Domaća natjecanja

Balenović, Blažević, Islami i Štefanac 'zimski' prvaci Hrvatske!

Samo dan nakon velikog trijumfa na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u krosu, novi uspjesi postignuti su na sasvim suprotnom kraju Hrvatske, gradu Splitu, tamo se već tradicionalno održava Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske.

Ponovno je 'palo' puno medalja, količinski smo ih osvojili najviše, njih čak 16, od čega su 4 zlatne, 7 srebrnih i 5 brončanih. Sve u svemu, puno puta su se naši članovi/članice penjali na pobjednička postolja.

Sam format natjecanja se nije mijenjao, dakle specifičnost je što se ovdje natječe 4 dobne kategorije - kadeti/kinje, mlađi juniori/ke, stariji juniori/ke i seniori/ke, samim time se tu uvijek otvara prostor za neke mogućnosti s obzirom na to da nije nužno da osoba nastupa u svojoj kategoriji (osim naravno seniorske).

Najviše uspjeha smo postigli u konkurenciji starijih juniora okrunivši nova tri prvaka Hrvatske!

Islami zadržao titulu najboljeg juniorskog diskaša, Blažević ponovno inspiriran

Doduše, za Arijana Islamija možemo reći novi-stari prvak s obzirom na to da je obranio prošlogodišnji naslov juniorskog prvaka s uvjerljivo najdaljim hicem od 53.16! Nije otvaranje kao prošle godine, ali i uvjeti su bili nešto slabiji od toga. Nadamo se da će Arijan iz natjecanja u natjecanje rasti i potvrditi normu za juniorsko SP.

Netom prije toga medalju je osvojio u bacanju kugle (6kg), ne zlatnu, ali ona je srebrnog sjaja, zaslužio ju je s hicem 14.75. Na postolju mu se pridružio brončani Luka Medvidović najdalje bacivši 13.58. Iza njega pozicionirao se Ivan Blažević s hicem od 10.98, ali taj nastup bio je samo zagrijavanje za ono pravo što je kasnije uslijedilo, a to je njegova primarna disciplina - bacanje kladiva (6kg).

Prošle godine je u istoj, samo drugoj kategoriji (tada još mlađi junior) pobijedio, a očito ga Split i natjecanje ovakvog tipa dodatno inspirira jer je i ove godine ponovio sjajan nastup!

Jedini je prebacio 50 metara, poboljšao aktualni osobni rekord za više od 10 metara i tako odlično započeo sezonu 2016. u ovoj disciplini. Rezultat pobjednika je 52.34, više nego dobar poticaj dalje (osim samog plasmana).

Svoju priliku za medaljom nije propustio ni Josip Miloš, nije bio daleko ni od srebra sa 44.30, ali bronca s ovim hicem nije bila upitna. Uz ovu disciplinu, bacao je i disk starijih juniora (36.06 - 5. mjesto), a tamo ne zaboravljamo ni već ranije brončanog Luku (38.47 - 4. mjesto). 

Štefanac nastavlja veliki niz medalja, Balenović ponovno najbolja na kugli

Prošle godine Lauru Štefanac gledali smo u konkurenciji seniorki, a sada je s obzirom na bacanje koplja, ipak nastupala u onoj od starijih juniorki. U spomenutoj disciplini prave konkurencije nije bilo stoga je sigurno stigla do novog zlatnog odličja u svojoj karijeri i naslova juniorske prvakinje Hrvatske!

Zaslužila je to sa hicem od 43.53. Kasnije je osvojila naslov juniorske viceprvakinje u bacanju kugle, 12.49 je bacila, to joj je čak i novi osobni rekord na otvorenom.

Marija Balenović pobrinula se za kadetsko zlato, u bacanju kugle, nije bilo jednostavno, ali nitko nije uspio prebaciti njenih 12.49. Zanimljivo, isti rezultat kao Laura, ali vrijedi istaknuti da je razlika u težini kugle (3kg kadetkinje i mlađe juniorke, 4kg starije juniorke i seniorke). Tako je Marija ponovila svoj prošlogodišnji uspjeh i obranila ovaj naslov!

Isto se dogodilo na kladivu, ponovno je bila srebrna, ovaj puta je bacila 41.03.

Medalja nije nedostajalo ni u drugim disciplinama i kategorijama

Čudan dan je iza Demira Kolarevića, i na kugli i na disku završio je sa 6 prijestupa. Teško vjerovati da će se to ikad ponoviti. 

Karlo Petković bacao je na standardnoj razini i s hicem od 51.60 osvojio 2. mjesto i srebrno odličje, u konkurenciji starijih juniora. Njegov imenjak, samo prezimena Bertina, nastupao je u jednoj kategoriji 'niže', na kugli je bio 4. s hicem od 13.29, a na koplju očito nije bio njegov dan s obzirom na izmjerenih 38.06 čime je bio petoplasirani.

Medaljom brončanog sjaja 'okitio' se Tomislav Blekić u bacanju kladiva (5kg) koje je već sad bacio do razine svog osobnog rekorda, ali s jednom kilom lakše. Danas je to iznosilo 49.60, a do zadnje serije bio je u dobroj kombinaciji da možda uzme i koji plasman više.

Jedan dio ekipe 

Dvostruki srebrni kadet je Viktor Veić, prvo je u bacanju kugle s hicem od 14.34 osigurao prvu medalju, a druga je uslijedila otprilike dva sata kasnije, bacio je disk do 43.32 i tako ponovio plasman s kugle. Očigledno danas nije bilo jednostavno (za svakoga) osvojiti dvije medalje, veseli nas da to ne vrijedi za našeg Viktora.

Osim njega, u ovoj konkurenciji bacali su Luka Mateljić i Damir Katadžić. Luka je kuglu bacio na 10.96 (7. mjesto), a Damir 10.43 (9. mjesto). Potonji je zato bljesnuo na disku i s hicem od 33.17 stigao do svoje prve brončano pojedinačno osvojene medalje! Mateljić je ovdje najdalje bacio 29.89 i tako bio petoplasirani. Spomenuti dvojac nema previše iskustva u natjecanjima te se nadamo kako je ovo sve dobra škola za iduće nastupe.

Nakon prošlogodišnjeg izbivanja, na natjecanju smo ponovno vidjeli Antonelu Popko koja se kući također vraća s dvije seniorske medalje. Srebrna u bacanju kugle (9.98) i brončana u bacanju kladiva (31.82). 

Čestitamo svima i želimo vam puno sreće u nastavku sezone!

  • Natjecanje: Otvoreno zimsko prvenstvo Hrvatske u bacanjima
  • Mjesto: Split
  • Datum: 6.3.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook