Domaća natjecanja

Kup i Ekipno prvenstvo Hrvatske: Drugoplasirani u svim kategorijama, norma Kovačića za Svjetsko juniorsko prvenstvo

Trčao i bolje nego što je je 'potpisao' prije utrke - Mateo Kovačić Foto: AK Agram Trčao i bolje nego što je je 'potpisao' prije utrke - Mateo Kovačić

Subotnji prvi dan seniorskog Kupa Hrvatske i Ekipnog prvenstva Hrvatske ponudio je niz vrlo dobrih rezultata i ostvarenja uz vrlo toplo i sunčano vrijeme. U poretku Kupa u kategorijama muškaraca, žena i sveukupnog poretka zauzimamo 2. mjesto kao i u ekipnom poretku.

Radi preglednosti članka nećemo spominjati bodove, sve ih možete pogledati u rezultatima koje možete pronaći ispod zadnje rečenice.

Kotur i Senjarić za klasu ispred ostatka konkurencije na 400m prepone

Natjecanje je neslužbeno otvoreno sa seniorskim kladivom gdje smo gledali standardno dobrog i stabilnog Dominika Tomića koji je s bačenih 46.06 osvojio 5. mjesto. Pogledate li njegove rezultate kroz sve ove godine možemo zaključiti kako se radi o jednom od najkonstantijih hrvatskih atletičara današnjice u ovoj disciplini. Pridružio mu se i Nikola Hrelec s osobnim rekordom od 34.95 i osvojenim 7. mjestom.

Prva trkačka disciplina prvog dana bila je 400m prepone, prvo za seniorke pa seniore. Katarina Ivšac je istrčala svoj rezultat sezone i osvojila 3. mjesto s 1:03,90. Borbeno kao i uvijek, ostaje još niz natjecanja u kojem se može dodatno popraviti i biti još brža.

Prava 'poslastica' bila je muška utrka u kojoj su sudjelovali Milan Kotur, naš novi član Yann Eloi Senjarić (o njemu ćemo vas uskoro iscrpnije informirati) i Hrvoje Čukman.

Kotur je čini se u još boljoj formi naspram prošlih godina, već dugo nije otvorio sezonu s utrkom ispod 52 sekunde. U cilj je ušao s 51.84 i tako nastavio svoj niz nepobjedivosti u hrvatskoj konkurenciji na ovoj disciplini. Odličan je bio i Yann koji je ove sezone u nikad boljoj formi, ove sezone je prije tjedan istrčao 51.74, a danas je ponovno bio brži od 52 sekunde ušavši u cilj s 51.99! Sjajna utrka ovog dvojca, ostaje dojam kako su jedan drugoga vrlo lijepo 'povukli' u cilju da ostvare što bolja vremena. 

Presudio je Milanov agresivan i odličan početak gdje je stvorio određenu prednost vrijednu pobjede. Tko zna, možda obojicu vidimo i na Europskom prvenstvu, norma za ovu disciplinu je 51.10. Hrvoje je isto istrčao jednu vrlo dobru utrku, malo je na nekim preponama bilo tehničkih problema, ali želja je bila prisutna i tako je sveukupno bio 5. s novim osobnim rekordom od 55.76!

Filipović s osobnim rekordom na 400m blizu Eugenea

Na 100m smo gledali Doru Filipović koja je s 12.43 sveukupno stigla do 7. mjesta, ali prave stvari uslijedile su kasnije na 400m. 

Zvonimir Topić bio je naš izbor kao natjecatelj u sklopu Ekipnog prvenstva Hrvatske na 100m. Istrčao je 11.39 i sveukupno bio osmoplasirani. Odličan početak i prva polovica utrka, u drugoj je nedostajalo malo snage za još bolje vrijeme. Vjetar nije mogao previše pomoći (-0.1).

Na 800m Anamarija Petters se približila svom osobnom rekordu (2:11,70) istrčavši spomenutu dionicu za 2:12,66 i time je u cilj ušla kao sveukupno drugoplasirana! Nadamo se da je ovo početak dobrih rezultata i kako će Anamarija u nekom od idućih natjecanja poboljšati svoje najbolje vrijeme i eventualno pokušati napasti normu za juniorsko SP koja iznosi 2:09,10. 

Osim nje bodove je osvojila Marija Hartl s utrkom na razini najboljih rezultata, u cilj je ušla s 2:24,98 i tako zauzela 8. mjesto. Zatim je uslijedilo 1500m za seniore gdje je naše boje branio Ante Pavelić. Istrčao je do sad najbržu utrku ove sezone ušavši u cilj s vremenom 4:04,39. Od početka do kraja se držao spomenutog plasmana koji u nijednom trenutku nije bio upitan.

Nakon srednjeprugaških disciplina vratili smo se produženom sprintu tj. 400m. Dora Filipović je nakon dobre stotke istrčala još boljih 400m gdje je u jednoj zaista napetoj završnici na 400m stigla u cilj kao trećeplasirana sa sjajnih 55.33!

Ujedno je to sad 8 stotinki manje od norme za Svjetsko juniorsko prvenstvo i šteta je što baš danas nije uspjela stići brže u cilj, ali sigurno je da ovo nije bila posljednja prilika i ne sumnjamo kako će Dora ići još brže od ovoga. Zašto se već ove sezone ne bi 'spustila' ispod 55 sekundi?

Katarina Ivšac je prvi puta ove sezone išla brže od jedne minute, a njezinih 59.79 dobar su rezultat uzmemo li u obzir da je prije sat vremena nastupala na 400m prepone. Samo dvadesetak minuta odmora imala je Anamarija Petters nakon 800m, ali također je dala sve od sebe i u cilj ušla s 1:00,44 te tako zauzela 10. mjesto. Iza nje je s 1:05,43 bila Lucija Kosaber koja se vratila za ovu prigodu i pokazala da se na nju može računati kod ovakvih natjecanja.

Kovačić prvi puta ispod 48 sekundi na 400m i odmah norma za juniorsko SP

Hrvoje Čukman je poput Katarine nakon prepona trčao i 'normalnih' 400m. Istrčao je vrlo dobro, osobni rekord 49.56 i osvojeno 10. mjesto.

To je bilo u prvoj skupini, ali zato smo u drugoj skupini gledali jednu uistinu pravu, vatrenu utrku u kojoj je na kraju Mateo Kovačić osvojio 3. mjesto s rezultatom ispod 47.70 kojeg je toliko želio i priželjkivao - 47.58! Prvi puta brži od 48 sekundi i to na ovakav način! Veselje nije bez razloga, radi se o postignutoj normi za Svjetsko juniorsko prvenstvo!

Odličnu utrku istrčao je i Yann Eloi Senjarić koji je također poput Hrvoja imao samo otprilike sat vremena odmora, ali ni malen razmak između 400m prepone i 400m ga nije spriječilo da istrči svoj najbolji rezultat ikad, 48.38! Njime je osvojio 5. mjesto. Predstavio se hrvatskoj publici u pravom svjetlu i bit će lijepo vidjeti ga sutra u štafeti 4x400m.

Na 5000m najbolji je bio upravo naš Goran Grdenić koji je pobijedio zaista suvereno s 15:26,70. Počeo se već na sredini utrke odvajati od ostalih i tako mirno priveo utrku kraju. Već više puta je pokazao da zna kako treba trčati ovakve utrke i danas smo ponovno vidjeli demonstraciju rutinske utrke djelu.

Uz njega je trčao Jure Josipović koji je u cilj ušao kao petoplasirani s vremenom 16:24,97. Bruno Erent nakratko se iz hodačkih voda samo za ovu prigodu prebacio u one svoje nekadašnje trkačke i pokazao zašto je u 16 najboljih hrvatskih trkača. Istrčao je 16:45,57 i osvojio 7. mjesto.

Na 3000m Mateji Matošević je pripalo 2. mjesto s najboljim rezultatom sezone od 9:43,34. Ujedno bila i jedina naša natjecateljica u ovoj disciplini. Zato smo na istoj dionici samo sa zaprekama imali prve dvije najbrže natjecateljice u liku Nikoline Hrelec i Ljiljane Ćulibrk. Nikolina je bila najbrža s 11:21,29, a direktorica, trenerica, a danas natjecateljica Ljiljana drugoplasirana s 11:35,10. Za klub je lijepo i istrčala Nika Rakić kao četvrtoplasirana s 13:25,49.

Pravdicu milimetri dijelili od novog osobnog rekorda, Jednačka od 7 metara

U međuvremenu se puno toga događalo i na tehničkim disciplinama. Na dalju smo gledali ponovno dobrog Filipa Pravdicu koji je imao i bolje skokove od današnjih 7.38, ali presuđivali su minijaturni prijestupi. No i ovako je osvojio 3. mjesto. Zato je šestoplasirani Bruno Jednačak bio inspiriran na današnjem natjecanju sa skokom iz prve serije (6.87), a u nekim drugim skokovima nije bio ni daleko od 7 metara. Ujedno je danas sa spomenutim rezultatom postigao novi osobni rekord! Dobar nastup kao uvertira za sutrašnji troskok.

Svoj posao obavio je i povratnik Luka Kušina sa skokom od 6.12 čime je osvojio 10. mjesto.

Na visu je Paolo Lazarić ponovio prošlotjedni nastup i s preskočena 2 metra zauzeo 2. mjesto. Pet centimetara slabije skočio je Dominik Grdanjski i tako se pozicionirao na 4. mjestu. Osvajanje bodova u ovoj disciplini zaključio je danas desetoplasirani Ante Zuanović preskočivši 165cm.

Lara Juriša je na motki bila na diobi 3. mjesta s 320cm. Definitivno se u ovoj sezoni na otvorenom popravila i pokazala kako prošlotjednih 330cm nije bilo slučajnost, a postoje i indicije koje upućuju na još više skokove od danas. Osim nje je šestoplasirana Lucija Kosaber preskočila 220cm što je samo dokaz da nije zaboravila skakati s motkom. Ne zaboravljamo ni kako je poslije nastupala na 400m.

Laura Štefanac je u bacanju koplja najbolje sačuvala za kraj kada je s najdaljim svojim hicem od 37.12 popravila svoj konačni plasman (2. mjesto), a ujedno je to i njezin novi osobni rekord! Bodove je nastavila osvajati na bacanju diska, najdalje ga je bacila do 32.93 i tako osvojila 9. mjesto. Pozicija niže pripala je Ani Mariji Bonić na 10. mjestu s 32.56, a najbolja od naših ovdje je bila Valentina Slobodić kao četvrtoplasirana s 37.23. Sutra cure gledamo na kugli, a neke i na kladivu.

Na bacanju kugle 5. mjesto pripalo je Demiru Kolareviću s 16.31, najboljem hitcu iz prve serije. Vjerujemo kako je Demir još bolje hitce sačuvao za sutrašnji disk. Lara Jednačak je na troskoku bila nešto inspiriranija naspram prošlog tjedna i s 10.23 je ekipno osvojila bodove za klub.

Štafete donijele zalihu bodova

Zaključak prvog dana dale su nam štafete 4x100m. Agram I u sastavu Anamarija Petters, Ana Marija Kisegi, Katarina Ivšac i Dora Filipović stigao je do 4. mjesta (49.97) dok je Agram II (Karla Demir, Marija Hartl, Lara Jednačak i Lara Juriša) istrčao 53.54 i tako su cure zauzele 7. mjesto.

Još uspješniji bili su seniori, Agram I također je bio četvrtoplasirani s 43.10, a za taj rezultat su se potrudili Filip Pravdica, Mateo Kovačić, Fran Topol i Zvonimir Topić dok je Agram II bio odmah iza njih, a 44.37 su trčali David Lavrenčak, Antonio Kovačić, Hrvoje Čukman i Edin Mešić.

Sutra slijedi drugi dan za kojeg se nadamo kako će ponuditi još dobrih rezultata kao danas.

Čestitamo svima na ostvarenom tijekom prvog dana!

  • Natjecanje: Kup Hrvatske za seniore i seniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 7.6.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook