Domaća natjecanja

Sjajni limači/ce obilježili 1. dan PH u višebojima, ostali nastavljaju sutra: Orešković 1., Di Giusto 2., Tvrtković 3., Dubajić i Majetić u vodstvu

Zlatni Orešković (lijevo), srebrni Di Giusto (desno) i brončana Tvrtković Foto: Nikola Di Giusto Zlatni Orešković (lijevo), srebrni Di Giusto (desno) i brončana Tvrtković

U Varaždinu se održava Prvenstvo Hrvatske u višebojima u svim dobnim kategorijama, natjecanje na kojim nastupaju i naši članovi.

 Dobna kategorija limača i limačica jedina završava već tijekom prvog dana s obzirom na to da se najmlađi i najmlađe natječu u tri discipline. Ostali nastavljaju sutra.

Limači i limačice osvojili medalje sva tri sjaja

Marko Orešković istrčao je izvrsnih 27.87 na 200m (i to s vjetrom u prsa -1.1), a drugi je iza njega s 30.38 bio Bruno Di Giusto uz pomoć vjetra (+2.4), ali isto tako dobar rezultat za njega. 

Skok u dalj (zona) donio nam je identičan poredak, najbolji su skakali preko 4 metra, a ponovno su to bili Marko i Bruno. Potonji je skočio preko 4 metra, točnije 4.02, a Marko odmah u prvoj seriji 4.49.

Posljednja disciplina bila je ona u bacanju vortexa gdje je Orešković s 36.57 bio trećeplasirani, a Di Giusto petoplasirani s najdalje izmjerenih 35.50.

Naravno plasmani su ovdje bili manje bitniji nego sam rezultat koji donosi određen broj bodova, ali svejedno se radi o dobrom mjerilu kvalitete naspram ostatka konkurencije.

Kad se sve na kraju zbrojilo dobili smo računicu da je Marko uvjerljivo novi prvak Hrvatske u troboju kod limača (863 bodova), a Bruno odmah iza njega kao doprvak Hrvatske (618)!

Uz zlato i srebro kod limača, Anja Tvrtković pobrinula se da upotpunimo 'triplet' medalja danas i u konkurenciji limačica stigla do brončanog odličja!

Zaslužila je to istrčavši 200m za 31.42 čime je osvojila 3. mjesto. Nedugo zatim uslijedio je skok u dalj gdje je isti plasman ostvaren s točno skočenih 4 metra! Ostali skokovi bili su vrlo bliski ovom, 3.90 i 3.99.

U bacanju vortexa pozicionirala se na 8. mjestu s 23.76, ali već je puno bodova osvojila u prve dvije discipline i njezino 3. mjesto već tada je bilo praktički nedohvatljivo. Drago nam je da nakon medalja s Hrvatske atletske lige sjever, Anja sada ima i prvu s prvenstva Hrvatske, kao i njezin vršnjak Bruno.

Podsjetit ćemo, Oreškoviću je to ranije pošlo za rukom, već prošle godine je na istom natjecanju stigao do srebrnog odličja, a kasnije će na prvenstvu Hrvatske u krosu osvojiti svoje prvo zlato, tako da je ovo svojevrstan nastavak niza. 

Grdanjski prvi nakon Kotura 2009. Agramov senior u desetoboju

U avanturu seniorskog desetoboja upustio se Dominik Grdanjski koji je i sam iskazao želju za nastup ovdje što je za svaku pohvalu, pogotovo u jednoj iznimno teškoj atletskoj grani kao što je višeboj tj. desetoboj.

Započeo je sa 100m i istrčanih 11.85 čime je osvojio 2. mjesto (681 bodova). Nedugo zatim uslijedio je skok u dalj gdje je sva tri puta skočio preko 6 metara ili točno toliko puta, a najdalje izmjeren skok bio je onaj u prvoj seriji - 6.15. Ostvario je identičan plasman, a rezultat je vrijedio 619 bodova.

Nije se loše snašao u bacanju kugle, njegovih 9.84 ponovno mu je donijelo 2. mjesto, a bodovno je to iznosilo 476. U svojoj glavnoj disciplini skoka u vis preskočio je 2 metra pa odmah krenuo na 2.06. Nije ovaj put uspio preskočiti tu visinu, ali pobjeda je tu uz dobru zalihu osvojenih bodova (803).

Grdanjski skače, ali dalj

Na kraju je svoj prvi dan završio sa 400m gdje je u cilj ušao s 56.43. Prvih 300 metara je bilo za cca 38 sekundi, a za zadnjih 100m je ponestalo snage, a i svakako se radi o disciplini njemu nekarakterističnoj. Time je ušao 3. u cilj i osvojio 449 bodova.

Dominik je u ovom trenutku drugoplasirani u poretku s osvojenih 3122 bodova. Za prvoplasiranim zaostaje nešto manje od 300 bodova dok trećeplasirani i ostali kaskaju za njim od 563 bodova i više. Drugi dan donosi neke nove zamke za njega jer u gotovo svim disciplinama do sada nije nastupao, ali vjerujemo kako bi ova razlika trebala biti dovoljna za osvajanje jedne od medalja, ali naravno, tek je na pola puta i čekamo sutrašnji kraj natjecanja...

Majetić ponovno u borbi za medalju kod kadetkinja

Petra Majetić, prošlogodišnja kadetska doprvakinja Hrvatske u šestoboju i ove godine se bori za medalju, a situacija je svakako izuzetno zanimljiva.

Na 60m je malo slabije startala, ali krajnji rezultat za prvu utrku na otvorenom je solidan - 8.30. Njime je bila drugoplasirana ovdje. Skok u dalj donio je nešto drugačiji poredak i njezinu pobjedu. Skočila je najdalje u drugoj seriji (4.88) uz pomoć vjetra (+1.4) i time osvojenih 758 bodova sa 60 metara pridodala 527.

Prvi dan zaključen je u bacanju kugle gdje je uspjela napraviti odmak od ostalih konkurentica. Jedina je prebacila 10 metara, i to u posljednjoj seriji kada je sletjela na 10.03 što je vrijedilo 531 bodova.

Zbrojem svih spomenutih bodova dolazimo do broja 1816 čime joj u ovom trenutku pripada čelna pozicija kod kadetkinja! Poput Dominika i ona je tek na pola puta, ali ono što je sigurno, u dobroj je situaciji po pitanju osvajanja medalje, a sutra ćemo naravno otkriti uspije li u tome, kojeg bi sjaja mogla biti.

Dobro raspoložena Petra Majetić

Identičan program imali su kadeti. Antonio Frančić svojih 60m istrčao je za 8.07, vrijedilo je to 6. mjesta 8.07 i 540 bodova. Vjetar mu je bio saveznik na dalju (+2.8) i dobro je to iskoristio sa skokom od 5.14 i osvojenog 4. mjesta uz 409 bodova.

Na kraju je za njega stigla pomalo nesretna kugla gdje mu je neiskustvo presudilo i završio je natjecanje sa 5.89 (242 bodova). Trenutačno ima osvojenih 1191 bodova, a sutra nema sumnje da će pokušati dodatno popraviti bodovni konto i samim time trenutačni plasman (8. mjesto).

Dubajić vodeći nakon prvog dana

U dobroj situaciji nakon prvog dana je naš mlađekadetski dvoranski prvak Hrvatske na 60m, Luka Dubajić. Spomenuta dobna kategorija nastupa na petoboju, a danas je odradio veći dio posla (3/5 disciplina). 

Očekivano je bio najbolji na 60m gdje je pobijedio s 8.11 i laganim vjetrom u prsa (-0.7). Nije se loše snašao ni na skoku u dalj (zona), najdalje je skočio do 4.94 i tako 528 bodova sa 60m pridodao još 371.

Odličan posao odradio je na vortexu bacivši ga do 57.68, odmah u prvom hitcu! Pobjeda je bila tu, a s novih 430 bodova prvi dan završava sa osvojenih 1329 bodova, ali dosta je tu još posla tijekom sutrašnje dvije preostale discipline, ali u svakom slučaju, i on je poput Petra u dobroj situaciji za osvajanje jedne od medalja.

Čestitamo našim višebojcima na današnjim ostvarenim postignućima, ali i samim nastupima jer kao što samo ranije napomenuli, višeboj je sve samo ne jednostavan i ne može se svatko natjecati u njemu.

Puno sreće želimo sutra!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u višebojima
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 9.5.2015.
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook