Domaća natjecanja

Pet mlađeseniorskih prvaka Hrvatske: Kovačić, Kolarević, Petters, Čukman i Kralj do zasluženih zlata

Nije razočarao - Hrvoje Čukman Foto: AK Agram Nije razočarao - Hrvoje Čukman

Kroz subotu i nedjelju u Zagrebu se održalo Prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke, odnosno za atletičare do 23 godine gdje smo osvojili čak 22 medalje! Osim spomenutih 5 zlata iz naslova, osvojeno je još 10 srebrnih i 7 bronci.

Kovačić opravdao ulogu favorita i osvojio prvi mlađeseniorski naslov

Mateo Kovačić na 400m je ušao s ulogom favorita i u konačnici ju opravdao. Nije bilo jednostavno, ali uspio je stići u cilj kao prvoplasirani i tako došao do svojeg prvog (vjerujemo ne i zadnjeg) mlađeseniorskog naslova prvaka Hrvatske! Novi uspjeh u već vrlo dobroj sezoni koja se za njega polako bliži kraju. Napredak je ostvaren, samo sad treba tako nastaviti i u godinama koje slijede.

Zvonimir Topić, Mislav Leko i Marko Blažević trčali su u kvalifikacijama na 100m. Potonji nije uspio proći dalje, ali trčao je na razini ovosezonskih najboljih rezultata (11.82) s vjetrom u prsa (-1.4). Sveukupno je bio desetoplasirani. Zvone i Mislav su s 11.40 odnosno 11.66 (-1.4) zaslužili svoje nastupe u finalu. Tamo su ipak nešto sporije trčali, 11.54 i 11.74 te tako zauzeli 7. i 8. mjesto.

Na skoku u dalj pratili smo Filipa Pravdicu i Ivana Sindičića. Filip je juniorskom naslovu prvaka Hrvatske pridodao i naslov mlađeseniorskog doprvaka Hrvatske skočivši 7.39. Zadnja serija je donijela pomalo čudnu situaciju u kojoj je prvo izmjereno 7.49 pa zatim naknadno pronađen novi trag kojim je skok umanjen za 15 cm. Time je vjerojatno stavljena točka na "i" jedne uspješne sezone koja može poslužiti samo kao dobar motiv za dalje.

S druge strane Ivan je ove sezone više mučio muku s ozljedama nego s treninzima, ali u posljednje vrijeme posložile su se stvari i konačno se to vratilo i rezultatski. Skočio je najdalje 6.23 (popravio osobni rekord za 39 centimetara) i nije bio daleko od brončanog odličja (6.32). Uz taj skok, vidjeli smo još nekoliko dobrih skokova.

Grdanjski i Katalinić propustili priliku, Kolarević ne, obranjen naslov

Vis nam je donio identičan ishod kod medalja, Dominik Grdanjski je preskočio 195cm, rezultat vrijedan srebrnog odličja. Ostaje žal za prvim pokušajem na 199cm kada su ga sitnice dijelile da preskoči tu visinu i tako bi vjerojatno stigao do zlata. No unatoč svemu napredak kroz ovu sezonu i ne sumnjamo kako će biti još bolje u idućoj sezoni.

Marko Katalinić u troskoku nije stigao do medalje, osvojio je 4. mjesto, ali također ima za čime žaliti u posljednjoj seriji gdje je propustio veliku šansu barem za medaljom, ako ne i onom najsjajnijom. Skočio je osobni rekord od 13.92, ali bio je to skok s početkom daleko od daske 11 metara. Ipak, uspješan završetak prve povratničke sezone nakon jedne poduže pauze radi ozljede leđa.

Odmah iza njega je bio Ante Zuanović s 13.34 kao petoplasirani. Solidni skokovi, ali ima tu prostora za još većim daljinama kao što je osobni rekord (13.67). Vidjet ćemo, možda idući tjedan na Ekipnom juniorskom prvenstvu Hrvatske. Uspješno se ovoj disciplini vratio i Ivan koji je nakon osobnog rekorda na skoku u dalj, jednako uspješan bio ovdje. Tražio se tijekom natjecanja, ali se pronašao u posljednjoj seriji i skočio 13.06, skok vrijedan 7. mjesta. 

Demir Kolarević obranio je naslov mlađeseniorskog prvaka Hrvatske u bacanju kugle! Bacio ju najdalje do 16.32, ostalo su bili prijestupi, ali i ovo je hitac više nego vrijedan zlatne medalje. Nije rezultat za pamćenje, ali plasman za zlatnu medalju je vrijedan i lijepo za vidjeti konstantu koju ima u ovoj konkurenciji s obzirom na to da nije jednostavan posao biti ponovno najbolji svake godine.

Drugi dan je osvojio srebrnu medalju u bacanju diska s hicem od 48.46. Nije to bilo njegovo najbolje bacanje, a i javili su se sitni problemi s leđima.

Čukman pravim pristupom do prave pobjede

Definitivno jedan od boljih nastupa (općenito) na ovom natjecanju vidjeli smo na 400m prepone gdje je u glavnoj ulozi bio sjajni Hrvoje Čukman koji je s 53.59 uvjerljivo stigao do zlatne medalje te tako pokazao da osim mlađejuniorskog i starijejuniorskog zlata može biti najbolji i u ovoj konkurenciji.

Ujedno se ovim rezultatom dodatno približio aktualnom mlađejuniorskom rekordu Hrvatske na ovoj visini koji iznosi 53.03. Rekord star više od 10 godina, a drži ga Milan Kotur koji je i sam najavio da će Hrvoje, nastavi li ovako, zasigurno srušiti njegov rekord. Ne treba sumnjati kako će Milan svojim dodatnim savjetima pomoći da se to dogodi čim prije. Pogotovo u tehničkom djelu što se prepona tiče.

Prve tri serije bacao je i Fran Hojsak koji je ostao na korak do medalje s 10.83. No ona je zato stigla u njegovoj primarnoj disciplini, bacanju koplja. Bacao je dalje nego ikada i s hitcem od 58.40 stigao do brončanog odličja.

Agram II (Edin Mešić, Filip Orlović, David Lavrenčak i Marko Blažević) je stigao do 5. pozicije s 44.94. Na 4x400m Agram I je bio uspješniji naspram 4x100m, David Lavrenčak, Juraj Kralj, Hrvoje Čukman i Mateo Kovačić osvojili su srebrnu medalju zajedno istrčavši 3:22,61. Malo je nedostajalo do zlatne medalje, ali zato u određenim trenutcima treba pametnije reagirati. Agram II (Edin Mešić, Ante Zuanović, Ivan Sindičić i Marko Katalinić) su istrčali jednu više revijalnu utrku i završili sveukupno s 4:08,73.

Kraljev 'hat-trick' na 3000m zapreke sa stilom i novim osobnim rekordom

Julijan Kralj je nastupao na 3000m i s 9:33,93 zauzeo 5. mjesto. Uspješniji je bio stariji brat, Juraj, odličnim nastupom na 3000m zapreke stigao je do zlatne medalje i pritom istrčao osobni rekord (10:10,47). Utrka u kojoj je voda išla na njegov mlin jer se sve odlučivalo u završnici koja je ipak njegov zaštitni znak. O zlatu se odlučivalo u posljednjih 200 metara, a uz dodatno ubrzanje Kralj nije izgubio na preciznosti tijekom prelaska zapreka, za razliku od njegovog konkurenta.

Time je nastavljena Kraljeva dominacija u ovoj disciplini barem što se mlađeseniorskih natjecanja tiče. Naime, bila je ovo njegova 3. uzastopna pobjeda i naslov u nizu! Podatak kojim se ne može svatko pohvaliti.

Do medalje je stigao i Filip Svalina, 10:37,08 bilo je dovoljno za broncu gdje se odvijala znatno manje dramatičan borba. U cilj je još ušao Vedran Muhar i tako zaključio utrku s bržim rezultatom od 11 minuta (10:59,95).

Petters potvrdila klasu na 800m s novim naslovom

U utrci 400m mlađih seniorki Dora Filipović je stigla i do svoje prve mlađeseniorske medalje. Ona je srebrnog sjaja, a u cilj je ušla s vremenom 57.12. Isti uspjeh imala je Anamarija Petters u utrci na 1500m, 4:56,02 je vrijeme nove doprvakinje u ovoj disciplini. 

Dobro je ta utrka poslužila kao svojevrsni uvod u utrku na 800m gdje je Anamarija pokazala zašto je seniorska prvakinja Hrvatske. U posljednjih 200 metara se odvojila od konkurentica i tako stvorila prednost više nego dostatnu da smireno uđe u cilj s vremenom koji nije na razini najboljih ovosezonskih rezultata, ali ionako je to bila utrka za medalju, a ne vrijeme. Glavni cilj je ostvaren i Anamarija je tako uspješno 'spojila' sve moguće titule u ovoj disciplini. Postala je juniorskom, mlađeseniorskom i seniorskom prvakinjom Hrvatske, bravo!

Katarina Ivšac nakon ova dana pojedinačno je osvojila srebrnu i brončanu medalju. Bronca je 'pala' prvi dan na 100m prepone, u jednoj napetoj i uzbudljivoj utrci gdje su se svi borili za pozicije od prvog do zadnjeg mjesta. Za medalju je trebalo trčati 15.86. Drugi dan je trčala 400m prepone i s 1:04,76. Šteta, ostao je dojam kako je prekasno krenula u finiš i nije bila daleko od zlatne medalje. U štafetama je postigla identičan pojedinačni uspjeh.

Niz srebra i bronci za Agramerke

Na 3000m zapreke medaljom brončanog sjaja 'okitila' se Nika Rakić u utrci koju je istrčala za 13:47,17. U ovoj utrci pridružila joj se Antonela Golobić, hodačica u debitantskom nastupu ovdje. Završila je utrku brže od 15 minuta, točnije 14:32,52.

Juniorska prvakinja Hrvatske u skoku s motkom, Lara Juriša, stigla je do naslova doprvakinje u ovoj konkurenciji preskočivši 320cm. Nije najbolji rezultat sezone, ali sveukupno ostaje dojam iskoraka za ovu sezonu u kojoj joj je još pripalo srebro u mlađejuniorskoj konkurenciji.

Na disku smo imali jednog predstavnika u liku Ane Marije Bonić, 31.37 vrijedilo je 4. mjesta. Medalju (broncu) nije propustila osvojiti na kugli s 11.14, a tik do nje bila je Antonela Popko s 10.90.

Dobar nastup je iza Europske juniorske prvakinje gluhih, Laure Štefanac! Postigla je osobni rekord bacivši koplje (600g) 38.44 i nagrada za to je prvi mlađeseniorski naslov viceprvakinje Hrvatske! Niz medalja za Lauru iz kolovoza nastavio se i u ovom mjesecu. Prijašnji najbolji hitac nadmašila je za više od dva metra.

Ženska štafeta 4x100m u sastavu Ana Marija Kisegi, Marija Hartl, Katarina Ivšac i Dora Filipović sveukupno je istrčala 50.47, rezultat vrijedan još jedne medalje, ovaj puta brončane. Iste prve tri trčale su i 4x400m, a umjesto Dore zadnja trkačica bila je Anamarija Petters. Cure su bile još bolje u ovoj štafeti, tako im je pripalo srebrno odličje. vremenski je to 4:05,27 što je zanimljivo, brže od muške Agram II štafete.

Čestitke svima na svemu ostvarenom tijekom ova dva dana!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 13 i 14.9.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook