Domaća natjecanja

Cepuš predvodnik nikad uspješnijih Agramera i Agramerki na zimskom trkačkom prvenstvu Hrvatske

Ne, ovo nije reklama za Pumu - Sven Cepuš Foto: AK Agram Ne, ovo nije reklama za Pumu - Sven Cepuš

Pula je ponovno organizirala  Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima gdje su naši članovi demonstrirali niz sjajnih nastupa koji su rezultirali jednom velikom dominacijom gdje smo osvojili sveukupno 22 medalja, od čega je njih čak 10 zlatnih uz 7 srebra i 5 bronci.

U kategoriji seniora osvojeno je 11 medalja (3 zlata, 5 srebra I 3 bronce), a isto tako i kod juniora samo u bitno drugačijem omjeru od 7 zlata, 2 srebra i 2 bronce.

Uz to imamo i najuspješnijeg pojedinca natjecanja u liku Svena Cepuša koji je u manje od 90 minuta pokazao kako se trči 400 i 800 metara (juniori). Po satnici je prvo išlo 400 metara, a ujedno je to bila i disciplina kojom je započelo natjecanje.

Sven je imao nešto mirniji početak, a u završnici je došao do izražaja s odličnim finiširanjem na koje nitko drugi nije imao odgovora. Ciljem je prošao u vremenu 49.52 i prvo zlato je osvojeno!

Do medalje ovdje stiže i Antonio Kovačić, njegovih 51.27 u ovoj utrci vrijedilo je bronce.

Zatim je bio naš jedini predstavnik na 800m gdje je pružio još kvalitetniju utrku istrčavši 1:52,55 te i u ovoj utrci prolazi prvi ciljem! U ovom trenu je zapuhao i nešto jači vjetar koji uvijek može stvoriti probleme trkačima, ali Sven se dobro snašao i odmah u prvoj utrci istrčao bolji rezultat od onog dvoranskog.

Time je osvojio dva zlata uz kasnije štafetno srebro, a to nije nikome uspjelo danas u Puli.

Kovačić siguran, nastavak sjajne forme Svaline

Na seniorskih 400m Mateo Kovačić iskoristio je priliku i nakon sitnijih problema s ozljedom tijekom dvoranske sezone uspješno je krenuo na otvorenom. Potvrda toga je seniorski naslov, prvi na ovom natjecanju, istrčao je 48.70 u opreznoj utrci za njega.

Prvi puta je u istoj konkurenciji ovdje spomenutu disciplinu službeno trčao Marino Bloudek i prošao ciljem u vremenu 49.35! Iza njega je već niz štafeta, ali dugo ga nismo vidjeli na pojedinačnih 400m, a ovu će pamtiti po naslovu zimskog seniorskog doprvaka Hrvatske.

Nažalost, satnica mu ovaj puta nije išla u prilog s obzirom na toda je već 25min kasnije krenuo u utrku na 1500m gdje je osvojio broncu sa 4:09,95. Natjecanje je takvo da je nemoguće da svakom ispadne satnica po volji, ali i u najgorem slučaju, bio je ovo dobar trening za njega.

Zato je na juniorskih 1500m sjajnu formu potvrdio Filip Svalina. Nije to samo danas, Filip je u posljednje vrijeme zaista jedan od pouzdanijih članova, a pritom je i izrazito uspješan. Ovu utrku je odveo na 'svoj mlin' kada je to trebalo i priuštio si ne pretjerano stresnu završnicu, a uz već ranije poznatu hitrinu, zasluženo pobjeđuje za novi naslov! Vrijeme pobjednika 4:08,67.

Utrka nešto sporijeg ritma ponudila je višestruke promjene u poretku, a u tome je sudjelovao i Andrija Palička koji na kraju ciljem prolazi s 4:14,80 što mu je ujedno i novi osobni rekord. Rezultat vrijedan 4. pozicije.

Petar Bratulić stigao je do srebra na seniorskih 3000m, držao je dobar ritam, malo je 'ponestalo' brzine u završnici, ali i ovako je to vrlo solidan rezultat. Blizak osobnom rekordu 8:47,38 i na kraju mu je pripalo srebrno odličje.

Čudesni povratak zlatnog Kožuhara

U isto vrijeme trčali su i juniori koji su pružili dodatno uzbudljiviju utrku za koju se posebno pobrinuo Zlatko Kožuhar koji je većinu utrke djelovao kao čovjek koji danas neće na postolje, ali ipak je to Zlatko za kojeg znamo da nema predaje bez borbe. U posljednjim krugovima se približavao i skratio distancu da bi u posljednjem krugu šokirao vodeću skupinu te u posljednjih 300 metara preuzeo vodstvo koje više nije ispuštao!

Vrijeme nije njegovo najbolje ikad (9:04,41), ali ono je nakon ovakve utrke potpuno nebitno, fantastičan comeback našeg člana vrijedi naslova juniorskog prvaka Hrvatske kojeg je 'preoteo' svom klupskom kolegi Nikoli Klariću koji je također pružio dobru utrku (9:05,21) i stigao do srebra. Ovime su njih dvojica naspram prošle godine samo zamijenile pozicije.

Nije bilo previše odmora za Zlatka s obzirom na to da je Hrvoje Čukman 'otpao' za juniorsku štafetu 4x400m, priključio se kolegi po metraži, Filipu Svalinu, ali i Antoniju Kovačiću te Svenu Cepušu.  Istrčali su 3:32,24 što je u današnjoj konkurenciji vrijedilo srebrne medalje.

Zato smo kod seniora na 4x400m bili znatno uspješniji, a i ako pogledate sastave, jasno je kako smo i ciljali na to.

Seniori na 4x400m nikad dominantniji, juniorke uhvatile 'neuhvatljivo'

Bruno Penezić, Marino Bloudek, Milan Kotur i Mateo Kovačić istrčali su 3:28,78 u jednoj utrci gdje se ne sjećamo kada je zadnji puta pobjeda bila tako uvjerljiva. Jasno je kako nisu svi došli u punim sastavima, ali to su ionako tuđi, a ne naši problemi. Zapravo smo sami sebi bili konkurencija s obzirom da je iduća štafeta bila ona našeg nominalno drugog sastava (Jakov Raguž, Filip Orlović, Edin Mešić i Petar Bratulić), njihovih 3:38,43 vrijedilo je kompleta srebrnih medalja.

Koliko je dominantno bilo muških 4x400m seniora, barem jednako (a i više) bilo je dramatično 4x400m juniorki gdje smo nakon jednog perioda složili jedan respektabilan sastav koji su sačinjavale Izabela Grandi, Karla Puljko, Dora Filipović i Wanda Haber.

U početku je zaostatak za dotad vodećom Istrom bio popriličan, ali malo po malo i ta prednost se istopila i u posljednjim metrima Wanda Haber je ostala u boljem položaju i tako prva prošla ciljem za jednu od većih triler-pobjeda, barem što se štafete tiče. Vrijeme pobjedničke štafete 4:00,27 samo je za 5 stotinki brže od drugoplasirane Istre koja je na krilima domaćeg terena i publike pružila lijep nastup.

Nije to bilo prvih Wandinih 400 metara, ranije je nastupala na pojedinačnih 400m kod juniorki gdje je uvjerljivo slavila sa 57.99 i tako obranila prošlogodišnje osvojen naslov! Razlika je jedino u dresu (2016. – Istra, 2017. – Agram), postolje i medalja se na ovom natjecanju očigledno ne mijenja.

 

Samostalna Vukančić do juniorskog zlata i osobnog rekorda

Na dobrom putu povratka je Tina Šmid koja je nakon krosa (gdje je 'uletila' sa određenim poteškoćama u leđima) danas imala još bolji nastup i na 1500m stiže do brončanog odličja u vremenu 4:55,83.

S juniorkama su trčale i seniorke, a tu su do srebrnog odnosno brončanog odličja stigle Antonija Žalac (5:06,12) i Ivana Grubišić (5:23,27).

Odlično je 3000m u juniorskoj konkurenciji trčala Katarina Vukančić, za nju je to bila jedna samostalna utrka (kategorijski) koju je očito pogodila u željenom ritmu i ciljem prošla s 10:05,73 za novi osobni rekord! Prava nagrada za to je juniorski naslov koji je zaista ostvarila u jednoj od uvjerljivijih pobjeda što smo cjelokupno vidjeli u Puli.

I ovdje su seniorke trčale s juniorkama, a do odličja stiže srebrna Ljiljana Ćulibrk (10:40,30) dok je Ivani Grubišić (11:10,29) pripala druga bronca danas. Često znamo reći ili napisati, treba iskoristiti prilike, Ivana je upravo to napravila i vjerujemo kako će pamtiti svoje prve pojedinačne medalje.

Poljanac iskoristila priliku za prvo pojedinačno zlato

Spominjući frazu „korištenja prilike“ nema boljeg trenutka nego pohvaliti pobjednicu na 800m seniorki, Stelu Poljanac! Naslov prvakinje zaslužila je istrčavši 2:20,54,ali sam dojam je bio zaista dobar, posebice drugi krug kada je stvorila prednost koja je rasla i bila više nego dovoljna za njezino prvo pojedinačlno zlato. Tako se to radi, bila je to jedna kvalitetna predstava s njene strane.

Duplo kraću dionicu kod juniorki je trčala Leonarda Farkaš i za početak sezone otvorila s 1:03,16 čime joj je pripalo 7. mjesto. Sudjelovala je i u štafeti Agrama II na 4x400m juniorki, zajedno s Arianom Baronicom, Katarinom Vukančić i Klaudijom Dešić za 4:26,61 i 4. mjesto.

Sveukupan dojam po završetku natjecanja je svakako pozitivan jer grupno gledajući, radi se o našem najuspješnijem nastupu na ovom natjecanju u ovom formatu.

Čestitamo svima na postignutim uspjesima i sretno u nastavku priprema za sezonu na otvorenom!

  • Natjecanje: Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima
  • Mjesto: Pula
  • Datum: 19.3.2017.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook