Domaća natjecanja

Prvi dan proljeća kao zaključak prvog dijela sezone: Šest prvaka/inja na Zimskom prvenstvu Hrvatske u trčanjima

U čekanju starta na 3000m Foto: AK Agram U čekanju starta na 3000m

Kalendarski se 'poklopilo' da zimsku sezonu prvog dana proljeća isprati prvo ovogodišnje prvenstvo Hrvatske u trčanjima na otvorenom. Naši atletičari bili su uspješniji nego ikad, sveukupno je osvojeno 6 zlatnih, 2 srebrne i 5 brončanih medalja!

Natjecanje u svom formatu nudi discipline 400, 800, 1500 i 3000m, a od ove godine se moglo nastupati u dvije kategorije - seniorska i juniorska (i sve one mlađe dobne kategorije koje imaju pravo nastupa). Što se vremenskih uvjeta tiče, vrijedi istaknuti malo jači vjetar, ali u ovo doba godine ipak nije realno za očekivati ljetno vrijeme.

Cepuš 'dark horse' seniora na 800m, Petters suvereno

Otvaranje je u startu bilo odlično, iako još uvijek mlađi junior, Sven Cepuš trčao je u onom starijem društvu, seniorskom. Pokazalo se to kao izvrstan potez, ostali trkači su se odlučili na taktičku varijantu nešto sporijeg ritma utrke u kojem bi presudila završnica. Vjerojatno nisu računali kako to nije nešto na što naš Sven ne zna ili ne može odgovoriti.

U cilj je ušao kao prvoplasirani, a i uz to je istrčao svoj novi osobni rekord koji iznosi 1:58,63! Izrazito značajno poboljšanje naspram prošlosezonskih 2:04,10 ili nedavnih dvoranskih 1:59,22. Lijepa najava nastavka sezone, prve ozbiljnije za njega nakon prošlogodišnje debitantske.

Kod seniorki je Antonija Žalac nastavila svoj niz osvajanja brončanih odličja i istrčavši 2:23,22 priskrbila si je još jednu takvu, prvu osvojenu s ovog natjecanja. Podsjetimo, nedavno je slično vrijeme i identičan plasman ostvarila u Beču na dvoranskom prvenstvu Hrvatske.

Anamarija Petters ovaj puta je nastupala u juniorskoj konkurenciji i suvereno s 2:17,03 osigurala medalju zlatnog sjaja! Najbolji način za ući u sezonu na otvorenom, a ne sumnjamo u nju kako će u idućim mjesecima to ići još brže. Iza nje je i jedna ozljeda radi koje je jedno vrijeme morala pauzirati s treninzima, ali to je sada stvar prošlosti i može se okrenuti budućnosti.

Na 1500m kod seniora nismo imali predstavnika, ali kod juniora je to bio Filip Svalina koji je utrku završio kao trećeplasirani tj. brončani istrčavši svoj novi osobni rekord od 4:14,27! S obzirom na nedavnu bolest, radi se o ekspresnoj potvrdi njegovog povratka u dobru formu. 

U istoj disciplini Nikolina Hrelec je istrčala jednu solidnu utrku i njezinih 4:42,45 vrijedilo je 2. mjesta i srebrne medalje! Rezultat uopće nije daleko od njezinog osobnog rekorda i u idućim mjesecima ima dobru šansu da ga nadmaši.

Pobjedničko izdanje Vukančić na 1500m, Klarić blizu 9 minuta na 3000m

 Istu dionicu, samo u juniorskoj kategoriji pobjedonosno je istrčala Katarina Vukančić! Mlađa juniorka u prvoj godini staža je ostvarila svoje najbolje vrijeme ikad s istrčanih 4:52,27! Prvi nastup na ovom natjecanju i odmah zlato, teško da ima boljeg debija od ovog. Prvi ovosezonski nastupi (prvo dvorana, sad Pula) zaista su obećavajući i možemo joj samo poželjeti da nastavi u ovom ritmu.

Matea Matošević i Ljiljana Ćulibrk nastupale su na seniorskih 3000m. Utrke su se razvile prema očekivanjima, Matei je pripao naslov doprvakinje Hrvatske u vremenu 9:36,70, a Lili bronca s 10:45,27. Medalja istog sjaja na utrci seniora pripala je Antunu Paveliću koji je to zaslužio s vremenom 8:40,63.

Dobro raspoložena Lili Ćulibrk

Juniorska utrka ponudila je sjajno, zaista sjajno izdanje Nikole Klarića koji je potvrdio riječi njegovog trening-partnera i godinu dana starijeg klupskog kolege, Zlatka Kožuhara. Njemu s druge strane danas naprosto nije bio dobar dan, u posljednja dva kruga nije uspio zadržati ritam pa je završio s vremenom 9:23,00 (6. mjesto). Događa se svima, pa tako i njemu.

Nikola je završio kao četvrtoplasirani, za medalju je ipak trebalo biti brži od 9 minuta, ali 9:05,63 u ovom periodu za još uvijek kadeta (!) u posljednjoj godini rezultat je za svaku pohvalu. Prošle sezone je Zlatko kao kadet istrčao lijepih 9:03,69, a vidjet ćemo može li Nikola napraviti još jedan mali korak dalje i u nekoj od idućih utrka 'spustiti' se ispod te granice od 9 minuta kao što je nekad to lakoćom radio Jure Josipović u istoj dobi.

Kovačić, Čukman i Filipović do zlata na 400m, prva medalja za Lavrenčaka

Završnica natjecanja pripala je produženom sprintu, disciplini 400m. Možemo biti zadovoljni ostvarenim s obzirom na 3/4 učinak. Preciznije, Mateo Kovačić je seniorski zimski prvak Hrvatske (48.85), Hrvoje Čukman juniorski prvak (49.25, osobni) i Dora Filipović seniorska prvakinja u vremenu 58.45!

Tako je Mateo ostvario ono što je najavio prije dva dana kada je izjavio da želi biti iz utrke u utrku sve brži i brži, a Hrvoje je također bio brži nego ikad. S druge strane, Dora je tek nedavno završila s dvoranskom sezonom gdje je redovito nastupala na 60m što je ipak značajno kraće i drugačije od 400m, tako da je najbitnije da je ostvarila svoj cilj, prvi nastup ovdje pamtit će po zlatnoj medalji.

Proglašenje seniorskih 400m

Do prve pojedinačne seniorske medalje stigao je David Lavrenčak na seniorskih 400m gdje je trčao uz Matea i s točno istrčanih 53.00 zaslužio brončanu medalju! Nakon prošle sezone i naglaska na sprinterske-skakače discipline, za ovu se odlučilo da krene u ovom smjeru i već sada se to pokazuje kao pun pogodak.

Uz njega je ovdje 4. mjesto osvojio Sven Cepuš, ali njegovih 55.85 nakon pobjede na 800m ne treba smatrati kao realnim trenutačnim stanjem vrijednosti.

  • Natjecanje: Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima na stazi
  • Mjesto: Pula
  • Datum: 21.3.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook