Domaća natjecanja

4. Prvenstvo Hrvatske u štafetama kao dosadašnje najuspješnije izdanje ponovno oduševilo!

Sjajnih predstavljanja kao u priči Foto: AK Agram Sjajnih predstavljanja kao u priči

Uživali smo u još jednom uzbudljivom štafetnom natjecanju za najbolje hrvatske atletičare i atletičarke koje iz godine u godine uvijek ponudi nešto novo i zanimljivo.

Najuspješniji s osvojenim medaljama u praktički svim disciplinama

Samo natjecanje za nas kao klub u startu je bilo vrlo uspješno jer smo osvojili najveći broj medalja do sada, njih 14, od čega su 4 bile zlatne, 6 srebrnih i 4 brončane i time smo ujedno najbolji klub ovog natjecanja! Dosadašnji najveći broj medalja (13) datirao je iz 2016. odnosno prvog izdanja.

Posebno veseli podatak da smo u svim kategorijama i disciplinama imali predstavnike-predstavnice na postolju s izuzetkom jedne discipline, kod kadetkinja na 100-200-300-400m.

Uostalom, opširnije možete pročitati u našim izvještajima koji se tiču samih utrka:

Vrijeme 'pogođeno', predstavljanje štafeta nikad zabavnije

Gledajući kakvi vremenski uvjeti su prisutni ovih dana u Zagrebu i općenito diljem Hrvatske, ovo je stavka s kojom definitivno moramo biti zadovoljni. Jučerašnje vrijeme bilo je kao 'naručeno' za sve discipline te svakako tu čestitke idu direktorici Ljiljani Ćulibrk koja je učinila veliki dio napora da se zadrži ovaj termin s obzirom na to da je postojala mogućnost prebacivanja natjecanja za dan poslije koji po pitanju vremena i temperature ne bi bio baš sklon natjecateljima.

Pohvale isto treba poslati ekipi za dekoraciju i uređivanja dijela za svečano predstavljanje štafeta u kojoj je glavnu riječ vodila trenerica Antonija Žalac, kao i onima (Katarina Ivšac i Bruno Košćica) koji su tijekom natjecanja vodili brigu oko istog. Vizualno je to bilo vrlo atraktivno, a tome su pridonijeli i posebice neki od natjecatelja koji su prihvatili igru te su nam neki od njih pripremili mnoge posebne ulaske i poze.

I to je nešto što je prikaz jedne lijepe evolucije iz prvog izdanja kada je bila prisutna sramežljivost. Stariji su se sada već malo opustili, sada čekamo još i ove mlađe dobne kategorije.

Šteta je jedino što sam razglas i ozvučenje nije izdržalo kroz cijelo natjecanje što je malo i otežalo posao spikerskom dvojcu Dominik Grdanjski-Marko Katalinić, ali i to se nekako izvuklo dok je i tehničko-nadzornička služba Milan Kotur-Matija Jakopović mirno odradila svoj dio zadaća.

Obradu podataka i elektronsko mjerenje vremena Timing Ljubljane je nešto što godinama funkcionira na visokoj razini, a dojam je i da su suci naspram prošle godine bili još uhodaniji i koncentriraniji s odlukama oko štafeta. Naravno, o nekima se uvijek može raspravljati, ali tako je to kod štafeta, bitno je da se zna čija je zadnja.

Sjajan odaziv ispunio garanciju sjajnih utrka

Ranije smo spominjali startne listu odnosno odaziv mnogih imena koja su garantirala niz odličnih utrka u različitim utrkama te smo upravo tome i svjedočili.

I brojčano je to ponovno bilo veliko natjecanje, nastupilo je gotovo 120 štafeta, a uz onaj dokazani dio svjedočili smo još jednoj 'novotariji' u liku 2x2x400m discipline koja se pokazala kao nešto što bi moglo imati svoju budućnost s obzirom na specifičnost u kojoj je štafeta zapravo 'prepolovljena', a opet unutar nje imamo 4 dionice.

Ove godine je i sam termin natjecanja nešto kasniji nego inače te je i to bio sigurno faktor koji je pridonio navedenom podnaslovu.

Spominjući sjajan odaziv, isto smo doživjeli i u virtualnom kontekstu putem live streama koji je protekao bez ikakvih problema.

Ovakva natjecanja imaju budućnost

Zaključno, uz Svjetsko prvenstvo u štafetama koje je ipak jedna posebna priča, postavlja se pitanje ima li još negdje u svijetu (na nacionalnoj razini, dakle državno prvenstvo) šarenijeg štafetnog natjecanja od ovog gdje su svim važećim HAS-ovim uzrastima omogućeni nastupi u barem jednoj disciplini te da redovito bude prijavljeno preko 400 natjecanja.

Ove godine smo na trenutak i proizašli hrvatske okvire, na 4x200m seniora imali smo i jedan izvankonkurencijski nastup Krke iz Novog Mesta (Slovenije) koji su također mogli osjetiti dašak našeg natjecanja.

Zanimljivo je kako kod nas ovo natjecanje raste i sada je već etablirano dok u nekim drugim zemljama se zbog slabog odaziva isto otkazuje. No nevezano za to, u hrvatskom kontekstu ovakva natjecanja definitivno su budućnost te treba nastaviti u smjeru gdje pokazujemo kako u našem sportu ima itekako ekipnog karaktera te da nije uvijek prisutan strogi individualizam.

Veselimo se idućem 5. izdanju, a do tada čestitamo našim štafetarima i štafetarkma na svemu lijepom što su postigli kroz ovaj jedan dan!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u štafetama
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 11.5.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook