Domaća natjecanja

Drugi dan mlađeseniorskog PPH isprofilirao KOVAČIĆA kao najuspješnijeg pojedinca natjecanja!

Mateo Kovačić treba biti zadovoljan vikendom iza njega Foto: AK Agram Mateo Kovačić treba biti zadovoljan vikendom iza njega

Općenito je pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke bilo posebno uspješno za nas, ali naravno kako u moru tih sjajnih zlatnih prvaka, doprvaka i bronci (uz nekoliko kvalitetnih ne-medaljaških) nastupa treba istaknuti našeg Matea Kovačića koji je pobijedio pojedinačno dva puta uz isti broj štafetnih pobjeda. Tu je još i bronca s utrke na 100m.

Čak ako bi malo i proširili priču i u nju 'ubacili' njegovog mlađeg brata Antonija koji je osvojio dva štafetna zlata, možemo konstatirati kako su braća Kovačić imala vikend za sjećanje osvojivši 7 medalja. U svakom slučaju, za pohvalu!

Spominjući brojke, vrijedi istaknuti kako smo kroz cijelo natjecanje osvojili 33 odličja od čega je čak 15 njih zlatnih, 12 srebrnih i 6 brončanih. Vrlo lijepe brojke, kao i medalje.

Bloudek pokazao zašto je europski prvak

Mateo je nakon 400m tijekom drugog dana suvereno slavio na dvostruko kraćoj dionici od 200m gdje se lijepo 'izbacio' iz zavoja i neumoljivo jurišao prema cilju za 22.12. S obzirom na lagano prohladne, kišovite uvjete uz blagi vjetar u prsa (-0.3), možemo biti zadovoljni rezultatom, a posebno plasmanom. 

Idući je tu uslijedio Filip Orlović vremenom 23.48 uz Edina Mešića (23.81) za 9. i 10. mjesto dok je u regularnom tijeku nastupio i Dorian Smoljan (25.32 - 16. mjesto). Izvankonkurencijske nastupe ubilježili su Jakov Raguž (23.35), Jakov Vuković (23.47) i Antonio Kovačić (23.53). 

Medalju smo imali i kod mlađih seniorki, a ona je srebrnog sjaja i pripada Karli Puljko rezultatom 26.18. Još jedna potvrda vrijednosti ove djevojke koja je nakon godinu dana pauze uspjela složiti jednu uspješnu sezonu.  Na 800m Stela Poljanac je trčala 2:23,09 i tako bila petoplasirana dok je Klaudia Dešić zauzela 12. mjesto vremenom 2:30,32.

Marino Bloudek nakon Hanžeka ponovno je zaradio aplaus zagrebačke publike u više navrata, a razlog za to bila je nevjerojatna dominacija i solo utrka koju je pružio na svojih 800m i ponovno ove sezone istrčao utrku bržu od 1 minute i 50 sekundi!

Semafor je pokazao 1:49,92, a Marino je zasluženo dodatni pljesak pokupio na proglašenju gdje je potvrđen njegov naslov u utrci koju je od prvog metra vodio.

Nakon zlata na 5000m, Katarina Vukančić stiže do srebra na nešto kraćih 3000m, a zaslužila je to istrčavši 10:09,10. Zlatno-srebrni vikend za nju, a u ovoj utrci trčale su još i Tina Šmid (5. mjesto - 11:04,69), Ivana Grubišić (7. mjesto - 11:18,75) i Antonija Žalac (v.k - 11:08,58). 

Zlatko 'Feniks' Kožuhar, Filip Svalina 2/2

Zlatko Kožuhar jučer nije briljirao na 1500m, ali to ga nije demotiviralo na današnjih 5000m, dapače! Pokazao je pravi karakter koji nemaju svi atletičari i poveo utrku u svoju korist, ponovno u ključnim trenucima 'lomio' ju u svoju korist te izašao iz nje kao najbolji i time je mlađeseniorski prvak Hrvatske na 5000m!

Vrijeme pobjednika je 15:52,38, a dobar otpor i napade vidjeli smo od Petra Bratulića koji istrčavši 15:53,38 dolazi do druge srebrne medalje na ovom natjecanju. Tu su još trčali Nikola Klarić (16:40,34 - 5. mjesto) i Filip Grgurić (17:04,25 - 8. mjesto). 

100%-an učinak ostvario je Filip Svalina (ili možemo reći 2/2 za njega ovaj vikend) pobijedivši i na 3000m zapreke! Sve je bilo u znaku ove dionice gdje je bio nesavladiv, bilo čistih ili sa zaprekama.

Odmah iza njega pozicionirao se srebrni Andrija Palička sa svojim najboljim vremenom od 10:10,22, a za svaku pohvalu je i nastup četvrtoplasiranog Domagoja Jakopovića koji je svoj osobni rekord popravio za 40 sekundi istrčavši ovu disicplinu za 10:32,74. Da je bilo još nekoliko metara, tko zna, možda bi stigao i do bronce.

Na 400m prepone Wanda Haber osvojila je srebrno odličje u utrci brzoj 1:02,46. Ispred nje bila je jedino Valentina Jurić iz Zagreb-Ulixa, a neki suma sumarum je da ono što je jučer naša članica napravila na 400m 'glat' izašavši kao prva iz zavoja, danas je bio trenutak sa zamjenjenim ulogama. Tu je još trčala i Anamarija Kisegi za 'upad' na seniorski Kup Hrvatske i bila je uspješna u svojoj misiji istrčavši 1:11,92. 

Isti uspjeh postigao je Hrvoje Čukman istrčavši 53.28 za 2. mjesto, očito je ovaj vikend bio više raspoložen za kraće (sprinterske) dionice. Karlo Blažević je bio petoplasirani (1:00,17) i Antonio Frančić ciljem prolazi kao sedmoplasirani (1:05,04). Dobro je krenuo u utrku, ali nakon 6. prepone ušao u probleme koji su ga koštali boljeg rezultata.

Zuanović za 3. ovogodišnji naslov na otvorenom

Svojim vikendom apsolutno zadovoljna treba biti Marta Ivkić, nakon jučerašnjeg zlata u štafetnih 4x100m, danas je bila petoplasirana na skoku u dalj i to s novim osobnim rekordom (5.18) kojeg je ponovila dva puta. Za svaki slučaj. Rea Vusić je u današnjem nastupu radila pripremu za idući tjedan i finale seniorskog Kupa Hrvatske. Ovdje je skočila 4.97 i bila 8., ne sumnjamo da će to biti još bolje za tjedan dana. 

Zato nam je troskokaški i dalje dovoljno dobar Ante Zuanović koji nije bio u svom najboljem izdanju ikad, ali je bio dovoljno dobar da pobijedi skokom od 14.48 u zadnjoj seriji! No nije bilo ovaj puta tako dramatično jer je već skok iz druge serije (14.32) onaj koji bi bio dovoljan za zlatno odličje.

Ovime je Ante pokazao kako je pravi 'maher' za pojedinačna prvenstva ove godine, posebice u sezoni na otvorenom. Pobijedio je na juniorskom prvenstvu Hrvatske pa seniorskom i sada mlađeseniorskom prvenstvu Hrvatske. Sjajna sezona iza njega, bez daljnjeg.

Povratnik ovoj disciplini je Dominik Grdanjski koji je i ovdje bio četvrtoplasirani, ali za medalju je ipak trebalo preko 14 metara dok je on najdalje skočio do 13.62. No nakon duže pauze svakako dobar, dobar rezultat. 

Nakon duže vremena Lara Juriša nam se vratila na skoku u vis i sa 1.57 (5. mjesto) odradila posao i osigurala nastup idući vikend i u ovoj disciplini. Na korak do postolja ostala je Antonela Popko u bacanju kladiva hicem od 10.32 kao četvrtoplasirana, ali za medalju je ipak trebalo baciti metar (i malo više) dalje. 

Štefanac nakon olimpijskog zlata lakoćom do mlađeseniorskog

Prvi puta nakon zlata na Olimpijskim igrama gluhih vidjeli smo Lauru Štefanac koja je nastavila u pobjedničkom ritmu! Ovaj puta je nastupala samo u bacanju koplja, svojoj primarnoj i najomiljenijoj disciplini i bio je to dobar potez. Druga i treća serija bile su pokazatelj vrijednosti i kvalitete u postojećoj konkurenciji i zasluženo je oko njenog vrata zasjalo i mlađeseniorsko zlato! Najbolji hitac bio je 45.53. 

Brončanu medalju u bacanju diska osvojio je Luka Medvidović hicem od 36.82 iz 3. serije, a iza njega se pozicionirao Josip Miloš hicem od 33.41. Zato je potonji ranije stigao do Medvidovićevog uspjeha bacivši kladivo do 43.55 što je bilo dovoljno za novu medalju. Demir Kolarević je odradio posao u drugoj seriji bacivši spravu do 35.67 nakon toga se očekivano povukao. 

Štafeta 4x400m zauzela je 2. mjesto i time su Leonarda Farkaš, Stela Poljanac, Karla Puljko i Wanda Haber osvojile srebrna odličja, a istrčale su 3:59,93.

Da sve prođe u slavljeničkom raspoloženju pobrinula se štafeta na 4x400 metara, sastav Antonio Kovačić, Marino Bloudek, Hrvoje Čukman i Mateo Kovačić istrčao je 3:22,29 u jednoj suverenoj pobjedi za njih, a time se vraćamo na početak priče u ovom članku jer je ovo učinilo Matea Kovačića statistički najuspješnijim pojedincem natjecanja. U jednoj (na trenutke) promjenjivoj sezoni za njega, nema sumnje da će navedeni uspjesi biti kvalitetan motiv za iduću, vjerujemo, još uspješniju sezonu.

Čestitamo našim atletičarima i atletičarkama na ovom uspješnom vikendu iza njih, bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 10.9.2017.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook