Domaća natjecanja

Drugi dan PH u višebojima nam je donio zlatnu Petru Majetić uz srebrnog Grdanjskog i Dubajića

Petra Majetić, nije poklekla pred najtežim izazovom u šestoboju za nju - 100m prepone Foto: AK Agram Petra Majetić, nije poklekla pred najtežim izazovom u šestoboju za nju - 100m prepone

Iza nas je i ovogodišnje prvenstvo Hrvatske u višebojima gdje smo završili natjecanje znatno uspješniji naspram prošle godine!

U konkurenciji kadetkinja na šestoboju, Petra Majetić uspješno je odgovorila na sve izazove postavljene pred nju tijekom drugog dana i na koncu zasluženo slavi naslov kadetske prvakinje Hrvatske u višebojima!

Daleko od toga da je bilo jednostavno, prva disciplina drugog dana bila je 100m prepone gdje je bio cilj pokušati ostati vodeći. Uspjela je u tome, pobijedila je u svojoj grupi, a sveukupno je bila petoplasirana sa 16.82 i krenula u natjecanje skoka u vis s malenom, ali bitnom prednošću.

Naspram prošle godine ovaj puta nismo gledali samoubilačko izdanje i zaletavanje u letvicu, već smislenije pokušaje preskakanja zadane visine. Na 144 i 147cm je izlazila na zaletište sva tri puta, ali zato u posljednjem pokušaju preskakala i tako naspram ostalih konkurentica sa osvojenih 588 bodova stvorila bitnu prednost uoči posljednje discipline, 600m. 

S obzirom na ovogodišnja iskustva u trčanju krosa, znali smo da treba trčati pametnu utrku i ništa ne forsirati. Utrku u takvom ritmu je vodila i stigla je odmah kao 2. u cilj i 694 bodova bilo je dovoljno za konačno slavlje i potvrdu trijumfa. Završila je natjecanje sa 3715 bodova, 300injak više napsram prošle godine i srebrne medalje. Zato i jest razlika u sjaju odličja... Zanimljivo je zapravo kako je na kraju vodstvo preuzela već nakon druge discipline i nije ga nijednom ispustila.

Ujedno je ovo i njezina prva zlatna medalja na prvenstvima Hrvatske, a vjerujemo ne i zadnja.

Kod kadeta Antonio Frančić značajno je popravio dojam nakon prvog dana, i sad jedino može eventualno još malo više žaliti za njim. No njegov kadetski staž traje još iduće godine i to sve može biti samo još bolje.

Na 100m prepone istrčao je treći najbrži rezultat (15.52) i osvojio 643 bodova. Nešto manje novih stiglo je na skoku u vis, ali svejedno za prvi puta solidan nastup. Završio je s preskočenih 150cm, a na 153 ipak nije uspio. Skok vrijedan 4. mjesta i 389 bodova.

Završilo je na 800m, ciljem je prošao u vremenu 2:17,72 i tako s novih 632 bodova stigao do sveukupno 5. mjesta (2885 bodova). 

Kao posljedica prvih 5 disciplina, Dominik Grdanjski u 2. dan ušao je s poteškoćama s mišićem zadnje lože, ali unatoč tim sitnim nedaćama uspio je završiti i drugi dan te tako osvojiti svoju prvu medalju u desetoboju!

Dominik Grdanjski na 1500m

Na 100m prepone mu je pripalo 3. mjesto s istrčanih 18.17 čime je zaslužio novih 508 bodova. Zanimljivo novo iskustvo uslijedilo je na skoku s motkom gdje se prvi puta natjecao. Nije puno skočio naspram visine koju preskače na visu, 2.20m je rezultat kojim je bodovnom kontu pridodao 179 bodova.

Zatim su uslijedile bacačke discipline, na disku najdalje bacio u drugoj seriji kada su suci izmjerili 26.27 (392) bodova, a nakon male kraće stanke je letjelo koplje. Najdalje je bacio do točno 38 metara, i to u posljednjoj seriji. Rezultat vrijedan 3. pozicije i 413 bodova.

Već prije zadnje discipline desetoboja na 1500m znao je kako mu srebrna medalja teško može pobjeći, ali utrku je trebalo istrčati. Završio ju je za 5:28,41 i tako u deset disciplina osvojio preko 5000 bodova, tj. 5021 njih.

Za pohvalu je pristup i želja na višeboju, nagrada za to je srebrna medalja i naslov doprvaka, a tko zna, možda jednog dana ga opet vidimo u ovoj konkurenciji, ali još boljeg i kvalitetnijeg!

Spominjući doprvake, Luka Dubajić nije uspio obraniti jučerašnju prednost u konkurenciji mlađih kadeta, ali medalja mu ipak nije mogla izmaknuti.

Na 80m prepone je u cilj stigao s 13.62, šteta da ova utrka nije bila nešto brža (pogotovo uz vjetar u leđa) pa bi i bodovno bila bolja situacija na 600m.

Ovako je zapravo u samoj završnici ostao bez naslova prvaka Hrvatske, istrčao je spomenutu dionicu za 1:43,84. No više nego lijepa utjeha je nova medalja, ovaj puta srebrnog sjaja, a za onu zlatnu mogao bi imati uskoro šanse kada nas očekuju natjecanja za kadete ili kadetkinje. Sveukupno je osvojio 2354 bodova, za prvoplasiranim Cikom nedostajalo je 24 njih, a trećeplasirani i ostatak ekipe zaostali su za više od 200 bodova.

Čestitamo našim prvacima, doprvacima i svima koji su dobro nastupili! Bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u višebojima
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 10.5.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook