Domaća natjecanja

Ekipno seniorsko PH opravdalo naziv festivala hrvatske atletike: Hrvatski seniorski i juniorski rekord štafete 4x200m

Yann Senjarić i Matea Matošević s osvojenim ekipnim trofejima za 2. mjesto Foto: AK Agram Yann Senjarić i Matea Matošević s osvojenim ekipnim trofejima za 2. mjesto

Ekipno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke u novom formatu i održavanju samo jedan dan pokazalo se kao dobro i zanimljivo riješenje, a natjecanje smo završili kao drugoplasirani klub u obje konkurencije!

Seniori su sveukupno osvojili 15387 bodova, a seniorke 13634 bodova i vrlo sigurno osigurali spomenute plasmane. Time smo obranili i ponovili prošlogodišnje uspjehe.

Dvostruko rekordna štafeta na 4x200m

Uz dobar ekipni uspjeh, najveći 'highlight' dana definitivno nam je bio kraj natjecanja odnosno posljednja disciplina, štafeta 4x200m. Zaboravljenoj štafeti u ovoj konkurenciji udahnut je novi život i s obzirom na to da je ovo bilo jednodnevno natjecanje, može se reći kako je to dobar kompromis između 4x100 i 4x400 metara.

Izuzevši mlađe kadete, disciplina se nije dugo trčala, logično je da su rekordi dobili dodatno na važnosti s obzirom na njihovu starost i vijek trajanja. Između ostalog, bio je to jedan od glavnih motiva naše muške štafete koju su sačinjavali naši juniori Zvonimir Topić, Hrvoje Čukman, Bruno Penezić i Mateo Kovačić.

Agrameri su istrčali jednu čarobnu utrku u kojoj su praktički od prvog metra bili u vodstvu, prednost se lagano povećala kroz vrijeme, a tek pred kraj smanjivala, al nedovoljno da ne prođu pobjedonosno ciljem! Mateo je zadovoljno digao palicu u zrak, a kako i ne bi kad je vrijeme na semaforu pokazalo 1:26,82!

Tako su uspjeli u svom naumu, i to dvostruko! Naime, prijašnji juniorski rekord, star čak 40 godina,iznosio je 1:30,0. No osim što su uspjeli nadmašiti spomenuto vrijeme, 'skinut' je i seniorski rekord!

Rekorderi sa posebnim rezultatom

On je nešto kasnije postavljen naspram juniorskog (ali i 30 godina je puno), ali sigurno kako je seniorski rekord još jedna razina iznad juniorskog rekorda i možemo biti samo dodatno ponosni na veliko ostvarenje našeg kvarteta, a vrijedi i spomenuti kako je sam rezultat po sebi i u svjetskim okvirima dobar jer ga IAAF-ova tablica vrednuje na 973 bodova. Nedaleko od 1000 bodova...

Šteta za našu žensku štafetu koja je isto bila sastavljena od juniorki - Josipa Livaković, Ana Marija Kisegi, Anamarija Petters i Paula Tumir za 5. mjesto su istrčale 1:48,28 što je blizu aktualnog juniorskog rekorda od 1:47,8. No očito ovaj (zasada) nije bio suđen... Nadamo se da će biti još prilika. 

Kovačić i dalje ne zna za poraz na 400m

Nekarakteristično smo započeli članak sa štafetama, pa ćemo dalje redoslijedom prema službenim rezultatima od seniora do seniorki. Puno toga se odvijalo u ovom jednom danu (19 muških i ženskih disciplina) pa da nekog ili nešto ne zaboravimo spomenuti.

Na 100m seniora većini je sigurno ostao gorak okus od pogrešnih starteva u posljednjoj i najjačoj skupini što je očekivano donijelo nešto sporiju utrku. U njoj je Zvonimir Topić u cilj utrčao sa 11.16 (vjetar -1.3) i tako se pozicionirao na 5. mjestu s osvojenih 840 bodova. Uz njega su trčali još Filip Orlović (11.61) i Edin Mešić (11.84).

Dvostruko dužu dionicu Zvonimir ponovno je bio naše prvo ime s još malo jačim vjetrom u prsa (-1.4) i istrčanih 22.43 čime je bio četvrtoplasirani s 867 bodova. Šteta za malo sporiji prvi dio, vremenski bi to s 'bržim paljenjem' bilo još bolje, ali naravno, prilika će biti još dosta. Bruno Penezić je istrčao 22.66, a Filip 23.04.

Mateo Kovačić priredio nam je novih sjajnih 400m i novu uzbudljivu završnicu u kojoj je ponovno bio najbolji, a k tome je bio brži nego ikad s novim osobnim rekordom! Za stotinku je bio brži od drugoplasiranog Vinceka stigavši ga pred samim ciljem i semafor je pokazao 47.09 pa se dodatno iskorigirao na 47.08! Gledali smo zaista furioznih posljednjih 100 metara i možda je jedino šteta da drugi zavoj nije bio još brži. Uz pobjedu radi se o vrlo vrijednom rezultatu, on nam je donio čak 1040 bodova. 

Osim što rezultatski evidentno napreduje, veseli nas što se to posebice očituje u karakternom smislu, ove sezone bilo je zaista puno 'triler' utrka i Mateo ih je sve izvukao kako priliči pravim pobjednicima. Nemamo ništa protiv nastavka ove tradicije.

Hrvoje Čukman je bio blizu osobnog rekorda s istrčanih 48.25, a rezultat sezone pripao je Yannu Senjariću u vremenu 48.76 nakon 400m prepona o kojima ćemo koji red ispod. Nema spora da obojica mogu još brže i bolje. Plasmani su bili visoki (4. i 5. mjesto).

Cepuš nikad brži na 800m

Na 800m Sven Cepuš istrčao je sjajnu utrku i prava je šteta da je za 5 stotinki ostao 'kratak' do norme za Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo, ali i ovih vrlo dobrih 1:54,55 (točno 900 bodova vrijedan rezultat) trebali bi biti vrijedni odlaska na Europski olimpijski festival mladih. Ciljem je prošao kao trećeplasirani, a dobru utrku je trčao Fran Topol na 7. mjestu s 2:00,48. Na debiju u juniorskom Kupu Hrvatske dobio je diskvalifikaciju i ovo je prva utrka u kojoj mu ostaje ovaj rezultat koji ima potencijala za biti brži od 2 minute.

Sven Cepuš

U disciplini 1500 metara Filip Svalina je istrčao utrku na razini ovosezonskih najboljih ostvarenja, ciljem prošao u vremenu 4:11,51, a s osvojenih 724 bodova pripalo mu je 3. mjesto. Slično vrijedi i za Antuna Rudolfa Pavelića na 3000m s istrčanih 8:45,61 čime je osvojio 2. mjesto i 805 bodova. Malo slabiji rezultat od najboljeg ovosezonskog, ali nedaleko od toga.

Na 5000m uspješno je utrku završio Goran Grdenić istrčavši dionicu za 15:31,68 čime je poput Antuna bio drugoplasirani, vremenski je njegov rezultat vrijedio malo manje bodova (717). Ipak, prva ovosezonska utrka u ovoj disciplini, bude li još nastupa, sigurno to može još brže.

Milan Kotur brzinski se vratio i pripremio za uvijek tehnički zahtjevnih 110m prepona i uspješno izvršio zadatak istrčavši 16.22 što je vrijedilo 703 boda, a sveukupno se pozicionirao na 5. mjestu. Ni ozljede ga nisu spriječile da nastupi ovdje, primjer za pohvalu.

Na praktički samom početku natjecanja gledali smo zanimljivih 400m prepone gdje Yann Senjarić prvi puta ove sezone na hrvatsku tlu ipak nije dozvolio iznenađenje i pobijedio je s 52.18! Osim vrijedne pobjede, njegov rezultat vrijedan je 1024 bodova. 

Juraj Kralj prvi puta ove sezone je trčao svojih 3000m zapreke i otvorio s bržom utrkom od 11 minuta, točnije 10:58,96. Bio je najbrži naš pojedinac sa osvojenih 562 bodova i 3. mjestom, ali vjerujemo da ima tu još dosta prostora za napredak. Vedran Muhar je stigao u cilj ubrzo nakon njega, s 11:04,83, a uspješno je ovdje debitirao Domagoj Jakopović s 11:17,96.

Kolarević standardno na visokoj razini na kugli, obećavajuće izdanje Grdanjskog na visu

Dalj nam je ponudio standardno dobrog Brunu Jednačka koji je ovaj puta najdalje došao do 6.67, a isto je uspjelo Ivanu Sindičiću, ovaj puta s regularnim vjetrom u leđa skočio je identično kao Bruno, a u duelu njih dvojice presudio je bolji drugi Brunin skok. Tako su bili 7. i 8., a njihovi rezultati vrijede 852 bodova. Što se sezona udaljava, Ivan skače sve dalje i dalje te postavlja najbolja osobna ostvarenja što je potvrda dobre trenutne forme.

Posljednja disciplina koja je završila bila je skok u vis gdje smo gledali Dominika Grdanjskog u vjerojatno i najboljem izdanju u karijeri te je prava šteta da su nijanse odigrale svoje, ali ostaje prostor za dalje odnosno više. Izjednačio je osobni rekord na otvorenom, 2.06 je bio skok (967 bodova) i vjerujemo, najavio bolje dane pred njim.

Paolo Lazarić je ovdje skočio 2.03 i bude li ga zdravlje poslužilo, sigurno i on može bolje. Fabian Banožić ranije je završio s nastupom preskočivši najviše 175cm, ali zato se posebno istaknuo na skoku s motkom.

S jednim treningom napravljenim neposredno prije ovog natjecanja stigao je do visine od 3.20 što je za jednog debitanta stvarno lijep rezultat i postignuće kojim nam je donio 517 bodova. 

Troskok je najbolji pojedinac bio Ante Zuanović sa skokom od 13.83 što je vrijedilo 831 bodova, a pridružio mu se i Marko Katalinić s najboljim skokom od 13.30. Nisu troskokaši bili nešto posebno inspirirani s obzirom na odlične skakačke uvjete.

Na kugli Demir Kolarević nastavio je potvrđivati normu, ali i formu uz dobru razinu bacanja, ovaj puta je za samo centimetar manje od osobnog bacio (17.77) i tako kao drugoplasirani stigao do 988 bodova.

Demir Kolarević i Jurica Pranić

Jurica Pranić je bacio 11.79, slabije od rezultata prije malo manje od mjesec dana, ali zato je bilo dobro u bacanju koplja koje je bacio prvi puta u karijeri preko 50 metara, točnije 50.75. Ispred njega je na 5. mjesto Karlo Petković s vrlo dobrih 53.84, nije previše daleko od Frana Hojsaka bio, on je bacio 55.73, pridonio sa 752 boda, a plasman je bilo 2. mjesto.

U bacanju kladiva najbolji od naših bio je ipak Demir s 34.90 u svom skraćenom programu (prve dvije serije samo je bacao), blizu je Nikola Hrelec s 34.30 u prvom ovosezonskom nastupu, a Arijan Islami je s 30.82 zatvorio kolonu od 11 ljudi.

Filipović osigurala i treću normu za mlađejuniorsko SP

Paula Tumir se danas natjecala na 100 i 200m. Stotku je uz vjetar u prsa (-0.7) istrčala 13.48, vrijeme vrijedno 720 bodova i sveukupno 10. mjesta. Dvostruko dužu dionicu istrčala je za 27.62, a još malo brža bila je Ana Marija Kisegi s 27.51 i 725 bodova na sveukupno 11. mjestu. 

Nakon nastupanja na 100 i 200m u ranijem dijelu sezone, Dora Filipović se ovaj puta fokusirala na 400m što je bio pun pogodak jer je istrčala 57.09 i tako praktički odmah u prvom nastupu (izuzmemo li nastup na zimskom) potvrdila normu za mlađejuniorsko Svjetsko prvenstvo!

Dora Filipović

Svakako jedna od ljepših vijesti danas u konkurenciji seniorki, Dora je tako sada potvrdila sve tri discipline koje je imala od prošle godine - 100, 200 i 400 metara i treba vidjeti za što će se odlučiti. No kad imate tri discipline na raspolaganju, to su zaista već slatke brige koje si rijetko tko u svijetu može priuštiti, a kamoli u Hrvatskoj, podatak koji joj samo ide u prilog i govori o kakvim rezultatima radi!

Želimo joj da što pametnije odabere, a onda i što bolje istrči.

Sa spomenutim rezultatom ušla je kao trećeplasirana cilj i donijela nam 937 bodova.

Petters osobni na 800m, sve bliže Švedskoj

Anamarija Petters je ponovno trčala solo utrku na 800m, najuspješniju u svom životu! U cilj je ušla s 2:10,60, uvjerljivo pobijedila s 973 bodova i malo je ostalo još do norme za Europsko juniorsko prvenstvo! Još sekunda i jedna desetinka, a vremena za to ima još dva tjedna.

Nadamo se da će se poklopiti jedna utrka s konkurencijom i kako će Anamariji uspjeti nadmašiti tu normu nastavi li trčati iz utrke u utrku sve brže i brže. Uz nju je nastupala Valentina Jozić, 2:30,65 njezino je vrijeme.

Na 1500m vrlo dobru utrku istrčala je Antonija Žalac, ispod 5 mnuta, točnije 4:59,31 i kao četvrtoplasirana osvojila nam je 776 bodova. Nakon nekoliko ovosezonskih nastupa na 800m, odlučila se za nastup u ovoj dužoj dionici, bio je to izvrstan potez i sve skupa je to vrlo solidno djelovalo. Trčala je još i Dorotea Lukačević (5:35,93).

Utrka na 3000m nije bila baš brojna, ali ne što se nas tiče, mi smo svoj limit od tri trkačice iskoristili. Najbrža od naših bila je Katarina Vukančić na 2. mjestu istrčavši 11:08,08 (718 bodova), a onda slijede trećeplasirana Nika Rakić (12:30,83) i četvrtoplasirana Ivana Renić (13:17,16).

Pobjede Matošević i Ćulibrk

Matea Matošević je na 5000m istrčala rezultat sezone ušavši u cilj sa 17:31,53, rezultatom vrijednim strahovito uvjerljive pobjede! Uz to je osvojila 'tri osmice', točnije 888 bodova. Drago nam je kako su rezultati iz utrke u utrku sve brži i brži, trebat će joj to za nove nastupe koji su pred njom.

Nije bila naš jedini predstavnik spomenute discipline, Petra Jakopović završila je svoj nastup kao četvrtoplasirana s 22:08,80.

Na 100m prepone u prvoj skupini s jakim vjetrom u prsa (-2.1) nastupala je Josipa Livaković i završila sveukupno na 8. mjestu sa 17.99 čime je osvojila za nas 574 bodova. Još ranije nastupala je na 400m prepone gdje je završila utrku kao sedmoplasirana s 1:09,68 osvojivši 758 bodova.

Ana Marija je osim na 200m nastupala također ovdje s novim osobnim rekordom od 1:10,69.

Na 3000m zapreke imali smo pobjednicu Ljiljanu Ćulibrk s 11:39,05! Poprilično uvjerljiva i sigurna pobjeda vrijedna 870 bodova, nema što, Lili i dalje ima što za reći u ovim svim disciplinama. Uspješan prvi nastup imala je Klara Marić istrčavši dionicu sa zaprekama za 14:49,37 čime je bila četvrtoplasirana. 

Ljiljana Ćulibrk prva završila utrku

Karla Kovačić se na skoku u dalj približila granici od 5 metara i na otvorenom. Podsjećamo, u dvorani je skočila 5.22, a sada je natjecanje završila sa 4.97, skok odmah u prvoj seriji. Još bolja bila je na troskoku kojeg sve bolje i bolje skače. Potvrda je to ponovno popravljanje osobnog rekorda s 10.84 i osvojeno 4. mjesto. Dalj je vrijedio 768 bodova, a troskok 787 bodova.

Na troskoku je nastupala i Rea Vusić koja je za više od pola metra popravila osobni rekord, njezinih 10.63 dobar ja napredak naspram prijašnjih 10.09. Prije toga nije uspjela na motki preskočiti početnu visinu od 2 metra, ali događa se i najboljim motkašima na svijetu, kako ne bi i njoj.

Barbara Geld bila je naš najbolji pojedinac u bacanju kugle, njezinih 10.95 vrijedilo je 627 bodova, a k tome je osvojila još 4. mjesto. Plasmanski iza nje je Antonela Popko (10.10), a prvi puta u našem dresu nastupila je Marija Magdalena Petričević s 8.85.

Još bolja je bila u bacanju diska koji je sletio do 33.55 čime je bila šestoplasirana. Vrlo dobar debi za naš klub, pogotovo u ovoj disciplini. Naše prvo ime bila je Laura Štefanac s izmjerenim hicem od 35.90 što je vrijedilo 630 bodova.

Ujedno je bila jedina Agramerka na koplju gdje je bacivši 40.26 osvojila točno 700 bodova, a plasman je bio 3. mjesto. Puno je natjecanja iza Laure, idući kadetski vikend odlično će doći kao odmor uoči juniorskog prvenstva Hrvatske.

Na kladivu je kao i na kugli Barbara bila naše prvo ime s 36.60, hitac u posljednjoj 4. seriji nam je donio novih 557 bodova, a njoj 5. mjesto. Antonela je bacila rezultat sezone (32.16) kao i Marinka Pelivan (25.33). 

Čestitamo svima u postizanju novih pojedinačnih, ali i ekipnih rezultata!

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 13.6.2015.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook