Domaća natjecanja

SAVRŠENI 30. ZAGREBAČKI MARATON Zlatni Erent i zlatna Kovač, dvostruki ekipni prvaci Hrvatske! (VIDEO)

Bruno i Viva Bruno i Viva

Jubilarno 30. izdanje Zagrebačkog maratona ujedno je bilo i Pojedinačno te ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu koje ćemo imati po čemu pamtiti.

Teško je odabrati i pravilan redoslijed, ali držat ćemo se kronološki kako bi tijek misli bio što ispravniji.

Prvo se natjecanje neplanirano održalo u subotnjem popodnevnom terminu, nešto što ipak vjerujemo da se više neće događati jer je to nemaratonsko vrijeme, ali jasno je da su organizatori probali 'izvući' najbolje rješenje u svim datim nepovoljnim okolnostima koje su se pojavile prije održavanja natjecanja.

Ono što je ispalo zgodno za ovo izdanje je "all-in-one day" varijanta gdje smo imali dječje utrke u 10h, a nakon toga u 14h utrku na deset kilometara i konačno veliko finale u 15h s maratonom i polumaratonom.

Erent čekao i dočekao zasluženo zlato

Bruno Erent je nakon ranijih osvojenih medalja i vrlo dobrih nastupa dočekao svoj trenutak te odlično iskoristio priliku u ovoj utrci gdje nije jurnuo na čelnu poziciju od prvog metra što je na kraju bio pun pogodak.

Što je utrka odmicala kraju on je bio sve bolji te ciljem prolazi sa svojim novim osobnim rekordom 2:33:13, a očekivano su i emocije proradile. Kako i ne bi kada prema samim njegovim riječima nije skroz očekivao ovo, ali kako mu se kroz ovu sezonu u nekim (hodačkim) utrkama nije 'otvorilo' tako je ovdje bila upravo suprotna situacija.

Ono što njegovu priču čini dodatno impresivnom je što se i dalje primarno radi o hodaču koji je tako na najbolji mogući način demonstrirao kako i oni itekako mogu biti kompetitivni. Štoviše, najbolji. Bruno ove godine tako ima naslov prvaka Hrvatske u maratonu i hodanju na 35km, bude li još za dva tjedna uzeo jedan na 20km bit će to pravi mali mješoviti 'hat-trick' naslova.

Naslov doprvaka Hrvatske obranio je Petar Bratulić u jednoj zapravo posve drugačijoj utrci od one koju smo gledali prošle godine, prvi dio je nesumnjivo bio njegov dok je drugi ipak bio malo sporiji po prolazima. Ipak, uspio se dovoljno kvalitetno zadržati u utrci da sačuva jednu od vodećih pozicija i tako mu zasluženo ostaje nova medalja srebrnog sjaja, a za nju je na kraju trebalo istrčati 2:36:29.

Vratio nam se Filip Svalina koji trenutno nije u životnoj formi, ali je još jednom pokazao da se kvaliteta ne gubi tako lako i 2:43:51 je vrijeme za 6. mjesto u poretku prvenstva Hrvatske. Goran Firšt je bio 42. u ovom poretku s 3:23:15 čime smo zaokružili i najbolju ekipu maratonaca za ovu godinu u muškoj konkurenciji!

Konačno vrijeme (gledaju se 3 najbrža trkača) bilo je 7:53:33, a Varaždin zauzima 2. mjesto (8:25:47) uz 3. MK Marjan (8:51:18). Uz to, radi se i o obrani naslova s istim trkačima, samo s malo drugačijim redoslijedom.

Senzacionalna Kovač za nevjerojatan 'breakthrough'

Što tek reći za utrku žena gdje je apsolutna pobjednica i nova prvakinja Hrvatske Viva Kovač napravila pravu senzaciju istrčavši 2:51:27 čime je i ona prepuna zadovoljstva prošla ciljem kao najbolja!

Posebno tu vrijedi istaknuti jedan pomalo nevjerojatan podatak, a to je kako je prošle godine na istom mjestu u slično vrijeme istrčala 3:47:50.

Jasno, bila je to jedna druga Viva, tek na početku svoje prave dugoprugaške karijere i s manjkom iskustva te se u ovom razdoblju napravilo puno kvalitetnih treninga... Ipak, impresivno zvuči ovakav napredak i to treba istaknuti.

Vrlo rano se odvojila od konkurencije - čak smo možda na mahove imali i jednu dozu straha je li to možda i malo prebrz ritam za nju (u smislu nedostatka maratonskog iskustva), ali što su kilometri odmicali svaka sumnja ako je i postojala je bila sve manja i manja. U konačnici se sasvim zasluženo okrunila titulom najbolje trkačice u ovoj utrci ovdje što samim time znači i novi naslov prvakinje Hrvatske za nju.

Nedavno je stigla do naslova na 3000m zapreke, ali ovo je jedna sasvim drugačija (posebnija) disciplina. Bilo kako bilo, puno razloga za zadovoljstvo proteklih (tje)dana, a ova subota je kulminacija svega. Živjela Viva!

Nije sve bilo samo na njoj, brža od 3 sata bila je i Hana Malović, ujedno brončana u ovoj utrci! Naša najbolja ultramaratonka očekivano je imala kvalitetan maratonski nastup i istrčala 2:57:17 čime je kao i Kovač stigla do osobnog rekorda.

Za ekipu i naslov trebala nam je još jedna, a kad netko nedostaje, zna se tko uskače - Lili Ćulibrk. I ona je naspram prošle godine imala bitno bolji nastup, ciljem prolazi u vremenu 3:18:17 čime zauzima 8. mjesto, a ekipno je to 9:07:01 za još uvjerljiviju pobjedu (ako uspoređujemo s muškarcima) u ekipnom poretku.

AK Sljeme sa svojim članicama je 2. (9:51:53) i Ultramaraton klub Mazator 3. (10:21:27). Malo je reći - suverene!

Nastupalo je tu još naših članica i članova u ostalim utrkama, ali u ovom izvještaju je koncentracija bila na (uz respekt svima) glavne junake priče koji su nam kada je u pitanju ovo natjecanje i disciplina ponudili najuspješniji dan u klupskoj povijesti.

Sva 1. mjesta (i ne samo to) su bila naša te samim time možemo reći kako je ovo gotovo pa i neponovljivo što je razlog više za uživati u ovom postignuću. Sve čestitke našem cjelokupnom timu koji nisu samo atletičari i atletičarke, bravo!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook