Domaća natjecanja

Nisu nas zameli ni vjetar ni blato: Osvojen 6. uzastopni ekipni naslov prvaka Hrvatske u krosu!

Jedan dio pobjedničke ekipe Foto: AK Agram Jedan dio pobjedničke ekipe

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Vrbovcu, ovosezonsko Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu dočekali smo u poprilično vjetrovitoj Koprivnici u stazi koja je više imala blatnih područja uz niz lokvi nego 'normalni' travnati dio, ali i to je dio trčanja u kros uvjetima.

Da se krivo ne bi razumjelo, organizatori su se potrudili organizirati ovo natjecanje (koje nikad nije organizacijski jednostavno), a uvjeti na stazi očigledna su posljedica prijašnjih kišnih dana gdje zapravo i nemate previše opcija. Nećemo se sad ni previše baviti time, kroz ove godine prošli smo niz različitih uvjeta i slučajno ili ne - svaki put smo bili najbolji, kao i danas!

U najavi za natjecanje smo rekli da neće biti jednostavno, a tako je i bilo. U muškoj konkurenciji smo slavili s osvojenim 31 bodom, a nakon prošlogodišnjeg 2. mjesta, uspješno smo vratili i 1. mjesto u žensku konkurenciju i to s osvojenih 36 bodova. Sveukupno nas to dovodi do zbroja bodova 67 i upotpunjava našu dvostruku 'treću-sreću' odnosno 6. uzastopno osvojen naslov!

Volimo ovo natjecanje jer je naše najcjelovitije i najkompleksnije Ekipno prvenstvo Hrvatske u kojem se natječu sve postojeće dobne kategorije izuzevši limača i limačica koji sami po sebi mogu se natjecati s mlađim kadetima ili mlađim kadetkinjama. Samim time, čast je ponovno biti njegov osvajač.

6. uzastopni naslov na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u krosu 2016

Dvostruka uzastopna 'treća-sreća' i dodijeljen nam je 6. uzastopni ekipni naslov prvaka Hrvatske u krosu! #agram #atletika #koprivnica

Posted by Atletski Klub Agram on Saturday, March 5, 2016

Ove godine su propozicije natjecanja promijenjene u kontekstu satnice tako da su prvo trčali seniori i seniorke, a tek onda ostale, mlađe dobne skupine. Čini se kao dobar pokušaj i ideja koju bi još trebalo možda dodatno razraditi...

Pritom je početni dio satnice bio pogrešno procijenjen pa je cijelo natjecanje trajalo duže od očekivanog, ali opet, kros je specifičan po tome i takve stvari se događaju.

Sam sustav bodovanja već godinama je nepromjenjiv i dobro funkcionira - svaki plasman je negativni bod i ekipa koja na kraju utrke ima najmanji broj bodova je najbolja i ekipno osvaja 9 bodova. Ljestvica se nastavlja na 6, 4, 3, 2, a nakon 6. mjesta se dobiva po jedan bod.

Seniori i seniorke otvorili natjecanje

Počeli smo u 10:30h, a natjecanje su otvorile seniorke na 4km. Očekivano je naša trenerica Antonija Žalac bila najbrži naš pojedinac, a preostali dio ekipe koja je osvojila 3. mjesto i prve bodove (njih 4) bile su Petra Jakopović i Danijela Vrhovski. Potonje su zauzele 11. i 12. mjesto s vremenom od točno 20 minuta i 20:03 dok je Antonijinih 18:49 vrijedilo 7. mjesta. 

Svoj obol u ovoj ekipi dale su i Nika Rakić (17. mjesto - 21:05) i Klara Marić (20. mjesto - 22:01). 

Seniori ekipno nisu bili tako uspješni, ali konkurencija je u samom startu bila veća što im je bila otežavajuća okolnost. No svaki bod je vrijedan, tako i njihov, a na stazi smo imali četiri trkača. Bruno Erent i Matija Krivec istrčali su vrlo sličnu utrku, držali se jednog i drugog te zaključili svoje nastupe sa osvojenim 17. (15:20) i 18. mjestom (15:22).

Uz njih je Josip Živković bio 34. u vremenu 17:05, a na krosu smo ponovno vidjeli i Milana Kotura, ovaj puta na 40. mjestu (17:57). Sveukupno je ovoj ekipi pripalo 8. mjesto.

Nakon toga uslijedile su utrke istih kategorija, samo na duže staze. Ništa se po tom pitanju nije mijenjalo, seniorke i dalje trče 8km kao i 12km.

Direktorica, trenerica (što sve već ne), Ljiljana Ćulibrk, osvojila je visoko 2. mjesto istrčavši 36:48, a odmah plasman iza nje je Sonja Škevin s malo sporijih 37:19. Postigli smo dva odlična plasmana, i logično, idući je trebao biti što bolji. Debitantica u našem dresu, Kristina Brižan, zauzela je 12. mjesto istrčavši 45:44, a svoj kros nastup pamtit će i Ivana Renić kao 16. u vremenu 49:24.

Zbrajanjem negativnih bodova osvojili smo 2. mjesto, imali smo jednak broj kao pobjednička ekipa AK Sljeme, ali njihova treća trkačica je bila nešto brža. Nema veze, osvojenih novih 6 bodova nitko ne odbacuje, dapače...

Seniorke 8km

Na 12km naši seniori su sveukupno bili trećeplasirani čime su našem cjelokupnom kontu donijeli nova 4 boda. Ekipa je brojčano bila točno onoliko potrebno (3), ali nismo sumnjali u Petra Bratulića, Antuna Pavelića i Juraja Kralja

Petar je pružio jednu vrlo dobru utrku u kojoj osvaja 2. mjesto s istrčanim vremenom ispod 46 minuta, točnije 45:58! Treba istaknuti kako je već ranije spomenuta nepovoljna staza zasigurno bila najviše nezgodna za one koje su trčali najduže distance, ali Bratulić se nije izgubio u cijeloj priči i pokazao da može u svakvim uvjetima.

Antun je svoj nastup ovdje završio na 9. mjestu, vremenski je to bilo 20:25. Juraj možda nije bio "čovjek odluke" u kontekstu prošlogodišnjeg razvoja situacije kada je za plasman donio ekipu pobjedi (ovaj puta se utrka nije razvila tako), ali je korektno odradio svoj posao za zaključak posla u ovoj kategoriji.

Isto tako, moramo istaknuti u ovim utrkama nastupe naših odličnih triatlonaca (Krivec, Živković i Škevin) iz TK Swibir, zahvaljujemo im se što su se ponovno odazvali pozivu i što to rado čine svake godine.

Mlađi juniori 'za dlaku' do pobjede

Iduća utrka bila je ona mlađejuniorska, izrazito napeta! No Nikola Klarić, Marino Bloudek, Sven Cepuš, Andrija Palička i Duško Jazvić nakon istrčanih 4km pamte ono najvažnije, a to je pobjeda i novih osvojenih 9 bodova.

Nikola je istrčao 14:09, Marino 16:18, Sven 16:19 i oni su se poredali od 5. do 7. mjesta. Andrijinih 16:43 vrijedilo je 12. pozicije, a Duškovih 18:11 18. mjesta. Svakako vrijedi istaknuti nastup našeg najbržeg pojedinca ovdje, bio je to jedan 'živahni' nastup Klarića koji nudi optimizam za iduće utrke, a Marino i Sven su kroz utrke imali nešto drugačiji ritam, a na kraju u cilj ušli skoro pa zajedno. 

U ovoj kategorijskoj borbi s AK Svetice presudio je jedan jedini negativni bod (mi -18, oni -19) što dovoljno govori o nijansama... Bravo dečki!

Mlađi juniori 4km

Nakon njih smo dočekali mlađe juniorke na dvostruko kraćoj dionici, naš sastav predvodila je Josipa Livaković osvojivši 15. mjesto, a u cilj je ušla sa 10:12. Zatim slijedi Laura Kutlić na 17. mjestu (10:39), Maja Zečević kao 19. (10:45) i 24. Petra Štefanović s vremenom 11:35.

Njihovi plasmani naizgled možda sugeriraju osvajanje samo 1 boda, ali nije bilo tako, osvojile su 5. mjesto te tako nam donijeli jedan bod više od očekivanog!

U kategoriji starijih juniora na 8km imali smo presliku i identičnu triler-situaciju (samo jedan bod razlike) s već spomenutim klubom, ali i u ovoj kategoriji smo srećom, doživjeli isti uspjeh!

Kožuhar ponovno inspiriran na krosu, stariji juniori 1.

Prvi koji zaslužuje sve pohvale je Zlatko Kožuhar, pobjednik spomenute utrke s istrčanih 32:28!

Od početka se sjajno držao u vrhu poretka, a jednako sjajno je i taktički odradio utrku, 'prelomio' ritam i napravio dovoljno veliku razliku koju je na kraju njegov drugoplasirani konkurent počeo smanjivati pa čak i napadati njegovu poziciju, ali Zlatko je svoje napravio nekoliko kilometara ranije što mu je donijelo zasluženu pobjedu!

Potvrda buđenja i povratak nakon određenih problema u jednom dijelu prošle sezone. Sama pobjeda je impresivna iz razloga što je on još uvijek mlađi junior, ali nije mu prvi puta da ga u sjajnim izdanjima gledamo baš upravo na ovom kros natjecanju, očito je motiv visoko na razini. Naravno, za ovaj ekipni uspjeh nije zaslužan samo on.

Bez pretjerivanja (ili podcjenjivanja), gledali smo utrku života Danijela Zečevića koji je ušao u cilj kao četvrtoplasirani (33:50). Krenuo je nešto malo sigurnije što se na kraju pokazalo kao odlična odluka s obzirom na to da kroz utrku kao da smo svjedočili jednom ubrzanju, za njega šteta da dionica nije bila još nešto duža...

Nakon njega je uspjeh ekipe 'zaokružio' Filip Svalina istrčavši 35:09 i osvojivši 5. mjesto. Početak je bio dobar, ali u završnici je nešto nedostajalo.

Ne zaboravljamo ni Julijana Kralja koji se rado odazvao pozivu i sudjelovao u uspjehu starijih juniora kao i Domagoja Jakopovića koji je u pripremi za natjecanje imao ponešto zdravstvenih poteškoća, ali želja za nastupom ovdje je bila veća od toga, za taj potez svakako zaslužuje pohvale.

Uvijek inspiriran na ekipnom krosu - Zlatko Kožuhar

Kod starijih juniorki nastupale su Katarina Vukančić, Valentina Jozić, Antonela Golobić i Klaudia Dešić, a njihov ekipni uspjeh je 2. mjesto!

Očekivano je Katrina ovdje bila naš najjači adut, pripalo joj je 3. mjesto, a vremenski ga je zaslužila istrčavši 19:17.

Iduća najbrža bila je Valentina u vremenu 20:25 na 7. mjestu, a utrku praktički jedna do druge završavaju Antonela i Klaudia na 11. i 12. mjestu sa 21:58 odnosno 21:59.

Pobjeda Molnar kod mlađih kadetkinja (1.), mlađim kadetima 2. mjesto

Polako, ali sigurno, stigli smo do najkraćih utrka, prvo mlađi kadeti i mlađe kadetkinje te stariji kadeti i kadetkinje. Tu je bilo zaista puno osvojenih bodova i nesumnjivo su svi oni velik dio nove uspješne kros priče.

Mlađi kadeti trčali su 1km, a najbrži od naših bio je Marko Orešković na 2. mjestu (3:56)! Imao je vjernog pratitelja u liku Ivana Vukančića na 3. mjestu koji je bio samo za sekundu sporiji. Za odlazak na postolje trebao nam je još jedan član ekipe, bio je to Mateo Jurišić, kao osmoplasirani ulazi u cilj i trči 4:12. 

Vremenski nije daleko bio ni Antonio Belas, sa 11 sekundi sporijim rezultatom osvaja 17. mjesto.

Kao i uvijek, ove utrke najmlađih ponude mnogo gužve na startu, a zapravo nešto slično i na cilju, pogotovo na ulasku u filter zonu, tako da se trebalo u cijeloj toj priči snaći što je našim mladim Agramerima uspješno pošlo za rukama, a pogotovo nogama.

Do 1. mjesta je nedostajao samo jedan bod, ali više nego lijepa 'utješna' nagrada za našu ekipu je osvojeno 2. mjesto u ovoj uvijek brojnoj utrci.

Još veći broj na startu vidjeli smo kod mlađih kadetkinja, a posebno nas veseli kako je 1. u cilj ušla upravo naša članica, a to je Josipa Molnar! U konkurenciji od njih 64 to zaista nije bilo lagano, ali u posljednjoj ravnini imala je prednost koju je uspjela zadržati i tako zasluženo slaviti! Vrijeme pobjednice je 3:11. 

Mlađe kadektinje - Ana Petrović i Josipa Molnar

Nismo dugo čekali Anu Petrović, ona u cilj stiže samo tri sekunde nakon Josipe i osvaja 3. mjesto, a da bi bili sigurni da ovdje ekipno pobjeđujemo, Beata Bujdo i Antea Mirković su istrčale 3:17 i 3:18 te se tako pozicionirali na dalje izrazito visokim 5. i 6. pozicijama!

Bilo je tu još mlađih kadetkinja čije nastupe pamtimo: Tara Petrić na 19. mjestu (3:29), Lena Petričević na 22. mjestu (3:32), Franka Franjić na 25. mjestu (3:35), Lara Jurić na 32. mjestu (3:41), Nika Kozlinger na 44. mjestu (3:54), Amber Ivanišević na 50. mjestu (4:01) i Lea Kozlinger na 58. mjestu (4:09). 

Veseli nas ovako velik broj mlađih kadetkinja općenito, a pogotovo i s naše strane.

Briljantne kadetkinje s pobjedničkim nastupom Šmid za uspješan kraj krosa

Kod starijih kadeta naš najbrži član bio je Antonio Frančić koji se otpočetka držao u gornjoj polovici utrke i tako nekako završio utrku, na 15. mjestu sa 6:27. Približno dobar kao on bio je Lovro Ištvančić kojem je ovo bio prvi kros i to se skoro pa nije osjetilo. Istrčao je 6:49 za 17. mjesto, a plasmanski je blizu i Josip Josipović na 19. mjestu s vremenom 7:03. 

Podosta je tu naših članova nastupilo, pa idemo redom: Lovro Obajdin kao 23. (7:07), Vili Nagl kao 24. (7:08), Zvonimir Ćurić kao 29. (7:13), Ivor Nagl kao 37. (7:21), Bartol Kosović kao 38. (7:22) i Pablo Šimić kao 39. (7:23).

Cjelokupni rezultati možda nisu za 1. mjesto, ali opet je 5. mjesto tu i 2 nova osvojena boda.

Zaključak je pripao starijim kadetkinjama, a on je bio uistinu briljantan! Naše prvo ime, ali i cijele utrke, bila je Tina Šmid, prvi razlog zašto smo mogli biti oduševljeni krajem natjecanja. U početnoj fazi utrke dugačke 1km nije odmah izbila na vodeću poziciju (jer nije ni trebalo), ali zato u onoj ključnoj, zadnjoj fazi, kao da je prebacila u par brzina više i nezaustavljivo krenula u finiš ka velikoj pobjedi.

Drugi razlog je Eli Pevec, ona je bila odmah iza nje, ova sjajna hodačica je ponovno pokazala kako nije zaboravila trčati i stiže u cilj odmah nakon Tine. Njihova vremena bila su ispod 4 minute, preciznije rečeno Tina je istrčala 4:53, a Eli 4:57.

Nismo dugo trebali čekati za treći razlog, još jedno ugodno iznenađenje krosa, Ema Vukadin, ona bi sigurno prije trčala ovu dionicu s jednom nulom manje, ali znamo da je trčanje pojedinačno jedna priča, a ekipno druga. Bar bi trebala bit. Ema nam je to dokazala i pokazala kako može biti brza i na dužim stazama, osvojila je 8. mjesto istrčavši 4:13. 

Imamo još razloga za zadovoljstvo, nisu one bile jedine kadetkinje, Lea Glas je bila 21. s istrčanih 4:36, a sekundu sporija je Borna Mohač na 22. mjestu. Slijede nam još Vlatka Trputec (26. mjesto - 4:41) i Leonora Šogorić (42. mjesto - 4:57). 

Starije kadetkinje 1km

Još jedno Ekipno kros prvenstvo Hrvatske s kojeg odlazimo presretni, prvenstveno radi postignutih uspjeha u tom kontekstu, ali bilo je tu zaista i dobrih pojedinačnih rola koje nam nude optimizam za natjecanja koja su tek pred nama.

Oduševljeni smo našim cjelokupnim kolektivom koji nas je doveo do novog naslova, neki su ga možda već počeli doživljavati kao nešto 'normalno', a mi se trudimo da bude upravo suprotno od toga.

Šest puta zaredom biti najbolji je sve samo ne jednostavno, pogotovo u konkurenciji svih ovih klubova s kojima se uživamo natjecati, a nadamo se i oni. Opuštanja nema, iduće godine bit će još teže, tim više što nas očekuje novi izazov.

Naime, do sad u povijesti nikome nije uspjelo osvojiti ovo natjecanje 7. puta uzastopno i ne možemo najaviti kako ćemo to napraviti, ali da ćemo dati sve od sebe, u to ne treba sumnjati.

Zahvaljujemo svim našim atletičarima i atletičarkama uz njihove trenere i trenerice! Zajedničkim snagama stigli smo do novog uspjeha uz standardno dobru i kvalitetnu atmosferu.

Sve čestitke i veliki respekt na pobjedi i ostvarenim postignućima na natjecanju, bravo!

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu
  • Mjesto: Koprivnica
  • Datum: 5.3.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook