Domaća natjecanja

Kovačić dvoranski prvak Hrvatske na 400m, Bloudeku dvoranski mlađejuniorski rekord na 800m!

Mateo Kovačić stigao do svog prvog dvoranskog seniorskog naslova Foto: AK Agram Mateo Kovačić stigao do svog prvog dvoranskog seniorskog naslova

Miting "Indoor Track & Field Vienna 2016" u Beču ove godine poslužio je za održavanje svojevrsnog prvog dijela seniorskog prvenstva Hrvatske u dvorani, predviđen za discipline 400, 800, 1500 i 3000m.

Mateo Kovačić iz sezone u sezonu trči svaku utrku sve brže i brže u dvorani što je za svaku pohvalu s obzirom koliko trenira odnosno ne trenira u njoj. Nije to šuplja fraza, trčanje u kružnoj dvorani nije isto kao trčanje na 'normalnoj' stazi, počevši od razlike u distanci (200 - 400m) te samom nagibu koji je pritom potreban.

Ulazak u sezonu nije mogao biti bolji i u svom prvom nastupu odmah stiže do naslova prvaka Hrvatske u disciplini 400m. Za razliku od prijašnjih godina, potpuno drugačiji i taktički (očekivano) zreliji nastup rezultirao je istrčanom utrkom od 48.60 i sasvim zasluženom pobjedom!

Za njega je ovo ujedno i prva pojedinačna pobjeda na 400m u ovoj konkurenciji, doduše u dvorani, ali nećemo se nimalo buniti ako ovo bude mogao prenijeti na događaj predviđen za točno 6 mjeseci.

Hrvoje Čukman imao je sličan nastup onom prošlogodišnjem, istrčao je 49.40 i tako će biti brončani u ovoj disciplini. Blizu njega bio je Sven Cepuš, 49.55 za 4. mjesto i možda (bude li još nastupao u dvorani) tu postoji mogućnost napada na mlađejuniorski rekord Hrvatske koji drži upravo danas brži od njega, Hrvoje.

Prvi dvoranski nastup - odmah rekord Bloudeka

No njega je zato već u svojem prvom dvoranskom nastupu ikad 'skinuo' naš novi član, Marino Bloudek! Još od 2004. stajalo je 1:55,57 Edina Pašalića, a od danas će tamo stajati rezultat 1:53:12! Za više od 2 sekunde nadmašen rekord, a i ujedno je to potvrda norme za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo u Gruziji. Sjajan dvoranski debi za njega!

Ne zaboravljamo da je isto uspjelo i Svenu u njegovoj utrci na 400m. U ovoj disciplini to danas nije uspio, osvojio je 3. mjesto istrčavši 1:58,42.

Šteta da Marinu ovaj rezultat nije bio dovoljan za zlato, iako na prvi pogled i je. Prvoplasirani je trčao identičan rezultat, ali u 'igri tisućinki' ovaj puta brojke našem članu nisu bile naklonjene, ali ne sumnjamo da će biti situacija kada će situacija biti obratna. Od početka je krenuo brzo i silovito bez ikakvih kalkulacija, pristup kakav vrijedi pohvaliti i dugoročno će on sigurno biti još isplatljiviji.

Marino Bloudek

Malo je nedostajalo i Filipu Svalini na 1500m, da je malo ranije krenuo u sjajan finiš, možda bi mu pripala pobjednička pozicija, no i ovako će to biti medalja, istrčao je 4:16,79 i tako zaslužio srebrno odličje. U toj 'finišerskoj gužvi' bio je i Zlatko Kožuhar, nedaleko od cijele priče, njegovih 4:17,30 donijelo mu je 4. mjesto.

Identičan uspjeh, poput Filipa, polučila je naša trenerica, danas atletičarka, Antonija Žalac. Ciljem je prošla u vremenu 4:52,61 što je njezin najbrži rezultat još tamo od 2011. godine. 

U disciplini 3000m Antun Pavelić je utrku završio u vremenu 8:48,43 i tako si osigurao novu medalju s prvenstva Hrvatske, ovaj puta brončanog sjaja. Plasmanom tik do njega, vremenom bržim od 9 minuta, nalazi se Petar Bratulić, njemu je ovo ujedno danas bio i debi za naš klub. Istrčao je 8:59,34.

Apsolutni osobni rekord kod seniorki istrčala je još uvijek mlađa juniorka, Katarina Vukančić. Nakon prošlosezonskih 10:14,92 na otvorenom, sezonu vrlo dobro otvara s istrčanih 10:13,28! S obzirom na to da se u dvorani ovakvi rezultati teže trče nego na otvorenom, nadamo se kako će ovako nastaviti i na otvorenom biti još brža. Nagrada za osobni rekord je i brončana medalja.

Možda ste primijetili kako prilikom izražavanja o medalji smo više koristili "buduće vrijeme", razlog je takav što će se te medalje podijeliti nekom drugom prilikom, pretpostavljamo na Zimskom prvenstvu Hrvatske.

Tako je na kraju sveukupno osvojeno 8 medalja (1 zlato, 3 srebra i 4 bronce).

Čestitamo svima na uspjesima u dvorani koja hrvatskim atletičarima i atletičarkama zasigurno nije jednostavna jer vremena ni uvjeta za adaptaciju nema. Bilo kako bilo, bravo!

  • Natjecanje: Dvoransko prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke (400m, 800m, 1500m, 3000m)
  • Mjesto: Beč (AUT)
  • Datum: 30.1.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook