Domaća natjecanja

Dvoransko mlađejuniorsko zlato i srebro za Zuanovića, rekord i pobjeda Hrvoja Čukmana, Filipović obranila naslov, Štefanac sigurno do prvog zlata

Imamo četiri dvoranska mlađejuniorska prvaka/kinje Hrvatske! Foto: AK Agram Imamo četiri dvoranska mlađejuniorska prvaka/kinje Hrvatske!

U Rijeci su Hrvoje Čukman, Ante Zuanović i Laura Štefanac po prvi puta osvojili mlađejuniorske naslove dok je Dora Filipović suvereno obranila naslov prošlogodišnje pobjednice!

Apsolutna dominacija Agramera na troskoku, srebrni Zuanović na dalju

Naš najuspješniji atletičar prema broju osvojenih medalja bio je Ante Zuanović koji je to zaslužio jer na samom početku natjecanja uvjerljivo pobijedio na troskoku i 'okitio' se naslovom najboljeg mlađeg juniora, a kasnije je onda u posljednjoj seriji skoka u dalj preskočio neke svoje konkurente i pozicionirao se na 2. mjestu.

Na troskoku je već u prvom skoku osigurao zlatnu medalju skočivši 13.19. Nastavio je još s boljim skokovima kasnije i danas je najbolji rezultat 13.61, pred kraj je nedostajalo malo svježine što je i očekivano jer je nastupilo petero natjecatelja (od toga četiri naša). 

Slično možemo reći i za Ivana Sindičića, ali u kontekstu srebrne medalje, skakao je prve tri serije i 12.19 bilo je dovoljno za srebrno odličje! Zanimljivo, identičan plasman ostvario je prošle godine.

Za potpunu dominaciju u troskoku pobrinuli su se Jakov Raguž i Filip Orlović u nadmetanju za 3. mjesto i brončanu medalju. U svojim debitantskim nastupima prva pojedinačna medalja pripala je atletski ipak nešto iskusnijem Filipu koji je to zaslužio sa skokom od 11.81 (u petoj seriji), ali vrlo blizu bio je Jakov sa skokom od 11.72.

Ovaj dvojac nismo gledali na dalju, ali srebrnog i zlatnog s troskoka jesmo. Ante je iz serije u seriju skakao sve dalje i dalje te tako na kraju skočio na mjesto tik do prvaka, a za to je trebalo skočiti novi osobni rekord (6.44). Ivan je imao zaista prva dva sjajna skoka (nažalost neispravna) i vjerojatno je pod tim pritiskom malo popustio, u ostatku natjecanja ipak nije bio na toj razini, ali svejedno ostaje skok od 6.32 i plasman na korak do medalje (4. mjesto).

Čukmanov savršeni početak sezone uz novi hrvatski rekord

Hrvoja Čukmana na ovom natjecanju vidjeli smo samo u jednoj utrci (nije bilo kvalifikacija na 60m prepone), ali i to je bilo dovoljno da nakon nje budemo zadovoljni napravljenim.

Prvi start nije uspio (tehnička greška) i dodatno se malo podigla nervoza, ali njega očito to nije smetalo jer je od prvog metra krenuo prema zlatnoj medalji, ali i mlađejuniorskom dvoranskom rekordu koji je do te utrke iznosio 8.16, a od danas je 8.12!

S razlogom je bio sretan, ionako utrka s visinom tih prepona (0,91) nema previše, poglavito dvoranskih, ali onaj tko je dobar iskoristit će prvu šansu, a Hrvoje nesumnjivo to jest.

Bit će zanimljivo za vidjeti idući tjedan kada je na rasporedu starijejuniorsko prvenstvo Hrvatske kako će se snaći na nešto višim preponama (0,99).

Filipović i Štefanac potvrdile kvalitetu

Laura Štefanac je u Rijeku opravdano stigla s titulom favorita. Iako je u pripremi za natjecanje ovaj tjedan omela bolest, Laura nije podlegla nikakvim pritiscima, lijepo je već u drugoj seriji jasno dala do znanja tko je ovdje 'gazda' i završila to u stilu u zadnjoj seriji kada je bacila i najdalje (13.77)!

Novo sjajno ostvarenje za Europsku juniorsku prvakinju gluhih (doduše u ovoj disciplini je doprvakinja, ali svejedno) koja tako nastavlja nizati uspjehe! Na postolju joj se pridružila Barbara Geld koja je novopečena mlađejuniorka i s najdalje bačenim hicem od 12.90 je stigla do brončane medalje. Sigurni smo, jedna medalja u nizu, a u budućnosti ćemo vidjeti koji će biti sjaj. 

Dobar nastup iza sebe ima Marija Balenović, inače starija kadetkinja u prvoj godini staža, 12.54 i 5. mjesto dobra su najava njezine sezone koja tek polako počinje.

Prošlogodišnja pobjednica utrke na 60m bila je Dora Filipović, a i u tome je uspjela ove godine! Vrijeme je skoro identično, prošle godine 7.82, a sad ove 7.83.

Vrijedi spomenuti kako natjecatelji u ovoj sprinterskoj disciplini i nisu baš imali sreće sa starterom natjecanja koji je blagorečeno malo previše žurio u želji da utrka počne čim prije. U takvim uvjetima se možda domaći (naviknuti) trkači mogu bolje snaći nego oni koji nešto manje provode vrijeme u Rijeci. Nadamo se kako će za tjedan dana biti malo više strpljenja.

U svakom slučaju je utrka bila zanimljiva pogotovo poslije kada se čekao preostali poredak, Dora je bila neupitna pobjednica, ali ostali rezultati čekali su se malo duže vremena.

Inače je u finale ušla zahvaljujući vremenu 7.89, a u kvalifikacijama je još uz nju nastupala Petra Majetić i s utrkom od 8.36 sveukupno se pozicionirala na 13. mjestu. Paralelno je nastupala na skoku u dalj gdje je s novim osobnim dvoranskim rekordom (4.92) zauzela još malo bolji plasman kao desetoplasirana. Iza nje je Rea Vusić na 13. mjestu (4.74, također osobni rekord), a ispred nje je bila Karla Kovačić u jednom vrlo dobrom daljaškom izdanju.

Karla Kovačić skakala dalje nego ikad

Svoje natjecanje odmah je otvorila s novim osobnim rekordom od 5.22, a da to nije slučajnost potvrdila je i u idućem skoku (5.18). Kasnije smo vidjeli još jedan takav skok, a sveukupno je zauzela 6. mjesto.

Prije toga nastupala je na skoku u vis gdje je ponovila prošlotjedni nastup i preskočila 150cm, a slično vrijedi i za Emu Glas s preskočenih 155cm i 4. mjestom. Šteta, u nekom boljem raspletu mogla je i do prve mlađejuniorske medalje.

Vratimo li se još unazad tj. na početak natjecanja, Rea je na skoku s motkom nakon 2 metra poboljšala osobni rekord na 2 metra i 20 centimetra.

Penezić i Orlović od osobnog rekorda na 60m

Bruno Penezić iz tjedna u tjedan sve je brži, nakon prve utrke i 7.27, u kvalifikacijama je prvo istrčao 7.23 da bi u finalu se još dodatno ubrzao i stigao u cilj s čak 7.13! Za pet stotinki je popravio osobni rekord, a uz to je stigao u cilj kao drugoplasirani te mu je tako pripala srebrna medalja! Vidjet ćemo što nudi idući tjedan za njega, može li biti još brži od ovoga.

Bruno Penezić na korak do naslova

U finalu se uz njega našao i Flip Orlović koji je na krilima troskokaške bronce zaslužio to s vrlo dobro odrađenom dionicom iz kvalifikacijskog dijela (7.48) i ulaskom kao sedmoplasirani po vremenu. Finale je bilo nešto slabije vremenski, 7.59, ali sveukupni dojam koji je ostavio tijekom cijelog natjecanja je izuzetno pozitivan.

U kvalifikacijama su još trčali Marko Brečić (7.60 - 10. mjesto) i Jakov Raguž (7.66 - 13. mjesto).

Na muškoj kugli na korak do medalje ostao je Karlo Bertina s hicem dugačkim točno 13 metara, ali dobra je to najava za 'njegovo' natjecanje, a to će biti kadetsko prvenstvo Hrvatske u dvorani, naime, Karlo je rođen 2000. godine. Blizu njega s 12.93 bio je petoplasirani i konstantni Luka Medvidović (dva puta bacio spomenuti rezultat), a točno 12 metara bacio je sedmoplasirani Ivan Blažević, inače više specijalist za kladivo nego ovu disciplinu.

Najmlađi natjecatelj u ovoj disciplini (a i općenito jedan od u samom natjecanju) bio je Viktor Veić, njegova kugla je danas najdalje sletjela na 10.87, a ne sumnjamo kako će još bolje biti na već spomenutom kadetskom prvenstvu koje bi se trebalo održati za sada već nešto manje od tri tjedna.

U finalu 60m prepone mlađe juniorke debitirala je Josipa Livaković i s 10.72 zauzela 6. mjesto.

Natjecanje su zaključile izvankonkurencijske utrke u kojoj je solidno nastupio Zvonimir Topić. Bio je brži za dvije stotinke naspram prošlog tjedna (7.20) i trećeplasirani u svojoj skupini, a ne sumnjamo da je još bolje utrke ostavio za juniorsko prvenstvo Hrvatske.

Čestitamo našim atletičarima i atletičarkama na postignutim uspjesima!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u dvorani za ml. juniore i juniorke
  • Mjesto: Rijeka
  • Datum: 31.1.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook