Domaća natjecanja

Nastavak fantastičnog niza: 5. uzastopna sveukupna pobjeda na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u krosu!

Nikola Klarić, Matea Matošević i Zlatko Kožuhar zadovoljni pobjedom Foto: AK Agram Nikola Klarić, Matea Matošević i Zlatko Kožuhar zadovoljni pobjedom

Sveti Petar u šumi, Zagreb, Vinkovci, Gornja Stubica i sad - Vrbovec! Sve su to lokacije održavanja gdje smo uzastopno pobjeđivali i postizali odlične uspjehe. Podsjetimo kako se radi o hrvatskom najcjelovitijem ekipnom prvenstvu s obzirom da se u sklopu njega natječe više dobnih kategorija, od mlađih kadeta i kadetkinja do seniora i seniorki koji trče čak dvije različite dionice.

Na putu do jubilarne 5. uzastopne pobjede u sveukupnoj konkurenciji predvodili su nas Agrameri s osvojenih 34 boda (ujedno i 1. mjesto u ovoj kategoriji), a velik doprinos nesumnjivo imaju i Agramerke s 26 bodova (2. mjesto u kategoriji). 

Uvijek s posebnim veseljem dolazimo natjecati se na ovom natjecanju koje nam je i radi svoje svojevrsne kompleksnosti u slaganju ekipa izrazito drago i ponosimo se na novu pobjedu i nastavak jedne prekrasne serije.

Točno u podne započela je borba za bodove i ekipne pobjede ili trofeje. Propozicije natjecanja već godinama sugeriraju mlađe juniore i disciplinu 4000m kao početak natjecanja, tako je bilo i ovaj put.

Kožuhar pojedinačnom pobjedom najavio suverenu ekipnu pobjedu ml. juniora

Našu ekipu u ovoj konkurenciji očekivano je predvodio Zlatko Kožuhar u solo pobjedničkoj utrci! U cilj je ušao s 13:39 i tako ponovno pokazao kako je već u ranijem prvom dijelu godine u vrlo dobroj formi! Svoj posao je obavio bez greške i zamjerke, ali trebalo je pričekati ostatak članova ekipe.

Vrlo brzo se u cilju pojavio trećeplasirani Filip Svalina koji je to zaslužio s istrčanih 14:06, a krug najbržeg našeg trojca zaključio je Hrvoje Čukman s 15:18 i njegovim osvojenim 11. mjestom naša ekipa je pobijedila i natjecanje je za nas započelo s maksimalnih 9 bodova! Uz njih je trčao i Marko Brečić, 27. mjesto i 17:02 njegov su rezultat.

Zlatko Kožuhar ponovno nije razočarao

Mlađe juniorke bile su nešto manje uspješnije, ali svaki bod je bitan pa tako i ovaj! Josipa Livaković bila je najbrža od naših, u utrci dugačkoj 2000m stigla je do 8. mjesta, a istrčala je 8:32. Vrlo blizu nje bila je Valentina Jozić u svom debiju koji je svakako solidno prošao. Zauzela je 11. mjesto s 8:34. Definitivno nije zahvalna uloga svoje prve atletske korake napraviti na kros utrkama radi nepogoda kojih uvijek ima.

Claudia Krizmanić se pozicionirala na 24. mjestu (9:41), a Maja Zečević na 26. mjestu s 9:46. Sveukupno su bile šestoplasirane. Šteta, u ovoj disciplini zaista je bilo zgusnuto i neizvjesno, nijanse su presudile do eventualno boljeg plasmana.

Naši stariji juniori ponovili su prošlogodišnji plasman, a to je 3. mjesto.

Ovaj puta nešto drugačiji sastav, ali i dalje neka poznata imena poput Frana Topola ili Matea Kovačića. Potonji je u cilj ušao kao 12. istrčavši 33:46. Zasigurno nije njegova najbolja utrka i sam je to priznao izjavom 'najgorih 8 km u životu', ali vjerujemo kako će se neke pouke izvući za nastavak sezone. Malo poslije njega u cilj ulazi Danijel Zečević kao 13., a vremenski je to 34:05.

S druge strane, Fran je istrčao jednu (standardno za njega) hrabru i beskompromisnu utrku, još bolje nego prošle godine (a u sličnom je trenažnom stanju), a osvojio je 9. mjesto s vremenom 32:54. Ispred njega su bili još Domagoj Jakopović i Sven Cepuš. Domagoju je pripalo 6. mjesto s 31:34 dok je Sven bio za 3 sekunde brži i tako stigao do 5. mjesta.

Njemu je ovih 8km zasigurno bio 'velik skok' naspram prošlogodišnjih kadetskih 1.5km dok Domagoja nije ni bilo prošle godine na ekipnom, ali je zato nešto iskustva skupio par mjeseci ranije u Kutini na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske. Evidentno nije bilo uzalud.

Starije juniorke i mlađi kadeti ekipno najbolji u napetim okršajima

 Ekipa starijih juniorki u sastavu Katarina Vukančić, Anamarija Petters, Nika Rakić, Petra Jakopović, Ana Maria Kisegi i Paula Tumir bila je još uspješnija i Agramerke su u 'igri brojki' osvojile 1. mjesto!

Spomenuti slijed imena je bio i redoslijed u ekipi, najbrža je bila Katarina istrčavši 4000m za 16:44 čime je sveukupno bila drugoplasirana, a odmah iza nje plasmanom slijedi Anamarija. Njezino vrijeme u cilju je bilo 17:16.

Vrlo dobar nastup cura, a trebalo ga je okruniti s trećom natjecateljicom. Za to se pobrinula aktualna brončana s pojedinačnog prvenstva Hrvatske u krosu (upravo u ovoj kategoriji), Nika Rakić, osvojivši 7. mjesto (18:01). Nije bilo jednostavno u borbi za taj bitan plasman više, ali nismo ni sumnjali u Niku i njezinu želju za što boljim plasmanom. Danas viđeno ponovno na djelu.

Petra je 12. s 19:52, Ana Maria 13. s 20:22 i Paula 15. s 21:16. 

Mlađi kadeti na 1km standardno su ponudili niz uzbuđenja i preokreta. No jedno je sigurno, naši mladi Agrameri nisu razočarali, odlično su se borili sa starijima od sebe i pozicijama u vrhu poretka uspjeli osigurati ekipnu pobjedu!

Marko Orešković je bio najbrži naš mlađi kadet, jurnuo je od samog početka, držao se u samom vrhu poretka, a unatoč činjenici da se radi o dječaku 2004. godište (dakle limač!) izdržao je napor do samog kraja. Kroz utrku je par plasmana izgubio, ali odgovor na gubitak pozicije bio je sjajan, nije bilo nikakvog puštanja ili usporavanja, izdržao je do kraja i u cilj ušao na 5. mjestu (3:56) što je novo dobro ostvarenje za aktualnog kros prvaka Hrvatske u kategoriji limača. 

U gužvi se vrlo dobro snašao Ivan Vukančić koji je na kraju bio vrlo blizu Marka po vremenu i plasmanu. Ispod 4 minute, točnije 3:58. Trebao nam je još jedan plasman blizak tomu, a ostvario ga je Mateo Jurišić kao 12. u vremenu 4:14.

Također dobra utrka za njega, a račune drugima pomrsili su još i Luka Dubajić (23. mjesto - 4:31), Lovro Fulgosi (24. mjesto - 4:33), jedno vrijeme vodeći Luka Biošić (28. mjesto - 4:37) i Antonio Belas (44. mjesto - 4:55). Vrijedi istaknuti Luku Biošića koji je zaista krenulo furiozno, izostala je nešto bolja završnica utrke, ali lijepo je za vidjeti da ima uvijek onih koji žele probati i riskirati.

Mlađi kadeti

Na kraju su svi nagrađeni za sav trud i želju, a najbolja nagrada za to je pobjednički trofej za 1. mjesto koji im je zasluženo pripao!

Mlađe kadetkinje na korak do postolja

Ana Petrović bila je naša najbrža mlađa kadetkinja koje trče 800m. Utrčala je u cilj kao šestoplasirana u vremenu 3:05. Iduća je Hana Ostojić na 14. mjestu pa Josipa Molnar kao 18. Šteta za Josipu koja je malo na sredini utrke 'zastala' nakon odličnog početka, ali cjelokupan dojam je vrlo dobar, ovo je ipak najkraća utrka na natjecanju i sigurno da bi nekima odgovaralo duže kao što nekima je dobro ovako (ili kraće). Prilagodba je uvijek prisutna.

Samo sekundu sporija od Josipe bila je Ana Kardum (19. mjesto) za koju vrijedi upravo ovo rečenicu-dvije napisano, na početku se malo slabije snašla, a prema kraju bila sve bolja i bolja. Lara Kovač je 35. (3:42), Beata Bujdo 38. (3:44), a zanimljivo kako su obje naše članice, Lara Jurčić i Anja Tvrtković, podijelile 40. mjesto s vremenom 3:46. Rijetko se viđa dioba na krosu, ali razumljivo je kako se to događa pri ovim kraćim utrkama gdje i sekunda puno znači za plasman.

Ne zaboravljamo ni Emmu Galogožu (49. mjesto - 3:50), Iva Vranić (60. mjesto - 3:55) i Maris Škorić (63. mjesto - 3:56). 

Uviijek gužva kod najmlađih

Baš nam je žao da su mlađe kadetkinje ostale za 1.5 bod kratke do 3. mjesta, njihovo 4. mjesto vrijedi 3 boda. 

Stariji kadeti i(li) kadetkinje nisu uspjeli u naumu da osvoje više od jednog boda, ovako su zajedno zaokružili to na brojku dva.

Nikola Klarić je bio suveren i uvjerljiv kod kadeta na 1.5km, nešto poput kolege mu Zlatka Kožuhara kod mlađih juniora. Od prvog metra je preuzeo vodstvo za koje mu nije palo na pamet da prepusti nekom drugom. Prvi je krenuo, prvi je i završio utrku, a vrijeme pobjednika je 4:55! Jedini koji je uspio ući brže od 5 minuta.

Uz njega su ovdje još trčali Antonio Frančić (18. mjesto - 5:44), Roko Nikolić-Malora (24. mjesto - 5:55), Bruno Rožman (31. mjesto - 6:07), Fran Bušić (32. mjesto - 6:08), Walter Smajlović (42. mjesto - 6:30), Josip Josipović (43. mjesto - 6:31), Luka Grubišić (45. mjesto - 6:35), Mihael Fitz (46. mjesto - 6:36), Velimir Šimag (50. mjesto - 6:42) i Pablo Šimić (55. mjesto - 7:10). 

Ekipi je pripalo 6. mjesto, iako sadašnjim uvidom u rezultate, plasman bi trebao biti 5. mjesto jer je broj negativnih bodova izjednačen, a pobjednik Nikola svakako bi trebao biti prevaga na našu stranu. 

Malo je za boljim plasmanom od 6. mjesta nedostajalo i kod kadetkinja na 1000m. Karla Puljko je bila naš najbrži pojedinac ovdje, pripalo joj je 15. mjesto s istrčanih 4:38. Samo tri sekunde nakon toga ciljem prolazi Laura Kutlić na 17. mjestu (4:41), a malo kasnije Borna Mohač stiže kao 22. s 4:47. Trčala je još i Laura Jurković, 5:29 vrijedilo je 38. mjesta.

Završne četiri utrke pripadaju seniorima na 4 i 12km te seniorkama na 4 i 8km.

Natjecanje zaključeno epskom pobjedom seniora na 12km

Malo je nedostajalo seniorkama da pobijede na kraćoj dionici, ali u konačnici im je ipak pripalo 2. mjesto uz dobra izdanja nekih naših trkačica. Drugoplasirana bila je Nikolina Hrelec s 15:49, Antonija Žalac u cilj stiže kao 5. s 17:20 pa zatim devetoplasirana Dora Pakšec (18:03) i Romana Tea Kirinić na 12. mjestu (18:19).

Identičan uspjeh ponovio se na dužoj utrci gdje je našu ekipu sačinjavala rođendanska slavljenica Matea Matošević, Ljiljana Ćulibrk, Sonja Škevin i Danijela Vrhovski. Očekivano je do 2. mjesta stigla Matea s istrčanom točno 31 minutom, Ljiljana je završila s 33:19 i tako bila petoplasirana dok je Sonja s 35:34 zavrijedila 7. poziciju. Ponovno smo na kros stazi vidjeli Danijelu Vrhovski, istrčala je 41:21 (14. mjesto). 

Kod seniora na 4000m za ovu akciju posebno se odazvao Bruno Erent koji unatoč odlasku u hodačke vode nije zaboravio trčati, daleko od toga. Dobro se snašao i na ovoj stazi te u konačnici utrku završio kao osmoplasirani s 13:51. Idući tjedan već su pred njim nova uzbuđenja, hodačke prirode, a vjerujemo da se nakon današnjeg nastupa dodatno napunio samopouzdanjem za novi izazov.

Nedugo zatim u ciljnu ravninu ušao je vrsni triatlonac Matija Krivec te osvojio 10. mjesto s 14:05. U početku utrke držao je nešto viši plasman, ali u slijedu promjena nije previše izgubio i zadržao je svoj ritam do spomenutog plasmana. Nešto kasnije u cilj su stizali Vedran Muhar na 22. mjestu (15:27) i Ivan Jakovac na 26. mjestu (15:45). Prvi puta u atletskom svijetu vidjeli smo Tomislava Pačina koji je završio s nastupom za 17:02 i tako bio 40. 

Seniorima je prema ovim plasmanima pripalo 5. mjesto.

Sveukupna pobjeda je bila zagarantirana, ali željeli smo još jednu pobjedu za kraj, a preostala nam je još seniorska utrka na 12km. Očekivano su Goran Grdenić i Antun Pavelić bili ne samo naši, već najbrži trkači i utrci i s istrčanim vremenima 41:16 i 42:21 osvojili su 1. i 2. mjesto! Početni dio utrke donio je 'opipavanje snage', a kasnije su se obojica odvojili od ostatka konkurencije i sigurno trčali prema spomenutim pozicijama. Rutinerska prezentacija, kako i priliči ovakvim trkačima.

Naš preostali i treći trkač (u ovom slučaju čovjek odluke) bio je Juraj Kralj koji dugo nije trčao ovako jednu malo dužu disciplinu. Zanimljivo, posljednji nastup imao je na 300m, a sada je trebalo to pretrčati 'samo' 40 puta.

Aktualni trostruki uzastopni mlađeseniorski prvak Hrvatske na 3000m zapreke nije ustuknuo pred novim izazovom već je u jednoj psihološkoj borbi uspio reagirati samo onako kako prvaci i mogu. U trenucima kad je djelovalo da će pobjednički ekipni trofej ove discipline u ruke drugih klubova, vidjeli smo odličan preokret u njegovoj režiji (potaknut povicima izvan staze), pogotovo na dijelu s nizbrdicama koje je počeo odlično koristiti. Izgubljene plasmane u trenutku je vratio, a onda u zadnjem krugu dodatno pojačao i tako njegovim ulaskom u cilj naš trio postiže ekipnu pobjedu!

Antun Pavelić, Juraj Kralj i Goran Grdenić

Uzbudljiva utrka za sjećanje, što za sve nas u klubu, a posebice za Kralja.

Spominjući sjećanje svakako ćemo po lijepom pamtiti i ovaj ekipni kros na kojem smo ponovno osvojili ekipni naslov. No, nema nikakvog opuštanja, što u nastavku sezone, što za iduću godinu, konkurencija je uvijek jaka i kvalitetna i treba biti spreman u pokušaju da se ponovi pobjeda! 

Organizacija je bila jako zadovoljavajuća, niz utrka ponudilo je i jednako toliko zanimljivih trenutaka uz standardno dobru podršku kao i navijanje. Zahvaljujemo svim našim atletičarima i atletičarkama uz njihove trenere i trenerice! Zajedno su stigli do novog uspjeha i potvrda kvalitete-kvantitete još uvijek je tu.

Velike čestitke i svaka pohvala na pobjedi i ostvarenim postignućima na natjecanju, bravo!

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu
  • Mjesto: Vrbovec
  • Datum: 14.3.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook