Domaća natjecanja

Klarić i štafeta 4x100m (Ž) Herceg-Puljko-Bošnjak-Mačković mlađejuniorski prvaci Hrvatske

Zlatni Nikola Klarić Foto: AK Agram Zlatni Nikola Klarić

Prvi dan pojedinačnog prvenstva Hrvatske za mlađe juniore i juniorke ponudio je popriličnu izjednačenost kod natjecatelja iz raznih klubova, a u tome se najviše istaknuo Nikola Klarić i naša ženska 4x100m štafeta.

Nikola je ponudio vjerojatno i svoje najsuverenije izdanje na stazi, posebice u posljednjem dijelu utrke kada nije dozvolio nikakvo iznenađenje već opravdao (malenu) ulogu favorita i slavio ušavši u cilj s rezultatom 4:07,85 što mu je ujedno i novi osobni rekord!

Taktički je sve odradio bez zamjerke i na kraju proslavio pred (i poslije) cilja ovu vrijednu pobjedu. Apsolutno zasluženo.

Da ne bi ostalo sve na pojedincu, pobrinula se štafeta 4x100m, i to ovaj puta kod mlađih juniorki. Doduše, sastav u kojem su trčale Paula Herceg, Karla Puljko, Marta Bošnjak i Eva Mačković je zapravo više bio kadetski (s obzirom na to da je ovdje jedina Puljko prava mlađa juniorka) što nas dodatno raduje i nudi optimizam za neka iduća izdanja. Nakon godine dominacija kod mlađih juniora, očito je došao red na cure.

One su istrčale 49.77, jedine bile brže od 50 sekundi i tako osigurale pobjedu i naslov prvakinja Hrvatske!

Paula Herceg, Marta Bošnjak, Karla Puljko i Eva Mačković

Medalje smo osvajali i u finalu 100m mlađih juniorki gdje su svoje mjesto kvalifikacijskim utrkama zaslužile Karla Puljko (12.61) i Eva Mačković (12.57). Tamo su još nastupale i Mia Major (13.73), Paula Herceg (13.94) i Korina Sajko (14.03). 

Finale nam je ponudilo srebrno izdanje Karle s novim osobnim rekordom od 12.51 i brončanu Evu u vremenu 12.66. Ono što je sigurno, s medaljašicama štafeta je dobila dodatni 'vjetar u leđa' (ne u doslovnom smislu, naravno).

Brončani Palička i nekoliko osobnih rekorda

Spominjući osobne rekorde, u tu priču ulazi Leonarda Farkaš, njenih 1:00,68 donijelo joj je 5. mjesto u utrci na 400m, a ujedno je to i njezino najbrže vrijeme karijere, barem što se ove discipline tiče. Uz nju je dobru utrku pružila i Mia Major s također osobnim rekordom od 1:02,75.

Malo je do medalje nedostajalo Tini Šmid na 1500m, iako vrijedi istaknuti kako smo u globalu gledali jednu dosta zanimljivu i u nekim aspektima i neočekivanu utrku. Ovaj puta je ponestalo dužine i brzine u koraku za završnicu, ali vrijeme je u razini onih najbržih (4:47,80). Pripalo joj je 4. mjesto.

Troskok Marte Ivkić ovaj puta nije bio na prošlotjednoj razini pa je rezultat i nešto slabiji (9.56). U bacanju diska Lucija Leko bila je najmlađi sudionik ove discipline i plasirala se točno na 'pola' poretka. Hitac od 30.56 vrijedio je 5. mjesta.

Gabrijela Grčević u svom prvom nastupu u Varaždinu bacila je 39.82, bili su to poprilično konstantni rezultati po serijama.

Kod mlađih juniora najbrži na 100m bio je Maksimilijan Međimorec (12.00) kao 14. u kvalifikacijama uz 21. Marka Druškovića

Na 400m najbrži od naših bio je Dominik Krešo s 53.76 čime je zaslužio 9. mjesto. Kako nije imao ovosezonski rezultat, šteta za njega da je završio u slabijoj skupini jer bi u nekoj bržoj vjerojatno istrčao još bolje vrijeme. Odmah iza njega je desetoplasirani Zvonimir Ćurić (54.53), a 18. mjesto pripalo je najmlađem od njih tri, Filipu Markusu (59.72). 

Nakon prošlotjednih problema s bolešću, Andrija Palička ovaj tjedan i vikend dočekao je u bitno boljem zdravstvenom biltenu što je rezultiralo isto takvom utrkom. Na 2000m zapreke je stigao do bronce istrčavši 6:31,60, uvjerljivi osobni rekord!

Andrija Palička

Uz njega su još trčali Fran Bušić (7:10,75 - 7. mjesto) i Josip Josipović (8:04,08 - 9. mjesto). Skok u dalj donio nam je 6. mjesto Vilija Nagla najboljim skokom od 5.66 u posljednjoj seriji. Prije toga održao se skok u vis gdje je Bruno Košćica osvojio 5. mjesto rezultatom 1.70 što mu je ujedno i osobni rekord.

Viktor Veić kuglu je najdalje bacio do 13.57 i tako zavrijedio 5. mjesto. Tu je bio i Luka Mateljić, njegov hitac od 12.89 vrijedio je 7. pozicije. Kuglaški trio zaključio je Luka Biošić hicem od 11.57.

Na koplju je Mateljić bacio solidnih 44.81, inače se radi o kadetu koji u načelu baca ipak i 100g lakšom spravom s obzirom na to da mlađi juniori bacaju 700g. To je bilo za 4. mjesto, a medalja nije bila daleko. No nadamo se kako će na nekim drugim natjecanjima rasplet biti malo drugačiji.

Šteta za 4x100m štafetu da nije bilo Luke Dubajića čiji se izostanak osjetio, ali korektan nastup imao je prvi sastav (Maksimilijan Međimorec, Zvonimir Ćurić, Lovro Obajdin i Dominik Krešo) rezultatom 45.92 za 4. mjesto. Za medalju je ipak trebalo biti nešto brži. Agram II nažalost je svoj nastup završio odmah na početku s preranim startom.

Zanimljiv prvi dan na kojem ponajviše čestitamo našim prvacima i medaljašima, svima želimo puno sreće i 2. dan!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 27.5.2017.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook