Domaća natjecanja

Finale ekipnog kadetskog prvenstva Hrvatske: Agramerke prvakinje, Agrameri doprvaci

Sjajna generacija kadeta i kadetkinja na okupu Foto: AK Agram Sjajna generacija kadeta i kadetkinja na okupu

U Puli se održalo Ekipno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje na kojem smo definitivno bili uspješniji naspram prošle godine - kadetkinje su napravile ogroman iskorak i stale na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja! Kadetima nije previše nedostajalo do obrane naslova, ali svejedno su dečki zadržali jedan visok kontinuitet visokih plasmana i ove godine su uzeli naslov ekipnih doprvaka Hrvatske!

Za pobjedu kod kadetkinja minimalno je trebalo osvojiti 62 boda, a naše ništa nisu prepuštale slučaju i doma su se vratile s osvojena 64 boda! Kadeti su se pozicionirali na 2. mjestu osvojivši 58 bodova, napeto je bilo s obzirom na to da je trećeplasirani Dinamo imao 57.

Majetić u prvoj disciplini najavila kakav dan očekuje kadetkinje

Natjecanje smo otvorili uspješno, Petra Majetić nam je na 100m prepone donijela prvih 7 boda sa odličnom utrkom u vremenu 16.05 kao drugoplasirana! Inače se ne radi o njenoj disciplini, ali za potrebe ovog natjecanja se odlučila za nastup u ovoj disciplini i bio je to pun pogodak.

Zatim je odmah nastavila na skoku u dalj gdje je vjerojatno bila u svom najboljem izdanju, otvorila je sa 5.08, zatim 5.10, u trećoj seriji slabijih 4.84 i onda najbolji skok sezone od 5.14! Ponovila je identičan uspjeh sa prepona, osvojenih 7 bodova i 2. mjesto!

Petra Majetić jedan od razloga uspjeha kadetkinja

Antonio Frančić idući je nastupao na 100m prepone kadeta i također u jednoj vrlo dobroj utrci po njega stigao do 2. mjesta (7 bodova) istrčavši 15.19 što mu je novo najbrže vrijeme u životu.

Na 100m nastupala je Karla Puljko i istrčala nešto bržu utrku naspram one u Varaždinu, stigla je u cilj s vremenom 13.13 čime je osvojila 2. mjesto i nastavila naš niz od osvajanja 7 bodova.

Niz je prekinut na 100m kadeta gdje nismo stigli do toliko spominjanog drugog plasmana, ali Damjan Šoštar je pružio dobru utrku i također istrčao svoje najbrže vrijeme  (12.32) i tako stigao do 4. mjesta. Produžio je na skok u dalj gdje je skočivši 5.31 zauzeo  5. mjesto. Šteta za ovu disciplinu, moglo se barem za plasman bolje, ali nijanse su prosudile, kao i uvijek.

Dvadeset minuta kasnije uslijedile su tristotke. Nakon 100m ovdje je ponovno nastupala Karla Puljko i za 43.95 stigla u cilj te završila kao četvrtoplasirana (5 bodova). Imala je bržih utrka od ove, ali voljni moment je bio na nivou, to je najbitnije.

Interesantna situacija kod Waltera Smajlovića, istrčao je 300m identično kao u kvalifikacijama – 39.23, tako je stigao do 4. mjesta (5 bodova). Unatoč ponavljanju kvalifikacijske utrke, sam dojam je bio bolji jer je ovaj puta od samog starta krenuo brže, a na kraju je ponestalo snage. No takvim pristupom doći će i do bržih utrka od današnje.

Kadetkinje su krenule na 600m, a zatim su kadeti trčali 800 metara. Zanimljiva je bila utrka kadetkinja gdje je Eli Pevec u dramatičnom finišu bila na koncu drugoplasirana, za četiri stotinke ostala je iza prvoplasirana, a vremenski je to bilo 1:39,38, rezultat vrijedan nove 'sedmice'! Ostao je dojam da je taktički se moglo malo bolje reagirati u određenim trenucima pa bi i sam rezultat bio bolji, ali zato joj to ostaje za iduće utrke. No ponovno je pokazala svu svoju svestranost i čisti je dokaz da se istovremeno može i odlično hodati, ali i trčati.

Klarić bez problema pobijedio, Bertina do pobjede na kugli

Andrija Palićka taktički je bio na razini i od samog početka pratio ritam koji je njemu odgovarao i na koncu stigao do 3. mjesta s vremenom 2:15,70 čime je zavrijedio za našu ekipu novih 6 bodova! Nagrada će mu biti nastup na juniorskom Kupu Hrvatske u Zagrebu ovaj vikend, ponovno ista disciplina.

Dobra izvedba Andrije Palićke

Na 1500m Lea Glas se dodatno poboljšala nakon Varaždina u vremenu, za više od 15 sekundi i također u jednoj pametnoj utrci  ulazi u cilj kao četvrtoplasirana. Najmlađa u ovoj utrci, ali vjerujte da se to nije osjetilo ni u jednom trenutku.

Da se prije natjecanja kladite na nekoga, objektivno je za reći da je Nikola Klarić na 3000m najsigurnija oklada. Tako se i pokazalo, suverena, sigurna i mirna Nikolina utrka za 10:01,45, jedan malo jači trening za njega i dobra priprema za juniorski Kup Hrvatske ovog vikenda. Pobjednički dolazak u cilj - 8 bodova ostvareno i upisano u tablicu. Impresivna izvedba za jednog kadeta.

Za to vrijeme održavale su se tehničke discipline. Martin Matković na skoku u vis osvojio je 5. mjesto (4 boda) skočivši 156 centimetara što je već bolji rezultat naspram onog kvalifikacijskog. Ostalo je tu prostora za još bolje skokove, ali za to bi trebalo ipak i napraviti koji trening više. 

U bacanju kugle Karlo Bertina je uvjerljivo pobijedio s 13.60, iako je tu bilo problema s hicima izvan segmenta. Prva dva su otišla izvan, da bi bacio treći s mjesta za sigurnost, a onda se u četvrtom već malo opustio i bacao kako zna. Tako je stigao do pobjede i novih 8 bodova! Prije toga je na koplju osvojio 6 bodova bacivši ga do 47.46 i tako se pozicionirao na 3. mjesto. Hitac blizu osobnog rekorda za kojeg vjerujemo da ćemo ga skoro vidjeti u sezoni koja slijedi pred nama. Sveukupno 14 osvojenih bodova za njega sjajan je učinak.

Na štafetama sačuvali pozicije 1. i 2. mjesta

Kod kadetkinja na skoku u vis odličan nastup imala je Marta Bošnjak, još uvijek mlađa kadetkinja. U svom tek drugom nastupu u ovoj disciplini stigla je do 2. mjesta skočivši 155cm! Za pet centimetara popravljen osobni s prvog nastupa i dokaz da se odlično snalazi u ovoj disciplini.

Osobni rekord postigla je i Marija Balenović, pobjednica u bacanju kugle! Približila se i premašila formu iz dvorane te prvi puta kuglu tešku 3kg bacila preko 13 metara, odnosno u ovom slučaju točno 13 metara. Poput Karla kod kadeta, sigurna i suverena pobjeda Marije bez ikakvih poteškoća i dobar poticaj za nastavak sezone.

Na koplju smo gledali još jedan vrlo dobar nastup mlade Patricije Jukić (još uvijek mlađa kadetkinja), njezinih 27.69 vrijedilo je 3. mjesta i naše ekipa kadetkinja osvojila je novih 6 bodova. Izrazito kratak staž u ovoj disciplini i njezina mladost, dobar su zalog u njenoj budućnosti barem što se ove discipline tiče.

Po običaju, na kraju su uslijedile štafete kao konačni rasplet ekipnog natjecanja. Štafeta kadeta (Walter Smajlović, Antonio Frančić, Lovro Obajdin i Damjan Šoštar) se pozicionirala na 4. mjestu s 48.39 i tako za taj jedan bod više od trećeplasiranih sačuvala 2. mjesto. 

Kadetkinje su uoči štafeta već imale dobru prednost i trebalo je samo mirno odraditi sve izmjene do kraja. Hana Ostojić, Jana Harapin, Ema Vukadin i Petra Majetić uspješno su odradile tu zadaću, u cilj su stigle s rezultatom 51.26 i tako osvojile 4. mjesto, više nego dovoljno za osvajanje 5 bodova i potvrde velike pobjede kadetkinja!

Pohvale našim kadetkinjama, veliki povratak na pobjedničku scenu, a isto tako ih zaslužuju kadeti na očuvanju kontinuiteta osvajanja trofeja. Bravo! Ostalim ekipama čestitamo na sudjelovanju, ali i ostvarenim uspjesima u Puli. 

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje, finale
  • Mjesto: Pula
  • Datum: 20.5.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook