Ostalo

VIDEO: 10 najboljih trenutaka po kojima ćemo pamtiti dvoransku sezonu 2017.

Niz naših atletičara i atletičarki Foto: AK Agram Niz naših atletičara i atletičarki

Završetak Europskog prvenstva u dvorani zaključio je cjelokupnu dvoransku sezonu za 2017. godinu, a mi donosimo neke od nama lijepih i važnih trenutaka po kojima ćemo ju pamtiti.

Pretežito su to naravno zlatna odličja naših članova, ali nije svaka točka pod tim. Događaji označeni brojevima nemaju svoj slijed prema važnosti već uglavnom kronološki. Napomena je da se ovaj tekst odnosi isključivo na rezultate postignute u dvoranskim uvjetima. Zimska prvenstva (jedno se održalo, jedno slijedi) ćemo obraditi drugom prilikom.

1. Zlato Bošnjak na DPPH za mlađe juniore i juniorke

Veni, vidi, vici. To bio najbolji opis jednog pravog iznenađenja koja je Marta Bošnjak, inače još uvijek kadetkinja, priredila svojim suparnicama na skoku u vis.

2. Zlato Svaline na DPPH za seniore i seniorke

Potvrda rada i vrijednosti Filipa Svaline stiže nam iz godine u godinu, a u 2017. odmah ju je otvorio s prvom dvoranskim seniorskim naslovom u kružnoj dvorani Beča u disciplini 1500m.

3. Zlata Dubajića i Oreškovića na DPPH za (mlađe) kadete

Veseli nas da osim Brune Penezića koji je slavio na juniorskom i seniorskom dvoranskom prvenstvu Hrvatske smo na kadetskom dvoranskom PH imali pobjednika Luku Dubajića te na mlađekadetskom dvoranskom PH Marka Oreškovića upravo u disciplini na 60m.

Zapravo, kad se pogledaju sva prvenstva, jedino na mlađeseniorskom natjecanju nismo imali prvaka već doprvaka.

 

4. Prvo Dvoransko U20 balkansko prvenstvo i povijesna 4x400m štafeta

Prvo i vjerujemo, ne zadnje natjecanje proteklo je u odličnoj organizaciji, a i naši reprezentativci su bili takvi. Posebno tu treba istaknuti pojedinačno srebrnog Marina Bloudeka (800m, brončanog Hrvoja Čukmana (400m) i Filipa Mrčića (vis).

Vrhunac nas je dočekao na kraju natjecanja na 4x400m gdje se uz spomenuti dvojac Bloudek-Čukman priključio Sven Cepuš i čak tri od četiri štafetara vodili su nas do prvog zlata u prvoj juniorskoj dvoranskoj štafeti od samostalnosti Hrvatske!

5. Penezić najuspješniji Agramer u povijesti po medaljama s PH

Tražio se Bruno Penezić kroz ovu dvoransku sezonu, ali juniorski naslov na 60m nije propustio (7.01) a pravu utrku je pronašao u najboljem mogućem trenutku, u finalu 60m seniorskog prvenstva gdje je stigao do prvog pojedinačnog seniorskog naslova s novim osobnim rekordom od 6.94!

Ujedno je Bruno time postao naš najuspješni medaljaš u povijesti kluba kod seniora.

6. Zuanovićevo zlato na DPPH za seniore i seniorke

Problemi s ozljedom obilježili su dvoranski dio priprema za 2017. stoga ne čudi da je Anti Zuanoviću trebalo više vremena da pronađe bolju kvalitetu skokova.

Skočio je 14.61 u najboljem trenutku, a to je bilo na kraju više nego dostatno za zlato i svojevrsno iznenađenje dok rezultat nudi nadu u lovu na normu juniorskog EP.

7. Konstantnost Lare Juriše

Ova strpljiva djevojka imala je vrlo stabilnu dvoransku sezonu koja je kulminirala na seniorskom dvoranskom PH i tjedan dana kasnije na Balkanskom seniorskom dvoranskom PH (u svom debiju za seniorsku reprezentaciju) skakala 3.80 što je novi osobni rekord, a ujedno je to rezultat kojim više ni norma za mlađeseniorsko EP nije daleko (4.00).

Uz to nije propustila osvojiti dvoranski seniorski naslov doprvakinje Hrvatske.

8. Mrčićeva norma na visu za Europsko juniorski prvenstvo s 2.13m

Prije godinu dana u isto vrijeme 'vrtio' se dvoranski rezultat oko 2 metra, a sada je već na 2.13. Nije to rezultat koji je došao iz ničega, prije toga u ovoj dvoranskoj sezoni je Filip Mrčić već skočio i 2.10.

Njegov trenutačno najbolji rezultat je stigao na seniorskom dvoranskom prvenstvu Hrvatske gdje je time bio srebrni, ali bez ikakve sumnje, njemu i nama je to jedno od 'najslađih' srebra s obzirom na rezultat kojim je osigurao nastup na Europskom juniorskom prvenstvu.

9. Povratak Ane Šimić

Ostaje dojam kako se s medijske strane očekivalo više u finalu ženskog visa dvoranskog EP u Beogradu, ali to je želja onih manje upućenih u situaciju.

Ana Šimić se na kraju sezone 2016. našla na jednoj životnoj prekretnici koja je lako mogla rezultirati i time da je više nikad ne vidimo na atletskim borilištima. Srećom, takva tragedija se nije dogodila, stvari su se posložile (drugačije nego do sad) i stoga je prolazak u finale bio pravi uspjeh, a skokovi i plasman tamo dodatan bonus.

10. Bonus: Filipović, Haber, Kolarević, Mačković, Palička, Puljko, Vusić...

Za kraj vrijedi "brzinski" spomenuti još neka imena s obzirom na to da je stvarno teško raditi TOP 10 poredak, a ni s ovim dodatnim brojem nismo obuhvatili sve.

Ukratko, Dora Filipović tražila se u ovom dijelu sezone što nije neočekivano jer njezine prave discipline ipak imaju troznamenkastu metražu, ali mlađeseniorski naslov na 60m u vrlo napetoj utrci nije joj promakao. U istoj disciplini Karla Puljko potvrdila je svoj povratak u svijet atletike osvajanjem pojedinačnog srebra

Jedan nemedaljaš se istaknuo tijekom dvoranskog prvenstva seniora u kružnoj dvorani, a to je Andrija Palička na 3000m koji je svoj osobni 9:41,29 popravio do 9:14,73 što je stvarno velik napredak, a i još k tome rezultat u dvorani koji sugerira da bi na otvorenom to moglo još brže.

Wanda Haber se već u startu kao pridošlica pokazala kao pojačanje, dva puta je osvojila srebro na 60m prepone, disciplina u kojoj do sada nije nastupala i vrlo dobro se snašla. Demir Kolarević nije imao dvoransku sezonu iz snova, ali imao je trenutak od 17.09cm na kugli kada je za jedan jedini centimetar obranio mlađeseniorski dvoranski naslov.

Kadetkinja u svojoj prvoj godini staža (2003. godište), Eva Mačković, posebno nas je oduševila na skoku u dalj gdje bez pretjeranog iskustva je više puta skakala preko 5 metara, a najdalji je bio skok od 5.28 čime je poboljšala prijašnji osobni rekord za skoro pola metra.

Još dalje je skakala novopečena starija juniorka, Rea Vusić, u svojoj zapravo prvoj pravoj dvoranskoj sezoni gdje je prijašnji osobni od 4.74 zamijenilo je puno daljih 5.38, a pritom je iskoristila priliku na mlađeseniorskom dvoranskom PH i osvojila broncu.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook