Domaća natjecanja

Šarić i Periš dvostruki prvaci na Zimskom bacačkom PH

Dvostruki juniorski prvak - Kristian Josip Periš Foto : AK Agram Dvostruki juniorski prvak - Kristian Josip Periš

U prohladnom i vjetrovitom Splitu se održalo Otvoreno zimsko prvenstvo Hrvatske u bacanjima na kojem su svi naši atletičari i atletičarke zajedno osvojili čak 20 medalja!

{pullquote}

(NE)SRETNI BULAJA

Na samom početku natjecanja uslijedio je šok kada je jednom natjecatelju "pobjeglo" kladivo, a zaštita nije bila postavljena kako bi trebala biti. Luka Bulaja našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme i zaradio neugodan udarac u leđa. Radi svake sigurnosti obavljene su pretrage koje odbacuju mogućnost puknute kosti i sl. Luki želimo što brži oporavak i povratak na sportske terene, ne sumnjamo kako će se vratiti još jači i bolji!

{/pullquote}

Krenimo s najuspješnijima danas, a to su Ana Šarić i Kristian Josip Periš. Ana je osvojila dva kadetska naslova pobijedivši na kugli (12.87) i kladivu (43.35). Time je potvrdila svoju dobru formu i nastavi li ovako, puno će još zlatnih odličja zasjati oko njenog vrata. Danas je bila zaista suverena u svojoj konkurenciji i zaista je užitak gledati ju u takvim izdanjima. Neka samo nastavi u ovom ritmu!

S druge strane, Kristian je sezonu započeo nešto slabijim nastupom na kugli, ali danas je to izgledalo puno bolje i sigurno će u nastavku sezone biti još kvalitetnijih rezultata. Prvo zlato je osvojio na kugli, tamo se "revanširao" Demiru Kolareviću za poraz otprije dva tjedna, a kasnije je na disku osvojio drugi juniorski naslov! Demir je ponovno bio drugoplasiran. 

No u svakom slučaju s velikim zanimanjem pratit ćemo njihove međusobne "obračune". Naravno, sve u sportskom duhu, sigurno će jedan drugome biti odlična motivacija za još bolje rezultate. Inače je Kristian danas bacio 16.14 (kugla) i 49.63 (disk) dok je Demir svoja dva srebra zaslužio zahvaljujući rezultatima 15.63 (kugla) i 49.21 (disk).

Hojsakove završnice sa stilom, srebrno-brončani Islami 

Krenimo sad redom od prvih do zadnjih održanih disciplina. Na koplju (700g) su nastupali mlađi juniori Fran Hojsak i Karlo Petković. Fran je iz serije u seriju bacao sve dalje i dalje da bi na kraju "stao" na 54.14 (osobni rekord), rezultat vrijedan srebra! To nije bilo sve od njega, kasnije je osvojio još jednu medalju. Karlo je zauzeo 5. mjesto s 46.78. 

Arijan Islami, prošlogodišnji dobitnik nagrade za Agramovog najboljeg kadeta, započeo je sezonu na otvorenom prvim ozbiljnijim koracima u mlađejuniorskom uzrastu. Prvo je osvojio brončanu medalju na kugli (5kg) bacivši 13.13, a prava uzbuđenja očekivala su nas na disku (1.5kg). U konačnici je Arijan bacio 45.49 i to mu je donijelo još sjajniju medalju od brončane, a to je srebro. Prvi puta u ovoj disciplini vidjeli smo Frana Hojsaka, on je bacio 40.93 i osvojio 3. mjesto i medalju. Više nego solidan debitantski nastup, a medalju je zaslužio već spomenutim hicem u šestoj seriji koja mu polako postaje specijalnost.

Hasanoviću kadetski naslov na kladivu, Mesarić do svoje prve medalje

Na mlađejuniorskom kladivu smo imali Antonelu Popko i Luku Mesarića. Potonji se 'okitio' srebrnom medaljom s bačenih 49.34 (osobni rekord!) dok je Antonela u ženskoj konkurenciji ostala na korak do medalje s 4. mjestom i 35.65. Luka je nastupao jedino na kladivu dok je Antonela četiri sata kasnije (uspješnije) nastupila na mlađejuniorskoj kugli.

Prebacila je svoj dosadašnji osobni rekord i postavila ga na 12.50, a istovremeno je taj rezultat vrijedio brončanog odličja kojeg je Antonela na kraju i dobila.

Nasjuspješniji nastup na kladivu (4kg) imali smo u konkurenciji kadeta, tamo je Ermin Hasanović uvjerljivo pobijedio s 33.90! Još je jednu medalju osvojio na kugli s rezultatom 13.97, pripala mu je bronca. Lijepa je subota iza Ermina, a tu još ima ogromnog prostora za napredak.

Na juniorskom kladivu (6kg) je nastupao Nikola Hrelec i završio natjecanje s 36.49. Prilika za nove pokušaje zasigurno će biti, Nikola je stariji junior i iduće godine.

Slobodić iskoristila priliku i osvojila zlato na disku, dvostruko srebrna Štefanac

Novu juniorsku prvakinju na disku imamo u liku Valentine Slobodić! U borbi za zlato presudio je njezin hitac dugačak 33.50. Bez medalje nije ni ostala Ana Marija Bonić, bacila je 30.52 i osvojila brončanu medalju. Njih dvije nastupale su još i na kugli (4kg) gdje je Ana Marija bila nešto uspješnija na 2. mjestu s 10.94 dok je Valentina najdalje bacila 9.04, rezultat vrijedan brončane medalje.

Spomenuli smo već ranije pobjednicu kadetske kugle Anu Šariću, a ne zaboravljamo ni viceprvakinju u spomenutoj disciplini, Lauru Štefanac! Ona je na kugli bacila 11.01 što je bilo više nego dovoljno za drugu poziciju. Prije toga je osvojila još jedno srebrno odličje,u svojoj glavnoj disciplini, a to je bacanje koplja. Danas je najbolji bačeni rezultat bio 34.78. 

Laura je po završetku natjecanja bila vidljivo razočarana ishodom što je pomalo razumljivo s obzirom na sumnjivu regularnost pobjedničkog hica njezine suparnice. Koplje nije palo na ispravan način kao što su suci vidjeli, ali to je sport, sudačke greške događaju se i u atletici. Pritom ne želimo nikoga diskriminirati ili umanjiti njegovo postignuće, iznosimo samo činjenice koje su i mnogi drugi vidjeli (ne svi, nažalost). Na Lauri je da idući puta bude još kvalitetnija kako se uopće ne bi morala zamarati ovakvim stvarima.

Čestitamo na postignutim uspjesima danas! Sveukupno gledajući, ovo je do sada najuspješniji nastup naših bacača i bacačica na ovom natjecanju što je zasigurno dokaz određene kvalitete, ali i produkt dobrog rada i treninga. Bravo!

  • Natjecanje: Otvoreno zimsko prvenstvo Hrvatske u bacanjima
  • Mjesto: Split
  • Datum: 23.2.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook