Statistika

I to smo dočekali: DESET godina našeg YouTube kanala!

Vizual za 10. godina Foto: AK Agram/YouTube Vizual za 10. godina

Protekli vikend je na subotu, 3. kolovoza 2019. naš YouTube kanal i službeno obilježio svojih prvih 10 godina pa smo povodom toga pripremili neke statističke podatke koje obuhvaćaju navedeno razdoblje.

Dva su razloga što nismo na isti dan izlazili s objavom, prvi je što je bilo još dosta materijala sa seniorskog prvenstva Hrvatske, a još bitniji onaj drugi je što sam YouTube za svoju analitiku uvijek treba barem jedan dan više za prikupljanje podataka. U tom smislu smo željeli pričekati što ispravnije brojeve.

Za uvećani prikaz kliknite desnim klikom na sliku i odaberite opciju "Otvorite sliku".

Osnovno

Nakon prvih 5 godina gdje smo objavili 1032 videozapisa, dodatno smo pojačali i nakon 10 godina brojimo impresivnih 4399 videozapisa!

Osnovne informacije - 10 godina YouTube Kanala

Manjkavost ove statistike je što se procijenjeni broj odgledanih minuta videozapisa (vrijeme gledanja) vodi tek od 2012. godine te on kao takav nije u potpunosti validan podatak, ali možemo spomenuti kako ovih 3.6 milijuna minuta je preračunatih 6 godina i 335 dana. Kada bi tu se gledalo razdoblje prije 2012. godine sigurno bi došli i do 7 godina...

No podatak koji YouTube vodi od samih početaka je broj pregleda videozapisa, a on je u ovih 10 godina dogurao do broja od skoro 2.2 milijuna pregleda!

U omjeru sviđanja/nesviđanja videa pobjedu očekivano prevladava opcija "Sviđa mi se" s brojem od 9698 naspram 450 kod "Ne sviđa mi se".

Nakon 5 godina brojali smo 153 pretplatnika, a u ovom razdoblju se dodatno etablirala uloga 'subscriber'-a pa je to sada već i četveroznamenkasta brojka od 1610 njih.

Zanimljiv je podatak i o najaktivnijem danu pregleda naših videozapisa. Konkretno, radi se o 19. kolovoza 2016. godine, a video(i) su se tada pregledali čak 209 216 puta! U postotku je to skoro 10% od našeg aktualnog broja za svih 10 godina.

Države

I u ovom pregledu nam je relevantnija statistika broja pregleda (prikaza) videozapisa nego vrijeme gledanja u minutama jer se taj podatak vodi od 1. rujna 2012...

Očekivano je Hrvatska vodeća s 1 425 699 pregleda iako bi neki možda očekivali i veći postotak od 66% s obzirom na to da nam 34% ostaje na ostatak svijeta što za jedan primarno domaći kanal poput našeg poprilično dobar broj. A među njima je šarolik broj ostalih zemalja, a od njih 113 smo vam izlistali TOP25.

2-Drzave

Demografija

Po običaju, ove podatke treba uzeti s dozom rezerve jer se oni baziraju prema dobi i spolu koje korisnik bez posebne provjere sam unosi za svoj račun. 

Demografija - 10 godina YouTube kanala

Sveukupan omjer muškaraca i žena za prvih 5 godina prema ovim podacima bio je 73-27%, a sada se malo promijenio odnosno nakon 10 godina iznosi 67-33%.

Kako je sve počelo?

Za kraj ovog djela statističkog članka posvećenoj 10 godina postojanja kanala otkrit ćemo vam nešto što vjerojatno mnogi od vas nisu znali, a to je koji je prvi videozapis koji smo prenijeli istog dana kada smo kreirali naš YouTube kanal naziva "Atletski klub Agram TV".

U 22:16h 3. kolovoza 2009. uploadan je povratak Milana Kotura na pojedinačnom seniorskom prvenstvu Hrvatske 29. srpnja iste godine, a ujedno je to bio i njegov debitantski nastup za naš klub. Snimak je već tada pronašao svoju malu, ali zahvalnu publiku te imao pozitivne reakcije. Kroz ovih 10 godina očekivano nije naš najgledaniji videozapis (pregledan preko 1000 puta), ali nama je iz simboličnih razloga vrlo drag.

Upravo je ovaj video bio početak jedne lavine koja je uslijedila na YouTubeu koji je i tada već bio popularan, ali svejedno, ne kao danas. Zanimljivo je da su se u ovih 10 godina pojavili mnogi različiti servisi od društvenih mreža i sl. novotarija, ali YouTube je unatoč pojavi konkurencije uspio opstati na tržištu te je nesumnjivo i u današnje vrijeme vodeći video servis iako mu najveći problem i dalje stvara dio oko autorskih prava koji je u prošlom desetljeću bio ipak jednostavniji. Ipak, danas se 'vrti' i bitno veći novac te je ovaj problematičan trend zapravo i očekivan slijed događanja.

I sam internet se dodatno proširio te još važnije za prijenose - ubrzao, a mogućnost kvaliteta videozapisa bitno je veća nego tada, u ondašnje vrijeme ovaj video s Koturom bio je "4K" za ovo što je danas "4K". Podatak koji također lijepo oslikava količinu (hiper)produkcije je kako smo 2009. godine objavili 6 videozapisa, a npr. u 2013. godini 69 puta više - 410 videozapisa. Po završetku 2018. godine dobili smo podatak o 815 prenesenih videozapisa, dakle skoro duplo više.

Za prvih 5 godina bili smo pesimistični do te granice da nismo ulazili u nikakve posebne prognoze i ostavili mogućnost da samog kanala možda neće ni biti. Ostat ćemo realni i čvrsto na zemlji jer što nas očekuje do neke iduće obljetnice teško je za pretpostaviti. Prva i najveća nam je želja da ovaj kanal o(p)stane, a za ostalo ćemo već lako.

Zaključno, sa svojih impresivnih skoro 4400 videozapisa bez lažne skromnosti možemo reći kako se već sada radi o pravoj video arhivi domaćih, ali i međunarodnih snimki od kojih će te većinu teško pronaći na ostalim kanalima što nam daje i jednu dimenziju ekskluzivnosti s kojom se ponosimo.

Hvala vam svima na praćenju i podršci te vas ostavljamo u pregledu našeg prvog videozapisa, a isto tako nakon toga preporučujemo vam da posjetite i izdvojeni članak u kojem smo izdvojili TOP10 videa za ovih 10 godina našeg YouTube kanala.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook