Domaća natjecanja

PONOVNO VIŠEBOJSKI PREOKRET Za ovosezonski pobrinuo se zlatni kadet Orešković! (VIDEO)

Najbolji kadet višebojac na otvorenom - Marko Orešković Foto: AK Agram Najbolji kadet višebojac na otvorenom - Marko Orešković

Prvenstvo Hrvatske u višebojima za ovu godinu donijelo je i premijeru tj. novi višeboj za starije kadete (U16) koji su do sada imali 6-boj koji se proširio na 8-boj. Isto tako su mlađi kadeti (U14) dobili jednu disciplinu više te je 5-boj postao 6-boj.

Ujedno su to i discipline tj. uzrasti koje ćemo najviše pamtiti za ovo izdanje s obzirom na uspjehe. Kao što smo i u samoj najavi spominjali, ove godine smo se odlučili za malo više minimalistički pristup ovom natjecanju tj. nešto manji broj natjecatelja jer 6. mjesec nudi puno toga, ali to nije značilo da nemamo atletičare-višebojce kandidate za medalju.

Treće višebojsko zlato za Oreškovića - nikad teže, nikad slađe

Prvi u redu bio je Marko Orešković za kojega smo znali da ima kvalitetu za medalju, a kad je u pitanju sjaj onda se ne volimo 'zaletavati' tim više s obzirom na novi program.

Nije baš sjajno počelo, na 100m je krenuo start koji nije trebao krenuti te je Marko tu malo i naivno izgubio u prvom djelu utrke koji je uspio nadoknaditi do 11.74.

Na dalju je stigao do osobnog rekorda sa skokom od 5.90, čime je za 1cm bio bolji naspram prošlogodišnjeg rezultata. I kugla je letjela dalje nego inače te je hitac bio 10.38.

Očekivano je na 300m bio najbrži istrčavši 36.53 i tako nakon prvog dana i imao određeno vodstvo za koje smo i znali da će se malo istopiti s obzirom na discipline drugog dana koje manje prakticira. No stvari su se zapravo razvijale i bolje od očekivanog, tako je na 100m prepone trčao dobrih 14.69, a i vis je skakao nešto bolje nego naspram izdanja u dvorani i završio s 1.52m.

Posebno zanimljivo bilo je za pratiti bacanje koplja koje se po prvi puta održalo u višeboju za kadete (zato i jest proširen) gdje se Marko zaista odlično snašao tim više što se i nije spremao za ovu disciplinu. Najdalje je bacio u trećoj seriji kada je izmjereno 28.92. Zanimljivo je za primijetiti kako je u tim bacačkim disciplinama najdalje bacao upravo u zadnjim pokušajima te na koncu i tu treba pronaći uzroke njegovog uspjeha.

Posljednje na njegovom programu bila je utrka na 1000m koju je trebao ne samo pobijediti već i nadoknaditi razliku od 60ak bodova minusa koja mu je ostala jer je u tom trenu vodio Marko Kušter iz Slobode Varaždin koji je također u konačnici imao lijep nastup.

Marko je od prvog koraka preuzeo inicijativu i vodstvo koje je već brzo bilo veliko, a posljednjih 200 metara još je dodatno 'stisnuo' i ciljem prošao s 2:54,95 dok su ostali dolazili 7 sekundi kasnije čime je zasluženo preokrenuo stvari u svoju korist.

Podsjetilo nas je to na prošlogodišnju situaciju kada je Leonarda Farkaš do juniorske titule stigla nadoknadivši prednost na 800m, a možemo se vratiti još jednu godinu unatrag kada u istoj kategoriji Wanda Haber Zelanto čini istu stvar. Treba spomenuti kako su cure tada bile nadoknadile još veći zaostatak nego ovaj današnji Markov no isto tako su imali i disciplinu manje.

Veseli nas nastavak tradicije preokreta sa zadnjom trkačkom disciplinom odnosno da već treću godinu u nizu imamo jedan ovakav zlatni trenutak.

Rezultat od 4705 bodova sada će ući u onu rubriku "Najbolji rezultati" (kada se disciplina održava prvi puta ne može biti hrvatski rekord), a Orešković nakon mlađekadetskog naslova otprije 2 godine i limačkog naslova prije 4 godine kada je u oba slučaja bio uvjerljivi i lagani pobjednik, sada uzima i ovaj kadetski na bitno teži, ali i slađi način!

Kod kadetkinja smo imali Korinu Sajko koja je dobro počela sa 16.77 na 100m prepone što joj je ujedno i novi osobni rekord.

Nastavak tijekom prvog dana ponudila je 1.28 na skoku u vis kao i 5.33 u bacanju kugle. Dalj je skočila na razini najboljih rezultata s 4.69 dok je koplje bacila do 12.31. Završnih 600m istrčala je za 1:52,95 i time sveukupno osvojila 2483 bodova za konačnu 12. poziciju.

Šustek i Chen kao 3. i 4. mlađi kadeti višebojci

Da ne bi sve ostalo na Oreškoviću pobrinuli su se naši mlađi kadeti, a imali smo dva predstavnika u liku Haoxija Chena i Gorana Šusteka. Iako je Haoxi nakon prvog dana držao bolji plasman (3.), drugi dan je na koncu nešto više odgovarao potonjem koji je sa 6. mjesta skočio do 3. mjesta i tako stigao do brončanog odličja!

Trčalo se 60 metara, Haoxi je istrčao 8.29, a Goran 8.50. Uslijedio je dalj iz zone gdje Chen skače 5.19, a Šustek 4.97. I na kugli je Haoxi stigao do daljeg hica s 8.75 dok je Goran stigao do 7.81.

Drugi dan je donio malo promjena, Šustek je na 80m prepone istrčao 13.90, a nedaleko je bio i Chen s 14.40. Na visu je potonji preskočio 1.40, ali zato Goran stiže do osobnog rekorda s 1.52 te je ujedno bio i jedini mlađi kadet s tom preskočenom visinom!

Na koncu je presudilo 600 metara gdje se ipak moglo osjetiti Goranovo iskustvo trčanje prošlogodišnjeg krosa dok je Haoxi ipak tek odnedavno s nama i iako je sjajno trčao prvih 400 metara, bilo je to malo i prebrzo za njega te nije izdržao taj ritam. On ciljem prolazi s 1:54,37, a Šustek brže 1:45,83.

U konačnici su se tako poredali na 3. i 4. mjestu, Goran je zaslužio broncu s 2510 bodova, a Haoxi plasman iza s 2376 bodova. Nevezano za same plasmane i rezultate, pohvale dečkima idu i za sam pristup natjecanju.

Uz njih ne zaboravljamo naša dva najmlađa člana ovdje, limačicu Paulu Štefanović i limača Mateja Tumpu.

Paula je 200m trčala za 31.63, dalj (zona) skočila za 3.85 i vortex bacila do 26.79 za sveukupno 10. mjesto s 774 bodova.

Nešto kasnije završili su i limači gdje je Matej Tumpa bio sedmoplasirani sa sveukupnih 544 bodova. Zaslužio je to s 30.77 na 200 metara, 4.25 na dalju (zona) te 25.24 na vortexu.

Samo natjecanje se održalo po ugodnom i toplom vremenu, a svakako ostaje zamjerka da su se stvari ipak malo previše razvukle po pitanju satnice, posebice su to najbolje osjetili mlađi juniori tijekom 2. dana koji su najduže ostali na terenu.

Uz Prvenstvo Hrvatske, održavalo se i Prvenstvo Slovenije gdje je nastupao inače naš član Roko Spaseski Baburek koji se okitio broncom kod njihovih mlađih juniora te mu čestitamo na tome.

Općenito čestitke svim višebojcima različitih uzrasta i disciplina, nadamo se da će ovo biti dobar poticaj za natjecanja koja slijede!

 

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u višebojima
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 25. i 26.5.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook