Domaća natjecanja

Nikad veća dominacija u hodanju na stazi, sjajni Kožuhar najbolji junior na 10000m!

Dominantne hodačice kod juniorki i seniorki Foto: AK Agram Dominantne hodačice kod juniorki i seniorki

Prohladno i kišno vrijeme obilježilo je dvostruko pojedinačno prvenstvo Hrvatske, jedno je za 10000m, drugo je hodanje na stazi.

Prvi su na stazi bili hodači koji su imali nešto bolje uvjete u smislu nedostatka padalina, a one su se pojačale baš u trenutku kad su započinjale utrke na 10000m. Vrijeme je bilo kakvo je bilo, ali mi možemo biti ponosni na sve naše atletičare i atletičarke.

Hodači i hodačice nikad nisu bili uspješniji nego danas, osvojili su sveukupno 15 medalja od čega smo 'izbacili' čak 7 prvaka, 5 doprvaka i 3 bronce! Rad, trud, želja i motiv nikad nisu upitni i izuzetno nas veseli vidjeti kad se on ovako višestruko isplati. Kod trkača na 10000m nije bilo puno medalja, ali zato ponovno nakon 2014. imamo prvaka u jednoj od kategorija.

Kad već pričamo o radostima, moramo istaknuti i da je ovaj hodački dio prvenstva završio tako da su svi natjecatelji uspješno završili svoje utrke! Da, dobro ste pročitali, nije bilo nijedne diskvalifikacije što je općenito razlog za zadovoljstvo. Naravno, nadamo se da ovo nije prvi i zadnji put.

Rožman, Pecina Zorko, Stanko i Pevec zlatni u kadetskoj/ml.juniorskoj konkurenciji

Krenulo se od najkraće utrke, one na 3000m. U njoj su nastupali kadeti, kadetkinje, mlađi juniori i mlađe juniorke.

Očekivano je kod kadeta slavio Bruno Rožman u jednoj (za njega) rutinskoj i sigurnoj utrci koju je odhodao za 16:43,5 i tako još jednom potvrdio da je trenutačno najbolji hodač ove dobne kategorije. Doprvak je Krešimir Hartl iza kojeg je jedna pametna utrka u kojoj mu zasluženo pripada 2. mjesto s vremenom 17:37,0.

Vodeći kadeti na hodanu

Pohvale zaslužuju i najmlađi sudionici ove utrke, Ivan Vukančić i Mateo Jurišić. Sigurno da im ovo nije najbliža ili primarna atletska grana, ali pokazali su kako im ništa nije problem, pristup je bio na vrhunskoj razini te su odradili jedan zanimljiv duel u kojem je razlika bila zaista mala (20:07,9 > 20:08,3) tako da je ovaj puta medalja brončanog sjaja pripala Ivanu. 

Kod kadetkinja je u samom finišu do zlata i naslova stigla Mia Pecina Zorko, za pola sekunde ispred također naše Franke Franjić! Njih dvije su tek 2003. godišta tako da nema straha za njih. Doduše, kod nekih je bilo straha prije ove utrke, ali konačni ishod pokazao je kako je taj strah bio neopravdan.

Prvi puta je za naš klub hodala Sandra Novak i završila svoju utrku u vremenu 21:32,2 za 4. mjesto. 

Jurica Stanko nam je pripremio jednu taktički zrelu i pametnu utrku kojom si je izborio naslov mlađejuniorskog prvaka Hrvatske i zlatnu medalju! Za spomenuti uspjeh trebalo je hodati 16:43,8. Nakon jedne stanke vratio nam se i Ivan Gašpar, u ovoj utrci je bio četvrtoplasirani (19:44,1). 

Eli Pevec i Klara Krenek su se u istoj kategoriji 'okitile' naslovima prvakinje odnosno doprvakinje Hrvatske! Eli je hodala 18:41,2, a Klara 18:41,3. Napeto. Sigurno to može inače i brže od današnjih utrka, ali situacija to nije zahtijevala pa se nije ni ulazilo u bespotreban rizik. Uz njih je hodala Tara Friščić, njeno mjesto je 4. uz 20:55,3. 

Bižić i Golobić do juniorskih/seniorskih naslova, Erent mirno prema pobjedi

Nakon jednog određenog perioda vremena, na postolju, i to vrhu postolja pojavila nam se Aleksandra Stefany Bižić, ovaj puta u konkurenciji starijih juniorki! Još uvijek je ona mlađa juniorka, ali danas joj je više odgovarala nešto duža juniorska distanca (5000m hodanje) od ove mlađejuniorske (3000m).

Njezin rezultat je 32:03,7, a na postolju su joj se pridružile srebrna Petra Štefanović (32:09,4) i brončana Josipa Livaković (32:18,1) koja nam je još jednom dokazala kako trčanje i hodanje nisu nespojivi.

Kod Antonele Golobić nema previše razmišljanja, ili je medalja zlatna, ili medalje nema. Rulet se ovaj puta okrenuo na onu ljepšu stranu priče, obranila je svoj prošlogodišnji naslov prvakinje Hrvatske na 5000m, ovaj puta s vremenom 32:03,3, a tik do nje bila je i Ivana Renić (32:04,1). 

Priliku za osvajanjem brončane medalje nije propustila Petra Jakopović, njezinih 35:59,2 bilo je više nego unutar dozvoljenog vremenskog limita i tako u prvom nastupu odmah osvaja i prvu medalju što svakako može biti dobar poticaj za neke buduće nastupe. 

Bruno Erent nije se još u potpunosti oporavio od utrke u Dudincama, ali i takav je bio više nego suveren u novom osvajanju zlatne medalje na 10000m, discipline u kojoj je aktualni rekorder. Ponovno je potvrdio da je nesumnjivo prvo ime hrvatskog hodanja te je i dalje jedan od onih koji ovu granu mogu samo još bolje ispromovirati i gurati naprijed.

Bruno Erent tamo gdje mu je mjesto

Današnjih 10000m završio je za 54:09,7 i zlato je zasluženo zasjalo oko njegovog vrata.

Nakon hodanja posvetili smo se trkačicama i trkačima na 10000m koji su unatoč malo nezgodnoj kiši ipak imali dobru temperaturu za trčanje i nije bilo tu nemoguće ostvariti dobar rezultat.

Pobjedničko izdanje Kožuhara kod juniora na trkačkih 10000m

U ženskom dijelu ove godine imali smo kao predstavnicu samo Katarinu Vukančić, i to u konkurenciji juniorki. Na početku je držala priključak s vodećima, a kasnije se cijela utrka razrijedila i razvodnila, i u takvom raspletu njenih 39:18,9 donijelo joj je naslov doprvakinje, odnosno obranu istog. Prije nešto manje od godinu dana trčala je 39:50, tako da se rezultatski napredak svakako vidi.

Zato smo brojniji bili kod muškaraca. Prvo su trčali seniori. Interesantan je bio klupski dvoboj između Petra Bratulića i Antuna Pavelića. Potonji je u prvom dijelu utrke podosta zaostajao za mlađim Petrom da bi ga u završnici 'ulovio' te čak prestigao i napravio određenu razliku, ali u jednom trenutku i Bratulić se budi i u tom poretku od 4. do 6. mjesta bilo je to dobrih i žestokih zadnjih 100m u kojem je mlađi Petar ovaj puta bio bolji.

Sveukupno je time na 4. mjestu (31:58,8), a Ante je zauzeo 6. poziciju u vremenu 32:00,4.

Kako je tek žestoko bilo kasnije na utrci juniora između Zlatka Kožuhara i trkača iz Svetica, Dorijana Miškulina. Ipak, Zlatko je ponovno pokazao kako je definitivno dobro ušao u sezonu, potvrdio je nastavak dobre forme i ostvario je osobni rekord 33:09,5 vrijedan naslova juniorskog prvaka Hrvatske!

Zlatni Zlatko Kožuhar, brončani Filip Svalina

Tako je napravio iskorak naspram 2015., a na kraju je presudio trenutak kada na ulasku u posljednja 2km stvara razliku koja se u samoj završnici bila istopila. No zna i Zlatko finiširati tako da nije došlo do potpunog preokreta, zadnji napad u posljednjim metrima je 'odbijen' i njegovo slavlje je moglo početi. Sve čestitke na pristupu i bespoštednoj borbi koju je pružio.

Do medalje je stigao i Filip Svalina, u cilj ulazi 33:32,9 i osvaja medalju brončanog sjaja.

Ovim malim spektaklom zaključeno je današnje uspješno natjecanje po nas.

Nadamo se kako će svi naši članovi i članice nastaviti u ovom ritmu, a do tad njima i trenerima šaljemo sve čestitke za ostvareno!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske na 10000m i hodanju na stazi
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 9.4.2016.
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook