Domaća natjecanja

Odličan dan u Vrbovcu, 5 novih-starih prvaka u krosu

U posljednjih 100m do najviše stepenice postolja - Zlatko Kožuhar Foto : AK Agram U posljednjih 100m do najviše stepenice postolja - Zlatko Kožuhar

Ponovno imamo razloga za zadovoljstvo, na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u krosu naši atletičari bili su najuspješniji do sada, osvojili su 5 zlatnih i 2 srebrna odličja.

Josipović svijet za sebe, Petreš srebrna

Natjecanje je počelo točno u 12h, čast otvaranja i prvih nastupa pripala je mlađim juniorima koji su trčali dionicu dugačku 4000m. Za naš klub nastupali su Jure Josipović i Mateo Ćosić. Već u prvom koraku Jure je preuzeo vodstvo i nije ga ispustio niti u jednom trenutku, dapače, razlika između njega i "ostalih" iz minute u minutu bila je sve veća i veća. Na samom ulasku u cilj publika ga je nagradila s pljeskom, a njegovo pobjedničko vrijeme iznosi 12:26. Uistinu impresivno izdanje mladog Josipovića, ostvario je lijep rezultat i pobjedu, a pritom ostavio dojam nepodnošljive lakoće trčanja!

S druge strane, Mateo je stigao nešto kasnije u cilj (15:01 - 13.mjesto). Njegova primarna disciplina ipak je sportsko hodanje, ali drago nam je vidjeti naše hodače i u nekim drugim sportskim disciplinama, kao što je upravo jučerašnji kros.

Nakon mlađih juniora, logično je kako je uslijedila utrka mlađih juniorki, one su trčale duplo kraću dionicu (2000m). Najbolja od naših djevojki bila je Anamarija Petreš, nova viceprvakinja Hrvatske u spomenutoj disciplini! Anamarija je od samog početka bila dio vodeće grupe i u finišu je uspjela osigurati drugu poziciju, a za to je trebalo istrčati 6:53. 

Ana Fortuna je utrku započela vrlo hrabro, jedan velik dio utrke bila je također dio vodeće grupe na čelnoj poziciji, ali na kraju je ipak nedostajalo snage za eventualnu medalju. No ostvareni plasman je vrlo dobar, radi se o 5.mjestu, a istrčano vrijeme je 7:08. Blizu je i naša treća natjecateljica u ovoj dobnoj kategoriji, Dora Pakšec. Ona je u cilj ušla s vremenom 7:19 i tako osvojila 8.mjesto.

Hrelec iz kreveta na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja

Nismo dugo trebali čekati za start nove utrke, 6000m trčali su stariji juniori. Imali smo jednog predstavnika u liku Juraja Kralja koji je ovime završio svoj vrlo uspješan juniorski staž u atletici. Ovdje je osvojio 5.mjesto s istrčanih 19:49. Možda je na oproštaju od juniorske konkurencije očekivao nešto bolji rezultat i plasman, ali u cjelini može biti zadovoljan s dosadašnjim postignutim rezultatima. Uvijek može bolje, a ne sumnjamo kako će naš Kralj težiti upravo prema tom smjeru.

Na utrci starijih juniorki dugačkoj 3000m nastupio je malen broj prijavljenih natjecateljica (4). a među njima je bila i naša Nikolina Hrelec. No i da takve utrke mogu biti itekako zanimljive i uzbudljive, dokazale su naša Nikolina i Kristina Božić, članica Aviokarte.hr. Nikolina je u prvom dijelu utrke zaostajala barem dvadesetak metara, a na kraju su zamijenile mjesta (sa sličnim zaostatkom) i tako je Hrelec postala novom juniorskom kros prvakinjom Hrvatske naslijedivši prošlogodišnju pobjednicu Saru Vilić.

Iako jedan dio treninga do ovog natjecanja nije uspjela odraditi zbog bolesti, očito je ostalo dovoljno snage za kraj sezone. Inače se radi o njezinom petom ovosezonskom naslovu prvaka! Možda bi malo hiperbolizirali s frazama poput "sezona iz snova" i slično, ali nije ni daleko od toga, zaslužila je pohvale za ovosezonska postignuća. Uz to, sigurno može i biti će bolja.

Limači i limačice

Zatim je došao red na najbrojnije discipline po broju natjecatelja. Prvi među njima bili su limači na 800m, njih sveukupno 47. Najbolji od naših je bio Bruno Rožman (2:35 - 6.mjesto), nakon čega slijede Ivan Doko (2:51 - 19.mjesto), Ivan Šćulac (2:55 - 24.mjesto), Marko Orešković (2:56 - 25.mjesto) i Andrej Kajić (3:40 - 46.mjesto).

Još kraće (600m) trčale su limačice gdje se od naših najviše istaknula Lea Glas, njezinih 2:16 vrijedilo je 19.mjesta. Blizu su i Jana Rafaela Šimić (2:19 - 25.mjesto), Til Ocvirk (2:21 - 26.mjesto) i Eli Pevec (2:29 - 34.mjesto). Kao i uvijek u utrkama limača i limačica, razlike su zaista malene i odlučuju nijanse.

Kožuhar i Ocvirk pobjednici u muškoj odnosno ženskoj mlađekadetskoj konkurenciji

Utrku s najviše natjecatelja na ovogodišnjem PH u krosu vidjeli smo u konkurenciji mlađih kadeta (1000m), nastupilo ih je točno 50. Posebno je zadovoljstvo kada možete napisati kako je u najbrojnijoj utrci dana pobijedio upravo naš član, Zlatko Kožuhar. On je do pobjede (2:57) praktički došao u posljednjim metrima prije samog cilja, a presudio je njegov sjajan finiš! Na najljepši mogući način zaključio je svoju debitantsku sezonu sa sveukupno osvojene dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom.

{pullquote}PRVI PUTA NAKON 2007.

Rijetko se događa da jedan klub na PH u krosu ima mlađekadetskog prvaka i mlađekadetsku prvakinja zbog brojnosti, ali evo, ove godine uspjeli smo i u tome. Prvi puta nakon 2007. kada je Dinamo Zrinjevac postigao isto.

{/pullquote}

Nastavi li ovako, uopće se ne bojimo kako će se naosvajati još puno medalja. Tako i drugu godinu zaredom imamo mlađekadetskog prvaka s obzirom na to kako je prošle godine taj naslov pripao Julijanu Kralju koji je jučer natjecanje zbog ozljede pratio u svojstvu gledatelja.

Ne zaboravljamo ni ostale mlađe kadete, još su nastupali Nikola Klarić (3:17 - 14.mjesto), Luka Livaković (3:31 - 31.mjesto), Maksimilijan Međimorec (3:42 - 42.mjesto), Martin Matković (3:44 - 43.mjesto) i Ivan Gašpar (3:46 - 44.mjesto).

Poput Zlatka jednake riječi hvale zaslužuje Pia Ocvirk, nova mlađekadetska prvakinja Hrvatske u krosu! Pia je također taktički odradila savršenu utrku i pobijedila s vremenom 2:21. Od samog starta utrke držala se među vodećima i u posljednjih stotinjak metara prelomila utrku sa sjajnim finiširanjem. Tako je osvojenim medaljama s kadetskog prvenstva Hrvatske (jedno zlato i jedna bronca) pridodala još jednu medalju najsjajnijeg sjaja.

Nakon nje najbolje plasirana bila je Josipa Livaković (2:40 - 18.mjesto) pa slijede Karla Puljko (2:43 - 21.mjesto), Katarina Vukančić (2:44 - 23.mjesto),Petra Štefanović (2:54 - 36.mjesto) i Jana Justić (2:59 - 42.mjesto).

Matošević pripala 4. pobjeda u nizu, Grdeniću srebrno odličje

U konkurenciji kadeta (1500m) nastupali su Vedran Muhar, Filip Svalina i Stjepan Mikulić. Vedranu je pripalo 8.mjesto s istrčanih 4:44, poprilično blizu iza njega je Filip na 10.mjestu s 4:45, a Stjepan je istrčao 5:04 i zauzeo 21.mjesto. Kod kadetkinja smo imali samo jednu predstavnicu, Doru Švagelj. U svom prvom atletskom nastupu je osvojila 23.mjesto, a vremenski to iznosi 4:14.

Na utrci seniorki također nije baš puno natjecateljica, točnije broj je jednak kao i kod starijih juniorki (dakle 4). Među njima je bila i Matea Matošević, dosad neporažena na ovom natjecanju u seniorskoj konkurenciji. Od 2009. pobjeđuje, a nastavak serije vidjeli smo i danas - uvjerljivo je pobijedila je s istrčanih 19:39! Zanimljivo kako naš klub od samog osnutka u ovoj konkurenciji dominira. Spomenuli smo sada već 4 uzastopna naslova Mateje što znači kako nam ostaje još samo 2008. godina. Matea tada nije nastupala, ali jest direktorica-trenerica-atletičarka (nastavite niz) Ljiljana Ćulibrk.

Natjecanje su zatvorili seniori, a i tu smo osvojili jednu medalju, ovaj puta srebrnog sjaja. Ona pripada Goranu Grdeniću, jučerašnjem drugoplasiranom s 28:26. Naš najuspješniji atletičar u ovih pet godina je na samom startu zauzeo 2.mjesto i uspješno zadržao svoju poziciju do samog kraja utrke.

Čestitamo našim atletičarima, atletičarkama i trenerima na osvojenim medaljama i plasmanima te istrčanim rezultatima!Završili smo sezonu pojedinačnih PH sa stilom, ponovno kao najbolji, bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u krosu
  • Mjesto: Vrbovec
  • Datum: 24.11.2012
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook