Domaća natjecanja

PH u štafetama: Zlatni na prvih i povijesnih 2x2x400m, obranjen naslov na mješovitih 4x400m! (VIDEO)

Trkači na prvih i povijesnih 2x2x400m Foto: AK Agram Trkači na prvih i povijesnih 2x2x400m

Prvenstvo Hrvatske u štafetama potvrdilo je najavu o do sada (po imenima) najjačem natjecanju što već u startu sugeriraju postignuti rezultati koji u nekim disciplinama bi u nekom od prijašnjih izdanja bili dovoljni za zlato, a ovdje možebitno nisu bili ni za medalju.

U svom četvrtom izdanju seniorska kategorija po uzoru na Svjetsko prvenstvo dobila je i novu disciplinu od 2x2x400m koja se netom prije starta naše discipline održala upravo na spomenutom prvenstvu u štafetama.

Naime, ove godine se terminom natjecanje u Yokohami 'poklopilo' s našim, s tim da je razlika ipak u dvodnevnom formatu što mi nemamo jer nije ni potrebno.

Tamo su slavili Amerikanci, a kod nas je u šokantnom preokretu i potpuno neočekivanom (is)padanju palice Križevaca koji su do tada sjajno trčali (Drljačić i Krulić) do prvog naslova u ovoj disciplini stigao duo Tajana Židov i Jakov Vuković!

Ostat će upamćeni kao prvi ispod 4 minute tj. 3:59,87, a slijedom kasnijih okolnosti, do srebra stižu Leonarda Farkaš i Filip Svalina (4:05,96) dok je bronca pripala Katarini Vukančić i Petru Bratuliću. Ne zaboravljamo ni na četvrtoplasiranu štafetu za koju su trčali Tina Šmid i Domagoj Jakopović s vremenom 4:25,72.

Tako smo valjda ekspresno slijedili trend koji je postavio IAAF, a nadamo se kako će za iduću godinu biti još bolji odaziv za disciplinu s obzirom da smo sada vidjeli kako to (otprilike) izgleda i možemo reći da je zaista bilo uzbudljivo i zanimljivo. Ponovilo se!

Ružić i Haber Zelanto u tri nastupa do medalje sva tri sjaja

To je bilo praktički na početku natjecanja, a kraj natjecanja obilježili smo s obranom naslova najbolje mješovite 4x400m štafete u Hrvatskoj istrčavši 3:32,54, a za taj zlatni rezultat pobrinuli su se Wanda Haber Zelanto, Tajana Židov, Hrvoje Čukman i Mateo Ružić!

Bila je to i svojevrsna repriza prošle godine u kojoj su se neke druge štafete odlučile za malo drugačiju taktiku redoslijeda pa je Čukman ponovno 'hvatao' žene, a Mateo svom prvom nastupu na ovom natjecanju stigao i do svog prvog zlata uz ranije osvojeno srebro i broncu čime je kompletirao triplet medalja kao i Wanda.

Njihov program zapravo je bio identičan, nastupali su još u disciplinama 4x200m i 1200-400-800-1600m poznatijoj kao "Distance medley" varijanti.

Na 4x200m za Agram I osim njega na zadnjoj izmjeni trčali su Alen Kolar, Antonio Kovačić i Jakov Raguž te s 1:27,64 zaslužili titulu doprvaka. Osim njih Agram II u sastavu Luka Dubajić, Luka Grubišić, Luka Ćosić i Zvonimir Ćurić stigao je do 5. mjesta istrčavši 1:31,95. 

Imali smo i treći sastav, Luka Čičak, Borna Petrović, Marko Pekas i Jurica Hercigonja istrčali su 1:42,12 za 12. mjesto. 

Konačno smo u 4. pokušaju došli i do medalje na 4x200m kod žena, jedina disciplina ovog programa koja je do današnjeg izdanja bila siromašna po pitanju tih uspjeha. Ruku na srce, imali smo i najbolji sastav do sad - Marta Bošnjak, Wanda Haber Zelanto, Eva Mačković i Ivana Lončarek istrčale su 1:42,23 i tako zaslužile 3. mjesto na postolju.

I tu smo imali tri sastava osim ovog prvog navedenog. Agram II sačinjavale su Rea Vusić, Ivona Jurišić, Belma Ibrahimkadić i Paula Herceg te Agram III Lara Juriša, Martina Fileš, Bernarda Maslać i Claudia Krizmanić. Njihove pozicije bile su 5. i 6. mjesto, a istrčana vremena 1:54,51 i 1:57,46.

Štafeta 1200-400-800-1600m još jednom je pokazala koliko uzbudljiva može biti te smo kod seniora pratili sjajno nadmetanje naše štafete uz onu iz Križevaca i Karlovca, a potonja je na kraju bila najuspješnija. Za naš najbolji sastav trčali su Petar Bratulić, Mateo Ružić, Jakov Vuković i Filip Svalina te zaslužili broncu vremenom 10:18,05. 

Šestoplasirani bio je Agram II (Nikola Klarić, Zvonimir Ćurić, Ivan Vukančić i Domagoj Jakopović) s 10:57,62 dok dvije pozicije niže pripadaju Agramu III (Antonio Belas, Nikola Vrbaslija, Klaudio Strahonija i Nikola Savić).

Žene su za plasman bile bolje, Leonarda Farkaš-Wanda Haber Zelanto-Tina Šmid-Katarina Vukančić bila je naša srebrna štafeta, a zaslužile su istrčavši 11:57,47 što je ujedno i naša prva utrka u ovoj disciplni ispod 12 minuta.

Sandra Šrut, Ivona Jurišić, Vita Smolčić i Eli Pevec bile su Agram II koji je s 13:09,33 bio 4. 

Utrka muškaraca ponudila je nešto veću dozu preokreta naspram one ženske, ali daleko od toga da je i tu nedostajalo toga, štoviše, još jednom se pokazalo koliko tricky ove dionice i raspoređivanje snage može biti.

I za kraj se vraćamo na početak natjecanja koji je na neki način najavio da nas očekuju mnoge medalje danas, a to je bila 4x100m mješovita štafeta gdje smo se nakon prošlogodišnjeg izostanka s postolja vratili na isto i to kao drugoplasirani sa vrlo dobrim rezultatom od 44.11 što bi inače i bio novi rekord da prvoplasirani Dinamo u istoj skupini nije bio nešto brži za njihovu pobjedu.

Ipak, srebrni sastav Ivana Lončarek, Eva Mačković, Bruno Penezić i Alen Kolar pružio je uvjerljivo našu najbržu utrku koju pamtimo, više od sekunde naspram dosadašnjeg najboljeg rezultata!

Osim njih, trčao je i Agram II - Marta Bošnjak, Rea Vusić, Luka Dubajić i Jakov Raguž bili su 9. s 47.16.

Ovo inače predsezonsko natjecanje ove godine je dobilo termin malo bliži samoj sezoni, ali vjerujemo da je ovo sve samo dobra najava onoga što slijedi te da nas u pojedinačnim utrkama očekuju još bolji rezultati i plasmani! Čestitamo svim našim štafetama i njihovim članovima na postignutim uspjesima!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u štafetama
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 11.5.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook