Domaća natjecanja

SJAJAN PREOKRET Agrameri u zadnjoj disciplini do 9. ekipnog kros naslova najboljih u Hrvatskoj!

Svalina, Jakopović i Bratulić prvi puta u dvostrukom programu, a Erent nastupio unatoč skorašnjem nastupu na 50km hodanje Foto: AK Agram Svalina, Jakopović i Bratulić prvi puta u dvostrukom programu, a Erent nastupio unatoč skorašnjem nastupu na 50km hodanje

Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu kod muškaraca ponudilo je zaista pravo nadmetanje i borbu za 1. mjesto.

Ona se vodila između nas i jednog od organizatora, Atletskog kluba Kvarner, i možemo reći kako je zaista bilo zanimljivo i napeto u istoj, a završilo je s naših osvojenih 76 bodova, a njihovih 73. Trećeplasirana je bila ekipa Međimurja iz Čakovca. Podsjetimo, sustav bodovanja temelji se tako da se gledaju prva tri trkača koji sukladno svom plasmanu skupljaju tzv. negativne bodove koji se zbroje i na koncu ekipa s najmanje negativnih bodova pobjeđuje i ostale se isto redaju prema tom.

No i ostali trkači mogu imati svoju ulogu jer iako se ne boduju, mogu zauzeti mjesto ispred nekog trkača i samim time spriječiti njegov bolji plasman. Sustav bodovanja je ostao kao onaj prošlogodišnji (15-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1).

Svalina i Bratulić najuspješniji seniori, borbeni mlađi kadeti

Početak natjecanja je naša ekipa bolje otvorila pobijedivši na 4km i to poprilično uvjerljivo zahvaljujući prvoplasiranom Petru Bratuliću, drugoplasiranom Filipu Svalini i četvrtoplasiranom Bruni Erentu.

Petar i Filip trčali su završnicu rame uz rame štedeći se za kasniju utrku i tako s 12:26 i 12:27 prvi prošli ciljem. Samo deset sekundi kasnije dolazi nam i Bruno. Iako ga za dva tjedna očekuje još težih i iscpljujućih 50km u Dudincama, naš Bruno još jednom nije previše kalkulirao u ovom nastupu, kako i priliči jednom takvom sportašu.

U prvih deset pozicionirao se Domagoj Jakopović istrčavši 13:02 čime zauzima 8. mjesto. Da nije bilo jednog od spomenutih prva tri, i s Domagojem bi stigli do pobjede.

Kvarner ovdje osvaja iza mjesto te u razmaku naših 15 bodova i njihovih 12 bodova stvara se +3 razlika za nas.

Nakon toga krenuli su uvijek nepredvidljivi mlađi kadeti u utrci dugačkoj 1 kilometar. Bili su borbeni, hrabri i na koncu dali najbolje što su mogli za osvajanje sveukupnog 2. mjesta i novih 12 bodova!

Vid Berković predvodio je naše mlađe kadete s istrčanih 3:24 na 4. mjestu, a 4 sekunde kasnije dolazi i Karlo Viljac na 6. mjestu s 3:28 što je bilo identično vrijeme sedmoplasiranog, ali Karlo je bio za nijansu brži na dolasku u ciljnu ravninu i ulasku u tzv. 'lijevak' trkača. Noa Leško je još i iduće godine mlađi kadet, ali odlično se snašao među starijom ekipom i tako kao 8. (3:42) potvrdio naš ekipni uspjeh ove kategorije.

I s Tinom Pavlovićem ili Gabrijelom Vargom na 14. i 15. mjestu (3:55 i 3:58) stigli bi do spomenutog plasmana. Ne zaboravljamo ni na Mateja Tumpu (limača) kao 22. s 4:10 i 27. Vitu Peršu u vremenu 4:17. 

Proglašenje muškaraca

Tu se razlika povećala na +5 bodova s obzirom na to da Kvarner osvaja 3. mjesto i 10 bodova.

Na 12 kilometara seniora se zato to smanjilo na +2 jer za razliku od 4 kilometara Kvarner pobjeđuje, a mi osvajamo sveukupno 2. mjesto.

Vrijedi tu istaknuti pojedinačnu pobjedu Filipa Svaline koji je tako pokazao da se mogu trčati dvije kros dionice u jednom danu, štoviše, u razmaku od jednog sata! Držao se dosta vremena rame uz rame s trkačima drugih klubova i onda na sredini predzadnjeg kruga napravio žestoku promjenu i krenuo prema sjajnoj pobjedi!

Petru Bratuliću bilo je malo teže pratiti taj ritam, ali i on se na koncu visoko pozicionirao i s 41:02 zaslužio 6. mjesto. Zato ga je lijepo ispratio Domagoj Jakopović koji s 41:21 zaslužuje 7. mjesto. Imali smo tu dosta 'osigurača' za slučaj da ovaj trio nakon 4km ne bi imao nekakve poteškoće.

Prvi u tom nizu je Matija Avirović kao 12. s 44:17, naš triatlonac koji godinama uspješno na ovom natjecanju brani boje našeg kluba. Zatim je tu bio Marko Mijačević, on se vratio u akciju nakon 10 godina, naime, zadnji puta je nastupao na ovom natjecanju u Sv. Petru u Šumi.

Možda nije jednako brz kao prije, ali pokazao je da još uvijek ima štošta za ponuditi i s 49:44 bio 20. te tako na lijep način ubilježio ovaj povratak. Malo poslije njega ciljem prolazi Milan Kotur u zanimljivom vremenu od 50:50, a uspješno je ispod sat vremena utrku istrčao naš dragi profesor Goran Firšt za 28. mjesto i 57:43.

Juniori do realnog 3. mjesta, kadeti pobjednici nas vratili u igru

Iako smo kod juniora bili trećeplasirani (10 bodova), što je i neki realan plasman sukladno očekivanjima, konkurenti su nam ovdje bili još bolji kao 1. te bodovna prednost od +2 nama postaje -3, a njima plus.

Filip Filošević krenuo je ambiciozno za vodećom skupinom te je kasnije ipak malo posustao, ali opet je njegovo 6. mjesto dosta značilo. Posebno to vrijedi za sam nastup Nikole Klarića koji je unatoč određenim problemima s ozljedom stisnuo zube i odradio pravu rolu za našu ekipu kao 9. s 29:22. Idući najbrži je Jakov Vuković s 32:15 kao 14., a tu su bili i Dominik Krešo (33:27), Tomislav Mikić (33:43) i Antonijo Stojanović (34:15) od 17. do 19. mjesta.

No stvari se opet vraćaju na početak nakon utrke kadeta gdje je od prvog metra hrabro krenuo Marko Orešković koji možda nije uspio dostići 1. mjesto, ali je opet napravio dovoljno veliku razliku da u završnici održi svoje 2. mjesto s 4:42.

Proglašenje kadeta - 1. mjesto

Nismo dugo trebali čekati za Tina Tumpića i Svena Bittnera koji s 4:44 i 4:46 osvajaju 4. i 5. mjesto te naše kadete dovode na ekipno 1. mjesto i novih 15 bodova. Niko Kožul stiže u cilj kao 23. s 5:13, Matko Jug 29. s 5:33,. David Grabovac 33. s 5:44 i Filip Szabo kao 37. s 6:02.

Rijeka nas je ovdje također fino ispratila i uspjela se pozicionirati na 2. mjesto i s njihovih 12 bodova ulazimo u posljednju disciplinu na razliku od nule tj. i jedni i drugi drže 64 i 64 boda. 

Vukančić, Košćica, Savić i Ćurić za prevagu i pobjedu

Odluka je pala u zadnjoj disciplini, a to je bilo 4km mlađih juniora. Naš glavni čovjek očekivano je bio Ivan Vukančić koji je tu očekivanja apsolutno i opravdao ostvarivši pobjedu s 13:55! Bila je to jedna zrela i pametno odmjerena utrka u kojoj je cijelo vrijeme druge držao na dovoljnoj distanci da bi im ponudio bilo kakvu nadu za neki napad.

Pomalo iznenađujuće (za neke da, za neke ne) idući naš najbrži trkač bio je Bruno Košćica koji je prvi puta u svojoj karijeri trčao kros što se u njegovom nastupu zapravo i nije moglo osjetiti jer je u trenucima kada su se 'hvatale' pozicije imao kvalitetne reakcije i na koncu za sebe i pružio takvu utrku.

Po pitanju debija isto vrijedi i za Nikolu Savića koji je doduše krenuo nešto drugačije i ambicioznije te na početku bio u vodećoj skupini.

Nažalost, nije to bio ritam koji je (u ovom trenutku) mogao držati cijelo vrijeme te je kasnije izgubio nekoliko pozicija, ali opet nije izgorio, štoviše, stabilizirao se na 9. mjestu što je svakako bio vrijedan plasman kojim smo 'zaokružili' ekipu i stigli do sveukupnog 2. mjesta! Uz njih je trčao i Zvonimir Ćurić, 15:29 vrijedilo je 12. mjesta, a i to je plasman koji bi nas zadržao kao drugoplasirane.

Savić, Košćica, Ćurić i Vukančić

Naš ekipni plasman donosi nam ovdje 12 bodova dok Kvarner osvaja 4. mjesto sveukupno i tako na koncu završavamo ovo sjajno natjecanje pobjednički s vrijedna 3 boda prednosti!

Tako je naš muški dio ekipe za kros uspješno i 9. godinu uzastopno obranio naslov i tako nastavio seriju nepobjedivosti uz sveukupni poredak! Možemo reći nikad teže nego do ovog natjecanja, ali kao i uvijek, takve pobjede samo još više cijenimo i veselimo im se. Uz to, istaknimo kako smo u svih 6 utrka bili pozicionirani od 1. do 3. mjesta odnosno na pobjedničkim postoljima. Sve čestitke Agramerima na njihovim utrkama i doprinosu, bravo!

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu
  • Mjesto: Labin
  • Datum: 9.3.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook