Domaća natjecanja

SUVERENI PRVACI HRVATSKE Bloudek, Mrčić, Svalina, Šimić i Šrut opravdali uloge favorita i zaslužili (nova) seniorska zlata!

Marino, Filip M., Filip S., Ana i Sandra Foto: AK Agram Marino, Filip M., Filip S., Ana i Sandra

Ponekad nije lako u natjecanje ulaziti s ulogom favorita jer nikad ne znate što se može dogoditi, ali u našem slučaju imali smo jednu veliku stabilnost u takvim slučajevima.

Bloudeku zlatna repriza

Marino Bloudek i ove godine je seniorski prvak Hrvatske u još jednoj brzoj utrci, ispod 1:50,00. Vremenski je to bilo zapravo bitno bliže 1:49 s obzirom na to da je konačno vrijeme 1:49,03 i ponovno je to bila jedna solo utrka za njega u kojoj zapravo njegov naslov ni u jednom trenu nije bio upitan.

Puno dobrih stvari napravio je kroz ovu sezonu, posebice u dvoranskom djelu, neki će možda konstatirati da se očekivao i novi osobni rekord, ali treba prihvatiti činjenicu da razina njegovih rezultata je već sama po sebi izrazito visoka i sigurno da je bitno teže trčati osobni rekord kad imate 1:48,16 nego npr. 1:58,16. Nijanse su ponekad ključan faktor i ne sumnjamo da će se u budućnosti one ponovno okrenuti na njegovu stranu. Do tada, ovaj dio sezone lijepo je završiti sa seniorskim zlatom.

Šimić i Mrčić potvrdili statuse najboljih na visu

Ana Šimić je treću godinu uzastopno stigla do naslova seniorske prvakinje Hrvatske i to s preskočenih 1.85m! Kako je to bio slučaj na nekim natjecanjima, krenula je s nešto nižom početnom visinom (1.65m) i na putu do 1.85 imala je jedino 'popravni' na 1.78 metara, a nakon uspješno preskočenih 1.85 metara odmah je krenula na 1.89 metara što je ovaj puta bilo previsoko, ali vjerujemo da će u Berlinu biti drugačiji ishod i slučaj. 

Uostalom, to će biti jedno posve drugačije natjecanje na kojem će sigurno i motivacija biti na još jednoj razini više. Veseli nas da Ana nastavlja svoj sada već uistinu impresivan niz nastupa na najvećim međunarodnim natjecanjima.

Prava smo sila na visu jer i u muškoj konkurenciji imamo najboljeg visaša u Hrvatskoj! Filip Mrčić stigao je do svojeg prvog seniorskog naslova i to u vrlo dobrom natjecanju za njega gdje je skočio 2.14 metara i bio jako dobar na 3 centimetra višoj visini, to bi mu ujedno bio i osobni rekord. 

Tako je finalist juniorskog SP na odličan način zaključio ovaj dio sezone u kojem ova titula daje dodatnu potvrdu vrijednosti i kvalitete koju pokazuje.

Velesila i na 3000m zapreke

Na 3000m zapreke smo bili jednako dominantni, a za to su se pobrinuli Sandra Šrut i Filip Svalina!

Prvi dan nastupala je Sandra koja je ovdje išla na pobjedu i novi naslov u svojoj kratkotrajnoj, ali podosta već bogatoj karijeri. Ujedno je to i prvi onaj najvrjedniji jer se radi o seniorskom. Sama utrka bila je poprilično jednostavna u smislu praćenja, od prvog metra je krenula prema naprijed i stvorila prednost koju je zadržala do samog kraja utrke.

Vrijeme pobjednice je 10:59,07, to je bilo manje bitnije od onog krajnjeg cilja. Uspješno su utrku završile Iva Čutura i Izabela Grandi, 14:23,31 i 14:31,55 su vrijedili 7. i 8. mjesta.

S druge strane, Filipovi domaći uspjesi na 'stiplu' su impresivni, što od (mlađe)juniorskih ostvarenja do sada seniorskih. Tako je i on iza sebe stvorio već dva uzastopna naslova seniorskog prvaka Hrvatske, a niz se nastavlja i s još jednim u utrci koja i nije imala previše promjena u tempu, a i ako ih je bilo, one su bile kratke i bez nekog posebnog efekta. Na koncu je pružio utrku na razini svojih najboljih rezultata ove sezone (što je fraza koju u njegovom slučaju smo više puta ponavljali - i to govori nešto o sjajnoj konstanti koju ima), ciljem prošao s 9:22,17.

Osim novog naslova, proslavio nam je Filip i rođendan, 20. jubilarni. Želimo mu još bar 5x puta toliko, što naslova, što rođendana.

Nismo zaboravili na Domagoja Jakopovića koji je isto jedan od onih koji su ove sezone iznimno napredovali, potvrda toga je njegova bronca na 3000m zapreke i utrka ispod 10 minuta što mu je novi osobni rekord! Konkretnije, radi se o 9:54,76. 

Srebra i bronce na ostalim srednjeprugaškim disciplinama

Dan ranije je Domagoj trčao istu disciplinu samo bez zapreka i s 9:16,77 što je još jedan osobni rekord za njega. I Filip je uspio u tome istrčavši 8:35,50, a osim toga je osvojio i naslov doprvaka u toj disciplini!

Broncom se 'okitio' Petar Bratulić koji je bio odmah iza njega s 8:35,67 kao i četvrtoplasirani Zlatko Kožuhar s 8:36,96. Bila je to utrka gdje je završnih 100 metara donijelo odluku i poredak između naša tri člana. Osim njih nastupio je i Filip Grgurić, 9:40,88 vrijedilo je 8. pozicije.

Zato je Kožuhar još bolji bio idući dan na 5000m, istrčao je svoj osobni rekord od 15:22,37 i zaslužio brončanu medalju dok je Petar ponovno bio za plasman bolji kao srebrni u vremenu 15:04,83. U spomenutoj disciplini je trčao i Vedran Muhar, 17:21,32 je rezultat za 8. mjesto ovdje.

Zlatko je u posljednje vrijeme zaista lijepo 'živnuo' i za njega nam može biti žao da idućih tjedana nema još kojeg domaćeg natjecanja, ali lijepo je vidjeti da je u ovom djelu sezone pomaknuo svoje granice i postavio nove rekorde. Petar nam odlazi na jedne posebne pripreme na posebno mjesto pa ga u 9. mjesecu očekujemo u još bržim izdanjima!

Kod djevojki je spomenuta Šrut trčala 3000m i završila kao šestoplasirana vremenom 10:07,59, a još brže od nje bile su Matea Matošević Hačić (prvi puta ove sezone u toj disciplini)  kao petoplasirana vremenom 9:53,99 i Katarina Vukančić s 9:47,66 na 4. mjestu.

Katarina je zato prvi dan osvojila medalju brončanog sjaja na 5000m, bila je to utrka brza za 17:28,71 u kojoj je na početku nametnula svoj ritam koji je većinu utrke i držala, ali završni dio je ponudio promjenu koju ovaj puta nije uspjela ispratiti. Trčala je i Hana Malović, 22:53,96 je rezultat za 4. mjesto.

Broncu smo imali i na 1500m, a nju je osvojila Tina Šmid u vremenu 4:44,63. Veseli da se kroz posljednjih mjesec (i malo više) lijepo stabilizirala u ovoj zoni rezultata i tako će se u budućnosti lakše stizati do novih osobnih rekorda. Isto tu stabilnost treba dobiti i na 3000m gdje je također trčala idući dan, a znamo da sigurno može bolje od 11:21,99. Trčala je 1500m i naša trenerica Antonija Žalac, 5:02,09 donijelo joj je 6. mjesto.

Svima čestitke, posebno prvacima!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook