Domaća natjecanja

Prvi dan u Varaždinu: Vodstvo na Kupu Hrvatske u sveukupnoj i ženskoj konkurenciji, Agrameri vodeći u ekipnom poretku

Milan Kotur - ponovno brži nego ranije ove sezone Foto: AK Agram Milan Kotur - ponovno brži nego ranije ove sezone

Kup Hrvatske i Ekipno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke ove godine održava se u drugačijem terminu naspram prošlih godina, ali to nas manje zanima naspram rezultata naših atletičara i atletičarki.

U poretku Kupa Hrvatske trenutačno držimo 1. mjesto u poretku seniorki (189) i sveukupnom poretku (296), a u muškoj konkurenciji pripada nam 2. mjesto (107). Inverzija je kod Ekipnog prvenstva Hrvatske, seniorke su drugoplasirane (8892), a seniori vodeći (7902)!

Podsjetit ćemo vas, sustav bodovanja na Kup natjecanjima je da prvoplasirani osvaja 12 bodova i tako dolazimo do 12. mjesta koje donosi jedan bod. Za nastup u ovom natjecanju potrebno je postići rezultat vrijedan prvih 16 pozicija. Pritom se gleda protekla (2012.) i aktualna (2013.) godina. Ostali ne mogu osvajati bodove.

Kod Ekipnog prvenstva kriterij su IAAF-ove tablice bodovanja, prema njima se vrednuje rezultat najboljeg pojedinca iz kluba. Na ovom natjecanju svi imaju pravo nastupa.

Radi preglednosti ovog članka, nećemo previše pored rezultata pisati osvojene bodove (kup/ekipno) već to možete provjeriti na rezultatima koje možete pronaći na dnu stranice.

Prednost dajemo seniorkama. 

Ivšac, Kirinić i Petters nastupale u više disciplina

Jedna od prvih disciplina današnjeg prvog dana bila je utrka na 100m gdje je za nas ekipne bodove osvajala Anamarija Petters. Sveukupno joj je pripalo 8. mjesto, a istrčani rezultat je 13.21. Prošlo je dugo vremena otkad je posljednji put trčala ovu disciplinu, ali upravo ovakva natjecanja traže prilagodbe.

Na 400m su nastupale čak četiri Agramerke, Anamarija Petters, Katarina Ivšac, Iva Marija Sobočanec i Romana Tea Kirinić. Upravo ovim redoslijedom su im pripale pozicije. Anamarija je bila najbrža od naših s 57.63 (4. mjesto), Katarina je u cilj ušla s 1:00,57 (6. mjesto) dok su Iva (1:01,62) i Romana (1:02,85) osvojile 9. i 10. mjesto. Sveukupno 23 osvojena boda za Kup, vrlo dobar učinak!

Spomenuta utrka startala je u 17:40, a dvadeset minuta ranije trčala se duplo duža dionica, 800m. Spominjemo to radi Romane Kirinić koja je odlično iskoristila nešto sporiji ritam utrke i ciljem prošla kao drugoplasirana, rezultat je 2:19,54. Četrnaest osvojenih bodova za Romanu u 20 minuta, malo tko to može! Bodove za svoj klub osvojila je i Danijela Grgić, njezinih 2:29,29 danas su vrijedili 5. pozicije.

Kad već spominjemo one koji su u kratkom vremenskom razdoblju nastupali na dvije utrke, svakako ne smijemo izostaviti Katarinu Ivšac, ona je osim 400m još ranije trčala identičnu dionicu, ali s preponama! U cilj je ušla s 1:04,60 i osvojila 3. mjesto. U sat vremena je osvojila 18 bodova, isto vrlo lijepo ostvarenje.

Srednje i duge pruge donijele veliku prednost

Nova 'porcija' bodova za Kup (28!) stigla nam je s 3000m gdje je uvjerljivo pobijedila Matea Matošević s 9:32,28 (interesantno, rezultat ekipno vrijedi točno 1000 bodova), a pridružile su joj se i Sara Vilić kao trećeplasirana s utrkom ispod deset minuta (9:56,90) te sedmoplasirana Ana Fortuna s istrčanih 11:35,22.

Ipak, pobjedu u rekordnom broju bodova osvojenih u jednoj disciplini odnose naše atletičarke na 3000m zapreke koje su zajedno osvojili sjajna 43 boda!

Najbolja je bila Nikolina Hrelec, lagano je pobijedila s 11:15,74, a odmah iza nje na 2. mjestu bila je Ljiljana Ćulibrk s 12:13,48. Stella Coumbassa (13:55,01) i Josipa Čičak (15:50,72) ciljem su prošle kao šestoplasirana i sedmoplasirana, a veliku bodovnu 'žetvu' zaključila je devetoplasirana Iva Čutura s 16:16,08.

Visoki plasmani seniorki kod tehničkih disciplina

Na troskoku nije bilo previše natjecateljica (samo 5), ali nas više zanima da je među njima bila Marija Gredelj koja je svoje osvojeno 2. mjesto zaslužila sa skokom iz treće serije koji iznosi 12.05.

Sličnu brojevnu situaciju gledali smo u disciplini skok s motkom, Lara Juriša je s preskočenih 280cm osvojila 3. mjesto. Krenula je od visine 240cm koju je uspješno riješila iz prvog pokušaja, a isti scenariji gledali smo na 260cm i 280cm. Zatim se letvica dignula na 3 metra, danas nije išlo, ali bit će još prilika za još bolje skokove, najbitnije je da se ostvario dobar plasman i rezultat.

Valentina Slobodić danas je bila najbolja na bacanju diska! Svoj najbolji hitac je 'pronašla' u trećoj seriji kada je bacila 35,12, rezultat nedostižan za ostale konkurentice među kojima su nastupile još dvije naše djevojke. Ana Marija Bonić je s 31.87 zauzela 5. mjesto, a nakon dugo vremena na bacalištima smo vidjeli i Petru Gamilec koja je najbolji hitac ostvarila na samom početku, u prvoj seriji.

Ana Marija je prije diska bacala i koplje koja inače nije među njezinim primarnim disciplinama. Njezinih 28.60 vrijedilo je 7. mjesta, a rezultat je postignut u 4. seriji.

Prvi dan seniorki zaključen je štafetama, Agram I (Marija Gredelj, Anamarija Petters, Katarina Ivšac i Iva Marija Sobočanec) je zajedno ostvarila vrijeme 49.76 dok je Agram II (Ana Maria Kisegi, Marija Hartl, Dorotea Lukačević i Nika Rakić) s 52.57 petoplasirani. Dvije uspješno završene štafete sa spomenutim plasmanima također su pridonijeli stvaranju bodovne prednosti nad ostalim konkurenticama!

Kovačić drugoplasirani na 400m

Edin Mešić bio je naš predstavnik na 100m gdje se borio za postizanje što većeg broja ekipnih bodova. Istrčao je utrku na razini najboljih rezultata, njegovih 11.94 danas su sveukupno vrijedili 11. mjesta.

Na 400m je Mateo Kovačić istrčao 49.69, a taj rezultat danas ga je smjestio u vrh poretka s obzirom na to kako mu je pripalo 2. mjesto! Solidan rezultat za Matea, sutra ga čeka nešto naporniji dan u pojedinačnim disciplinama, trebao bi trčati na 200m i 800m. Nadamo se da će postizati slične uspjehe kao danas.

Nešto manje je ove sezone Goran Grdenić nastupao u disciplini 1500m, to se i osjetilo u današnjoj utrci gdje mu je pripalo 4. mjesto, a istrčao je 4:06,88.

Josipović i Čuljak nikad bolji, vrlo dobar nastup Kotura

Ako ste prije čitanja ovog članka već pogledali rezultate, vjerojatno se primijetili kako nije baš velik broj atletičara postizao osobne rekorde ili barem najbolje ovosezonske rezultate. Termin natjecanja može biti jedna izlika, ali uvijek ima tu i onih iznimki koje potvrđuju pravilo.

Pritom mislimo na sjajnog Juru Josipovića koji je na 5000m bio brži nego ikad i uvjerljivo pobijedio s 15:10,39! Uistinu sjajna utrka za Juru, ovo je poboljšanje osobnog rekorda za skoro 8 sekundi i bliži se trenutak kada će uskoro Jure ovu disciplinu moći istrčati ispod 15 minuta.

Obećavajuć nastup uoči sutrašnjeg novog nastupa na 3000m zapreke, a ako gledamo u malo dalju budućnost, idući tjedan je prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke gdje bi Jure mogao nastaviti s još boljim rezultatima! Vrlo blizu osobnog rekorda u ovoj disciplini bio je Bruno Erent, danas trećeplasirani s vremenom 16:03,08. Inače mu je najbrže vrijeme u ovoj disciplini 16:02,28.

David Čuljak na skoku u vis nikad nije bio bolji, preskočio je 185cm i tako 'popravio' svoj osobni rekord za 5cm i osvojio 3. mjesto! 

Milan Kotur nije trčao osobni rekord na 400m prepone (50.14), ali je zato ponovno stigao do rezultata sezona uvjerljivom pobjedom i vremenom 52.04. Nevjerojatna serija nepobjedivosti u domaćoj konkurenciji i dalje traje, a ove sezone aktualan je i drugi niz - Kotur je do sada iz utrke u utrku bio brži i brži, a u tom ritmu nastavio je i danas nadmašivši dosadašnjih 52.54. Ako se još malo vraćamo u prošlost, Milan je zadnji puta ovako brz bio 2010. godine, tada je istrčao 51.32.

Sutra je novi dan i novo dokazivanje

Na dalju smo gledali Brunu Jednačka koji je danas skočio 6.45 u trećoj seriji kada je i zaključio svoj nastup. U bacanju kugle zanimljiva situacija - natjecali su se učitelj i učenik, u prijevodu naš trener Matija Jakopović i Demir Kolarević. Pobjeda je (ovaj puta) ipak pripala učeniku, Demiru s osvojenim 4. mjestom i najdalje bačenih 14.48, a Matija je s 11.08 zauzeo 7. mjesto.

Dominik Tomić uvijek rado za nas nastupa na ovom natjecanju u bacanju kladiva, tako je bilo i ovaj puta. Odmah je u prvoj seriji bacio 45.03, rezultat više nego dovoljan za osvajanje 3. mjesta.

Na 4x100m štafeti postigli smo djelomičan učinak. Mlađejuniorska Agram II štafeta (Fran Topol, Mateo Kovačić, Jakob Franjo Kulić i Edin Mešić) je s 44.27 ciljem prošla kao četvrtoplasirana dok Agram I nažalost nismo vidjeli u cilju. Ipak, ekipni bodovi ne 'pate', slično je i u Kupu.

Klupski plasmani nakon prvog dana donose moguća predviđanja raspleta po završetku natjecanja, ali svaki dan priča je za sebe i sutra je potrebno biti još bolji nego danas!

Čestitamo na današnjim postignutim rezultatima, osvojenim plasmanima i bodovima, puno sreće želimo svima i sutra!

  • Natjecanje: Kup Hrvatske/Ekipno prvenstvo Hrvatske
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 31.8.2013
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook