Ostalo

Što je novo na domaćim natjecanjima u 2018. godini?

HAS logo Foto: HAS HAS logo

Prije nešto manje od dva tjedna službeno su objavljene i Opća pravila i propozicije Hrvatskog atletskog saveza za 2018. godinu.

Imali smo podosta objava s osvrtima na 2017. godinu te u tom duhu nismo željeli još okrenuti stranicu naprijed, ali s obzirom na to da nas već ovaj tjedan očekuje prvo pojedinačno prvenstvo Hrvatske, zgodno je ukratko proći neke od novina za ovu godinu, kako u općem djelu, tako i u samim natjecanjima.

Inače sve važne promjene možete pogledati i putem linka koji je istaknuti i na stranicama matičnog saveza.

Opći dio

Nisu se dogodile nikakve revolucionarne stvari, osim što su neke stvari sad jasnije postavljene i objašnjene, a najveći novitet za ovu godinu je sustav online prijava putem posebne web aplikacije HAS-a koja je već u funkciji.

Svakako je to nešto što je korak prema modernizaciji i potrebnoj informatizaciji sustava prijava koji je zaista već bio pomalo arhaičan, a i problematičan za organizatore natjecanja koji te podatke trebaju objediniti i složiti startne liste i ostalo. Za očekivati je kako će ovime taj problem biti riješen. 

Osim toga, jedna sitnija novina su novčane kazne za nedolično ponašanje, vidjet ćemo kako će ta praksa zaživjeti.

Pojedinačna prvenstva Hrvatske

Ovdje ima već zanimljiva novost, osim nekoliko 'tehnikalija' koje su zapravo nešto što se već i ranije provodilo. Tiče se Prvenstva Hrvatske u štafetama gdje će dobna kategorija mlađih kadeta i kadetkinja zamijeniti limače i limačice koji su se provodili dosadašnje 2 godine. 

Osim toga, seniori i seniorke (uključivši i mlađe seniore i seniorke) su usklađeni sada s općim djelom što znači da će oni sada na spomenutom natjecanju imati pravo nastupa u 3 štafetne discipline.

Ekipna prvenstva i Kupovi Hrvatske

Tu imamo najviše promjena:

  • Ekipno seniorsko prvenstvo Hrvatske vraća se u jednodnevni format kao i pretprošle godine
  • Ekipno juniorsko prvenstvo Hrvatske održavat će se zajedno s Kupom Hrvatske za juniore i juniorke, odnosno imat ćemo 2 u 1 natjecanje što je u ovom trenu zapravo i logičan slijed događanja s obzirom na to da Hrvatski olimpijski odbor u ovom trenu ne priznaje domaća juniorska natjecanja u svrhu postizanja ili ostvarivanja kategorizacije sportaša, a sigurno je i financijski aspekt održavanja natjecanja presudio
  • Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu dobilo je novi i prošireni sustav bodovanja, pomalo u prenesenom značenju podsjeća na bodovno proširenje kao što se prije nekoliko godina napravilo u drugom sportu, Formuli 1. Tako će se umjesto dosadašnjih 9-6-4-3-2-1 (od 1. do 6.+ mjesta) bodovati 15-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 (raspon plasmana je poduplan) i ovo je svakako promjena koja je zanimljiva i mogla bi imati utjecaja u slaganju i postavljanju ekipa prije, ali i samoj taktici tijekom natjecanja.
  • Kup Hrvatske za seniore i seniorke više neće za kvalificiranje i pravo nastupa tražiti 16 natjecatelja već čak njih 24 čime će se vjerojatno pokušati poboljšati odaziv na ovo natjecanje koje u kasnijem terminu i dalje nudi mogućnost ostvarivanja npr. kategorizacije osim samog dobrog rezultata koji je za neke tabu i nemoguća misija u 9. mjesecu.

Za one koji žele znati više, nema razloga da se ne zapute na sam cjelovit dokument Općih pravila i propozicija za 2018. godinu i dodatno ga prouče.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook