Domaća natjecanja

RASPIS za 1. Prvenstvo Hrvatske u štafetama - Festival hrvatske atletike

Jedan od vizuala za povijesno natjecanje Foto: AK Agram Jedan od vizuala za povijesno natjecanje

Nova i moderna vremena u sportu uvijek donose neke inovacije, a u hrvatskoj atletici za 2016. godinu svakako jedan od najinovativnijih projekata je novo natjecanje na ovom području, Prvenstvo Hrvatske u štafetama, na rasporedu 30. travnja od 16h.

Raspis natjecanja nalazi se u linku ispod članka. Molimo sve da obrate posebnu pozornost na njega, s obzirom na specifičnost i prvo izdanje, s razlogom je nešto opširniji nego kako obično raspisi budu. Za sve dodatne upite postoje kanali komunikacije.

Svjetsko, a sad i hrvatsko

Ranije smo pisali i s velikim zadovoljstvom najavili ovo natjecanje koje je naš klub (potaknut zajedničkom idejom trenera i atletičara) inicirao i predložio po uzoru na Svjetsko prvenstvo u štafetama. Ako ima svijet, nema razloga da nema Hrvatska.

Drago nam je kako je natjecateljska komisija Hrvatskog atletskog saveza prepoznala nove trendove u atletici te u jednom velikom dijelu prihvatila naše prijedloge za prvo izdanje posebnog štafetnog prvenstva.

Jednako tako nam je čast što smo dobili organizaciju natjecanja za koje se nadamo da će postati jedna tradicija, kao što se u tom smjeru razvija na Bahamima gdje su se već održala poprilično uspješna dva izdanja, a sljedeće godine očekuje ih 'treća-sreća'.

Najveće atletske zvijezde svijeta (počevši od Usaina Bolta, ali i ostalih imena njegovog ranga) također su prepoznale značaj ovog natjecanja te se iskreno nadamo kako i nas očekuje slična sudbina.

Uskoro i detaljan raspis za ovo novo i posebno natjecanje u organizaciji našeg kluba! Pripremate li se? :)

Fotografiju objavljuje Atletski Klub Agram (@ak_agram)

Hrvatska inačica kalendarski je zamišljena poput IAAF-ove (Svjetska atletska federacija) te je s razlogom određen termin 30. travnja kao svojevrsni "preduvod" u sezonu na otvorenom. Uvod nam slijedi tjedan dana nakon toga, tada je na rasporedu naš Miting otvorenja sezone.

Popis disciplina nudi nešto novo i neviđeno

Osim što je natjecanje samo po sebi posebno, u njemu se nalazi također par posebnosti kao što su primjerice njegove discipline. Prvi puta u Hrvatskoj trčat će se 'mix' odnosno mješovite štafete koju će sačinjavati 2 pripadnika muškog spola i 2 pripadnice ženskog spola i to u disciplinama 4x100m i 4x400m.

Disciplina 4x200m prošle godine izvađena je iz naftalina i vjerojatno po prvi puta nakon samostalnosti države debitirala na Ekipnom prvenstvu Hrvatske, a s obzirom na pozitivne dojmove zasluženo je našla svoje mjesto u programu natjecanja.

Svjetska atletska federacija je u prvom izdanju svog natjecanja za trkače i trkačice koji pretendiraju duža trčanja u programu imala 4x1500m da bi ga u posljednjem izdanju zamijenila s tzv. "Distance Medley" štafetom koja se trči 10 krugova u zadanim dionicama 1200-400-800-1600m.  Tako da je i to disciplina koja će se po prvi puta trčati i debitirati u Hrvatskoj.

Za razliku od mješovitih 4x100m i 4x400m, 4x200 i 1200-400-800-1600m trčat će se posebno po spolu, ipak su to discipline koje su rjeđe u programu ostalih prvenstva Hrvatske, za razliku od 4x100 i 4x400m. Spomenute četiri discipline spadaju pod seniorsku kategoriju, ali naravno kako mlađi i stariji juniori imaju pravo nastupa.

Bila bi prava šteta da se u toj priči ne spominju mlađe dobne kategorije, njihovim uključivanjem dobili smo zaista pravi festival hrvatske atletike, kadeti i kadetkinje (stariji i mlađi) imaju disciplinu 100-200-300-400m poznatu još kao "švedska štafeta", a nisu ni izostavljeni oni najmlađi, limači i limačice u disciplinama 4x60m i 4x200m.

Razlog više da dođete

Neće to biti sve od posebnih događaja tog dana, ali moramo nešto sačuvati i za iduće dane pred nama.

Ovim putem pozivamo sve atletske klubove diljem Hrvatske da slože svoju štafetu (ili štafete) te da nam se priključe u ovom jedinstvenom natjecanju. Vidimo se u što većem broju!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook