukupno petoplasirani.

Lovro Ištvančić i Antonio Frančić

Potonji je otvorio 60m s utrkom točno ispod 8 sekundi (7.99) s -2.4 u prsa dok je Antonio iskoristio nešto bolju skupinu, bar što se vjetra tiče (-1.0) i završio u vremenu  7.96.

Skok u dalj je bio dobar, skakalo se dalje nego ikad, 5.66 (Frančić) i 5.47 (Ištvančić) su najbolji skokovi iz tri pokušaja.

Lovro je zato dobro bacao kuglu, pripalo mu je 2. mjesto s 9.78, a preko 9 metara je uspio prebaciti i Antonio (9.05 – 7. mjesto).

Kao i kadetkinje, uvjeti na 100m prepone zaista su bili nezgodni. Antonio je bio treći najbrži trkač s istrčanih 15.08, a Lovro je u svom prvom preponaškom nastupu uspješno završio utrku sa 16.54 na 8. mjestu. 

Uslijedio je vis na kojem Ištvančić preskače 150cm, a Frančić tri centimetra manje što ih je pozicioniralo na 6. i 7. mjesto. Kraj je tradicionalno zaključen disciplinom 800m, novo 3. mjesto za Antonija koji ga je zaslužio u vremenu 2:16,43, a plasmanom (5. mjesto) nije daleko ni Lovro. Njegovo vrijeme u ovoj utrci bilo je 2:22,47. 

Na kraju je Antonio uspio doći do svoje prve medalje u višeboju, a nju je zavrijedio sveukupno osvojivši 3219 bodova. Lovro će svoj prvi višebojski nastup pamtiti po 3008 osvojenih bodova i osvojeno visoko 5. mjesto. 

Kod seniora ovaj puta u izostanku prošlogodišnjeg doprvaka Hrvatske, Dominika Grdanjskog, imali smo samo Brunu Jednačka koji je skakao u dalj izvan konkurencije i ponovno letio preko 7 metara, točnije 7.06

Čestitamo svim našim višebojcima na nastupima i postignućima, zna se što ova atletska grana znači u svijetu atletike i sve to razlog je za dodatan respekt prema svim sudionicima. Bravo! 

  • Natjecanje: KRAŠ Prvenstvo Hrvatske u višebojima
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 14. i 15.5.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook