Domaća natjecanja

Kadetsko prvenstvo Hrvatske: DVOSTRUKI naslov za Mačković uz još 4 prvaka/inja

Razlika u visini, ali ne i u kvaliteti - Luka Dubajić i Eva Mačković Foto: AK Agram Razlika u visini, ali ne i u kvaliteti - Luka Dubajić i Eva Mačković

Svatko tko je malo pratio društvene mreže mogao je vidjeti kako nažalost nismo uspjeli dobiti cjelovito natjecanje u Osijeku s obzirom na to da je nakon 2. dana natjecanje radi popriličnih vremenskih nepogoda moralo biti prekinuto.

Tako kod kadeta nismo vidjeli utrke na 600 i 3000m kao i štafete. No u ovom dijelu koji se održao apsolutno možemo biti zadovoljni i ponosni na naše mlade atletičare i atletičarke.

Natjecanje starijih kadeta i mlađih kadeta održava se zajedno, a gledajući samo starije kadete osvojene su čak 23 medalje - 6 zlatnih, 7 srebrnih i 9 brončanih. Pridodamo li tome medalje s mlađekadetskog (5 zlata, 2 srebra i 4 bronce), dolazimo do sveukupnog broja od 11-10-13 (34) omjera u medaljama što nas čini i najuspješnijim klubom dvostrukog natjecanja! Općenito je ovo jedan od naših najuspješnijih nastupa što se ove kategorije i natjecanja tiče...

Općenito je tu bilo podosta kontroverznih pa možemo reći i nepotrebnih situacija tijekom prvog dana, ali nećemo se previše baviti time jer nije u našoj domeni, srećom pa je drugi dan bio bitno mirniji sve dok se nebo nije 'rasplakalo', pa i više od toga.

Kod kadetkinja naša najuspješnija članica nesumnjivo je Eva Mačković koja je u svojoj prvoj godini kadetskog staža na ovom natjecanju unutar aktualne konkurencije pokazala da je najbolja pobijedivši i na 60m i 100m!

Tako je u ovoj kraćoj dionici slavila istrčavši apsolutni osobni rekord od 7.97! Nastavila je i idući dan u pobjedničkom ritmu na 100m gdje je finale zaslužila utrkom od 12.59, a tamo je bila još brža vremenom 12.52 čime je pojedinačno stigla do drugog zlata.

Nisu to jedine medalje koja je Eva osvojila ovaj vikend, vrlo dobro je trčala i 300m, novi osobni rekord i 41.92 vrijedili su bronce dok je komplet medalja 'zaokružila' štafetom 4x100m gdje je zajedno s Paulom Herceg, Emom Vukadin i Martom Bošnjak istrčala 50.92 čime su cure bile srebrne.

Osim nje, u ovim navedenim disciplinama na 300m Hana Ostojić je istrčala 43.77 i tako sveukupno bila 13. 

Bošnjak u svom zlatnom daljaškom izdanju

Iz sastava štafete imamo još jednu zlatnu kadetkinju, to je Marta Bošnjak na skoku u dalj! Presudio je skok iz 3. serije kada je skočila 5.36 što je osobni rekord i daljina koju nitko nije mogao nadmašiti.

Marta Bošnjak

I ona je poput Eve kompletirala triplet medalja osvojivši broncu na skoku u vis (1.55m). U toj disciplini vidjeli smo i boljih nastupa, ali kod Marte je dobro ako jedna disciplina u datom trenutku malo slabije funkcionira, zato je tu druga poput dalja gdje je lijepo poboljšala najbolji rezultat.

Skok u dalj skakale su još Ema Vukadin (4.90 - 8. mjesto) i Paula Herceg (4.30 - 18. mjesto). Paula je znatno bolja bila na visu gdje je sa skokom od 1.50m zaslužila 5. mjesto, a istu visinu je uspjela preskočiti i Glorija Markušić kao sedmoplasirana. 

Dubajić premostio psihološku barijeru i pobijedio na 100m

Kod sprinta kadetkinja imali smo odličnu Evu, a vrlo dobar je kod kadeta u istim disciplinama bio Luka Dubajić. Prvi dan je na 60m osvojio srebrnu medalju istrčavši 7.51 u finalu, a zato je korak naprijed napravio na 100m!

U kvalifikacijama prema vlastitom dojmu nije briljirao iako je zapravo lagano prošao u finale, a tamo se probudio i pokazao da je trenutačno najbolji kadet Hrvatske istrčavši 11.61 za zlatnu medalju! S obzirom na nedavne sitne poteškoće s ozljedom, ovaj uspjeh je time samo još veći.

Kvalitetno je nastupao i na 300m gdje je bio najbrži do sada u svojoj karijeri (37.82) čime je zaslužio brončanu medalju te je eto, još jedan u nizu naših uspješnih članova koji su kroz ovaj vikend osvajali medalje svih sjajeva.

Spomenutu disciplinu trčao je Zvonimir Ćurić, njegovih 39.34 sveukupno je vrijedilo 8. mjesta. Spomenuti dvojac trčao je 4x100m štafetu zajedno s Ninom Kolićem i Lukom Biošićem. Vrijeme je iznosilo 47.88, a time su bili petoplasirani.

Zato je Zvone iskoristio priliku na 300m prepone gdje je stiže u cilj kao drugoplasirani odnosno srebrni. Nešto mirniji početak, ali živahniji kraj donijeli su mu utrku od 42.35 i spomenuti plasman!

Hartl prvi u 'pit zoni', ali i na hodanju 2000m

Standardno smo na visokoj razini imali naše hodače i hodačice na 2000m. Krešimir Hartl je jurio prema rekordu Brune Rožmana i vjerojatno bi ga nadmašio da u posljednjih 100m nije zaustavljen i 'prebačen' u kaznenu zonu te je ujedno i prvi hrvatski hodač koji je vidio koji je tamo završio.

Nakon odrađenih 60 sekundi kazne, vratio se i završio utrku kao zlatni i uvjerljivo najbolji kadetski hodač u ovom trenutku. Više puta smo to spominjali, ali šteta je da u suđenju kod mlađih dobnih kategorija u nekim trenucima i dalje baš ne postoji određeni senzibilitet koji bi bio primjereniji za ove uzraste... Pogotovo kad vidimo kako to izgleda na međunarodnim zemljama i nekim 'hodačkijim' krajevima nego Hrvatska.

Mateo Jurišić, Krešimir Hartl, Bruno Perec

No naslov je Krešin i ne može mu ga nitko oduzeti, kao i medalje srebrnog Matea Jurišića (11:46,45) koji je zaista pokazao maniru pravog rutinera, a srca svih na stadionu nesumnjivo je osvojio brončani Bruno Perec (17:36,45) koji je zadovoljio vremenski limit te iako 2005. godište, osvojio novu hodačku medalju!

Franjić predvodila najbolje hodačice kadetkinje

I kod kadetkinja se koristila zona kazne (doduše za članicu Hajduka), a u njoj ipak nije bila Franka Franjić koja je u finišu stigla do zlata utrkom brzom 13:47,16, a blizu je bila i srebrna Mia Pecina Zorko (13:47,31) dok je mirno do svoje bronce stigla Maris Škorić (14:26,95).

Hodačice na 2000m

Jedna od ljepših priča ovog natjecanja nesumnjivo je Ana Petrović koja se tek nedavno vratila nakon ozljede i čim je porasla količina treninga odmah se to vidi i na rezultatima. U borbenoj utrci na 1500m stigla je do srebra vremenom 5:04,76! Bilo je tu podosta promjena tijekom utrke u poretku, ali ovaj je konačan i zasluženo osvojena medalja je tu.

Spominjući medalje, jednu je osvojila Lucija Leko i to u bacanju diska. Sletio je do 30.35 i tako je osvojila medalju brončanog sjaja kao kadetkinja u prvoj godini staža.

Blizu nje na kladivu je bila Nada Cindrić, ali 34.09 je bilo za 2 metra slabije od bronce no zato je tu 4. mjesto. Plasman je to koji je Luciji pripao u bacanju kugle idući dan (11.50) dok je Nadinih 9.82 vrijedilo 7. mjesta. 

Žao nam je da je u ova dva dana Ivan Vukančić nastupio samo na 1000m (gdje je bio dobar 5. s 2:55,57), a nije dočekao 3000m gdje bi zasigurno bio još bolji.

Bruno Košćica nastavio je napredovati, skok u vis je skočio osobni rekord od 1.72m, a skok u dalj 5.54 čime je bio sedmoplasirani dok je na visu plasman bio još bolji (5.), a ovo su mu ujedno i osobni rekordi.

Malo je nedostajalo Luki Mateljiću u bacanju kugle, od naslova prvaka ga je dijelilo 6cm, ali i 14.81 je dobar rezultat vrijedan naslova doprvaka Hrvatske u ovoj disciplini. Tu je do osobnog rekorda stigao Luka Biošić bacivši 13.90m čime je zaslužio 5. mjesto.

Mateljić je odmah nastavio prema koplju gdje ipak bio malo i umoran pa nije uspio biti na svojoj standardnoj razini, ali i takav je uzeo broncu s hicem od 40.89, a zato je do srebra stigao Nino Kolić hicem od 44.85!

Drugi dan je Biošić stigao i do medalje, bacanje diska je uspješna disciplina za njega, a svoju broncu zaslužio je hicem od 42.34 dok je Mateljićevih 38.32 bilo dovoljno za 6. mjesto. 

Zato je potonji iskoristio priliku na kladivu i hicem od 29.97 osvojio još jednu broncu.

Odlični su bili naši bacači, puno medalja su osvojili, a njihova polivalentnost korištenja u štafetama je dodatan plus koji vrijedi istaknuti.

Luka Biošić, Nino Kolić i Luka Mateljić

Čestitamo našim kadetima i kadetkinjama na ostvarenim uspjesima, postignutim medaljama ili rezultatima kao i njihovim trenerima i trenericama koji su ih pripremili za sve navedene događaje. Osim toga, pohvale idu za odličnu atmosferu koju su zajedno s mlađim kadetima i kadetkinjama održavali cijelo vrijeme i tako čak i taj neslavni kraj natjecanja ipak učinili bitno manje tužnijim. Hvala im i idemo dalje po nove uspjehe!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook