Domaća natjecanja

Nastavak tradicije i kontinuiteta: GALIĆ i SVALINA prvaci Hrvatske u krosu

Zlatna limačica Olja Galić i brončana limačica Lara Jurčić Foto: AK Agram Zlatna limačica Olja Galić i brončana limačica Lara Jurčić

U Kutini se nakon 2014. godine ponovno održalo pojedinačno prvenstvo Hrvatske u krosu, ovaj puta u organizaciji AK Moslavina Kutina na jednom visokom nivou i vrlo lijepom vremenu.

Naši atletičari i atletičarke sveukupno su osvojili 10 medalja od kojih imamo dva prvaka Hrvatske, tri doprvaka i petero brončanih s ovog natjecanja. Zapravo se radi i o jednom svojevrsnom standardu koji držimo već duži niz godina i jedino što varira je sjaj medalja.

U svakom slučaju vrlo je zadovoljavajuće i inspirirajuće vidjeti nastavak kontinuiteta u kojem naši atletičar i atletičarke neumorno nastavljaju osvajati medalje.

Samim time logično je prednost dati najboljima (u svojim kategorijama) danas, a to su bili Olja Galić kod limačica i Filip Svalina kod (starijih) juniora.

Olja je svoju pobjedu ostvarila na samom početku natjecanja kada su limačice trčale 800m. Kako to obično biva kod ovih najmlađih kategorija, krenulo se žustro i završilo još žustrije, a cijelo vrijeme je tu bila i Lara Jurčić koja je na kraju također stigla do svoje prve kros medalje i to brončane s vremenom 2:43.

Vrijeme naše pobjednice bilo je 2:39. Sve u svemu, ove dvije mlade limačice donijele su otvaranje natjecanja kao iz snova. Karlo Viljac u istoj kategoriji također je istrčao jednu vrlo dobru utrku u kojoj nije bio ni daleko od medalje kao petoplasirani vremenom 2:50.

Kasnije su krenuli juniori na 6km, bila je to utrka puna tempa, ritma i promjena u vodstvu.

Prvo je krenuo Zlatko Kožuhar koji je na početku držao veliku razliku u vodstvu ne samo naspram juniora već i seniora (njihova utrka na 10km je krenula u isto vrijeme) no kasnije je ipak bio prestignut od strane našeg Filipa Svaline i Tomislava Novosela iz Dinamo-Zrinjevca koji su na kraju pružili spektakularnu završnicu u kojoj je ovaj puta naspram prošlog tjedna i cestovnog prvenstva Hrvatske naš Filip bio sjajan u posljednjim metrima i odnosi zasluženu pobjedu (20:26)!

Za to vrijeme i Zlatko se uspio 'oporaviti' i vratiti u utrku tako da njegovo 3. mjesto, bronca i 21:10 nisu bili upitni.

Po završetku juniorske utrke 4 kruga ostala su još seniorima gdje je poredak bio više-manje očekivan, a u njemu srebro i 2. mjesto osvaja Petar Bratulić (34:56) dok je prošlogodišnji prvak Antun Pavelić ovaj puta bio brončani s 35:10. Dečki su pružili dobru utrku koja je u svojem posljednjem krugu već bila pomalo zaključena tako da nije bilo napetosti na ulasku u ciljnu ravninu.

Prije toga trčale su mlađe juniorke, starije juniorke i seniorke na 3,4 i 8km. Prva je ciljem očekivano prošla Tina Šmid koja u svojoj utrci zauzima 3. mjesto što je nova medalja, brončanog sjaja, za nju. Njezino vrijeme je bilo 11:53.

Katarini Vukančić na 4km pripao je jedan plasman više, dakle srebrna medalja koju je zaslužila istrčavši 16:11 nakon manjih problema s ozljedom leđa. Svoj prvi kros na korak do medalje, ali u dobroj utrci, bila je (kros) debitantica Sandra Šrut vremenom 17:02 za 4. mjesto. Bio je to još jedan hrabar nastup i kvalitetan voljni moment koji ova djevojka učestalo pokazuje.

Kod mlađih juniora na utrci dugačkoj 4km Nikola Klarić je osvojio brončanu medalju istrčavši 13:41. Kroz samu utrku uspješno se priključio vodećima i dobro držao do samog kraja, ali u završnici nije uspio izdržati ritam vrijedan zlata ili srebra. Ipak, medalja nije bila upitna s obzirom na razliku njega i četvrtoplasiranog od 18 sekundi.

Uz njega je nastupao Fran Bušić kojem je pripalo 16. mjesto vremenom 15:08. 

Mlađe kadetkinje i mlađi kadeti trčali su 1km tj. 1 krug. Vidjeli smo borben i srčan nastup Monike Čleković koja je jedno vrijeme i vodila tijekom utrke te iako na kraju 7., ostavila je vrlo dobar dojam tim više što je i iduće godine mlađa kadetkinja (2005. godište).

Ona je istrčala 3:48, a nedaleko je bila na 9. mjestu Magdalena Ivić u vremenu 3:57. Ne zaboravljamo ni Niku Šmid kao 14. koja je istrčala 4:01.

Sven Bittner je na istoj dionici osvojio 12. mjesto s vremenom 3:40 dok je 3:51 Nike Kožula vrijedilo 17. mjesta.

Za kraj natjecanja ostali su kadetkinje i kadeti na 2km. Dame su dobile prednost, a u toj utrci očekivano je najbrža od naših bila Ana Petrović (5. mjesto - 8:06), a ubrzo i ciljem prolazi Paula Herceg u vrlo solidnom nastupu (8. mjesto - 8:23). Mlade Orahovčanke Lana Marinić i Ada Tikvan osvojile su 14. i 16. mjesto.

Ivan Vukančić krenuo je u svoju kadetsku utrku s padom, ali malo po malo vratio se u utrku i na koncu gledali veliku borbu za 2. mjesto u kojoj je Vuk bio brži i spretniji te je s 6:55 zaslužio svoju titulu kadetskog doprvaka! Sjajan duel za zaključak natjecanja u kojem smo imali još jednog mladog trkača iz Orahovice u liku Marka Varge na 17. mjestu (7:54). 

Čestitke našim krosašima i krosašicama koji su na ovaj način sezonu priveli samom kraju (eventualno je suprotno ako će se sudjelovati na Europskom prvenstvu), a zaključak slijedi idući tjedan na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u polumaratonu. Bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u krosu
  • Mjesto: Kutina
  • Datum: 4.11.2017.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook