Domaća natjecanja

Čudesni mladi Agrameri i Agramerke rekordom nastavili niz: Kadetski Kup Hrvatske je (5. godinu uzastopno) naš!

Zajednička slika pobjedničke ekipe Foto: AK Agram Zajednička slika pobjedničke ekipe

Dok seniore i seniorke očekuje drugi dan borbe za trofeje, (mlađi) kadeti i kadetkinje napravili su fantastičan posao u Osijeku i osigurali nam 5. uzastopni naslov s novim rekordnim brojem osvojenih bodova!

Naspram prošle godine i Čakovca, nije bilo promjenjivog vremena, štoviše, u nekim disciplinama uvjeti su bili i (pre)dobri za trčati s obzirom na nedozvoljen vjetar u leđa. 

Ponovno je ispisana povijest rekordnim brojem osvojenih bodova - nakon 2013. i 445 bodova te nakon 2014. i 446 bodova stigli smo do 2015. i 474,5 bodova i to je sada najveći broj osvojenih bodova ikada, postavljen sa strane naših kadeta i kadetkinja!

Kadeti su osvojili nikad više bodova (225,5), a ovaj puta je to uspjelo i kadetkinjama! U 2012. godini prvi puta je u toj konkurenciji 'probijena' granica od 200 bodova i to je upravo uspjelo našoj tadašnjoj generaciji s 203,5 bodova, ali ova je sada još uspješnija s 219!

Zadovoljni smo sastavom u kojem smo došli, ali moramo istaknuti kako je bilo par izostanaka i strah nas je pomisliti da smo s njima možda mogli i preko čarobnih 500 bodova! No tko zna, možda je 'prst sudbine' to sačuvao za neki drugi put.

I ovako smo prezadovoljni, počevši od jednog ponašanja i pristupa naših mladih članova. Naime, s obzirom na paralelno održavanje seniorskog i kadetskog Kupa Hrvatske, nije bilo jednostavno to ni popratiti s trenerske strane, ali posao su definitivno olakšali ovi mladi ljudi koji su se maksimalno prilagodili situaciji i na koncu postigli ostvarenje za pamćenje!

Radi preglednosti članka nećemo previše pisati koliko je tko bodova osvojio, može se sve pogledati u rezultatima ispod ovog članka. Sustav je već duže vremena isti - 12. mjesto nosi 1 bod sve do 1. mjesta koje nosi 12 bodova. 

Senzacionalnih 300m Puljko, Majetić najbolja na dalju

Ove godine se možda nije netko ispromovirao kao npr. prošle godine Bruno Penezić, ali možda je upravo to bila dodatna prednost kadetima i kadetkinjama. Na neki način, svatko je vodio ovu generaciju prema fantastičnom uspjehu!

Iako je 9. mjesec i sezona se nekima približila kraju (ili završava), uglavnom se može vidjeti tko je ovo ljeto bio više na stazi, a tko na plaži.

Na 100m nažalost radi bolesti nije bilo Eme Vukadin, ali zato su tu bile Karla Puljko i Petra Majetić, u pravoj formi i na visini zadatka.

Petra Majetić i Karla Puljko

U startu treba biti pošten i reći kako je vjetar zaista bio velika pomoć, +4.0 vam ne puše svaki dan. Ipak, gledajući sveukupne rezultate, naše djevojke su trčale brže nego ikad dok većina njih i nije što isto nešto govori.

Karla je bila drugoplasirana s vremenom 12.53 dok je Petra kao trećeplasirana odmah iza nje istrčala 12.68. Zasigurno još bolje utrke naspram onih u kvalifikacijama.

Prije toga smo na skoku u dalj dobili pobjednicu upravo u liku Petre koja je došla do rezultata sezone skočivši 5.17, a ovdje vjetar za razliku od stotke nije bio saveznik (-1.7). Nije danas bilo jednostavno curama preko 5 metara, i nije bilo ni previše skokova, ali njoj je to uspjelo svaki put izuzevši prvog skoka (prijestup). Danas je naprosto bila najbolja daljašica u ovoj konkurenciji i pobjeda je više nego zaslužena!

Uz nju je tu skakala i Jana Harapin koja se malo mučila sa zaletom, nije danas uspjela pronaći onu svoju idealnu brzinu, ali i tako je uspjela skoči 4.78 za 8. mjesto. Nastupala je i na motki gdje je s točno preskočenih 2 metra bila desetoplasirana, a pridružila joj se Korina Brečić, s 12. mjestom (160cm).

Potonja je bodove osvajala na 300m prepone gdje nije išla maksimalno, ali ovaj puta nije ni trebalo jer je i 1:01,93 bilo dovoljno za 8. mjesto. Ovdje je još brža bila Leonarda Farkaš, sveukupno je bila četvrtoplasirana s 50.08. Šteta za nju da nije bila u jačoj skupini, možda bi ju povukla do još boljeg rezultata. 

Nedugo nakon 100m se trčalo 300m gdje je Karla istrčala svoju najbolju utrku ikad, debelo nadmašila rezultat sezone od 43.40, ali i osobni rekord 42.68 istrčavši 41.83! Prva utrka u životu brža od 42 sekunde, u pravom trenutku, na užarenom domaćem terenu uspjela je pobijediti i domaću predstavnicu.

Uistinu jedna prava njezina utrka, vjerovali smo da je to bilo negdje u njoj i očito je samo trebalo biti malo strpljiviji. I ovdje smo imali izostanak, uz spomenutu Emu, nije bilo ni Hane Ostojić. Curama želimo što brži oporavak!

Vis i hodanje opravdali očekivanja

Na 2000m izvrsnu utrku je trčala Lea Glas, u cilj je ušla sa 7:27,47 i tako osvojila 5.mjesto. Podsjećamo radi se o djevojčici rođenoj tek 2002. godine. Prošle godine 7:54,03, prije dva tjedna 7:36,00 i sada nastavak serije. Uz nju je trčala Laura Kutlić i također trčala utrku ispod 8 minuta, za 7:56,05.

Buduća Agramerka, Tina Šmid, u ovoj utrci je bila šestoplasirana (7:30,43). Ovaj puta se stvari nisu razvile kao npr. u kvalifikacijama, ali ona je i iduće godine kadetkinja, a ne sumnjamo da će tad biti samo još bolja.

Na 100m prepone Marta Bošnjak i Lara Halapir su zamijenile poredak naspram kvalifikacija, ovaj puta je brža bila Marta s 18.39 dok je Lara istrčala 19.15. Time su zauzele 10. i 11. mjesto.

Marti je to bio uvod u glavnu disciplinu koja je slijedila, skok u vis. Ove godine smo ovdje bili posebno moćni - čak 6 kadetkinja u finalu koje su na kraju zajedno osvojile čak 27 bodova što nije bilo jednostavno jer je konkurencija bila najbrojnija, čak 16 kadetkinja. Razlog većem broju od 12 je preskočenih kvalifikacijskih 140cm koji je bio za prolazak.

Osim po kvantiteti, vis je pružio i visoku kvalitetu. Marta je stigla do 2. mjesta s preskočenih 159cm, novi osobni rekord u pravom trenutku. Isto je uspjelo Klari Blažević, ali njoj je radi većeg broja pokušaja pripalo 4. mjesto. No plasman (koji je ionako jako dobar) ne umanjuje činjenicu da je i Klari ovo osobni rekord. 

Treća naša najbolja ovdje bila je Hanna Alagić na 9. mjestu sa 150cm, također osobni rekord! Ponovno ćemo spomenuti riječ "osobni rekord", Lea Babić je prvi puta u životu preskočila letvicu od 145cm i tako nadmašila prijašnjih 140cm. Bila je 11., a odmah iza nje je Darija Razum s istom visinom, ali većim brojem pokušaja. 'Probudila' se i Darija, šteta za zadnji pokušaj na 150cm.

Visašice 

Izvan kruga osvajača bodova baš na 13. mjestu ostala je Ana Kardum ponovivši 140cm iz kvalifikacija, ali radi se o mlađoj kadetkinji rođenoj 2003. godine, jednoj od najmlađih natjecatelja ovdje u cijeloj konkurenciji (a iz našeg kluba i je bila najmlađa). Ovo je za nju prije svega bilo radi stjecanja iskustva i da malo osjeti atmosferu i čar pobjede!

Na 3000m hodanje stvari su se odvile prema priželjkivanom, Eli Pevec je pobijedila sa 17:01,88, Petri Štefanović pripada 2. mjesto s 17:26,00, a 3. i 4. su Klara Krenek i Katarina Brešković s vremenima 19:05,88 odnosno 20:56,40. 

Nastavak je to dominacije u ovom polju, ali s obzirom na trud i uloženo, ništa nezasluženo, pogotovo u jednoj specifičnoj disciplini tj. grani kao što je hodanje. 

Balenović do 1. i 2. mjesta

U bacanjima Marija Balenović ponovno je pobijedila u jednom napetom duelu i igri centimetara na kugli! Radi se o rezultatu 12.79, dva centimetra dalje od drugoplasirane. Nije puno, ali više nego dovoljno da napravi razliku između pobjednice i drugoplasirane.

Marija Balenović

Josipa Jambrek je bacila do 9.89 i zauzela 7. mjesto dok je Vanessa Merkaš s 8.60 bila devetoplasirana. 

Bodovno je još bolje bilo u bacanju kladiva gdje je Marija osvojila 2. mjesto s točno bačena 42 metra. Prve dvije serije nije uspjela baciti ispravan hitac pa su stvari malo postale napetije, ali izvukla se rezultatom dostatnim za ovu poziciju.

Josipi je pripalo 6. mjesto s 29.59, rezultat još bolji nego u kvalifikacijama, a odmah iza nje je Vanessa s 23.75, ona je također bacila dalje nego u Čakovcu.

Na razini ovosezonskih najboljih hitaca bila je Patricia Jukić bacivši koplje 27.11 i tako završila natjecanje na 8. mjestu.

Dodatna pozitivnost ili razlog za optimizam je što bi sve trebale biti s nama i u idućoj sezoni, Marija, Josipa i Vanessa su 2001. godište, a Patricia 2002. Vrijeme ide u njihovu korist...

Ranije smo spominjali izostanke koji su nam malo i poremetili sastave štafete tako da za Agram I su na kraju trčale Jana Harapin, Petra Majetić, Marta Bošnjak i Karla Puljko te s 51.66 osvojila 2. mjesto! 

Hanna Alagić, Klara Blažević, Korina Brečić i Leonarda Farkaš sačinjavale su Agram II, njihovih 55.73 vrijedilo je 9. mjesta sveukupno. Bilo je to jedno sigurno izdanje (posebno u izmjenama), da se slučajno ne propuste novi bodovi. 

Ugodna iznenađenja na preponama, čudnih 3000m

Mihael Fitz nikad nije bio brži na 100m s istrčanih 12.36 (9. mjesto) i šteta da je vjetar bio jači od dozvoljenog (+3.0) kao i kod djevojki.

Na 300m Walter Smajlović je osvojio 6. mjesto s 39.97 što nije njegovo najbolje vrijeme, ali teško ga je i postići kad sat vremena prije trčite utrku na 300m prepone gdje je treba reć da je bio sjajan.

No prije toga da ne zaboravimo Velimira Šimaga koji se s 41.04 i 8. mjestom približio svojem osobnom rekordu. 

Ista dionica, samo s preponama, donijela nam je 3. mjesto Waltera i šteta što je samo 4 stotinke zaostao za drugoplasiranim. Naime, trčao je u prvoj, nominalno sporijoj skupini te otpočetka krenuo hrabro i riskantno što je dalo itekakav rezultat. U cilj je ušao s 42.94 i tako značajno poboljšao prijašnji osobni rekord koji je iznosio 46.05.

Antonio Frančić je u ovoj utrci bio petoplasirani s 43.77, zato je još bolje trčao 100m prepone gdje mu je pripalo 2. mjesto s prvom utrkom ispod 15 sekundi! Opet, vjetar u leđa je radio (+3.6), ali ne može svatko istrčati 14.96 što je njemu uspjelo i tako je potvrdio vrlo dobru formu u ovom razdoblju.

Lovro Obajdin je trčao u prvoj skupini gdje je čak vjetar bio regularan (+1.5) i s 16.37 pobijedio, a sveukupno zauzeo 6. mjesto. Malo manje inspiriran bio je na skoku u dalj, uspio je preskočiti 5 metara, ali ne dalje od 5.03 čime je ovaj puta bio osmoplasirani. Sve u svemu dobri nastupi za kadeta koji je tek nedavno ušao u atletski svijet.

Teško je nešto pametno napisati za 3000m kada se dogodi situacija da suci pogriješe u brojanju krugova i bace sumnju na regularnost cijele utrke, pamtit ćemo samo plasmane - Nikola Klarić je bio drugoplasirani, a Andrija Palička šestoplasirani. 

Hodanje na razini, kao i tehničke discipline

Ove godine na 3000m hodanje imamo prva dva kadeta u vrhu poretka rezultata! Hodalo se brže od 15 minuta, Maksimilijan Međimorec je pobijedio s 14:55,12, a blizu odmah do njega je Bruno Rožman u vremenu 14:57,50. Dečki su zadovoljni ušli u cilj, kako i ne bi.

Krešimir Hartl se pozicionirao na 4. mjestu sa 16:50,88, blizu je bio i Ivan Gašpar - čovjek od zadatka. Njegova dionica izmjerena je za 16:54,38. Posao je pošteno i dobro (nije bio diskvalificiran, to je dovoljno) odradio Fran Bušić kao šestoplasirani u vremenu 24:09,09.

Hodači i hodačice

Skok u vis nam je ponudio senzacionalnog Martina Matkovića koji je prema vlastitim riječima imao "eksplozivno stopalo" i s njime preletio 172cm što je 12cm bolje od prijašnjeg osobnog rekorda! Nagrada za to je visok plasman, pripalo mu je 4. mjesto.

Korak naprijed u ovoj disciplini napravio je i Bruno Košćica koji je ušao na 'mala vrata' u ovo finale, ali zato je tu bio puno bolji. Skočio je više od osobnog rekorda (157cm) u dva navrata, završio je natjecanje kao sedmoplasirani sa 163 centimetra.

Lovro Ištvančić nije bio inspiriran kao u kvalifikacijama, ali bitno da je preskočio 150cm i tako podijelio 10. mjesto. 

Dokaz da je Martin stvarno bio motiviran u današnjem natjecanju je i da motku nije skočio jednako kao vis već je s točno preskočena 2 metra zauzeo 8. mjesto.

U bacanjima Tomislav Blekić radi 'tehničkih' problema nije mogao biti pravi u bacanju kladiva po pitanju lova na što bolji rezultat, ali i 46.58 je bilo više nego dovoljno za 2. mjesto! Ugodno je iznenadio na kugli, prvi puta je letjela preko 13 metara! Točnije, suci su izmjerili 13.29 i tako je to bio još jedan visok plasman za njega, 3. mjesto.

Viktor Veić kuglu je bacio do 12.68, a malo manje Antonio Pehar, 12.33. Tako su osvojili 5. i 7. mjesto. Antonio je možda i sam očekivao više u ovoj disciplini pogotovo nakon jednog hica koji je na kraju bio označen kao neispravan. Tek je nedavno kod nas i kroz vrijeme koje slijedi može biti samo kvalitetniji.

S druge strane, Viktor je vjerojatno više očekivao u bacanju diska gdje je malo ispred njega bio Karlo Bertina s 41.42, a on je bacio 41.29 i tako osvojio 3. mjesto. Godinu dana je mlađi i iskustva s diskom zapravo i nema puno, sigurni smo kako će iduće sezone sprava letjeti još dalje.

Karlu je očito godio dolazak u Osijek jer osim dobrog diska i na koplju je bio na razini zadatka. Možda je rezultatski moglo bolje, ali plasmanom sigurno možemo biti zadovoljni, isti je kao onaj na disku! Zaslužio ga je bacivši koplje najdalje do 44.53. 

Antonio je bio sedmoplasirani s 33.10, Luka Dubajić je prebacio 30 metara (točnije 31.43) i zauzeo poziciju odmah iza njega. Nino Kolić je ovdje najdalje bacio 29.10 i zavrijedio 10. mjesto.

Luku i Ninu smo uz Mihaela Fitza osim Tomislava imali u bacanju kladiva. Lukinih 22.97 vrijedilo je 6. mjesta, Mihaelovih 19.52 10. mjesta i Ninih 16.55 je bilo za 11. mjesto.

Dečki su u ovim bacanjima odradili sjajan posao kad se sve zbroji i odigrali bitnu ulogu u stvaranju što veće bodovne prednosti.

Tome je i pridonijela štafeta 4x100m, za Agram I trčali su Mihael Fitz, Antonio Frančić, Lovro Obajdin i Luka Dubajić. Dečki su ušli 3. u cilj s vremenom 48.80 što je vrlo dobro ako uzmete u obzir da tu nema nijednog kadeta izlaznog godišta.

Agram II su bili Martin Matković, Velimir Šimag, Walter Smajlović i Antonio Pehar, njihovih 49.51 vrijedilo je 5. mjesta. 

Za kraj spomenimo kako je ovo natjecanje bilo ogledno za idući tjedan kada je na rasporedu međunarodni susret kadetskih reprezentacija u Češkoj i uskoro možemo očekivati popis da vidimo tko od naših članova i članica putuje tamo. Prema ovim rezultatima, možemo biti itekako optimistični.

Izrazito smo zadovoljni i ponosni na rezultate koje su postigli kadeti i kadetkinje, kako u pojedinačnom tako i u ekipnom smislu. Hvala našim trenerima koji su ih odlično pripremili. Zajedno zaslužuju sve čestitke i pohvale za veličanstven uspjeh koji su zajedničkim snagama postigli! Svaka čast i bravo!

  • Natjecanje: Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje
  • Mjesto: Osijek
  • Datum: 20.9.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook