Domaća natjecanja

Dvoranska sezona iza nas: 44 medalje i 2 državna rekorda

Naši dvoranski prvaci Hrvatske u 2014. godini Foto: AK Agram Naši dvoranski prvaci Hrvatske u 2014. godini

Približavaju nam se prva prvenstva Hrvatska na otvorenom i vrijeme je da sumiramo sezonu u dvorani za 2014. godinu i podsjetimo se niza lijepih trenutaka u kojem je osvojeno 15 zlatnih, 15 srebrnih i 14 brončanih medalja uz dva nacionalna rekorda (juniorski i kadetski).

PH u dvorani za mlađe pa starije kadete i kadetkinje

Čast otvaranja sezone pripala je najmlađim atletičarima i atletičarkama tj. mlađim kadetima i kadetkinjama (rođeni 2001. godine i kasnije). Prvo zlato osvojeno je na bacanju kugle (2kg), Marija Balenović je natjecanje započela nešto rezerviranije s hicima dugačkim 10-11 metara da bi u četvrtoj seriji 'eksplodirala' i s 12.98 preuzela vodeću poziciju koju nije ispustila do završetka natjecanja.

Druga zlatna Agramerka ovdje bila je Klara Blažević, ona je u jednom popriličnom napetom nadmetanju iz prvog pokušaja preskočila 143cm i nije bila jedina, ali presudio je broj pokušaja ili možemo reći kako je bila najbolja u ključnim trenucima.

Nije sve prošlo u znaku Agramerki, treće zlato tog dana uzeo je Viktor Veić u najnapetijim natjecanju dana! Naime, nije bio jedini koji je bacio najdalje (12.76), ali presudio je drugi bolji hitac (12.48 naspram 12.40). Uz ovo troje prvaka imali smo i jednog doprvaka, Vito Šola na skoku u vis.

Jedino dvoransko pojedinačno prvenstvo Hrvatske koje se održalo izvan Zagreba ove godine bilo je natjecanje za (starije) kadete i kadetkinje (pravo nastupa imaju oni rođeni 1999. godine i kasnije). Natjecanje je održano u Rijeci.

Najuspješniji kadet po završetku tog dana bio je Bruno Penezić s dvije osvojene zlatne medalje! Ne zna se gdje bio uvjerljiviji pobjednik - na skoku u dalj (6.40) ili kasnije na 60m (7.21). Tog dana na najvišu stepenicu postolja popela se i Barbara Geld koja je također uzela svoj prvi kadetski naslov, na bacanju kugle s 11.77. Bez medalja nisu ostale ni Ema Glas (srebrna) i Karla Kovačić (brončana) u tada napetoj disciplini skoka u vis.

PH u dvorani za mlađe i starije juniore i juniorke

Ostala dvoranska natjecanja su se održala u Zagrebu. Prvo je uslijedilo Prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke, ujedno je čast organizacije pripala našem klubu. Osvojili smo najviše medalja (čak 12 njih), a najsjajnija je bila upravo ona od Dore Filipović na 60m. U finalu smo ju gledali u njezinom do sada najboljem izdanju. Već na prvoj polovici utrke se 'probila' ispred ostalih i vidjelo se kako će to biti dobro vrijeme, tako je zaista bilo, službeni rezultati su bili 7.82.

Srebra su osvojili Lara Juriša (motka), Ana Marija Bonić (kugla), Hrvoje Čukman (vis), Arijan Islami (kugla)  dok su brončana odličja pripala Antoneli Popko (kugla), Anti Zuanoviću (troskok) i Luki Bulaji (kugla). Neki su osvojili i dva odličja, poput Brune Penezića (dalj i 60m) i Ivana Sindičića (vis i troskok), srebrno-brončanog sjaja. Mnogi od njih su si medalje priskrbili svojim najboljim nastupima tj. osobnim rekordima.

Nakon mlađih, došlo je vrijeme da pravo nastupa dobe stariji juniori i juniorke. Na ovom natjecanju su se istaknula naša pojačanja iz Rijeke, Paolo Lazarić i Filip Pravdica

Paolo je već u prvom nastupu na skoku u vis djelovao poprilično dobro, uvjerljivo je pobijedio i pritom postavio svoj novi osobni rekord od 204cm. Tada smo u izvještaju s natjecanja završili o njemu s rečenicom: "...danas je pokazao kako ima tu prostora za još više visine." Kasnije se to pokazalo itekako istinitom.

Isto vrijedi za Filipa koji je već dva tjedna prije najavio povratak na pravi put i prave rezultate (na prvenstvu Zagreba otvorio sezonu s 7.34). Osvojio je naslov i zlatnu medalju sa sjajnim skokom u drugoj seriji, suci su izmjerili 7.42m! No to nije bilo sve od njega u dvorani, tjedan dana kasnije na seniorskom skače još 10cm dalje i tako do norme za juniorsko SP ostaje samo 3cm. Nastavi li ovako skakati, pitanje trenutka je kad će i to preskočiti.

Osim naša dva prvaka, doprvaci Hrvatske su još postali Dora Filipović (60m), Zvonimir Topić (60m) i Dominik Grdanjski (vis). Dora se već iskazala tjedan prije dok je spomenuti dvojac bio na razini s najboljim ostvarenjima. Tri bronce su osvojene na tehničkim disciplinama, Bruno Jednačak (dalj) sa skokovima na razini osobnog rekorda i Fran Hojsak te Laura Štefanac s najboljim hicima koje smo do sad vidjeli od njih.

Bruno Penezić nije osvojio odličja premda je bio blizu (dva 4. mjesta), ali imat će lijepa sjećanja na taj dan. U svojoj posljednjoj šansi da sruši državni kadetski rekord na 60m, Bruno nije 'izgorio' u želji već u cilj stigao 'na vrijeme' te popravio rekord za jednu stotinku.

PH u dvorani za seniore i i seniorke, 1. i 2. dio

Paralelno s juniorskim natjecanjem održavao se prvi dio dvoranskog seniorskog prvenstva Hrvatske, u kružnoj dvorani u Beču (discipline 400m, 800m, 1500m i 3000m).

Matea Matošević osim pobjede u domaćoj konkurenciji se u Hrvatsku se vratila i s pobjedom u sveukupnoj konkurenciji (pobjedničko vrijeme 9:24,97)! Nikolina Hrelec je ponovno podsjetila publiku i svoje ostale konkurentice kako odličan 'finiš' ima s osvojenim zlatom i 4:39,90 na 1500m. Anamarija Petters je na 800m stigla do svog prvog dvoranskog seniorskog naslova istrčavši 2:17,21, vrijeme više nego dostatno za zasluženu pobjedu. Kvartet je upotpunio Antun Pavelić koji je odličnom završnicom u cilj ušao s 8:43,80 i ujedno je bio prvi u domaćoj konkurenciji.

Zanimljivo je za spomenuti kako naših četvero seniorskih prvaka nikad nisu bili ovako brzi u dvorani, svi su ostvarili najbolje rezultate! Mateo Kovačić je osvojio dvije medalje, srebro na 400m i broncu na 800m. Srebrene medalje su još pripale Goranu Grdeniću (1500m) i Juri Josipoviću (3000m), a bronce najiskusnijima, Ljiljani Ćulibrk i Antoniji Žalac.

Svi oni svoja zaslužena odličja su primili tjedan dana kasnije na drugom dijelu seniorskog prvenstva Hrvatske - sprintevi i tehničke discipline su se normalno održale u dvorani pri Boćarskom domu. Dobili smo još dva seniorska prvaka Hrvatske, Marija Gredelj na dalju i Paolo Lazarić na visu.

Marija se nakon 4 godine 'posta' u dvorani ponovno vratila na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u svojoj omiljenoj disciplini. Nije bilo lagano, tim više kad se uzme u obzir kako je Marija u posljednje vrijeme imala problema s ozljedom, ali to ju nije spriječilo da ostvari pobjedu sa 6.09 (jedini skok preko 6 metara na natjecanju u ženskoj konkurenciji) čini samo još većom.

Paolo je u 'trileru' na visinama iznad 2 metra (osim 2.02) skakao iz trećeg pokušaja, pokazao je karakter i nije se predavao u teškoj situaciji kada i nije izgledalo da će do zlata. Osim toga je stigla prava nagrada na 2.11m, kada je uspješno preskočio ovu visinu iz trećeg pokušaja te uz oduševljenje publike izjednačio hrvatski juniorski rekord.

Lijepa vijest je stigla na kraju natjecanja, vratila se Petra Gamilec na bacanju kugle s osvojenom srebrnom medaljom. Ranije je još Dominik Grdanjski osvojio broncu na visu.

Za kraj se za još jednu dobru vijest pobrinula Matea Matošević na Prvenstvu Balkana u dvorani gdje je na 3000m ostala na korak do medalje, ali još jednom istrčala osobni rekord (9:22,64) i pokazala kako se nalazi u odličnoj formi uoči sezone na otvorenom. Time su naši članovi završili s dvoranskom sezonom, ostala je još 'kruna', Svjetsko dvoransko prvenstvo u Sopotu (Poljska) gdje ćemo svi zajedno uživati u nastupima najboljih svjetskih atletičara, a sva sreća pa će tu biti i nekoliko hrvatskih atletičarki.

Čestitamo svima na svemu postignutom u ova dva mjeseca! No nema odmora, treba se pripremiti za još dužu sezonu na otvorenom koja donosi neka nova uzbuđenja i vjerujemo - još bolje rezultate!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook