Povratak u prošlost

Povratak u 2005. godinu: Milan Kotur - Europski juniorski prvak (VIDEO)

Milan Kotur na stadionu "Darius and Girėnas" Foto: Wikipedia Milan Kotur na stadionu "Darius and Girėnas"

Senzacionalan uspjeh našeg Marina Bloudeka na 800m u aktualnoj 2017. godini potaknuo nas je da zavirimo malo u hrvatsku atletsku povijest na najvećim međunarodnim natjecanjima.

Stoga smo se vratili u 2005. godinu, nesumnjivo zlatnu i vjerojatno gotovo neponovljivu godinu hrvatske juniorske atletike.

Te godine se Europsko juniorsko prvenstvo održavalo u Kaunasu (Litvi) i Hrvatska se uvijek može ponositi čijenicom kako smo na 400m i kod muškaraca i kod žena imali europske prvake, bili su to Željko VincekDanijela Grgić.

Točnije, 22. srpnja 2005. okrunjena su dva europska prvaka, a dolaze iz iste zemlje i to Hrvatske gdje je situacija s uvjetima uvijek generalno neadekvatna (bez dvorane tijekom treninga zimi itd.). U tom smislu to je zaista bilo pravo atletsko čudo.

No to nije bilo sve, šlag na tortu uslijedio je samo dan poslije kada je Milan Kotur stigao do još jedne nevjerojatne pobjede, trećeg zlata Hrvatske na ovom natjecanju, a ujedno je to do 23.7.2017. bila zadnja hrvatska muška zlatna medalja u trčanjima, barem što se ovog natjecanja tiče. Dvanaest godina kasnije, Marino je prekinuo taj niz (potaknuo nas na ovaj članak) i sad možemo ponovno početi 'brojati'.

Spomenuli smo neadekvatne uvjete u kojima su Vincek i Grgić trenirali, ali oni su barem tijekom toplijih dana imali stazu dok Kotur u svom Jasenovcu nije imao ni to.

Na neki način je to i svojevrsna poveznica naših dvaju članova, Milana i Marina, koji su unatoč svim tim neadekvatnim uvjetima u svojim sredinama (izuzevši odlaske na pripreme) uspjeli ne samo doći na jedno veliko natjecanje i sudjelovati u njemu, ne samo osvojiti medalju, već postati europskim prvakom! I to svakako spada u kategoriju pravih sportskih čuda, nevjerojatnih postignuća (ili nazovite ih kako vam već draže)...

Pa je red da se ovog iz 2005. prisjetimo, Milan Kotur, 4. staza i rezultat 50.15 koji je bio skoro za sekundu bolji od drugoplasiranog, kasnije legendarnog Davida Greena.

Radi se o aktualnom hrvatskom juniorskom rekordu, a zanimljivo je zapravo koliko generacijski može ovisiti poredak u jednoj disciplini. Hipotetski, u ovoj Koturovoj utrci, naš član i rezultatski aktualni najbolji hrvatski preponaš na 400m, Hrvoje Čukman, bi bio drugoplasirani dok je primjerice na sadašnjem izdanju Europskog juniorskog prvenstva sa svojih 50.92 bio petoplasirani.

Bilo kako bilo, uistinu je sjajno prisjetiti se 2005. i svih uspjeha, uključujući i Milanov. Ponovilo se!

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook