Domaća natjecanja

(Ne)Očekivani U18 dvoranski prvaci Hrvatske: Lubenjak, Obajdin i Perić uz hrvatske rekorde Anića i Delić! (VIDEO)

Dominik, Magdalena, Matej, Fran i Dora Foto: AK Agram Dominik, Magdalena, Matej, Fran i Dora

Dvoransko mlađejuniorsko prvenstvo Hrvatske nam je potvrdilo da i ove godine imamo odličnu generaciju spomenutog uzrasta - sveukupno smo osvojili 19 medalja od čega 7 zlatnih, 7 srebrnih i 5 brončanih čime su naši atletičari i atletičarke natjecanje završili kao najuspješniji!

Zlatni Perić, rekordi za Anić i Delić

Tako smo na 800m gledali uzbudljivu utrku mlađih juniora gdje je Matej Perić uspio izdržati pritisak svog mlađeg kolege Frana Anića i okrunio se svojom prvom pojedinačnom titulom prvaka Hrvatske u ovom uzrastu! Nije bio osobni rekord (2:02,60), ali to ova utrka nije zahtijevala.

Fran nije imao razloga za nezadovoljstvo, dapače, njegovih 2:02,73 nije vrijedilo samo srebra već i novog hrvatskog kadetskog rekorda u spomenutoj disciplini!

Od početka su naši dečki nametnuli tempo i ritam koji im je odgovarao te tako zasluženo se pojavili na postolju kod brojeva 1 i 2. Osim njih, nakon ozljede se polako vraća Niko Zlopaša Mužić, 2:15,19 je bilo za 10. mjesto.

Elena Tomić je također jedna od onih koji su ponudili najbolju utrku na 800m, i to cjelokupno gledajući jer u dvorani do sada ovu disciplinu nije ni trčala. Tako je s 2:15,14 postigla apsolutni osobni rekord, a nagrada je još i brončana medalja.

Bio nam je to dan hrvatskih rekorda na 800m, ranije je u sklopu mitinga nastupala Dora Delić koja je istrčala 2:22,18 što je ujedno novi hrvatski mlađekadetski (U14) rekord!

Taktički na razini, ostao je dojam da ima prostora za vrijeme brže od 2:20 pa joj želimo da isto ispuni u nekom od nadolazećih natjecanja. Osim nje je trčala i sestra Sara, 2:33,60 je bilo za 7. mjesto. 

U sklopu spomenutog mitinga su nastupali Jakov Lesjak na 1500m (4:23,80 i novi osobni rekord) te Ita Erceg na 60m (8.41, izjednačenje osobnog rekorda).

Zato je u konkurenciji nastupao Antonio Blažić, srebrni na 1500m, a istrčano vrijeme mu je najbolje u dvorani - 4:15,84. Najbrži je bio Belčić iz Karlovca.

Kod žena je najbrža od naših bila Eva Starman, 5:08,79 je vrijedilo 7. mjesta, ali i osobnog rekorda što je isti slučaj kod desetoplasirane Marte Bešić (5:17,06).

Vrhunsku završnicu na 3000m priuštio nam je Noa Žele koji je u svojoj tek prvoj godini kadetskog staža pokazao koliko već može i ciljem prošao u vremenu 9:34,23 što mu je ujedno i novi apsolutni osobni rekord! Pratio ga je i brončani Teo Mahović koji također ide rekordno, 9:39,16. Osim njih, nastupio je i Domagoj Toman, 11:33,34. 

Lubenjak za pokušaj manje do prvog U18 naslova

Pravi mali 'triler' gledali smo na skoku u vis mlađih juniora gdje je za jedan pokušaj manje pobjedu odnio naš Dominik Lubenjak!

No na kraju potpuno zasluženo, došao je na skakalište u najboljem izdanju, skočio 7cm više od prijašnjeg osobnog rekorda (na otvorenom) i to 1.83m iz prvog pokušaja. Presudila je visina ranije kada je 1.80m bio iz drugog pokušaja uspješan, a njegova 'sjena' na ovom natjecanju, Prelesnik (Jasenovac) iz trećeg.

Radi takvih stvari volimo ovu disciplinu, a dodatno nam ju je začinio Lovro Prka, kadet u tek prvoj godini staža, već je preskočio 1.70m što mu je osobni rekord i brončana medalja.

Posebno je lijepo bilo vidjeti međusobno bodrenje prije i poslije svakog skoka među svim natjecateljima. 

Na korak do postolja bio je Leon Sertić kao četvrtoplasirani troskokaš, 11.29 je njegov najdalji skok iz pretposljednje, 5. serije. Skok u dalj Paule Plepelić je vrijedio 6. mjesta, 5.09 smo vidjeli u 2. seriji.

Obajdin osobnim rekordom do zlata

Zato je Noa Leško ponudio novi osobni rekord na skoku s motkom i tako zavrijedio srebrnu medalju. Preskočio je 3.70m, 3.80 ovaj puta nije išlo, ali 4 metra su sve bliže i bliže... Bravo! Osim njega, 2.80 preskače Felix Hercog, vjerujemo da će 3 metra uskoro.

Mlađe juniorke su bile još uspješnije, Magdalena Obajdin je naslijedila Vitu Škiljo kao prvakinju Hrvatske, a Škiljo je naslijedila Obajdin kao doprvakinju Hrvatske.

Svojevrsna rotacija prošlogodišnjih plasmana i medalja, ovdje je presudio jedan pokušaj i to na pobjedničkoj visini 3.20m. Megi je do zasluženog osobnog rekorda stigla u 2. pokušaju, a Viti je trebao jedan više.

Ono što svakako najviše veseli je dojam kako i jedna i druga mogu još više stoga nema razloga ne vjerovati da se još malo međusobno 'poguraju' prema većim visinama, a medalje svakako neka uvijek budu ovih sjajeva i na idućim natjecanjima.

Čestitke svima na osvojenim medaljama, plasmanima i postignutim rezultatima, bravo!

  • Natjecanje: Dvoransko prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 21.1.2023.
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook