Domaća natjecanja

Dva 'zimska' kadetska naslova za uvjerljivu Geld, mlađejuniorsko zlato za Štefanac

Dva puta na najivšoj stepenici pobjedničkog postolja - Barbara Geld Foto: AK Agram Dva puta na najivšoj stepenici pobjedničkog postolja - Barbara Geld

Poprilično promjenjivi vremenski uvjeti pratili su ovogodišnje Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske u Splitu, sve se mijenjalo u času, od prekrasnog i ugodnog do ružnog i neugodnog vremena.

Naravno kako se tako nije jednostavno natjecati, ali s druge strane nije prevelika mudrost za reći kako su uvjeti bili za sve isti. Neki su se bolje snašli, neki slabiji, ali konačni broj osvojenih medalja ponovno je pozamašan - 3 zlata, 5 srebra i 8 bronci!

Naše prvo ime današnjeg dana definitivno je Barbara Geld koja je ovosezonskom dvoranskom kadetskom zlatu (kugla) nakon ovog natjecanja 'pridodala' nova dva kadetska naslova, jedan na bacanju kugle, drugi na bacanju kladiva!

Potonja disciplina odvijala se u nešto boljoj vremenskoj situaciji i na samom početku natjecanja. Barbara se 'tražila' kroz prve dvije serije, a dobar hitac je očito 'pronašla' u trećoj seriji kada je s 43.82 preuzela 1. mjesto koje kasnije nije ispuštala. Uz nju je ovdje nastupala Patricija Hrastović koja je isto tako najbolje bacila u trećoj seriji, njezinih 32.06 vrijedilo je brončane medalje.

Na bacanju kugle (kadetkinje), vjetar je postao još neugodniji, kiša počela padati, ali to ju nije spriječilo da prvi puta i na otvorenom prebaci 12 metara, a pritom nadmaši i ovosezonski dvoranski rezultat (12.54 > 12.46). Ujedno je to bio konačni rezultat vrijedan nove zaslužene pobjede i potvrda odličnog početka sezone.

Zaista suverena i sjajno odrađena današnja dva nastupa koji nam daju veliku dozu optimizma za još neka nova zlatna odličja i naslove tijekom ove sezone, a prilika će zasigurno biti... Pritom ne sumnjamo kako će ona sve to željeti ostvariti s još boljim, kvalitetnijim i daljim hitcima.

Štefanac s hicem preko 40 metara do zasluženog zlata na koplju

Laura Štefanac danas je u mlađejuniorskoj konkurenciji bacala disk i koplje i u obje te discipline uzela medalju! Uspješnija je bila na koplju gdje je zasluženo osvojila zlatnu jer je bila jedina koja je danas bacila preko 40 metara tj. 40.70 (osobni rekord 'popravljen' za 8cm).

Bilo je tu još dobrih hitaca, ali na kraju je ovaj bio presudan i napravio razliku između nje i drugih. Vrlo dobro otvaranje sezone za nju u ovoj disciplini, pritom je djelovala kako ima tu još podosta rezerve i ne sumnjamo kako će ove sezone koplje više puta preletjeti 40 metara.

Na disku joj je pripala bronca, a za spomenutu medalju je trebalo baciti 36.14 čime je nadmašila svoj prijašnji osobni rekord za više od 4 metra! Odmah iza nje plasirala se Ana Marija Bonić također s novim osobnim rekordom (33.30).

No nije ostala bez medalje na bacanju kugle, 12.47 vrijedilo je brončanog odličja dok se za jedno mjesto više plasirala Antonela Popko s 12.58 i osvojila srebrnu medalju. Imale su djevojke i boljih rezultata, ali nije jučer bilo tako jednostavno biti u najboljem izdanju.

Petra Gamilec je 'potvrdila' svoj dvoranski seniorski naslov doprvakinje Hrvatske na bacanju kugle otprije dva tjedna s vrlo sličnim rezultatom. U dvorani je bacila 12.82, a danas 12.84 i osvojila još jednu srebrnu medalju! Na kladivu je s 22.70 zauzela 4. mjesto. Drago nam je vidjeti Petru da baca sve bolje i bolje, vidjet ćemo što će za nju donijeti ostatak sezone.

U konkurenciji (starijih) juniorki Valentini Slobodić pripale su dvije medalje, srebro i bronca. Onu sjajniju zaslužila je na disku bacivši svoj najbolji hitac ikad (39.61), a nadamo se kako uskoro slijede i prvi rezultati preko 40 metara jer Valentina to zasigurno može. Pritom treba spomenuti kako se medalja ovdje 'ne broji' u poretku jer nije bilo dovoljno natjecateljica. Kuglu je najdalje bacila do 9.94 i tako osvojila 3. mjesto.

Niz medalja i u muškoj konkurenciji

Svoju prvu medalju osvojio je Nikola Hrelec na bacanju diska u juniorskoj konkurenciji! Prvo je nastupao na kladivu gdje je ostao na korak do medalje s bačenih 36.84, ali nije ga to demotiviralo na disku, dapače, bacio ga je do 37.37 i osvojio srebrnu medalju. Ovo mu je posljednja juniorska sezona i zaista je dobro iskoristio svoj trenutak odnosno svoju šansu.

Dva srebra ili dva mlađejuniorska naslova viceprvaka Hrvatske pripadaju Arijanu Islamiju u disciplinama bacanje kugle i diska. Kuglu je danas najdalje bacio do 14.72, a na disku je malo nedostajalo da prvi puta preleti preko 50 metara, ovaj puta je najbolji rezultat bio 49.65. Na početku smo sezone i Arijan će imati prilika za još bolje rezultate.

Dvostruki brončani je Luka Bulaja koji je nastupao u istim disciplinama. Na kugli je bacio 14.10, a na disku je postigao osobni rekord s 46.39. Sigurni smo kako Luka s ovogodišnjeg gostovanja u Splitu nosi ljepše uspomene naspram onih u prošloj sezoni kada je upravo na istom mjestu pogođen kladivom. Srećom, to je iza njega, ovaj puta se vratio doma s medaljama.

Četvrtoplasirani na bacanju kugle iza spomenutog dvojca bio je Karlo Petković s 12.72. Uspješniji je bio ranije na samom početku natjecanja kada je u svojoj primarnoj disciplini, na koplju poboljšao svoj osobni rekord za 5 metara i bacio 53.39! Tako je na pobjedničkom postolju primio brončanu medalju.

Ivan Blažević je danas u dvije discipline (kugla i kladivo) ostvario identičan plasman - 5. mjesto. Kuglu je bacio točno 11 metara, a kladivo je najdalje sletjelo na 35.33. Dvostruki program imao je i Josip Miloš, on je bolji plasman ostvario na kladivu (6. mjesto), a na disku je bio sedmoplasirani. Kladivo je bacio 33.34, a disk 32.08. Ivanu i Josipu ovo je prva godina u mlađejuniorskoj konkurenciji nakon prošlogodišnje sezone u kadetima.

Na kraju nam ostaje za spomenuti broncu našeg kadeta Karla Bertine na bacanju diska, zaslužio je to s rezultatom od 33.90! Prva medalja za Karla, a vjerujemo i ne posljednja. Ranije je osvojio 4. mjesto na koplju s najdaljim hicem od 38.73.

Čestitamo svima na ostvarenim rezultatima i osvojenim medaljama!

  • Natjecanje: Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske
  • Mjesto: Split
  • Datum: 1.3.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook