Domaća natjecanja

Ponovno dominantni: Veličanstvena ekipna pobjeda na krosu!

Zadovoljstvo postignutim - cijela ekipa na okupu Foto : AK Agram Zadovoljstvo postignutim - cijela ekipa na okupu

U Varaždinu se održalo Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu, natjecanje na kojem je naš klub ponovno postavio dosad neviđene brojke, poput one kod sveukupnog poretka. Naime, sveukupno smo osvojili čak 86 bodova i nadmašili prošlogodišnji rekord od 80 bodova! Osim sveukupne pobjede, očekivano smo pobjednici u muškoj i ženskoj kategoriji, radi se o također više nego uvjerljivim pobjedama. 

Posebno dojmljiv podatak je kako smo od 12 dobnih kategorija u čak 8 njih ostvarili pobjede! Inače je sada ovo već treći uzastopni naslov za naš klub na ovom natjecanju. Puno naših atletičara i atletičarki je dio ovog uspjeha i naravno kako ćemo spomenuti svakog od njih, a ovaj puta ćemo krenuti od najmlađih do najstarijih.

Mlađe kadetkinje na korak do postolja, mlađi kadeti na postolju (3. mjesto)

Mlađe kadetkinje imale su za zadatak istrčati 800m. Od naših je najbrža bila Eli Pevec, osvojila je 14. mjesto s vremenom 2:47. Vrlo blizu su Karla Puljko s 2:50 (17. mjesto) i Lea Glas s 2:52 (20. mjesto). Lea je inače bila jedan od najmlađih natjecatelja ovdje te posebno veseli njezin plasman u konkurenciji od 65 natjecateljica. Bila je to najbrojnija utrka danas i nisu suci imali zaista jednostavan zadatak na cilju gdje je u jednom trenutku nastala poprilično velika gužva.

Eli, Karla i Lea nisu bile naše jedine mlađe kadetkinje, dio ovog uspjeha su i Jana Justić (2:55 - 29. mjesto), Maja Kovač (3:01 - 28. mjesto), Klara Blažević (3:03 - 46. mjesto) i Petra Štefanović (3:04 - 47. mjesto). Ako pogledate malo njihova vremena i usporedite ih s onim najbržima, primjećujete i sami kako su razlike zaista malene i u ovako "masovnim" utrkama presuđuju nijanse nijansi. Jedino nam je žao što su cure ostale na korak do trofeja, na osnovu postignutih rezultata pripalo im je 4. mjesto.

Kod mlađih kadeta (1000m) bilo je nešto manje natjecatelja, ali daleko od toga kako je brojka od 39 natjecatelja mala i slaba, dapače. Nikola Klarić se vrlo dobro snašao te na koncu u cilj ušao kao četvrtoplasirani, istrčano vrijeme je 3:10. Nakon Nikole je drugi naš najbrži pojedinac bio Luka Livaković kao 11. (3:32), a odmah iza njega samo sekundu sporiji bio je Maksimilijan Međimorec na 12. mjestu.

Zdeslav Strika također je bio vrlo blizu naše najbrže trojice, istrčao je 3:35 i osvojio 14. mjesto. U prvih dvadeset plasmane su ostvarili i Ivan Gašpar (3:40 - 18. mjesto) i Bruno Rožman (3:42 - 19. mjesto). Ivan Doko je u cilj ušao s 3:53 i osvojio 25. mjesto dok je Ivan Šćulac istrčao točno 4 minute i zauzeo 28. mjesto. Ostaje nam još za spomenuti nastup Josipa Josipovića (brat manje poznatijeg Jure Josipovića), njegov plasman i rezultat su 37. mjesto i 4:18. Za ove nastupe na kraju je stigla i nagrada u obliku trofeja za 3. mjesto, zasluženo!

Kadeti i kadetkinje pobjednički "sinkronizirani"

Kadetkinje su poput mlađih kadeta također trčale 1000m. Zanimljivo je kako su sve tri naše najbrže kadetkinje istrčale identičan rezultat, a to je 3:28. Naravno, plasmani ipak ne mogu biti identični, tako je najbrža ipak bila sedmoplasirana Josipa Livaković, slijedi osmoplasirana Katarina Vukančić i devetoplasirana Marta Lulić. Još je nastupila i Lucija Šola, njezinih 3:59 vrijedilo je 39. mjesta. Konačni rezultat u ovoj dobnoj kategoriji više je nego zadovoljavajuć, našim kadetkinjama pripao je trofej za 1. mjesto!

Kadeti su se ugledali na svoje "kolegice" i također osvojili pobjednički trofej! Za njega se pobrinula naša veoma brojna ekipa, počevši od Zlatka Kožuhara, Julijana Kralja, Filipa Svaline, Hrvoja Čukmana, Antonija Kovačića, Josipa Hreleca, Josipa Šuflaja i Lovre Vlahovića. Zlatko (4:25) i Julijan (4:26) su osvojili 2. i 3. mjesto u jednoj zanimljivoj, ali i nespretno izvedenoj završnici. No tako to bude kada imate dobar pristup i želite biti što bolji i brži. Filip je u cilj ušao odmah nakon njih kao četvrtoplasirani s vremenom 4:34. Kada imate tri trkača u prvih 4, nemoguće je ne biti najbolji u bilo kojoj dobnoj kategoriji.

Hrvoje je također istrčao jednu jako dobru utrku, osvojio je 5. mjesto s vremenom 4:40. Inače se radi o našem mladom perspektivnom visašu, potencijalno i preponašu, a koliko je svestran dokaz je i današnji nastup na krosu. Antonio je kroz cilj prošao kao 11. (5:01), a nakon njega po plasmanima slijede dva Josipa. Hrelec je s 5:05 osvojio 13. mjesto, a Šuflaj 21. mjesto s 5:12. Ostaje nam još Lovrin nastup, njegovih 5:15 danas je vrijedilo sveukupno 24. pozicije.

Josipović predvodio mlađe juniore do pobjede, ml. juniorkama 2. mjesto

Novi trofej (ovaj puta za 2. mjesto) osvojen je u kategoriji mlađih juniorki, izborile su ga Anamarija Petters, Iva Marija Sobočanec, Katarina Ivšac i Ana Maria Kisegi. Najbrža je bila Anamarija, zadanu dionicu (2000m) prošla je u vremenu 6:47. Iva Marija je istrčala 7:08 i osvojila 7. mjesto dok je Katarina s 7:24 zaslužila 10. mjesto. Ana Maria je u cilj došla sa 17. najbržim vremenom - 8:03. Sveukupno dobri rezultati koji su nam donijeli novih 6 bodova!

Na 4000m u konkurenciji mlađih juniora mogli smo (ne samo mi, već i ostali) prije svega uživati u jednoj "simultanki" Jure Josipovića koji je lakoćom pobijedio i postavio dobre temelje za osvajanje novog trofeja! Drugi najbolji bio je Domagoj Vujčuf, osvojio je 6. mjesto, a rezultat je 13:21.

Drago nam je bilo ponovno na atletskim natjecanjima vidjeti Antona Strmečkog-Stakora, današnjeg devetoplasiranog (13:29), a nakon njega je u cilj ušao Vedran Muhar s vremenom 13:36. Trčao je još i Karlo Jednačak, daleko od toga da su ovo njegove discipline, ali treba jednom i kros utrku istrčati, u konačnici je to i jedno drugačije, lijepo iskustvo. Karlo je ciljem prošao kao 22., a istrčano vrijeme je 15:54. Na podjeli trofeja najboljima, očekivano nam je pripao onaj najveći, za 1. mjesto!

Starijim juniorima/juniorkama ekipna pobjeda uz pojedinačnu pobjedu Hrelec

Starije juniorke također su trebale istrčati 4000m. Najbolje se snašla Nikolina Hrelec, današnja pobjednica juniorske utrke! Nikolina je ponovno taktički istrčala jednu odličnu utrku i čak nije bilo potrebe da u završnici koristi svoje najubojitije oružje, a to je naravno njezino "finiširanje". Dobra forma Nikoline viđena je i danas, želimo joj da tako i nastavi. Vrijeme pobjednice je 13:31. 

Za trofej nije dovoljna jedna osoba, tako da nam je trebalo još dobrih plasmana. Sva sreća pa se za to nismo morali previše brinuti, Ana Fortuna je osvojila 4. mjesto (15:26), Dora Hornik 5. mjesto (15:40), Dorotea Lukačević 6. mjesto (16:03) i Odri Tomas 7. mjesto (16:26). Lijepo su se cure nakon Nikoline poredale od 4. do 7. mjesta i tako osigurale novi pobjednički pehar!

Za još jedan takav pobrinuli su se naši stariji juniori na 8000m! Naše je predvodio Ivan Bilonić koji je stigao do 2. mjesta istrčavši 29:29. Nakon njega 3. mjesto je pripalo Franu Topolu (30:26), a Filipu Grčiću samo jedan plasman niže (31:27). Stjepan Mikulić je bio četvrti naš predstavnik, njegovih 33:28 vrijedilo je 6. mjesta.

Mora se priznati kako su se naši stariji juniori (uvjetno rečeno, ovdje je nominalno samo Ivan stariji junior) vrlo dobro snašli. Ivan je pokazao zašto je srednje/dugoprugaš dok ovih 8000m definitivno inače nisu discipline Frana Topola i Filipa Grčića, oni su orijentirani prema nešto kraćim dionicama, ali su taktički bili na visini zadatka kao i Stjepan, koji je inače kategorizirani hodač. Zato su i na kraju nagrađeni već spomenutim 1. mjestom.

Pobjede seniorki u obje discipline - 4000m i 8000m

Ako je koja disciplina bila izuzetno zanimljiva i prije samog starta (a na kraju i nakon starta), onda je to utrka seniorki na 4000m. Rijetko ćete imati priliku u jednoj utrci vidjeti jednu europsku i svjetsku juniorsku prvakinju u liku Danijele Grgić pa zatim Antoniju Žalac koja također ima velik broj međunarodnih nastupa iza sebe, a poraze u okvirima domaće konkurencije jedva možete na prste svoje jedne ruke izbrojati te najuspješniju atletičarku (po broju osvojenih medalja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske) u dosadašnjoj povijesti našeg kluba uz također vrlo bogat međunarodni staž, a to je Romana Tea Kirinić.

Mogli smo još napisati neke karakteristike za ove tri naše djevojke, ali prijašnja rečenica je i ovako već dovoljno duga.

Sama utrka se trčala u nešto sporijem ritmu od očekivanog, a to je najbolje iskoristila Romana koja je na kraju uvjerljivo pobijedila! Istrčala je utrku ispod 15 minuta, preciznije je to 14:56. Danijela je utrku završila na 4. mjestu (15:37), a Antonija na 5. mjestu (15:42). Spomenimo još kako je ovo bio prvi službeni Antonijin nastup nakon kobnog 4. lipnja 2011. godine i puknuća Ahilove tetive. U međuvremenu se uspješno oporavila i više posvetila radu s djecom u našem klubu, ali danas je pokazala kako definitivno nije zaboravila trčati. Nadamo se kako ćemo ju još vidjeti na nekim natjecanjima u bližoj budućnosti.

U konačnici su njihovi nastupi nagrađeni trofejom za 1. mjesto, još jedan u nizu kada pogledate njihove bogate karijere.

Osim utrke na 4000m, postoji i druga utrka seniorki koje trče dvostruko dužu dionicu. Ovdje su nastupale Sara Vilić, Danijela Vrhovski, Ljiljana Ćulibrk i Marijana Cota. Sara je bila najbrža od naših, istrčala je 28:47 što je bilo više nego dovoljno za osvajanje 2. mjesta. Još jedan odličan nastup za Saru koja je tek počela s pripremama za novu triatlonsku sezonu. Što će tek biti kada bude u pravoj formi? (ovo je retoričko pitanje, svi realno znamo što će biti)

Plasman do Sare pripao je Danijeli, u cilj je ušla s 30:10, a blizu je bila i Lili s 30:15 na 4. mjestu. Marijana je pripomogla istrčavši 32:15, rezultat vrijedan 7. mjesta. Tako je naš trio s plasmanima od 2. do 4. mjesta i s Marijaninim 7. mjestom osigurao još jedan pobjednički trofej!

Prvi ekipni trofej na seniorskoj utrci dugačkoj 12km

Dolazimo do druge discipline danas na kojoj nismo uspjeli uzeti trofej, ali zato smo uspjeli još malo "podebljati" bodovni konto na tablici. Radi se o seniorima na 4000m, za nas su nastupali Dario Ljubić, Juraj Kralj, Andrea Fazlić, Ante Mimica i Zoran Poznanović. Dario je osvojio 12. mjesto (12:59), Juraj 14. mjesto (13:03), Andrea 19. mjesto (13:13), Ante 20. mjesto (13:20) i Zoran 22. mjesto (13:29). Prostora za napredak svakako ima, ne sumnjamo kako bi u sličnom sastavu iduće godine mogli biti još bolji.

"Kruna" današnjeg natjecanja svakako je bila utrka na 12km, disciplina u kojoj u dosadašnjoj povijesti naših nastupa na ovom natjecanju nismo uspjeli osvojiti trofej. No nakon današnjeg natjecanja ponosno možemo reći kako smo i ovdje osvojili trofej, i to onaj koji kaže kako u ovoj godini imamo ekipno najbolje seniore na 12km! Prvo ime je svakako Goran Grdenić, pobjednik današnje utrke s 37:36, ali nisu ništa manje vrjedniji nastupi Brune Erenta, Gorana Murića, Mladena Meštrovića i Marina Galića.

Grdenić je danas istrčao jednu izrazito pametnu utrku, sve je napravio kako treba u ključnim trenucima utrke i bude li bilo još više nastupa poput ovog današnjeg, biti će to još jedna dobra sezona za Gorana. Bruno je osvojio 4. mjesto, a vremenski je utrku istrčao za 39:01. Time je nastavio seriju dobrih nastupa nakon jedne duže stanke radi prošlogodišnje ozljede, drago nam je da se Bruno uspješno vratio natjecanjima. Sada je potrebno samo "skupiti" još više treninga i zasigurno će ostvariti svoje najbolje rezultate u karijeri.

Murić je trčao svoj "klasičnu" utrku, beskompromisnu, hrabru i srčanu, zato nas i ne čudi njegovih 39:24 i 5. mjesto. Prošle godine je Goran također nastupao u ovoj disciplini i bila je to jedina disciplina gdje nismo osvojili trofej već 4. mjesto. Ove godine se to vratilo višestruko i zasluženo je po završetku natjecanja upravo Goran podignuo trofej!

Uz spomenuti trio, ovom uspjehu su doprinijeli Mladen na 26. mjestu (46:37) i Marin na 36. mjestu (53:28). Svakako dobra priprema za neka od budućih natjecanja koja ih očekuju idućih dana, tjedana ili mjeseci.

Zahvale, čestitke, pohvale - sve zasluženo!

Velike zahvale idu svakom od naših atletičara i atletičarki (pritom mislimo i na naše prijatelje triatlonce), njihovi nastupi su to što sačinjava ovaj fenomenalan rezultat i veličanstveno ostvarenje! Trenerima također veliko hvala, današnja ostvarenja između ostalog su plod vrlo dobro odrađenih treninga, ali na kraju i odlično posloženih ekipa. Ponovno smo postavili visoke standarde i pokazali kako se u klubu dobro i kvalitetno trenira i radi.

Uživali smo u današnjim utrkama koje su bile svojevrstan festival hrabrih i srčanih nastupa koji nisu prošli nezapamćeno. Podrške također nije nedostajalo, navijanje je bilo na razini kao i proteklih godina. Kulminacija veselja definitivno je uslijedila na podjeli trofeja za mušku, žensku i sveukupnu pobjedu.

Za kraj recimo samo kako se ne želimo zadovoljiti s tri uzastopna naslova, napravit ćemo apsolutno sve da i iduće godine pobijedimo na ovom natjecanju koje je inače naše (u Hrvatskoj) najkompletnije ekipno natjecanje s obzirom na to kako nastupaju sve postojeće dobne kategorije. Zato smo i posebno sretni s ovom pobjedom.

Čestitamo, današnja pobjeda i rekordan rezultat zaslužuju velik respekt i dubok naklon. Svaka vam čast, bravo!

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 9.3.2013.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook