Domaća natjecanja

Otvoreno prvenstvo Zagreba u dvorani: Kolarević pobjednik kugle s ispunjenom normom za Tallinn, Grdanjski najbolji na visu

Veliki iskorak Kolarevića u samom startu sezone Foto: AK Agram Veliki iskorak Kolarevića u samom startu sezone

Jedino natjecanje u 2015. godini u dvorani pri Boćarskom domu Zrinjevac kako stvari stoje bit će današnje održano Otvoreno prvenstvo Zagreba što je bila idealna prilika za mnogo naših članova da prvi puta nastupe i tako se čim bolje pripreme za nastavak dvoranske sezone.

Krenut ćemo od kraja i posljednje discipline bacanje kugle (7.26kg) s obzirom na to da se tu istaknuo sjajni Demir Kolarević! Početak je bio rezerviran, prijestup pa 16.80m, ali onda je već u trećoj seriji kugla sletjela na točno 17 metara i nakon toga je već bilo lakše bacati. Nakon što je postalo jasno da je osim vrlo dobrih rezultata ostvario i svoju prvu pobjedu na ovom natjecanju, opustio se i četvrti put u ovom natjecanju prebacio svoj osobni rekord!

Suci su izmjerili 17.42 i tako je osim titule najboljeg u Zagrebu premašio normu (17.35) za Europsko mlađeseniorsko prvenstvo (do 23 godine) koje se ove godine održava u Tallinu (Estonija)! Stvarno vrhunsko otvaranje sezone, Demir je prvi senior u hrvatskoj atletici koji je u aktualnoj godini postigao ili potvrdio normu za neko veliko međunarodno natjecanje, a ovo je bilo tek prvo natjecanje u godini. Sve se 'bojimo' što nas čeka u nastavku dvoranske, ali i sezone na otvorenom.

Prije ovog natjecanja dvoranski rekord bio mu je 15.69 što sad i pomalo smiješno zvuči pored ovog rezultata. Na otvorenom ima 16.40, i taj rezultat sada je nadmašen za jedan metar! Nema druge nego da ga zdravlje posluži i da ovako nastavi, a za posljednji hitac zaslužio je prigodne čestitke!

Ovakvo jedno natjecanje s obzirom na konfiguraciju borilišta spomenute dvorane održavanja, zahtjeva program u kojem natjecanje počne u 10h, a završi u 21h, čak i nešto kasnije.

Jutro je lijepo počelo, na skoku u vis ponovno je prvo ime bio Dominik Grdanjski koji je ponovio sličnu prezentaciju otprije otprilike mjesec dana. I ovaj puta je bilo ponešto eksperimentiranja pri nižim visinama tako da ga nismo još vidjeli u onom pravom, stopostotnom izdanju.

Dominik Grdanjski 1., Paolo Lazarić 2.

Ponovno je preskočio 205cm, a na 210 smo vidjeli barem dva dobra pokušaja. Nešto ranije je s prvim nastupom za ovu godinu završio Paolo Lazarić, letvica ga nije 'slušala' na 205cm gdje nije bilo loših pokušaja, presudile su nijanse. No ostavljeni dojam je dobar, a i pripala mu je pozicija odmah nakon Dominika, 2. mjesto. Uz njih je drugi puta u (zasada) kratkoj karijeri nastupao Fabian Banožić, i nadmašio prijašnji osobni rekord od 170cm i stigao na 175cm. Idući put nema druge nego preskočiti još više.

Juriša nakon 330 danas 340cm na motki, Kovačić preko 5m na dalju

Nakon toga je krenuo ženski vis gdje je najbolja u nizu naših visašica očekivano bila Ema Glas s preskočenih 155cm i sveukupno osvojenim 10. mjestom, a nakon nje se pozicionirala Karla Kovačić na 12. mjestu preskočivši 150cm.

Iza nje slijedi starija kadetkinja u svojoj prvoj godini staža, Korina Brečić (145cm), Vanna Ivanjko u svom prvom nastupu na jednom službenom prvenstvu (140cm) te Hanna Alagić, Lea Babić i Rea Vusić (135cm). Potonja je uspješno debitirala u skoku s motkom i lakoćom preskočila 2 metra. Nažalost, iduća visina je bila naprosto prevelika razlika za nju (sa 200cm se išlo na 260cm), ali ni tu nije bilo loših pokušaja.

Po dobrom će motku pamtiti i Lara Juriša koja je nakon otvaranja sezone (preskočila 330cm) danas bila za još 10 centimetara bolja i tako na kraju bila drugoplasirana. Ujedno je to njezin novi najbolji rezultat u dvorani i neka samo nastavi u ovom obećavajućem ritmu.

Nakon toga, mala pauza i krenule su Agramerke na skoku u dalj. Najdalje, i prvi puta preko 5 metara skakala je Karla Kovačić (ranije na visu nastupila), u prvoj seriji se još tražila, zatim u drugoj točno na 5 metara i već je u trećoj izmjereno 5.10. Kako je krenula, šteta da nije bilo prilika za još skokova. Iduća je bila Jana Harapin s novim apsolutnim osobnim rekordom (4.88), zatim prvi nastup za naš klub bilježi Petra Majetić s centimetrom do osobnog rekorda u dvorani (4.79 - 4.80).

Marta Bošnjak uspješno se snašla na skakanju s odrazom na dasku s obzirom na to da je mlađa kadetkinja (a one skaču sa zone) i skočila do 4.67, a samo dva centimetra slabija bila je nešto iskusnija Rafaela Ivanović.

Zuanović i Sindičić drugi svijet u usporedbi s prošlom sezonom

Na muškom dalju gledali smo uspješne skokove Ivana Sindičića i Ante Zuanovića. Ivan je prošlu dvoransku sezonu propustio skakati dalj s obzirom da je nastupao na troskoku i skoku u vis, a sada je fokus nešto drugačiji. S druge strane, Ante je u nešto mlađim danima skakao dalj, ali već duže vremena nije skakao tu disciplinu, ali danas je ostavio također dobar dojam.

Ivan Sindičić i Ante Zuanović

Očekivano su se postavljali osobni rekordi. Ivan je bio malo bolji i sa skokom iz prve serije (6.48) na kraju zauzeo 8. mjesto, a bilo je tu još skokova izuzetno bliskim ovom rezultatu. Osim dvoranskog, radi se i o apsolutnom osobnom rekordu. Lijep početak sezone.

Ante je kao devetoplasirani skočio 6.30 i napravio dobru uvertiru za troskok gdje je bio zaista odličan - sve je skakao iznad 13.50, a najbolji skok je bio 13.97, malo je nedostajalo do 14m. A prije godinu dana na istom mjestu u isto vrijeme bio je problem upasti u jamu (12.02)... Vrijeme i trening učinili su svoje i u ovakvom izdanju od njega možemo očekivati velike stvari za koje je nesumnjivo spreman.

Uz njega je nakon duže vremena u dvorani nastupio i Marko Katalinić i s najboljim skokom iz prve serije (13.32) stigao do osobnog dvoranskog rekorda, a od onog na otvorenom ipak je bio malo dalje. Ante je bio petoplasirani, a Marko šestoplasirani.

Za vrijeme spomenutih tehničkih disciplina trčalo se na 60m.

Filipović i Topić najbrži od naših na 60m, Štefanac 3. na kugli

Konkurencija je bila zaista brojčana i to ne samo u kontekstu domaćih trkača, već je Zagreb pohodilo puno susjeda iz Slovenije. Sukladno nekim očekivanjima, Zvonimir Topić bio je sveukupno najbrži Agramer u čak 13 skupina koliko se trčalo. Sezonu je otvorio s vrlo dobrih 7.22 (17. mjesto) i sada naravno kroz utrke koje slijede, treba pokušati biti još točniji, brži i precizniji. Nakon njega se pozicionirao Bruno Penezić istrčavši prvu utrku sezone 7.27 (20. mjesto.).

Na 38. mjestu su Filip Orlović i Marko Brečić (7.67), a samo stotinku sporiji na 40. bio je Jakov Raguž. Zatim slijede Antonio Kovačić (7.78 - 46. mjesto), Viktor Kljajić (7.80 - 48. mjesto), Noel Bagić (7.88 - 52. mjesto), Lovro Vlahović (7.92 - 54. mjesto), Walter Smajlović (8.00 - 56. mjesto) pa od 57. do 60. mjesta Kruno Marić (8.02), Gordan Beljić (8.08), Damjan Šoštar (8.09) i Ivan Đureković (8.12).

Pomalo 'beskonačni' niz dalje nastavljaju Antonio Frančić (8.20), Mihael Fitz (8.21), Josip Šuflaj (8.24), Mario Zeba (8.30) i Velimir Šimag (8.40). 

Sva sreća pa kod žena nije bila tako brojčana konkurencija i brže je sve to skupa prošlo.

Dora Filipović sezonu je otvorila s dva identična istrčana rezultata. A-finale zaslužila je zahvaljujući rezultatu 7.87 i u njemu je istrčala ponovno to vrijeme. Za prvu utrku vrlo dobar početak, ne sumnjamo kako u idućim utrkama Doru možemo očekivati u još bržem izdanju jer u samom startu spomenuta vremena samo su na 5 stotinke do osobnog rekorda. Uz to, ovdje je ostala na korak do postolja na 4. mjestu.

Nije bila jedina, iduća najbrža Agramerka bila je Hana Ostojić na 27. mjestu (8.57), odmah iza nje je Marta Bošnjak (8.62), a Ana Marija Kisegi na 31. mjestu (8.68). Paula Tumir istrčala je 8.77 (34. mjesto), Ariana Baronica 8.88 (37. mjesto) i Marta Ivkić na 44. mjestu (9.31).

Kraj natjecanja uz spomenutu mušku kuglu označila je i ženska kugla (4kg) gdje se posebno istaknula Europska juniorska doprvakinja gluhih (u ovoj disciplini) - Laura Štefanac! Nakon što je prošle godine bila blizu 12 metara, ovu godinu je započela s čak pet hitaca preko spomenute daljine. Najdalji je bio onaj od 12.19 i time je zauzela 3. mjesto. Vrlo dobar početak sezone za nju, nadamo se kako idući tjedan nastavlja u dobrom ritmu.

Laura Štefanac sa osobnim rekordom i mjestom na postolju

Petoplasirana je bila Ana Marija Bonić (11.05), a Barbari Geld (10.60) i Antoneli Popko (10.53) pripala su 7. i 8. pozicija.

Čestitamo svim našim članovima i članicama na rezultatima ostvarenima na otvaranju sezone (ne svi, ali za veliku većinu vrijedi to)!

  • Natjecanje: Otvoreno prvenstvo Zagreba u dvorani
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 24.1.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook