Domaća natjecanja

Nikad bolji kadeti i kadetkinje u finalu Kupa Hrvatske osvojili 4. uzastopni naslov uz uvjerljivu i rekordnu pobjedu!

Osvajači Kupa Hrvatske i za 2014. godinu Foto: AK Agram Osvajači Kupa Hrvatske i za 2014. godinu

Ćudljivo i nekonstantno vrijeme u Čakovcu ponudilo je na početku natjecanja lijepo vrijeme, tijekom njega je krenuo potpuni potop, a pred kraj nije bilo padalina, ali temperatura je znatno pala. No s ponosom možemo zaključiti kako su jedina konstanta današnjeg natjecanja bili naši sjajni mladi atletičari i atletičarke u kadetskoj konkurenciji. Nizom povezanih sjajnih nastupa stigli do sad neviđene i rekordne pobjede na ovom natjecanju!

Zanimljivo, prošli rekord držao je također naš klub, a on datira otprije dvije godine kada je naša generacija osvojila 445 bodova. Nakon ovog natjecanja taj rekord je nadmašen za jedan, ali vrijedan bod - osvojili smo sveukupno 446 bodova! Od toga su kadeti uzeli 250, a kadetkinje 196 bodova.

Radi preglednosti članka nećemo previše pisati koliko je tko bodova osvojio, može se sve pogledati u rezultatima ispod ovog članka. Sustav je već duže vremena isti - 12. mjesto nosi 1 bod sve do 1. mjesta koje nosi 12 bodova.

Penezić opravdao titulu 'najboljeg hrvatskog kadeta ovog tisućljeća'

Ovu generaciju očekivano je predvodio najbolji hrvatski kadet ovog tisućljeća - Bruno Penezić! Radi se o najuspješniji pojedinac (u konkurenciji kadeta) s osvojenim maksimalnim brojem bodova (pojedinačno 24 + štafetno 12) koje je mogao prema propozicijama ovog natjecanja osvojiti.

Hladno vrijeme i pad temperature (uz laganu kišu) uslijedio je baš neposredno prije njegove utrke na 100m. Nije to njega previše zasmetalo, istrčao je drugo najbrže vrijeme u svom životu (11.40) i stigao do uvjerljive pobjede u ovoj disciplini. Identičnu priču gledali smo na tri puta dužoj dionici gdje je Bruno kontrolirano istrčao 37.11 i još uvjerljivije pobijedio!

Na stotki smo gledali još i šestoplasiranog Mihaela Jurčića (12.35) te tik do njega s dva stotinke sporijim rezultatom Viktor Kljajić kao sedmoplasirani. Potonji je nastupao na skoku u dalj i u borbi s lokvama (koje su nastale tijekom već ranije spomenutog potopa) je najdalje skočio do 4.79 te zauzeo 10. mjesto

Mihael je bio sjajan na 300m, značajno je popravio rezultat od prošlog tjedna i u cilj ušao s 38.35 i tako sveukupno bio trećeplasirani! Jedino ostaje žal za 2. mjestom koje mu je 'pobjeglo' za 3 stotinke. No bit će još utrka za njega u kojima će sigurno biti i još bolji. Sven Cepuš je ovdje stigao do 11. mjesta u utrci u kojoj je bio jedini cilj osvojiti po koji bod što mu je i uspjelo (2 boda).

Sven je svoje napravio na 300m prepone gdje je stigao u cilj kao drugoplasirani u vremenu 44.41. Pametna utrka, karakteristična za njega, u kojoj u posljednjih 100m je uspio riješiti pitanje 2. pozicije. Odmah iza njega 'prijetio' je Lovro Vlahović i s 45.53 osvojio 3. mjesto.

Dobar Lovrin nastup vidjeli smo i ranije u nešto kraćoj disciplini s preponama (100m), pripalo mu je 4. mjesto s istrčanih 16.44, ali pritom vjetar nije bio od pomoći (-1.8). Kroz kvalifikacije i finale Lovro se pokazao izuzetno pouzdanim za discipline s preponama, kao i u štafeti.

Kožuhar i Klarić sigurni prvoplasirani i drugoplasirani na 3000m

U disciplini 3000m Zlatko Kožuhar i Nikola Klarić ispunili su jedan drugom želju i ciljem prošli kao prvoplasirani i drugoplasirani! U jednoj zanimljivoj utrci vodeće pozicije su se dijelile u posljednjih 400 odnosno 300 metara gdje su obojica vrlo dobro reagirali te stigli do željenih plasmana istrčavši 9:36,81 (Zlatko) i 9:37,36 (Nikola).

Hodanje na identičnoj dionici također smo vidjelu jednu dobru utrku u kojoj se još uvijek mlađi kadet Bruno Rožman 'dokopao' 2. mjesta sa svojim novim osobnim rekordom 17:11,63. Maksimilijanu Međimorcu ovaj puta je pripalo 4. mjesto, 17:14,25 je njegov rezultat, također osobni rekord!

Niz su nastavili Ivan Gašpar, Jurica Stanko i najmlađi hodač ovdje, Krešimir Hartl. Osvojili su pozicije od 5. do 7. mjesta, također s osobnim rekordima! Ivan je odhodao 17:44,26, Jurica 17:53,32, a Krešimir 19:23,10. Lijepi nastupi naših hodača, nema sumnje da će to još bolje biti u nekim utrkama gdje su bolji uvjeti.

Skok u vis je bio dosta nezgodan za kadete jer su krenuli u regularnim uvjetima da bi ih sve 'okupala' kiša i uvijek se tu javlja situacija da se netko bolje snađe, netko lošije. Josip Hrelec je očekivano bio najbolji od naših preskočivši 155 (na 160cm se već sklizalo) i tako podijelio 4. mjesto. Martin Matković je bio jednako uspješan, ali s većim brojem pokušaja tako da se pozicionirao na 7. mjestu. Iza njega je još Karlo Čižmešija također na jednoj od diobi pozicija. On je podijelio 9. mjesto. 

Potonji (koji je tek od nedavno s nama i za početnika se vrlo dobro snašao) je otišao na zasluženi odmor pod krov tribina, a duo Matković & Hrelec je nastavio svoju borbu s letvicama na još većim visinama. No ne u skoku u vis već u skoku s motkom.

Martin je uspješno preskočio početnu visinu od 160cm i tako zauzeo 9. mjesto, a nakon njega kao osmoplasirani je Josip s preskočenih 180cm. Dečki su tek nedavno počeli prakticirati ovu disciplinu tako da im nije odgovaralo podizanje visina po 20cm (a ne 10 kao u kvalifikacijama), vidi se to poglavito kod Martina koji je skočio praktički slično kao i na skoku u vis. No nova zaliha bodova (9) je osvojena i to je najbitnije, a njima treba čestitati na ekspresnoj adaptaciji.

Bacači kao vrlo ugodna iznenađenja natjecanja

Bacanja su ponudila niz ugodnih iznenađenja za nas, očito je spomenuto vrijeme imalo odlične efekte po naše. Na kugli je Viktor Veić bio naš najbolji pojedinac prebacivši 11.34 i tako je stigao do 6. mjesta. Malo slabiji, ali odmah na 7. mjestu iza njega bio je Tomislav Blekić s bačenih 11.23.

Zato je Tomo pravi posao napravio ranije u bacanju kladiva gdje je bacio svoj osobni rekord i osvojio 2. mjesto! Odlično je reagirao u situaciji kad neki njegovi konkurenti nisu i nagrada je tu. Zadovoljan može biti i petoplasirani Josip Šuflaj koji je naspram prošlog tjedna se dodatno za više od pet metara i ovdje stigao do najdaljeg hitca od 29.92! A kladivo je prvi put u životu taknuo prije samo dva tjedna...

Tzv. 'breakthrough' je napravio i Karla Bertina u bacanju diska osvojivši 2. mjesto i tako iznenadio nekolicinu svojih konkurenata. Koplje također nije bilo loše (interesantno je kako su kopljaši jedino bacali bez prekida natjecanja), hitac od 44.15 bio je dovoljan za 4. mjesto. Uz njega je na disku na razini zadatka bio Viktor. Ponovno je prebacio 30 metara i s hicem od 30.25 i 8. mjestom donio još bodova našem klubu. S obzirom na to da se radi o mlađem kadetu, ne sumnjamo da će nam u budućnosti donositi još bodova.

Kraj smo obilježili sa stilom, Agram I je stigao do sigurne pobjede istrčavši 46.49, a za njega su trčali Viktor Kljajić, Josip Šuflaj i Bruno Penezić. Za još bodova i povećanje razlike pobrinula se štafeta Martin Matković, Josip Hrelec, Antonio Frančić i Mihael Jurčić kao Agram II s osvojenim 5. mjestom (51.52).

Vukančić potvrdila 1. mjesto iz prošlog tjedna, Puljko još brža na 100m

Karla Puljko je nastavila s vrlo dobrim nastupima na 100m i drugi tjedan zaredom stigla do osobnog rekorda istrčavši 13.05! Pritom je ostvarila i dobar plasman - 4. mjesto. Na 300m je ostvarila plasman slabiji samo za jednu poziciju. U cilj je ušla s 44.32 kao petoplasirana.

U posljednje vrijeme Karli je nešto bolje išlo u ovoj kraćoj disciplini s obzirom na niz postignutih osobnih rekorda, a podsjetimo kako se radi o kadetkinji koja ima pravo nastupa i iduće godine. Nema straha da će tada biti još bolja.

Pia Ocvirk nije uspjela ponoviti prošlogodišnji plasman i na 600m ovaj puta je završila utrku kao četvrtoplasirana. No to je još uvijek dobar plasman iz bodovne perspektive i sigurno je pomoglo u osvajanju ovog natjecanja. Utrka je ponudila sličnu završnicu kao na kadetskom prvenstvu Hrvatske kada je ostalo snage za posljednjih 100m i osvajanje zlatne medalje samo što je jedina razlika sad bila u tome što naprosto nije uspjela izdržati nalet ostalih konkurentica. Događa se.

Na 2000m Katarina Vukančić je opravdala titulu najbolje iz kvalifikacija te to prenijela i u finale gdje je utrku završila kao prvoplasirana i s novim osobnim rekordom - 6:49,79! Tako je dodatno popravila vrijeme nakon samo tjedan dana, a ostao je dojam s tribine kako bi se moglo trčati još par sekundi brže. No i spomenuti rezultati te plasman već su dobro postignuće te s optimizmom može gledati prema dalje.

Bižić sigurna u nastavku serije nepobjedivosti na domaćim prostorima

Novi osobni rekord pamti i jedna od najmlađih natjecateljica ovdje, Lea Glas (2002. godište) koja je s 7:54,03 stigla u cilj na 9. mjestu. Dva puta u tjedan ispod 8 minuta je zaista lijepo ostvarenje za nju.

Na 100m prepone natjecateljice su imali najgori vjetar u prsa na natjecanju (od -2.7 do -2.9) i nije realno bilo za očekivati najbolja ostvarenja. Plasmanski smo ispunili očekivanja, počevši od Eme Glas s 18.42 i 5. mjestom. Tik do nje je Marta Bošnjak s 18.42 i 6. mjestom. Odlično postignuće za nju, radi se također uz Leu o jednoj od najmlađih natjecatelja ovdje. Nije daleko ni Evita Prtenjača kao osmoplasirana, a vremenski je to 19.14.

Nije uspjela ponoviti taj plasman na 300m prepone no i 12. mjesto nosi barem bod. Evita i mi smo ga zaslužili s istrčanih 58.02, a ona ima pravo nastupa i iduće godine. Još jednu dobru utrku iza sebe ostavlja Ariana Baronica kao sveukupno šestoplasirana s 52.04. Šteta je da u ova dva tjedna nije dobila priliku u bržoj skupini da ju ostale kadetkinje povuku do još bržih rezultata. Dva puta je pobijedila u tim nominalno sporijim grupama.

Ema je nakon prepone nastavila prema skoku u vis koji se održavao u ne baš sjajnim uvjetima, a dodate li k tomu da je ovaj tjedan manje trenirala zbog bolesti možemo biti zadovoljni s osvojenim 2. mjestom i preskočenih 150cm. Kad je trebalo 'prelomiti' i napraviti razliku naspram ostalih, bila je uspješna.

Na 3. mjestu se pozicionirala Karla Kovačić preskočivši 145cm. Spomenutu poziciju je podijelila s još dvije konkurentice, ali plasman je zadovoljavajuć. Isto je preskočila Klara Blažević, ali s nešto više pokušaja naspram Karle tako da joj je pripalo 8. mjesto.

U hodanju na 3000m pratili smo solo-utrku Aleksandre Stefany Bižić koja je preuzela vodstvo koje nije ispuštala do zadnjeg metra. U cilj je ušla s 17:02,42, a sigurni smo kako je najbolje sačuvala za svoj potencijalni idući reprezentativni nastup. Slično vrijedi i za drugoplasiranu Josipu Livaković koja nije propustila svoju šansu, zaslužila je to s 17:45,92. Mlađe kadetkinje, Eli Pevec i Klara Krenek, zauzele su 4. i 5. mjesto odhodavši 18:07,99 odnosno 21:11,58. Visoki plasmani vrijedni novih bodova.

Jana Harapin uspješno se snašla (trčeći s jedne strane stadiona na drugi) u svom dvostrukom programu (skok u dalj i skok s motkom). Dalj je danas bio najdalje do 4.64 (10. mjesto), a motka 190cm, također 10. mjesto. Još jedna u nizu talentiranih mlađih kadetkinja, potencijala ima, samo ga treba ostvariti u godinama koje su pred njom...

Geld bolja u kugli naspram kvalifikacija, izvrsno kladivaško izdanje Balenović

Na bacanju kugle Barbara Geld je stigla do 2. mjesta bacivši 12.58 i tako najavila možebitno 'buđenje' uoči novih natjecanja pred njom. Na disku je nešto slabije nastupila (točno 28 metara i 4. mjesto), ali olakotna okolnost može biti što se ne radi o njenoj primarnoj disciplini.

Uz Barbaru smo na kugli gledali Mariju Balenović koja nije uspjela ponoviti kvalifikacijski nastup i baciti preko 11 metara. Ovaj puta je kugla najdalje sletjela do 10.75 i tako je osvojila 5. mjesto. No zato je ranije briljirala u bacanju kladiva i s hitcem od 43.17 pobijedila!

Od početka se vidjelo da to ide u dobrom smjeru, odmah je u prvoj seriji otvorila bacivši preko 40 metara i tako se dodatno 'napunila' samopouzdanjem. Za neke je sigurno iznenađenje, ali u pripremi za kvalifikacijsko natjecanje se morala odlučiti u jednoj dvojbi i sada definitivno možemo potvrditi da nije pogriješila u odabiru. Prvo se plasirala u finale i tamo potvrdila kako kvalifikacije nisu bile slučajnost. Kvaliteta i dobar pristup je tu, a tek je mlađa kadetkinja!

Visoko se pozicionirala Patricija Hrastović koja je bacila na razini ovosezonskih najboljih rezultata. Pripalo joj je 4. mjesto, a najdalji hitac je bio 38.35. Prostora za napredak ima, to je sigurno.

Agram I štafetu sačinjavali su Anamarija Buljan, Jana Harapin, Ariana Baronica i Karla Puljko. Stigle su sveukupno do 7. mjesta istrčavši 54.50.

biti izabrani u hrvatsku reprezentaciju za kadetski petoboj koji je na rasporedu krajem mjeseca. O tome ćemo više kada dođe službena objava.

Osobnih rekorda i visokih plasmana nije nedostajalo, a pristup je bio upravo onakav kakav smo željeli vidjeti. Navijanje je bilo na vrhunskoj razini, a posebice zasluženo slavlje na kraju natjecanja. Zasluženo, više nego zasluženo.

Strahovito smo zadovoljni i ponosni s današnjim ostvarenjima koji su postizali naši kadeti i kadetkinje, kako u pojedinačnom tako i u ekipnom kontekstu. Hvala i našim trenerima koji su ih izvrsno pripremili. Svi skupa zaslužuju sve čestitke i pohvale za novi sjajan uspjeh! Kup je naš, po četvrti put uzastopno! Bravo!

  • Natjecanje: Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje, finale
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 13.9.2014.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook