Domaća natjecanja

Filipović predvodi Agramove juniore i juniorke nakon 1. dana prvenstva Hrvatske s 3 ZLATNA odličja!

Sjajna Dora Filipović Foto: AK Agram Sjajna Dora Filipović

Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke tijekom prvog dana obilježila je trostruka zlatna, Dora Filipović. Uz nju, sveukupno su atletičari i atletičarke našeg kluba osvojili 9 zlatnih, 3 srebrne i 5 brončanih medalja što nas dovodi do impresivnih 17 osvojenih medalja.

Dora je najsjajnija odličja osvojila u disciplinama 100, 400 i 4x100m.

Stotku je prvo morala osigurati finale u kvalifikacijama što i je napravila lagano istrčavši 12.59, a onda je u finalu pružila utrku sezone s 12.04 što je nedaleko od osobnog rekorda (12.01).

Nije prošlo ni sat vremena, a uslijedila je utrka na 400m gdje je suvereno prva prošla ciljem istrčavši 55.98 što je također rezultat sezone i rezultat nedaleko od norme (55.80) za Europsko juniorsko prvenstvo.

Svoj briljantan niz 'zaokružila' je na 4x100m u čemu su joj svakako pomogle i ostale tri članice. Wanda Haber je bila prva trkačica, Dora druga, a iako još uvijek kadetkinje, Marta Bošnjak i Eva Mačković su zadržale i povećale stvorenu prednost za pobjedu od 48.74! Sjajna štafeta predvođena sjajnom Dorom.

Pred očigledno inspiriranom Dorom je sada drugi dan u kojem bi mogla postići nešto što nismo do sad vidjeli barem u ovom tisućljeću što se hrvatske atletike tiče. No još je izuzetno dug put do toga pa nećemo opširnije o tome, osim ako se stvarno dogodi.

Osim nje, na 400m je do srebrnog odličja stigla Wanda istrčavši utrku na razini ovosezonskih rezultata (56.56). Tu su nastupale i petoplasirana Leonarda Farkaš (1:00,34 = PB) i nastupala desetoplasirana Ariana Baronica (1:03,72).

Zlatna Vukančić prvi put ispod 18 na 5000m

Na 1500m Tina Šmid je osvojila brončano odličje što s obzirom na nedavne probleme s leđima i manjem fondu treninga pred ovo natjecanje je zapravo vrlo dobro ostvarenje. Očito da i kad nije potpuno spremna i dalje može konkurirati za medalju.

Zato je na 5000m Katarina Vukančić osvojila zlatnu medalju istrčavši svojeg prvog 'petaka' ispod 18 minuta! Sada osobni rekord juniorske prvakinje Hrvatske iznosi 17:59,55. Progresija Katarininog napretka u ovoj disciplini je za svaku pohvalu, a nagrada je tu u liku zlatne medalje.

Katarina Vukančić

Troskok nam je donio plasmane od 5.-7. mjesta za Reu Vusić (10.78), Karlu Kovačić (10.76) i Laru Jednačak (10.68).

Bronca u bacanju diska pripala je Lauri Štefanac kao svojevrsnu pripremu za bacanje koplja idući dan. Trebalo je baciti blizu 40 metara, točnije 39.34.

Još ranije kladivo je bacala Gabrijela Grčević, pripalo joj je 7. mjesto s najdaljim hicem od 36.25, a i ostali su bili bliski tom rezultatu.

Penezić opravdao ulogu favorita pobjedničkim utrkama

Bruno Penezić nije pao pod pritiskom očekivane titule favorita utrke na 100m već je odradio dvije brze utrke. Prva je bila za 11.01, a zatim je u finalu prebacio u 'brzinu više' i ciljem prošao u vremenu 10.93 što je samo dvije stotinke sporije od osobnog rekorda, a ujedno je i rezultat vrijedan pobjede!

Tu su još u kvalifikacijama nastupali Antonio Kovačić (11.48) i Luka Dubajić (11.70) uz diskvalificiranog Filipa Orlovića.

Disciplina 400m ponudila nam je novi zanimljiv obačun Šalomon-Čukman-Cepuš u kojem su naša dva člana, Hrvoje Čukman i Sven Cepuš. Ovaj put je domaćem predstavniku pripala pobjeda, Hrvoje je bio sporiji 10 stotinki (48.81) kao srebrni te je Sven istrčao 49.38 za broncu. Još je nastupao Dominik Krešo, pripalo mu je 11. mjesto vremenom 53.69.

Bloudek i Kožuhar obranili prošlogodišnje naslove

Marino Bloudek rutinski je bez prevelike potrošnje stigao do pobjede na 1500m vremenom 4:03,46 i time je obranio prošlogodišnji naslov prvaka!

Filip Svalina i Marino Bloudek

Tu je ponovno bio i Filip Svalina, ovaj put trećeplasirani prema rezultatu 4:04,52. Dobro se držao, ali posljednjih 100m je donijelo prevagu. Andrija Palička je istrčao 4:16,34 za 7. mjesto. 

Zanimljivo i dinamično bilo je na 3000m, a u takvoj utrci se ko riba u vodi snalazi Zlatko Kožuhar koji je istrčao rezultat sezone 8:54,62 i poput Marina obranio svoj prošlogodišnji naslov juniorskog prvaka Hrvatske! 

Uz zlato, mora biti i bronca, a ona je pripala Nikoli Klariću (9:04,56) i to je jedna od promjena naspram prošlogodišnjih pobjeda. Nastupali su i Filip Grgurić te Fran Bušić i vremenima 9:55,48 i 9:56,21 bili 9. i 10.

Karlo Blažević nastavio je dobrim nastupima na skoku u dalj i u posljednjoj (šestoj) seriji skočio 6.67 za osvajanje 5. mjesta. 

Nije bilo danas posebno inspiriranog natjecatelja na skoku u vis, a s obzirom na promjenjive vjetrovite uvjete, ni ne čudi.

Mrčić stigao do juniorskog naslova, zlatna štafeta

No i kad nije sve idealno, težimo uvijek tom da budemo najbolji. Upravo to vrijedi za Filipa Mrčića koji je to pokazao na skoku od 2.06 gdje je osigurao svoj prvi otvoreni juniorski naslov na pojedinačnim prvenstvima!

Bilo je tu ponešto problema samo na 2 metra, ali nije ga to previše omelo, nastavio je dalje normalno skakati i zasluženo pobijedio dok 2.09 danas jednostavno nije bila visina koju je mogao preskočiti. No bit će boljih natjecanja za to.

Malo je za zlato nedostajalo Luki Medvidoviću bez kojeg je Zemunikovim hicem u posljednjoj seriji ostao. Hitac od 14.58 tako je vrijedio srebrnog odličja.

Mali žal za najsjajnijom medaljom sigurno će biti prisutan no Luka mora biti zadovoljan svime učinjenim tijekom ove sezone. Što po pitanju rezultatskog, a pogotovo plasmanskog napretka.

Posao je za prvi dan završila 4x100m štafeta u sastavu Luka Dubajić, Antonio Kovačić, Filip Orlović i Bruno Penezić. Potonji je već dobio prednost za posljednjicu dionicu i mogao je mirno odvesti štafetu prema novoj pobjedi te svojem drugom današnjem zlatu. Istrčali su 43.23.

Filip Orlović, Luka Dubajić, Bruno Penezić i Antonio Kovačić

Sve u svemu, jedan bogat i sadržajan dan, sutra nas očekuje malo kraći raspored, ali vjerujemo, ništa manje uzbudljiviji. Čestitamo svima na ostvarenom tijekom prvog dana, okrećemo se drugom!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke, 1.dan
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 17.6.2017.
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook